Friday, April 30, 2010

Kasih ibu membawa ke Syurga..kasih ayah membawa ke NERAKA...HELLLLLOOOOOOO.....

Ha...tajuk entry blog ni mestilah gempak2 kan...
Tapi memang betul...

Ingat Kasih ibu membawa ke syurga...
Kasih ayah?  Takkan lah nak jawab bawak ke NERAKA..  Apa ko ingat bapak tu apa..tunggul kayu?

Walaupun Nabi Muhammad SAW menyatakan bahawa org yang patut di dahului
pertama  .................  ibu mu
kedua ..................... ibu mu
ketiga ..................... ibu mu
dan ke empat ...............barulah bapamu...

Tetapi tak bermakna kena kasih dekat ibu je..  Kat bapak tak payah okeh...
Tanpa bapak..ibu mu takkan lah nak beranak kan diri mu...




Ibu mu bukanlah Maryam...yang mengandung tanpa seorang SUAMI...  Ibu mu tu mengandung hasil semaian kasih sayang bapa dan ibu.  Maka wajib kamu mentaati keduanya.  Menggembirakan hatinya.....

Serius...saya sangat sedih dengan keadaan sekarang.  Anak-anak buang ibu dan bapa mereka.


Setiap manusia buat salah..  Tapi berubah lahh.... Mak saya sendiri kata...  Dulu memang saya kuat melawan..  Tapi paling kuat pun masuk bilik mengamuk-ngamuk dalam bilik.  Mogok lapar 2 3 hari..  Pastu turun bawah carik nasi...  hehehehehhe...  Tapi saya tidaklah seberani budak sekarang...  Mak marah..lariii dari rumah....  Mak marah...acu pisau di leher mak.  Mak marah, tolak mak sampai terlentang.
Owh..saya bukan begitu dahsyat.  Tapi dalam keadaan saya rasa saya tak begitu dahsyat sekalipun...  Tetap saya rasa saya anak yang teruk dan jahat kerana memperlakukan mak dan ayah saya dulu begitu (lawan2 cakap...  Hentak2 kaki).  Masa tu tak boleh pikir pun yang perngorbanan mereka membesarkan saya.  BODOH kan saya...



Saya berdoa Tuhan Ampunkan Dosa saya dulu.  Masa saya jahil batak.  Saya harap apa yang saya lakukan sekarang dapat menutup kelukaan ibu dan bapa saya dulu terhadap saya.  Selagi mereka ada nyawa..ada kesihatan..Sebolehnya saya ingin mereka bahagia dan bangga mempunyai anak seperti saya...  Manusia kan boleh berubah..  Belum terlewat bukan...  Kalau dulu kita jahat tak semestinya terus jahat..  Setan tu ada dimana2 untuk menghasut dan menaikkan kemarahan kita....  Ya Allah Ya Tuhanku..kau ampunkanlah dosa ku...


Tapi ada makcik tu yang mengadu pada saya (nampak..saya kawan pun dgn makcik2..hehehheh)

Mereka (makcik tu dgn laki dia) tak berani dah nak lawan cakap anak emreka.  Dalam erti kata lain tak berani nak tegur.  TAKUT anak-anak melenting....  TAKUT anak-anak marah.
Hanya kerana marah anak berkawan dengan lelaki...  Entah mana2...  perkenal diri pun tidak..  Makanya ayahnya di acukan pisau.  Hanya kerana mengunci pintu depan dan tak nak bagi kunci kepada anak nya...

Apa aku cerita belit2 nieyh....

Macam ni...

BOYFRIEND anak dara si Ayah dan Ibu ni punya mak....Sakit..kengkononnya masuk ICU....  Lepas tu anak dara dia ni nak la pergi tengok.  Tengah malam ok...  So laki makcik ni tak bagi la pergi..  Mengamuk2 dia nak pergi jugak.  Jadinya anak dara dia ni nekad nak keluar jugak.  Dia call member dia.
Ayahnya pun kuncila pintu depan.  Anak dia punyalah nak keluar sampaikan acu pisau pada ayahnya.  Last2 makcik tu pun buka kanlah pintu.  KETAKUTAN sebab anak dia acu pisau.

Saya yang tukang dengar ni pun kesian.  Kesian sebab sampai hati budak tu perlakukan mak dan ayah dia macam tu untuk boyfriend dia....  Macam takde hati perut.  Dan untuk pengetahuan semua.  budak tu adalah penuntut jurusan LAW  di IPT terkenal negara tau!  Bekas pelajar SEKOLAH MENENGAH AGAMA tau..
Bukan calang2 mak ayah dia bagi sekolah..  Bagi didikan agama.  Tapi hasilnya?  Anak tak de otak.

Ya Allah ya tuhanku..kau jauhkanlah keturunan ku dari spesis anak yang macam ini.

Saya yang rasa nak mengalirkan air mata bila makcik tu bercerita.  Susah payah dia ikat perut untuk sekolahkan anak-anak..  Tapi anak?
Budak tu ada abang...tapi abang dia pun senyap je.  Tegur pun tidak..  Marah pun tidak.  Padahal abang2 semua kerja hebat2...

Saya rasa nak lempang je budak tu.



Walaupun budak tu tak melawan mak dia..  Tapi dia lawan bapaknya..   Serupa sahajalah.  Mak ke..ayah ke..nak kene hormat.  Saya sendiri bukanlah perfect.  Tapi at least saya cuba.

Kalau dulu kita dengar drug addict yang buat kerja2 lawan mak ayah ni semua.  Sampai sanggup bunuh, sanggup cederakan mak ayah semata-mata nak duit.

Sekarang kita lihat la pulak budak yang belajar pandai-pandai bijak bijak ugut bunuh pada mak ayah semata-mata inginkan kebebasan.




Saya kesallll.........  Sangat kesal

Tidak kah budak2 ni tahu bahawa tanpa doa dan keredhaan ibu dan ayah...hidup mereka takkan berjaya...  tak kan senang dan tenang...  Tak tahu ke?
Kenapa mesti perlakukan ibu dan ayah begitu?
Mereka tak mintak wang ringgit..
Mereka tak minta dikasihani
Mereka cuma minta pada TUHAN
Agar kita boleh berdiri sendiri
Boleh hidup tanpa bergantung pada SESIAPA
Dan sedikit pun mereka tak minta untuk diri mereka...

Macam sekarang ni...Hidup saya tak lah semewah mana..  Dan mak saya pun kata..  Dia faham...Bukan senang nak mulakan hidup baru..  Kalau sikit saya hulur pun mak saya sambut dgn senyuman yang meleret....
Katanya....tak apalah...yang penting saya ingat pada mak ayah.....Serius terharu.  Sebab tu kalau ada lebih sikit, saya hulur lebih.  Walaupun tak banyak...Tapi dalam hati tu tiap2 hari doa rezeki saya murah supaya saya boleh hulurkan lebih lagi pada mak ayah...


Gejala keruntuhan akhlak dikalangan remaja kita makin menjadi2.  Bermacam contoh remaja kahwin lari..  Kemudian sesal dan ingin kembali ke pangkuan keluarga...  Takkan lah tak boleh jadikan pengajaran?
Makin bertambah2 adelah...

Dan setiap kali tu jugak kita lihat.  Mak Ayah tak pernah gagal walau sekali pun untuk menerima kembali anak-anak mereka.  Tapi tengok apa yang lelaki tu mampu buat?NOTHING!!!!!

Dont be a stupid ASS.....  Jangan jadi BODOH TOLOL dan DUNGU....

Contoh yang lagi satu budak perempuan yang nak sangat kahwin dgn mamat Langkawi tu...  Mak dia cuma nak dia sambung belajar!...  Dan lepas beberapa sesi kaunseling, lelaki tu 50-50 nak kahwin.. Tapi perempuan tu?

Jangan jadi perempuan BODOH!!!!Pikirla...  Awak sanggup buat macam tu pada mak ayah..tapi awak tak sanggup buat kat BOYFRIEND awak tu..  Awak kenal BOYFRIEND awak tu baru setahun dua...  entah2 sebulan dua...  Tapi mak dan ayah bela awak tu dari segumpal darah..  TAHU!




Cik , We....
Mah sayangkan cik..mah sayangkan we.
Tiada apa yang dapat ditukar gnati dengan cik dan we
Pengorbanan cik dan we...
Membesarkan mah
Mendidik mah
Takkan dapat mah balas...
Halalkan air susu cik...Halalkan kasih syg We...
Doakan mah jadi anak yang solehah
Isteri yang taat
Mah ingin jadi yang terbaik untuk cik dan We.
Maafkan andai ada salah dan silap Mah...








p/s : susah nak tegur budak zaman sekarang...tegur sikit..melentingnya lebih..cakap nak sombong dan bongkak sahaja...  Besok2 terlentang kat katil hospital..nama MAK dan AYAH juga disebut...  Sebutla nama BOYFRIEND awak tu..



NOTE : SEMUA GAMBAR ADALAH HIASAN SEMATA-MATA ....TIADA HUBUNG KAIT DENGAN ENTRY....

Thursday, April 29, 2010

Bertepuk sebelah tangan tak berbunyi

Saya suka membaca penulisan Suzana Ghazali..seorang Perunding Psikologi dan Peguam Syarie.
Dia banyak menulis tentang permasalahan keluarga...  Dan ianya memang boleh dibuat panduan saya sendiri sebagai seorang wanita.  Apa hak-hak kita sebagai wanita....

Baru2 ni ada satu penulisannya yang mencuit hati saya...CLICK HERE FOR THE ENTRY
Tajuk nya sendiri sudah memberi kesan..

Cinta Bukan Sekadar Ucapan..


Ya..saya amat bersetuju dengan beliau.  Cinta bukan sekadar ucapan.  Cinta harus dizahirkan dengan perlakuan.

Jangan di hati kata Cinta... di Zahirkan dengan lempang dan sepak terajang.

Kalau ada yang sedar sebelum kahwin alhamdulillah..  Kalu yang dah kawin baru nak tersedar itu yang payah....

Ada la kawan saya  tu kan...  Dia dah couple lama...tapi asyik dok makan hati dengan boyfriend dia..Dari zaman bercinta..Sampaila dah bertunang...  Dok makan hati.  Bila dia berpisah je dengan tunang dia..kamilah yang paling seronok..  Sebab dulu masa nasihat tak nak dengar.  Lagipun tunang dia tu memang tak elok...  Bukan seronok sebab dia bersedih...Seronok sebab dia terlepas dari cengkaman lelaki yang tak elok..Sedangkan dia tu berhak dapat yang jauh lebih baik..lebih bagus...
  Ingat lagi masa tak ada duit...pinjamkan jugak baki duit yang ada walaupun sikit dekat boyfriend keparat dia tu..  Semata-mata top up je...  Melampau kan...  Sangat kesian la kat dia..  Harap2 dia tak tersalah langkah..  Ingat lagi dulu masa dia susah...dia duk makan hati tu.  Saya marah dia..kutuk dia kau-kau punya.  Punyalah concern nak bagi dia sedar.  Tapi dia duk la dilamun cinta...  Akhirnya?..Merana...
Sian dia..tuan cantik..ayu..tapi jadi mangsa kekejaman dan kezaliman lelaki...Sedih kan..
Tengok kaum hawa jadi lemah..jadi rendah martabatnya.. hanya kerana lelaki.  Saya TAK SUKA!!!  Dan saya tak suka sorang pun kawan2 saya dibuli lelaki...  Bukan semua lelaki STUPID...  Tapi zaman sekarang ni dah ramai..  Dan lebih kesian kalau perempuan menurut je...  alahai nyah...ko takkan lah tak boleh fikir.

SAYANGI DIRI SENDIRI SEBELUM SAYANG PADA ORANG LAIN


Kebetulan terbaca salah satu komen dari pembaca entry beliau.


Salam, pn, saya sbnrnya pernah menjadi salah seorang perserta kursus puan semasa d grand continantal t'ganu pada 2009...

sebenarnya saya nak minta pndtpt dari puan. saya ada seorang kawan, dia mempunyai hubungan dengan suami org, sebenarnya kawan saya dah pun mempunyai hubungan istimewa dengan lelaki nie semenjak lelaki nie bertunang lagi. menurut kawan saya, mereka masing2 bersetuju untuk memutuskan hubungan sebaik sahaja lelaki ini berkahwin. tetapi setelah berkahwin hubunga mereka tetap terjalin. kawan saya mengatakan yang lelaki ini tidak mahu melepaskannya. sebenarnya, saya rasa kasihankankan kawan saya ini, dia berusaha untuk melepaskan diri dari masalah ini, tetapi lelaki ini masih jugak mencarinya. sehinggakan timbul lagi perasaan cinta d antara mereka.

lelaki ini berjanji akan berkahwin dengan kawan saya, puas saya memberi nasihat supaya berfikir panjang sblm membuat keputusan.

akhirnay apabila mereka sepakat untuk bersua muka, akhirnya lelaki ini mengatakan yang dia memilih isterinya, tetapi di hadapan kawan saya dia memilih kawan saya.

apa lagi yg harus saya perkatakan pn?


 Isu ini memang banyak berlaku.  Dah bercinta..cinta pandang pertama kononnya....
Tapi bila dah bertunang pun masih menjalinkan hubungan sorok-sorok dengan bekas kekasih.
Siapa yang nak jawap.  Bila tertangkap, mulalah lepas tangan.  Padahal BERTEPUK SEBELAH TANGAN TAKKANLAH BERBUNYI ...  Yang lelaki tak nak bertanggung jawab..yang perempuan melongo la sakan...

Semalam di Facebook rakan saya update status..  APa beza dah jadi tunang ke belum...  Dia rasa sama sahaja.

Seronok saya nak terangkan kat sini...  Kalau kita seorang yang memang setia..memang sebelum tunang pun dah mempersiapkan diri hanya untuk tunang kita...maka kita takkan rasa sangat bezanya....
Tapi bagi orang yang duk berhoyeah-hoyeah...Duk bersuka ria...Kawan sana sini...  Memang banyak bezanya...

Time tunang la nak putuskan perhubungan dengan kawan yang ala-ala Teman Tapi Mesra.  Kalau putus tu rasa kejam sangat...  Renggang kan lah sedikit.  Berhenti menambah kenalan lelaki yang takde apea2 sebab musabab.  Kalau untuk urusan kerja ke..ape ke..tu lain la...
Dah kena mula latih diri bangun pagi (ini untuk yang malas bangun pagi macam saya..ehehhehe)....  Dah siap sedia belajar masak...  Belajar ilmu rumah tangga..  Belajar macam mana nak menangi hati seorang SUAMI..dan praktikkannya hanya pada SUAMI kita je...bukan pada orang lain...bahaya.....

Time tunang juga dah perlu jaga tingkah laku.  Jaga pandangan mata.  Jaga supaya tak ada orang yang memandang...  Jangan sikit pun buka peluang untuk lelaki lain 'mendekati' kita....  Sebab sebenarnya..separuh dari diri kita sudah kepunyaan bakal suami..  Cuma belum boleh digauli...

Ha..panjang lebar dah nasihat ni...hehehhe...Saya pun tak perfect..  Cuma perturunkan apa yang saya pernah dengar...


 Eh..eh...saya tak kata siapa-siapa ya....Saya cakap secara RANDOM...nanti tak pasal-pasal ada pulak Anon yang datang menyerang... Alahai..dah tak larat nyah makan sumpahan orang ni..  Berbakul2 dah 'pahala' masuk poket.

Ok2..back to TOPIC ye kawan2...
Kalau kita sayang suami kita...kita kene buktikan.
Kalau kita sayang mak ayah kita...kena taat...
Kalau kita sayang tunang kita...kita pelihara hubungan tuh dan juga pandangan org lain pada kita
Kalau kita sayang kawan kita...kita kena setia dan jujur
Kalau kita sayang dengan musuh kita....jangan berhenti menegur dan berdoa agar dia berubah...

Kita sama-sama saudara..takde istilah ko kawan aku..ko bukan..  Tuhan cipta kita semua bersaudara....  Semua nya anak cucu adam...




p/s : sejak Emma bertunang,...bisnes berkembang la sikit.. Alhamdulillah...kuasa Tuhan...orang kata kalau kita bantu orang buat kerja elok..kita pun akan dapat Rahmant dariNYA....  Wallhualam...

Wednesday, April 28, 2010

Tuhan lebih sayangkan dia...

Hari Ahad lepas kami berkesempatan menziarahi saudara Mama di Semenyih.  Makcik Pe'ah.  Orang kampung ada yang gelar dia Bini Popeye (sama macam aku kan..eheheh)...  Mungkin sebab raut wajahnya serta badannya yang kurus melengking (sama macam aku).  Sejujurnya aku tak pernah berjumpa beliau.  Kalau berjumpa pun mungkin tidak cam.

Makcik Pe'ah sakit.  Doktor kata Kanser hati.  Tapi sebelum ni tak pernah pulak dapat kesan.  Sebelum Makcik Pidah jatuh sakit, dia ada ke Hospital ***** untuk buat X-Ray.  Untuk sakit apa tidak pula saya teliti.
Masa masuk wad tu OK.  Siap boleh jalan-jalan.  Boleh gelak-gelak.  memang tak macam orang sakit.
Sebelum buat rawatan X-Ray, doktor bagi makcik Pe'ah satu ubat untuk X-Ray.  Ayah kata ubat tu gunanya untuk bagi bahagian dalaman badan kita terang.  Baru boleh X-Ray.  Lepas makcik Pe'ah minum ubat tu, dia terus muntah darah dan badan dia terus FLAT....  FLAT disini bermaksud lembik.  Lembik tak bermaya langsung.

Waktu itu makcik Pe'ah terus nazak.  Banyak kali muntah darah.  Ada yang kata buatan orang.  Wallahualam.  Sempat sekali je berubat kampung, hasilnya...muntah darah.  Tak tahu apa yang tak kena.  Kami dapat berita hari Khamis.  Tapi masa tu ayah kata nak pergi Sabtu.  Oleh sebab hari sabtu ada Majlis Emma, ayah kata tak apalah..tangguh hari Ahad.  Hari Ahad tu pun hampir tak jadi.  Tapi saya gagahkan.. Dalam hati saya..orang tu dah nazak.  Buat apa nak tangguh2 lagi berziarah.

Keadaan makcik Pe'ah memang teruk.  Seluruh badannya membengkak kecuali muka.  Mukanya cengkung.  Tangannya...  Kakinya.  Malah, dia bernafas menggunakan bantuan oksigen.  Masa saya sentuh kakinya, terasa seperti menyentuh daging yang dah mengembung busuk.  Tapi kaki dia tak busuk.  Cuma rasanya gitu.  Masa ayah picit2 kakinya pun boleh nampak seperti kita menekan buah mangga yang dah masak.  Lambat baru isinya naik balik.  Sebak saya tengok keadaan Makcik Pe'ah...  Mama dah menangis.




Sambil saya usap kaki makcik Pe'ah, saya bacakan selawat nabi.  Saya baca beberapa surah dan ayat yang biasa saya baca dalam kesusahan.  Saya bacakan doa agar derita makcik Pe'ah di kurangkan.  Agar hatinya sentiasa tenang....  Itu sahaja yang mampu saya ucapkan.

Simptom makcik Pe'ah seperti orang yang mengalami kegagalan buah pinggang.  membengkak seluruhnya.  Doktor kata dalam paru-paru makcik Pe'ah ada air.

Sungguh berat dugaan makcik pidah....  Tuhan maha mengetahui.  Di turunnya musibah dan penyakit untuk menyucikan dosa kita.  Betapa Allah sayang pada makcik Pe'ah.

Dan tadi...Ayah call hubby...

Makcik Pe'ah sudah tiada.....  Sudah pergi meninggalkan kita selama-lamanya.  Ayah akan bergegas ke Semenyih untuk melawat.  Aku terkedu.  Tunggu sahaja keputusan hubby.  Tapi hati aku meronta ingin pergi.  Walaupun aku tau belum tentu sempat aku menatap wajah Makcik Pe'ah untuk kali terahirnya....

Nyawa manusia hanya pinjaman.  dan begitu mudah Makcik Pe'ah meninggalkan dunia setelah bertarung nyawa.  Bagaikan dia pergi dalam keadaan dosanya terampun...  Lalu kita bagaimana?

Ya Allah...
Kau tempatkanlah Makcik Pe'ah dikalangan hambamu yang soleh, yang engkau redhai, yang engkau kasihi.  Kau terangilah lahadnya...  Kau ampunkanlah dosanya.
Kau harumkanlah jasadnya
Kau permudahkanlah segala urusannya....
Sesungguhnya kaulah yang menciptakan kami....


Aminnnn



Al-Fatihah buat Arwah Makcik Pe'ah.....



~kucing arwah makcik pidah yang gemuuukkk~






p/s : tiba2 aku rindu pada ibu ku... (hep..hep..ibu ku masih sihat walafiat)...  Bak kata ibu ku...  Nyawa kita cuma pinjaman..bila2 kita akan diambil Tuhan..  Maafkan aku ibu andai aku ada mengguris hatimu..dan kau halalkanlah makan minum ku..halalkanlah air susu mu..  Aku ingin hidup dan mati dalam keredhaan dan kasih sayang mu.....

Nak berjaya kena keluarkan diri kita dari zone selesa

saya pernah dengar seorang motivator berkata begitu

HENDAK BERJAYA KITA MESTI KELUAR DARI ZONE SELESA

Kenapa?  Sebab kalau kita selesa maka kita akan berhenti fight untuk kemajuan kita.

Like I did right now.
Saya dah rasa selesa dgn office saya kini.  Walaupun gaji tak berapa nak tinggi.  Tapi kerja tak begitu banyak.  Cuma jarang2 saya perlu stay back.  Itu pun bukan selalu.  Jarang-jarang tau...
Dan waktu office hour saya masih boleh blogwalking, update blog dan juga bermain FarmVille...  Syok nye...

Saya boleh balik time tu sharp.,...so ada masa nak bermanja2 dgn hubby...

Tapi lately saya rasa saya terlampau berada di Zone selesa.  Sebab?  seorang demi seorang kawan saya pindah tempat kerja..saya?

Masih di sini update blog..boleh?...muahahahha

pada pendapat saa..bila wanita sudah berumah tangga dan mempunyai anak..kerjayanya akan lebih terbatas.  Lagi2 saya punya bidang ni.  Dihantar ke site memang payah..  Nak attend meeting pun dah susah.
Jadinya di sini sahaja.  Tapi tak apalah.  Alhamdulillah.  Tuhan masih bagi rezeki...  Dari nan ado ye tak...

harap-harap kerjaya hubby berkembang dengan cepat...bolehlah saya berhenti kerja dan buat bisnes sahaja...sob..sob





p/s : bisnes pun banyak cabarannya...ada yang jaki sentiasa kot..muahahaha

Tuesday, April 27, 2010

Alahai Uda.....

Uda adalah kesayangan anak-anak buah dia.  Kalau Uda tak tidur rumah atuk dengan nenek..  Bersedihlah budak-budak tu.  Uda memang ada chemistry dengan budak-budak.  Anak Husna si Izz yang tak pernah jumpa Uda pun boleh gelak mengekek-ngekek...  Uda memang hebat....  Aisyah yang pemalu tu pun manja2 dengan Uda.  Azam sampai semput-semput ketawa dengan Uda.

Tapi kan Uda... janganlah sampai terlepas gambar-gambar kita dekat anak-anak buah Uda yang cerdik pandai tu.  Mak Uda ni tak larat nak jawap soalan cepu emas tu tau.  Lepas tu..kalau masuk bilik tolonglah kunci.  Anak buah Uda tu taunya nak bergomol saja dengan Uda nya.  Walaupun time tu Uda pulak nak gomol Mak Uda.  Depa peduli apa.  Bukan tau ketuk pintu.  Tau-tau elok je terbuka.  Kalau time tu Uda behave tak main selak-selak tak apa la...  Kalu time tu elok je Uda tengah mengganas?...  Alahai...malu la Mak Uda.  Tak larat nak jawap soalan.  Sebab Uda yang buat.. Mak Uda yang ditanya...

Dua tiga bulan lepas...Alisya bertanya...  Mak nenek kepoh nie memang tau..


Soalan 1:
"Mak Uda...Mak Uda tidur dengan Uda peluk-peluk ye?"
"...................."

Soalan 2 :
"Kalau orang dah kawin tidur tak boleh kacau ya?"
"..................."


Dua  tiga hari lepas Uda tunjukkan gambar dia kena make-up dekat anak-anak buah dia.  Elok2 mengekek tiba-tiba senyap.  Lepas tu elok je Mak nenek kepoh si Alisya tu bertanya lagi...

"Mak Uda dengan Uda tidur tak pakai baju ye?"
"........................"
 (adalah satu gambar..ala..baru sehari kahwin...atas katil dalam comforter...memang la bertutup comforter sampai atas...tapi kan nampak tak pakai..teeeettttt...sensored okeh)


Alahai Uda..kot ye kamu dengan anak-anak buah tu tak berkira....janganlah semua pun tak berjaga-jaga,  Susahlah mak Uda nak jawab tiap kali budak2 ni TERnampak...  Haiz...


Alaaaaahai Uda...




p/s : Uda tu hubby la....

Monday, April 26, 2010

Bercinta 9 tahun..akhirnya......



Well..well..well.....  Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu tiba...  Alhamdulillah...  Hari sabtu yang lepas bersamaan 24 April 2010 bertempat di Puchong Perdana, Ema akhirnya selamat melangsungkan PERTUNANGAN nya dengan jejaka pilihan hati Encik Ahmad Baihaqi.  6 dulang berbalas 7...  Ha..kenapa tiba-tiba tak ganjil kan....  

Sebabnya, Emma ni ada kakak..  Emmilia.  Muka memang serupa.  Pendek kata kadang-kadang susah nak cam mana Emma dan mana Emmi..  Ate..katanya adik beradik kan..

Cerita sejarah la sikit..Ehem2..kelas sejaraah hokeh...sangat tak menahan..  Emma ni start bercinta dari zaman sekolah lagi.  9 tahun bercinta tu...   Dan Emma ni pernah cuba untuk di 'kenen' kan dgn Dzul (my hubby) la..  Tapi masa tu sorang tomboy..sorang hati keras..  So tak ngam la (alhamdulillah..kalau tak takdelah den kawen skang kan..muahahah)...  Dan Bai pulak ntah macam mana boleh terbekenan dekat Emma.  Banyak tau onak dan duri sepanjang mereka bercinta.  Last 2 years, saya dapat sakskan sendiri permasalahan mereka.  Tapi ikatan tu utuh.  Orang kata mungkin dah jodoh.  Buat la macam mana pun..tetap bersama...

Malah banyak kali dalam perhubungan mereka di campuri orang ke tiga.  Tapi tak semua masalah orang ketiga harus di ikuti dengan perpisahan.  Kalau betul sayang, pertahankan.  Sepak-sepak je orang ke tiga tu jauh2.  Jangan dipandang lagi.  Merek ni semua perosak.  Bukan elok pun.  Sebab di sepak-sepakkan lah makanya Emma dan Bai terus bertahan.  Sweet je tengok diorang tau.  Ha...sebab kan diorang ni lama sangat bercinta..  Makanya pertunangan mereka ni memang ditunggu-tunggu.

Keputusan bertunang ni dibuat last minute.  Lagi 2 minggu sebelum tarikh.  Asalnya diorang ni nak merisik dulu.  Nanti bila Bai balik Malaysia bulan 10 baru nak bertunang... ( Bai kerja di Papua New Guinea..  as aircraft technician)...  Tapi sebab takut Bai tak dpaat cuti..makanya kitorang (hubby paling kuat apinya..i cucuh2 saje) si batu api ni cucuh2 la diorang suruh bertunang terus.  Buat apa nak bazir-bazir masa merisik bagai.  Makanya...Emma dan Bai pun decide nak bertunang..  

Ha...asalnya nak buat simple2..sekali orang tu usik.orang tu komen..  Jadilah grand nyah...  Besok kalau nikah aku tak boleh bayangkan guana....

Tema Lime Green + Black + Silver White.  Khemah, hiasan meja makan, dorrgift serta hantaran done by Mummy Emma.  Hantaran Bai pula di balas dengan warna merah cili + Hitam.  Vouge vadevas hokeh....  Merah menyala-nyala....

So the rest is done by me..  Pelamin, mekap, aksesori, tudung, dan hanbouquet.
Semuanya Fresh Flower okeh..  Kebetulan nasib Emma sangat bertuah, harga bunga merudum jatuh this time.  So main Flower is roses.  Imported roses..  Yang besar2 tu...  And the rest is daisy, and combination of Yellow peacock and kekwa.  Semuanya putih dengan tone lime green.  Suci gitu.

Tema hiasan Emma asalnya nak buat simple.  Tapi alang-alang nak buat Fresh Flower, kitorang bagi banyak2 bunga.  Jadilah English garden style.  Siap ade candle lagi.

Datang pasang pelamin hari Sabtu pagi .  Jam 2 pagi.  Siap pasang semua jam 4.30 pagi.  Balik ruamh...tidur....  Lepas tu pukul 12.30 tengah hari kami dah sampai untuk buat final touch dekat pelamin.  Start mekapkan Emma jam 1.30 pm....

Sangat nervous sebab smeu makcik-makcik Emma ada dalam bilik tu..  Memang nervous sampai lupa itu ini.  Emma yang ingatkan sebab dah buat trial mekap harituh.  Alhamdulillah...the final is great. Semua orang puji.
Semua kata dah macam nak nikah.  Emma mengenakan tudung warna cream.  Saaggul tingi ala-ala arabian.  

Handbouquet pula kami sediakan Cala Lilies.  Sangat elegant dan sweet.

Dan OP Emma tak datang..last minute baru tahu.  Maybe sebab atuknya sakit.  Tapi yela..orang dah tempah..awak hantar la backup.  Sape-sape kan.  Nasib baikla hubby memang dah get ready.  Sebab Emma ni kan geng COMOLOT dia.  So, memang dia nak ambil gambar.  Tapi tak sangka..patut jadi orang dari belakang je tembak-tembak..dah jadi main.  Berpeluh-peluh dia...

Kesian..tapi lagi kesian kat Bai dan Emma kalau tak ada gambar.  Majlis dah vougue vadevass you.. Gambar tu kan paling penting..  Kenangan beb.  Betul apa yang aku cakap kat Bai a few days before Majlis.  

"Walaupun kawan sendiri, baikla bayar dari FREE...Terhutang budi lebih susah.  Lagipun nanti servisnya sambil lewa.  Sapa yang susah....Sedangkan gambar tu antara element penting"

Tapi still a great opportunities la untuk Butik Quiny Bridal kami kerana dapat serve mereka satu pakej lengkap.  Cuma hantaran je tak buat.  Kalau buat..  Memang complete ok...

Dan lepas  dah habis majlis, balik rumah, tengok gambar...
Banyak gambar hubby yang cantik-cantik.  Alhamdulillah.  dah start boleh ambil job.  Skilnya dah makin sharp.  Setting dah makin cekap.  

Lepas habis majlis ..masa tengah berkemas-kemas......Makcik Emma said 

" Eh..nak dengar tak semua orang kata apa..dari pelamin..makeup, tudung...."
muka serius okeh...

"Komen apa?ada yang tak kena ke?"
Budak gabra dah cuak

"Semua puji CAAANNTTTTIIIIIIKKKKKKKK"


Waaaa...terus kembang setaman nok..  Memang meleret2 senyum.
Alhamdulillah....  Syukur sangat-sangat.  Dan on that day jugak ramai yang bertanya servis make-up saya.  Ini semua adlaah berkat tunjuk ajar cikgu saya...  Kak Ayu dari butik Sureanggun.  

Balik je dari rumah Emma terus terbongkang....Tidur tak ingat dunia...  Penat weh...

Kepada semua kawan-kawan..doakan saya terus sukses...  

Dan sesiapa yang nak ambil pakej tunang ke.  Nak ambil gambar ke..Nak makeup ke. Nak sewa box hantaran ke....Nak sewa alas dulang ke..aksesori ke..ape2 la...  Semuanya BOLEH (mungkin lepas ni saya patut tukar nama company saya kepada BOLEH Bridal..hehehehe)..boleh la contact saya

QUINY BRIDAL
NIK
0123857747



Eh..lupa pulak..cerita panjang2 mesti nak tengok gambar kan..... 
Ha....ni ada satu..yang lain-lain boleh view dekat sini

Nak jadi FAN terus pun boleh....  lagi suka tau!




p/s : Tak dapat buat sendiri punya GRAND Vadevas devas....aku buat kat orang lain...ye tak...
ppssssstttttt    ada orang meroyan  weeeh tengok Emma dan Bai dah tunang...

Sunday, April 25, 2010

Urat kentut pun boleh putus

Saya sangat busy.  Update blog pun mengarut-ngarut.  Hadiah pun tak send lagi.  Memang menadah maki hamun pemenang contest jela nieyh... AMpun maaf dipinta...

Hari ni (sabtu) memang extreme busy.  Semalam (JUmaat) sampai rumah pukul 4.30 pagi.  Siapkan pelamin di rumah Emma...

Kemudian satu hari suntuk jadi orang kanan di majlis Emma.
Banyak hal yang berlaku.

Rombongan lelaki sampai lewat sikit, kami sendiri terlewat.
Shading Emma hampir tak jadi akibat nervous....  Alhamdulillah.  Nasib baik OK...  Tengok Cikgulah kan...kan Kak Ayu kan....

Lepas tu yang plaing kesian is my Hubby la... Cik abang Dzul tu...  Tertonggeng-tonggeng ambil gambar.  Eh3..takkan majlis sikit punya GRAND takde OP kan... ye...Hubby Dzul telah jadi OP 'bidan terjun'.  Sekarang pun tengah tidur style tak sedar diri kerana kepenatan.  Lepas ni boleh la ambil job ye sayang....

OP mereka tak datang last minute.  Haiz...  Inilah maslaahnya bila maslaah peribadi dah bercampur baur.  Nasib baik ade hubby dan kamera cikainya tu.  Bolehla tahan..  Takpe bang...  Friendship is PRICELESS.   Kan sayang kan...

Ok2....melalut panjang..layan teaser jela..nanti ademasa update full k!...  Nak gi mandi.  Berlengas ya amat dah ni....


Friday, April 23, 2010

Pitty HIM to have STUPID WIFE...

Yeah...tajuk hari ni adalah tentang lelaki.  Pelik2.  Aku kan pejuang hak asasi wanita...Kenapa pulak nak tetiba menangkan lelaki dan men'stupid'kan perempuan?.....

Haiz....

Ada lah story mory the morning glory ye nok nok sekelian.

Bukan apela...kesian dekat kaum lelaki.  Kalau dapat perempuan yang BODOH dan tak tahu berfikir.  Dalam kepala otak dia cumalah tentang dirinya sahaja.  Dah tak fikir dah ape effect kat orang lain.  Kat kawan-kawan..kat kawan office.  Sebab melayankan kebodohannya lah tu....

Jadi kita ni sebagai kaum HAWA mestilah sentiasa bersedia zahir dan batin.  Supaya LELAKI tak rasa MENYESAL mempunyai kita sebagai suri hidupnya.  Bayangkan...bayar mahal.  Dua tiga puluh ribu hantaran.  Belum kira gelang emas berkilo-kilo.  Cincin berbentuk-bentuk.


Sekali dapat Bini
PEMALAS
BODOH / DUNGU / LEMBAB (atau yang sewaktu dengannya)
PENGGODA
TAK TAHU JAGA MARUAH DIRI
TAK TAHU MASAK
TAK TAHU MENGEMAS RUMAH
TAK TAHU MENJAGA ANAK


Ha....malu sendiri bukan....  Jadi marilah sama-sama kita betulkan diri kita.  Agar jadi yang TERBAIK...untuk suami kita. Walaupun menjadi perfect itu sukar.  Tapi bukanlah MUSTAHIL.....




Sekian pesanan penaja..



p/s : Semalam CPU department IT ambil utk format.  So ni bersiaran dari PC orang lain.  Kurang selesa sikitla...  Itu yang ayat pun ngam ngam soi saja.....  Sekian

Thursday, April 22, 2010

Bila Otak nakal itu bergeliga...

Saya pernah terbaca..kat blog siapa entah pasal fadhilat atau kebaikan bercium.. Bagi yang HALAL jela... kalau yang HARAM tu ...baik cane pun jatuh DOSA.....So...kalau dah gatai sangat nak buat..sila kahwin..(macam saya lah..muahahahahhahhah). So yang ni saya search google dan di link kan kepada satu blog ni. Blog ni pun tulis benda yang sama saya baca dulu...so saya copy paste jela...Minta izin ya tuan blog....


Khasiat / Fadhilat bercium :

  1. Berciuman dalam waktu yang lama boleh membantu sistem pengaliran darah kita. Ketika berciuman, degup jantung makin cepat hingga mencapai 110 kali degupan jantung seminit.
  2. Setelah bercium, paru-paru akan bekerja lebih keras. Jika dibanding dalam keadaan normal, tarikan nafas setelah bercium adalah kira-kira 60 tarikan nafas seminit (nafas normal hanya 20 kali tarikan nafas seminit). Maka bercium adalah baik untuk mencegah penyakit lemah paru-paru.
  3. Sesetengah doktor gigi percaya bahawa bercium dapat mencegah daripada gigi mudah berlubang. Ciuman akan membuatkan rembesan air liur berlaku yang mana ianya boleh meneutralkan cecair berasid yang menyebabkan kerosakan gigi.
  4. Proses ciuman yang berlaku lebih dari 3 minit membantu seseorang daripada tekanan hidup atau stress. Bercium dalam jangka waktu yang lama boleh menyahkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan atau stress.
  5. Pasangan yang mengamalkan tabiat bercium ketika berpisah hendak pergi kerja setiap pagi contohnya dikatakan mampu memberikan lebihan masa hidup 5 tahun lebih lama daripada mereka yang tidak melakukan rutin bercium.
  6. Ciuman mampu memberikan keyakinan diri dan rasa dihargai. Ciuman akan membuatkan seseorang merasa dihargai dan memberikan ketenangan diri kepada pencium.
  7. Ciuman dapat membakar kalori sehingga 2~3 kalori seminit dan ia meningkatkan metabolisma. Malah ada yang mendakwa bahawa ciuman yang dilakukan dengan penuh ghairah sebanyak 3 kali sehari (iaitu sekurang-kurangnya 20 saat setiap kali bercium), boleh membantu mengurangkan berat badan.
  8. Ciuman dapat menghilangkan kepenatan dan ketegangan dalam badan. Ciuman yang dilakukan dengan penuh perasaan mampu menghilangkan ketegangan, menghilangkan tenaga negatif, membangkitkan rasa sihat dan juga mengurangkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan.
  9. Aktiviti bercium memerlukan otot dan saraf di bahagian muka melakukan beberapa gerakan. Dikatakan tidak kurang 30 otot wajah akan bergerak-gerak dan ini boleh mencegah otot pipi daripada menjadi kendur. Otot pipi yang menegang semasa ciuman ghairah dilakukan dikatakan mampu membantu kulit menjadi lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.
  10. Bercium adalah sangat baik untuk jantung kerana ia menurunkan tekanan darah dan kolesterol.
  11. Mereka yang sering berciuman didapati jarang menghadapi masalah-masalah perut.
  12. Semasa bercium, antibiotik akan dirembeskan keluar melalui air liur. Air liur ini dikatakan bertindak sebagai anestetik yang membantu mengurangkan kesakitan pada tubuh.




So...benda dah ulang-ulang dah saya rasa.. Kenapa nak ulang lagi?... Ha..inilah story mory mroning glory nye......

Erm...erm....erm...macam malu sikit nak cerita..sebab ni cerita suami isteri kan...Tapiii..ermm...cite jugaklah....


Menjadi amalan kami sebelum pergi kerja hug each other... Hug bukan setakat melepaskan batuk di tangga tau.. At least 2 3 minit..peluk dengan erat. Tak tau la nape..tapi ada gak kajian kata ianya memanjangkan umur manusia. Tapi saya buat sebab saya dapat hilangkan stress... Sebab saya dapat menghirup wangian suami saya.. Supaya saya dapat semangat untuk pergi kerja... Supaya suami saya sayang kat saya... Eh banyakla pulak supaya kan....


So semalam balik kerja saya tambah satu aktiviti baru... Kissing... Kononnya nak jadikan acara wajib la.. So hint2 la kat hubby. Saya katalah antara kelebihan bercium ni yang saya baca di Internet ni... Sambil saya hug dia..sambil saya cakap....

"Antara kelebihan kissing ni, bila air liur kita bercampur dapat menghilangkan lapisan asam yang merosakkan gigi...So...kalau abang 'sayang' saya selalu...nanti tak payahla pergi dentist da,..."

"Waah...info baru...Ok meh kissing"


Tapi sebaik sahaja dia nak kiss saya lekas2 larik ketakutan.... Seyes..terus bulu roma meremang...

Kenapa?


Sebab dia siap kumpul air liur dia.. Siap tarik kahak lagik..Kuang ajo........

Pastu bila saya pun buat benda yang sama.. Dia dengan eksen...

"Kalau berani mehla..."

Pastu bila saya dah dekat kononnya dah bersedia la nak lawan balik... Baru saya teringat satu hukum..

HUKUM GRAVITI...


Hubby kan tinggi..saya kan rendah...mestilah saya yang kena...

Huhuhuhuhu...akhirnya..adegan romantik bertukar perang... Perang bantal.. Siot ayam.......Muhahahahahaha...takpe...pasni mintak Kiss...jangan harap aku nak bagi dengan cara yang romantik..harus aku balas...muahahahahhaha.... Tunggu bang tunggu.....Ahahahahahah







p/s : itulah susahnya bila otak Nakal tu selalu je bergeliga.... Nak romen2 pun susah kalau asyik kene usik je...Romen 5 minit..kene sakat nyer berjam2... Tapi itulah yang manisnya.... Buat saya ketawa 5 6 hari..hihihihii



Note : Jangan pikir yang bukan2 ya....

Wednesday, April 21, 2010

Tiada tajuk

Semalam Emma datang untuk trial makeup...alhamdulillah...dia sangat suka dengan hasil yang diberikan. Dan semalam dengan rela hati dia balik bertudung lepas aku buat kan sanggul tingi ala rabian dan juga pakaikan tudung lama yang aku dah lama tak pakai. Kira bagi terus jela.. Nampak suit pulak dgn dia. Kalau aku pakai nampak janggal. Nampak tak cantik.

Semoga dia terus bertudung... Tapi tuela..tak ada gambar yang boleh di upload di sini.. Sebabnya atas dasar privasi Emma... Maklumlah. Nanti hilang seri pulak sebab semalam dia siap try dgn tudung dan aksesori. Kira complete utk bhgn kepalanya.

Dan semalam search serta confirm untuk guna flower decoration yang ada candle tu. Tapi aku kan lebih berhati-hati dalam menggubah candle tu sebab tak nak sampai nanti menyamai Unity Candle yang digunakan orang Kristian dalam upacara keagamaan mereka.




DEFINITION

The lighting of a unity candle is a relatively recent addition to the traditional wedding ceremony, most popular in the United States. The unity candle ceremony uses two taper candles with a large pillar candle (called the "unity candle") in the center. At the beginning of the wedding ceremony, a representative from each family (usually the mothers of the bride and groom) light the two taper candles. Later in the ceremony (usually after the formal vows), the bride and groom use the two taper candles to light the large pillar (unity) candle together.



HISTORY

The origin of the unity candle is unclear. Some writers have suggested that in all likelihood, it is at least 30-40 years old.[3] Others say there may be some evidence to suggest it goes back to at least the 1930s if not earlier.[citation needed]

It is sometimes performed in Christian,[4] interfaith weddings.

While the use of unity candles has become wide-spread, it is prohibited in some churches.[citation needed] It is not part of the Catholic wedding ceremony, and many priests do not allow its inclusion in the ceremony.

However the US Conference of Catholic Bishops has not stated that the unity candle ceremony is strictly prohibited. Individual dioceses have varying policies, some of which encourage the unity candle at a reception, given that the Rite of Marriage has abundant symbols of unity. The analysis of the Bishops regarding unity candles concludes by indicating that if the unity candle is used, the couple should light their individual candles from the paschal candle, the individual candles should not be extinguished and the unity candle should not be on the altar itself





Memang cantik kan....Jadi perlu sangat berhati-hati. Orang kata alah bisa tegal biasa. Kelak nanti kalau tidak diperhalusi nanti akan jadi kebiasaan yang membawa kehancuran pulak kan. Macam sambutan Valentine's Day serta April Fool. Makanya lebih baik berhati-hati sedikit.


Makanya saya akan mengurangkan jumlah candle nya... Maka secara automatik definisi nya juga berubah. Harap2nya lah. Saya ada bertanya pada ibu saya tentang penggunaan candle pada flower arrangement utk pelamin (uppssss...terlebey suda)... Dan ibu saya sarankan untuk jalan selamat tak perlu buat terus. Tapi kalau perlu juga buat, cari method lain. Maka saya decide utk buat seperti ini.



Alhamdulillah Emma bersetuju. Kalau ikut schedule, hari ni saya akan ambil kerangka backdrop yang saya tempah tempoh hari.
Semoga segalanya berjalan lancar dan dijauhi dari segala hasad dengki dari orang-orang yang tak sepatutnya.


Saya tahu, sekarang Emma sedang berhadapan dugaan dalam persahabatannya. Saya harap dia tabah dan tak terkesan dengan kawan yang sanggup menikam dari belakang dan mencurangi persahabatan mereka. Tabah ya Emma...
(Menghormati situasi Emma sekarang, ayat di atas terpaksa di cancel...sebab ade orangyang terasa entah kenapa dan mengganggu si cantik jelita saya yang akan bertunang weekend nie...)...Kepada Emma...sabar lah..inilah dugaan nak berkahwin..nak mendirikan masjid... Ini baru sedikit dugaan dan godaan. Jangan letakkan maruah mu di bawah kerana masalah ini..k!.... Be strong babe!



Kasihan Emma...dia kata sekarang dia pun di perlakukan sperti mana saya alami dulu. Dan saya harap kata-kata semangat saya dpt membantu menenangkan Ema. Walaupun dulu masa saya ditimpa musibah rakan2 mengambil langkah mendiamkan diri dan mengambil jalan selamat. Tapi saya tidak akan berbuat begitu. I'm a FIGHTER. saya akan berjuang. Saya bukan seorang yang berpeluk tubuh. Sekiranya rakan saya perlukan seseorang... Saya akan pastikan saya sentiasa disisinya. Walaupun saya dikeji dan dihina. Itulah bagi saya gunanya rakan. Bukan bersama ketika snenag shaaja. Tapi juga ketika susah.


Ok..dah melalut-lalut dah ni....


Skearang saya nak masuk balik bilik berita. Salah seorang rakan saya diserang Anonymous....Owh..saya benci Anonymous... Tapi saya akan tetap menyokong..memberikan kata-kata semangat. Semoga dia terus tabah...... Orangtu sangat kejam sampaikan kutuk kawan saya tu atas ketiadaaan rezeki (anak). Sangat kejamkan. Hanya kerana entry kawan saya tu yang menyentuh tentang permasalahan sosial. Tiada nama yang disebut. Tapi sendiri perasan. Samalah macam Anon yang mengganggu hidup saya dulu. Sampai lari-lari topik pun still nak hentam. Lama-lama snediri blah. Ini kan blog saya. MUahahhahahahhha...... Agaknya sekarang sarang burung atas kepala dia dah jadi sarang dinosor. Tak pun dia tak sanggup dah tengok kawan dia bertkar jadi si cantik jelita dan dia tetap dihantui gambar-gambar sarang burung. Sabar jela..MUahahahahahha...gelak guling2.....


Owh ya.. kawan saya yang turut diserang Anon tu ...ini blog dia.. kesian dia tau!





p/s : keyla..nak sambung ammend Town house ni....hehehe

Tuesday, April 20, 2010

Serba salah

Lately ramai yang berminat dengan Mini Pelamin saya yang cuma berharga RM150... Memang sengaja saya letakkan yang TERMURAH di pasaran barangkali....

Ramai yang minat.. Tapi bila saya beritahu harga untuk penghantaran...semua macam menarik diri...

Serba salah saya dibuatnya. Yang nak hantar, suami saya. Guna pulak satu-satunya kereta yang saya ada.

Seorang kawan pernah memberitahu, dia ada ambil satu pelamin mini dan di charge RM300 hanya untuk penghantaran. Pelamin pula berharga RM700 kalau tak salah. Jadi untuk pelamin sahaja sudah RM1,000.

Untuk ke kawasan berdekatan macam disekitar Damansara Utama dan Petaling Jaya...memang saya hantar free. Kalau dah sampai ke Setapak, Batu Caves, Ampang, saya charge extra.
Untuk ke Putrajaya saya charge RM90.
Kalau Shah Alam macam tu RM 60-70
Kalau Puchong RM 60

Kalau dekat dan tak lalu banyak tol memang saya charge rendah. Tapi kalau dah ke Rawang, Hulu Selangor, ke Sepang. Saya letakkan RM100.

Tapi semuanya masih boleh di bincangkan. Bukan fixed...

Memanglah kalau dengar..harga pelamin sahaja RM150...tapi takkanlah penghantaran sampai RM100...
Kalau boleh saya nak bagi free. Tapi siapa yang akan membayar duit servis kereta saya? Siapa yang akan membayar duit minyak saya? Siapa yang akan membayar duit tol saya...

Memang la takkan sekali pergi dah sampai seratus. Sebenarnya anda perlu kira, setiap penghantaran adalah dikira sebanyak 4 trip. 2 trip semasa penghantaran. Dan lagi 2 trip semasa pengembalian. Dan bukan hanya harga minyak yang dicharge...harga untuk servis kenderaan juga. Saya bukan nak ambil untung atas kos penghantaran. Tapi saya juga tersepit.

Tak charge, saya yang rugi. Dahla untung pelamin tak seberapa.
Kalau charge...orang kata saya tekan harga... Alahaiii....

Kamu rasa berapa say perlu charge untuk penghantarn yang jauh2?
Dan ada experience tak berapa harga penghantaran yang perlu kamu bayar untuk pelamin kamu?





p/s : tak marah dgn customer..faham...faham sangat..mereka ada hak atas setiap sen yang dikeluarkan....tapi saya tersepit....sama2 lah bantu saya selesaikan kekusutan ini...

Monday, April 19, 2010

saya tahu saya salah...

Ye..ye...saya tahu saya salah...

1) Kerana mengabaikan blog cumel ini..
2) Kerana membiarkan kawan2 sangka saya dah hilang minat kat blog
3) Kerana dah jarang menjenguk ke blog orang dan meninggalkan komen ( tapi still ada kaaaaannnn...)
4) Kerana dah tangguh post hadiah walaupun dah masuk minggu ke berapa dah ni (ko ni Nik memang sengaja cari makian...)
5) Kerana membuatkan kawan2 blog aku rindu kat aku tak dapat baca update mengaruk aku ( cessss....memang pompuan perasan....)

Ye..ye....saya mintak maaf key!...

Lately saya busy. Actually saya saaaangat busy.

1) Office dapat 3 projek serentak sampai terpaksa hired orang luar....
2) Butik saya pun busy
3) Saya dapat job jadi Engangement Planner... Walaupun bukan keseluruhan tapi kebanyakan. Malah saya kena jadi orang KANAN kepada yang nak bertunang tu....
4) Saya sedang mentajamkan skil mekap sebelum buat promosi GILA BEST dekat kawan2 blogger saya....
5) Saya busy mensiapkan design pelamin yang baru...
6) Saya busy bercucuk tanam bagi memastikan dapat GOLD dalam Co-op


Haiz...saya rasa tak menang tangan... Kebajikan ENCIK HUBBY yang sorang tu pun terabai. Dah berapa hari saya takmasak. Saya sendiri lupa apa yang kami makan.. Kesian dia....


Walaupun status Facebook saya sentiasa berupdate tak semestinya saya sangat lapang. Sebabnya saya update je status... Tapi bukannya mengadap itu Buku tara Guna....hehehehhehe...... Bukannya susah sangat nak update status...Guna jari pun buleh....




Ok2.. Berenti merapu...

Good News.... saya sekarang dah tambah satu lagi JAWATAN selain seorang balaci di opis cabuk yang mempunyai bos hensem dan baik hati (gila kuat pasang ekon).... Selain menjadi seorang wedding planner, Selain menjadi seorang pembuat pelamin, Selain membuat hantaran.....

Saya kini menjadi.... JURU MEKAP.......Yeay... Walaupun masih banyak yang perlu dipelajari. Tapi Sifu saya... Cikgu Ayu telah meyakinkan saya yang saya dah boleh mekap.... and first job gonna be this Weekend...dah tak sabar hokeh....yeay!

Ok...ini gambar practice dan kelas semalam... Thanks to Emma kerana pinjamkan wajahnya utk disolek...


Before makeup


After makeup...



Sila teka ini mata siapa....hehehehe




Ok2..sambung kerja.... Hari ni nak cat bucket... Esok trial makeup utk customer weekend nieyh... Rabu pergi beli barang dapur yang dah habis tuh... Khamis beli bunga... Jumaat gubah bunga....Sabtu pasang pelamin + Mekap..... Ahad kelas mekap (depends on situation)....


Ok...sambung kerja....arrriiiibbbbbaaaaaa




p/s : semalam excited nak apply yang dipelajari...saya mekapkan encik hubby......Sangatla somel...ahahahhahahhhaha... Sebijik cam pompuan... Thanks yayang kerana sudi muka mu di calit warna... Promise tak de gambar yang akan dipublishkan kepada orang awam... Promise!.... Muah....Love You LAH!

Wednesday, April 14, 2010

Masam! Aku parang ko kang!

Hari ni mood makan je...Pagi tadi cuma breakfast nugget...Tapi banyak sampai kenyang dibuatnya...adalah dalam belas2 ketul. Minum plak jus Oren (ada harapan nak dapat anak pompuan..muahahaha).. Lunch pulak tapau nasi dgn ayam masak merah. Hubby tak nak bawak bekal. Kenapa entah... Tak sedap kot kali ni saya masak ayam masak merah....

Hari ni nak reveal snek kegemaran saya... Sepanjang masa.. Orang kata tak lapuk dek hujan..tak lekang dek panas.. Seingat saya dari sekolah menengah saya dah suka makna ini snek....Sampai sekarang...



Kacang Parang...atau Broad Beans... Kalau ada kulit lagi sedap. Kulit tu hisap2 sampai tawar...Haaaakkk Ptuiii.....hihihhihi..... Tapi ni sebab nak kudap2 kat opis...susah plak kalau kene kopek kulit bagai.... Saya lebih ralit makan kacangni berbanding kuaci....



Lepas tu sekarang tengah gila makan ais krim ni...

Masam menyengat tapi sedap....Srooot...Srooottt.......tima cuaca panas2 ni kan....
Memang mengancam kalbu lah...



Korang pulak suka makan snek apa?Share la...mana tahu boleh bertukar rasa dan perasa....

Tuesday, April 13, 2010

Sedangkan pantai juga berubah

Kalau dulu kau jahat
Kau boleh berubah jadi baik
Lalu kesilapan yang lalu letakkan di belakang

Kalau dulu ko cengeng
Kau boleh berubah
Lalu letakkan identiti cengeng mu di dalam lipatan lama...

Kalau dulu kau sombong...
Kau boleh berubah
Menjadi manusia yang lebih baik

Manusia ni dilahirkan tidak sempurna. Yang sempurna hanya Allah SWT. Hanya dia yang mengetahui. Dia mencipta manusia pun memang tidak sempurna. Kerana kesempurnaan itu kita yang cari. Kita yang usaha. Membentuk diri kita menjadi lebih baik.

Kita duduk dalam komuniti. Kau nampak kawan kau tak bagus...tegur. Kau nampak dia tak elok...tegur.. Kalau dah tegur tak nak elok juga..elok la jauhkan diri je... Tapi andai dia tu berubah...Kenapa mesti ko sepak2.. kenapa mesti kau pandang dia dengan pandangan yang sama sebelum dia berubah?

Kita tak punya hak untuk menghukum sesiapa pun. Aku juga salah. Mulut direct dan mudah menarik muka masam. Aku dulu anggap penipuan adalah satu keseronokan. Tapi aku berubah. Dan tetap mereka memandang aku seorang yang hina. Seorang yang teruk.

Setiap manusia pun pernah tersalah langkah. Kalau dulu dia pembunuh. Dia perompak... Masa itu dia jahat. Lalu kita nasihat dia. Kita hukum dia. Kemudian dia bertaubat.. Meminta pengampunan dari penciptanya.. Lalu dia berubah.. PERLUKAH HUKUM ATAS KESILAPANNYA YANG LALU?
Atas KEKURANGANNYA di masa lalu?

Adakah kita ini seorang MANUSIA, HAMBA ALLAH yang SEMPURNA?

SESEMPURNA manakah kita?

Saya suka jika ada yang menegur salah dan silap saya. Jika benar salah, jika benar tak elok. InsyaAllah saya berusaha untuk memperbaiki. Tapi sekiranya saya dah pun membaiki. kemudian saya tegur orang lain atas kesalahan yang sama yang pernah saya lakukan...adakah sesuai untuk menghukum saya dan mengatakan saya tidak layak menasihati? Hanya kerana dulu saya berbuat salah dan silap yang serupa? Saya DAH berubah..dia BELUM...ada BEZANYA....

Saya ada seorang kawan. Dulu dia jahat. pernah gugurkan kandungan. Kemudian dia berkahwin. Orang masih lagi menganggap dia perempuan hina. Sampaikan bila dia mengandung pun..masih ada yang bertanya padanya aktiviti dia semasa dia masih bergelumang dosa. Lalu dia menangis. Hanya kerana noda yang lalu yang tak terpadam. Walaupun dia telah bertaubat.. Siapa kita hendak menghukum masa silamnya...

Memang sukar....saya tahu kerana saya mengalami. Saya pernah jahat. Orang tak suka saya.. Tapi at least saya jujur dgn diri saya. Saya jujur dengan orang lain. Saya INGIN berubah.
DAN ORANG MASIH MEMANDANG KISAH SILAM SAYA.....

Yang bertahun saya tinggalkan... Yang berzaman saya lipat dalam lipatan sejarah.. Lalu pernahkah anda memandang diri sendiri. Adakah tiada titik noda di dalam hati kamu?

Setiap hari manusia berubah...ada yang berubah menjadi lebih baik..ada yang masih sama..ada yang menjadi lebih teruk....Ada yang berubah mengikut peredaran masa...Ada yang berubah ikut persekitaran..... Insan yang sama tidak akan mempunyai personaliti yang sama seperti semalam... Tiap orang punya cara berbeza,.,,


Kalau ada insan yang pernah saya jauhi kerana kekurangannya..tapi dia BERUBAH... Layanan padanya adalah sama rata seperti yang lainnya. Kerana itu adalah masa silamnya.. Selagi dia BERUBAH.....
Saya tidak mahu menghukum atas kesilapannya yang lalu... Kerana dia SUDAH BERUBAH.







p/s : masih ada orang yang memndang saya seperti saya 2 tahun lepas....

Saya mengidam

Ya..penant dah explain niyh....Asal saya update status dekat facebook saya kata saya mengidam...mengidam nak makan jambu ke..nak makan ayam goreng ke....Cepat je soalan2 macam ni keluar..

"Dah pregnant ke?"
"Dah ada isi ke..."

ada yang advance sikit...

"Waaah..tahniah...."

Pergh...kalau mula2 dulu tu rajin la nak jawab...skang ni rasa nak sekeh je... Penat jugak nok tetiap bulan tanya....

Memangla patutnya berterima kasih di atas keprihatinan mereka semua.. Tapi...janganlah sampai asal saya update status mengidam je semua ingat pregnant... Apesal?orang tak pregnant tak boleh mengidam macam-macam ke.... Haiz..

Jangan risau...nanti once saya pregnant saya akan post besar2 dalam FACEBOOK mahupun BLOG.....

Takde nak sorok2 de...walaupun kelak mak saya kata saya perasan FOFULAR mahupun perasan DIVA dengan memberitahu seantero donia...saya tak kira...mak malas nak jawab soklan nok....

Ha..kalau ada yang tak tau tu jangan kata saya tak bagitau plak...sorokla..ape la..senyap2 la...Lempang lelaju kang...Awak yang tertinggal keretapi...nak salahkan orang plak....






p/s : ini semua kes saya kata saya teringin nak makan jambu batu yang di update dalam status di Facebook.... Apeda..skang kan musim cuaca panas...mestilah teringin nak makan yang sejuk2.....Haizzzzzzz

Monday, April 12, 2010

Saya masih trauma

Dah lama blog ni dibiarkan. Bukan apa, baru-baru ini saya agak kekurangan idea mahupun mood untuk meng'update' blog saya.... Ada perkara yang berpusing-pusing dalam kepala ini... Entahlah... Nak cerita pun tak tahu mana nak mulakan...

Takpela...yang lepas tu biar lepas.. Ini nak cerita pengalaman hari minggu saya...


Sabtu

Pagi-pagi lagi hubby dah pergi attend kelas dia..persediaan terakhir untuk mengahadapi exam hari Isnin (hari ni la...) Lepas hubby balik dari kelas, tolong mama dan ayah di rumah kemudian pergi ambil Pak Din (kawan hubby) utk tolong pasangkan lampu 'picture light' yang kami beli minggu lepas. Maklumla..nak buat lama dah...tapi asyik tak sempat je... Feature wall tu dah pending sejak kami kahwin..muahhahahahha.... Kami asalnya nak buat style pixel tu...pastu tak jadi sebab ne beli banyak cat yang akan berkahir dengan kering macam tu je... So beli 1 je warna.. Warna hijau gelap....(asalnya nak warna yang cerah sikit...tak sangka bila dah apply jadi a bit gelap..sib baik bila dah ada lighting jadi ok..

Nak tengok tak dinding tu bila dah pasang lampu?


Alhamdulillah..picture frame pun dah siap..tinggal nak gantung je... Saya suka dengan reflection lampu tu pada dinding dan siling..... Best sangat.... Tak sabar nak upload whole dinding yang dah siap..

Buat wiring dan pasang lampu sampai la dekat pukul 6. Kemas lebih kurang, bertolak balik Sepang. Nak tengok Baby baru lahir.

Kakak ipar saya selamat melahirkan Baby sulungnya dengan berat 2.6kg pada hari Khamis jam 8 pagi....
Dah pilih nama pun... Nik Abdul Haq.... Dapat kat adik-adik saya yang lain..diletaknya nama tu jadi "Hulk".... Cess...siap boleh ejek2 kata baby tu boleh transform jadi Hijau.. Sungguh kurang hajar... Muahahahhaa.......

Baby ni somel sangat...dah la kecik je.. Pastu muka dia ade shape..tak macam baby lain yang biasanya Bulat je ...Zakwan pun lahir2 bulat je.. Tapi yang ni ade shape.. Mata confirm sepet....Hidung mancung and bibir dia seksi you..... Tapi ni jela last dapat tengok dia sebab hari Isnin (hari nie la....) dia dah fly balik Kelantan..Pantang kat sana...



Alang-alang dah balik..sambut birhtday Dikni yang dah lepas...28 March yang lepas... Tapi masa tu saya busy...so tangguhla kekdahnya sampai la dah masuk April..Sian dia kan... Beli Boston Cheese Cake saje di King's... Tapi saya rasa yang kat Bakers Cottage jauh lebih sedap.. Lemon dia terasa...



Ok...sampai tang yang interesting.....Kami bertolak balik dah tengah malam... Sepanjang jalan saya tido je tau... Sampai rumah dalam pul 2.30 pagi. Berhemah betul hubby bawak kereta.... Masa nak dekat sampai kat simpang nak masuk flat kami tu, hubby nampak la ada satu kereta waja warna hitam dengan pintu terbukak kat tengah-tengah jalan..berhenti.... Lepas tu ada beberapa orang India berkumpul kat situ. Dalam hati hubby kata "ala..gadoh a tu..malas campur".....

Lepas tu hubby nampakla India tu berlari naik ke simpang atas...di balik pokok2 tu.... Lepas tu sebaik sahaja hubby masuk ke simpang rumah kami, hubby nampak India tu turun balik membonceng dengan kawan dia.. Turun dekat satu mamat ni yang dah terbaring tau.. (masa jauh tak nampak..masa dah dekat baru nampak ada orang terbaring..dan tak tau apa dahjadi hingga menyebabkan dia terbaring...tapi lokasi mamat ni terbaring adalah sama dengan masa india2 tu berkumpul memula...)....
pastu hubby kejutla saya yang tido..

"sayang..bangun..tengok..ade orang kene pukul...."

Saya celik je mata....saya nampak India tu angkat batang kayu (adela sebesar lengan hubby)..angkat tinggi, dan kemudian hempuk 2 3 kali dekat mamat yang terbaring tu!!!!...

MasyaAllah..saya dah panik...

"Abang...patah balik...jom tolong mamat tu..."

"Eh..tak payahla masuk campur....bahaya..."

"Jomla..gi tengok mamat tu...Sian dia kena pukul."

"Tak nak la abang..."

"Kalau jadi kat kita macam tu...kita pun nak orangtolong kan..."

"Ok...tapi sayang call 999 dulu..sebab abang rasa orang tu dah mati dah kot"

"Ok"

"Lagi satu..kalau orang tanya ada nampak apa-apa tak..cakap tak nampak...kalau polis tanya pun sama"

"Kenapa?"

"Bahaya..nanti panjang cerita...kena turun naik mahkamah untuk bagi keterangan dsb".

"Eh..mana boleh macam tu...saya tak setuju... Bukan HAK SESIAPA UTK MENARIK NYAWA ORANG LAIN... Kalau kita tak bantu dia..satu hari nanti kalau tak ada siapa bantu kita?"

"Suka hati awakla..."

"Abang izinkan?"

"Ya..saya izinkan.."


Lepastu kebetulan hubby nampak ade satu brader tu...Kira orang lama kat kawasan kami tu. Hubby berhentikan kereta dan inform brader tu...

Lepas je hubby parking kereta, saya terus call 999 dan menuju sedekat mungkin dengan orang tu... Alhamdulillah...staff yang mengangkat pangilan telefon saya masa tu sangat membantu. Malah dia sangat tenang melayan saya yang panik ni. Panggilan disambungkan ke hospital berdekatan (which saya pun tak tahu...)

Soalan yang di tanya oleg staff yang angkat telefon tu sangat banyak ok... Kebanyakannya adalah tentang mamat yang kena pukul tu. Saya cuma mampu bagi lebih kurang je sebab saya takut nak pergi dekat dengan mamat yang dah terbaring tu. Hubby plak masa tu entah ke mana... Saya rasa dia pergi borak dengan kawan dia... Dan masa saya telefon hospital tu..orang-orang belum berkumpul kat situ lagi. Dan saya boleh dengar suara mamat tu mengerang2.... Seyes..sangat ngeri okeh....

Dan staff hospital tu sangat garang.... dia tak cakap pun yang ambulans dah dihantar...tapi soalan sangat banyak..mestilah saya panik. Hubby plak duk marah2 sebab saya melayan soalan2 nurse tu.. Sangat tekanan sampai saya tinggikan suara kat hubby suruh dia diam...Rasa bersalah..tapi cara hubby memang menambahkan lagi tekanan saya... Yang staff tu pulak boleh marah saya hanya kerana dia dengar saya bertekak2 dengan hubby sambil menajwab soalan dia dgn jawapan tak tahu. memang saya tak tahu.. mana lah saya tahu orang tu apa kondisi.. Saya bukan doktor... Pulak tu....dia tak bgaitahu yang di dah hantar ambulans.... Menyampah hokeh....Sila mesra alam okeh....



Call balai polis Damansara pulak tak dapat.... Sementara menunggu, saya beranikan diri menjengah mamat tu...

Dia dah terbaring atas pejalan kaki... Seluruh muka dia berlumuran darah.. Giginya nampak tak tersusun dan jelas kelihatan... Saya tertanya bagaimanakah giginya dapat kelihatan sebegitu rupa..dan saya lihat ada cebisan daging yang terpisah di sebelah mangsa.... Apakah ianya adlaah sebagaian isi yang meutup muka mangsa... Mungkinkah itu rahangnya....Ada yang mengatakan itu otaknya kerana sewaktu mangsa membalik-balikkan badannya (mungkin kerana menahan sakit yang MAHA hebat..)..jelas kepala mangsa sudah pecah.....Malah saya sendiri melihat kepala mangsa bagaikan terpenyek..... Cuma tuhan yang tahu apakah keadaan mangsa......Darah merah pekat mengalir.... Matanya bengkak bagaikan tiada harapan lagi.... Biji matanya tersembul. Seyes....saya cuma mampu berdoa agar kesakitan dia dikurangkan dan musibah dia dipermudahkan Allah. Owh ya..dia warga Myanmar.

Terlalu lama dia menderita. Ada beberapa orang India yang lain yang berkeras nak hantar dia ke hospital direct tapi di tegah oleh beberapa orang... First, kita tak tahu kondisi dia.. Mana tahu kalau kita angkat tu otak dia terburai ke...sape nak jawab... Lagi satu...ade pernah jadi kes..ada orang menyelamatkan mangsa kemalangan dan dijangkiti HIV....kan bahaya.... Lagipun ambulans sudah di panggil. Cuma menanti lembapnya ambulans tu nak sampai..

Kami menunggu hampir 40 minit.... baru lah ambulan sampai..dan sampai sekali dengan polis.. Akhirnya mamat tu diangkat.. Dan masa dia diangkat...Suara erangan dia memang saya tak boleh terima... Hubby ajak balik sebab dia dah tak sanggup nak tengok.. Tapi saya berkeras. Saya tetap nak tengok sampai habis.....


Arrow wana biru tu menunjukkan cebisan daging mangsa



Sebaik sahaja ambulan berlalu....saya nak bergerak ke arah kereta polis tu..tapi dia dah jalan dulu.. So masa dia U-turn..saya tahan polis tu...

"Encik..saya nak bagi tahu...."

"ye...apa dia..."
sambil macam cuak sikit..apehal ntah...hubby kata maybe dia cuak sebab ingat ade pegawai dia datang observe,...haku ni ada gaya pegawai polis ke...muahahha

"Saya nampak masa orang tu pukul tu..."

"apa awak nampak..."

"Saya nampak...(*^*%%^$($%*&)^)(^_(^_*(...."

"Owh..saya dah dapat maklumat tu..."

"Owh..takpelah.."

"Ok..terima kasih ya.."




Dia tak tanya lanjut pun... Dia blah gitu je...Mana dia tahu maklumat yang saya ada nanti mungkin dia tak ada... Mungkin saya nampak yang lebih jelas dari maklumat dia... Nampak macam dia tak berniatpun nak siasat.... Saya tanya hubby... Hubby kata itu orang Myanmar.. Warga asing.. Polis malas la kot...

Seyes..masa tu saya sedih... Yang buat kezaliman dan jenayah tu rakyat malaysia... Sebenarnya tak kisahla warga negara apa... Keadilan itu tetap perlu dipertahankan... Saya kesal dengan pihak hospital yang lambat.. 40 minit utk sampai ke tempat kejadian adalah jangka masa yang lama.....

Dan Polis.... sambil lewa sahaja.....


Semoga mangsa selamat.... Kalau tengok pada kecederaan dia macam tak ada harapan... Tapi kita cuma mampu berdoa yang terbaik jela...


Balik tu kitorang dua orang trauma.... Itulah..gatal sangat nak tengok... Tapi tula...kalau kat barat...Akan diadakan satu sessi kaunseling utk saksi kejadian... Untuk mengelakkan trauma psikologi.. Sudahnya kami dua orang kaunseling sesama sendiri dalam bilik air je... Muahahah... Dua2 ekor termenung macam tenuk....

Dan kami tidur dengan gambaran mangsa dan pemangsa.....





p/s : masih trauma....

Thursday, April 8, 2010

Hari ni Aku GILA

Edisi Jawab TAG secara merapu.....oleh kak Ogy...aku yang jawab..muahahaha



Siapakah anda di rumah?
Isteri...
Anak (mak saya duk asing2 dgn saya..heheh)
Kawan
Musuh ketat
Bini Komando
Kawan wrestling
Tukang masak
Bibik
Teman tidur...
dan lain-lain...


Siapakah diri anda di samping rakan?
Erm...aku tak wujud di sisi mereka....muahahhaa...invisible..
Sebenarnya diorang lari pada aku..sebab nanti kene tembakan padu..



5 Benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai?
Kereta Four Wheel Drive
Duit berkepuk-kepuk dalam bank
Pergi melancong satu Malaysia / Dunia
Membahagiakan mak bapak aku SEPENUHNYA
Rumah Banglo yang ada garden
Company Bridal yang establish......
Eh..angan2 mat jenin ni lambat nak habis...To Be Continued boleh?



Siapakah nama pasangan anda?
Dzulikram Bin Md Nasar

Ceritakan 5 perkara yang paling anda suka tentang pasangan anda?
Aku tak suka dia...Muahahaha...
Dia seorang yang sangat Cool....tak mudah melatah
Boleh jadi makcik Kepochi aku bila diperlukan
Seorang yang sangat OA dimana aku boleh gelakkan dia bila aku rasa nak ketawa....
Suka buat lawak Romantikus tak jadi..hihiiihihi.....
Mata dia yang coklat hazel....Sangat seksis.... :P




Bila tarikh couple
10/10......
Sebenarnya bukan ada tarikh yang spesifik sebab kitorang couple cara Komando..kata dia tak romatika kan... Aku plak memang gelojoh muka tak malu... memang padanla..dia bagi Hint..aku dah senyum kamben...Muahahaha..Tapi around tarikh tu la... Takde declaration couple.... So untuk saje nak bagi dia tension mengingat segala banyak tarikh..aku pilih la tarikh ni dan isytiharkan sendiri..Boleh?...muahahahahahha


Kenangan Pahit bersama rakan anda
Aku selalu je ditikam dari belakang...dan aku tak kesah..Besok2 Tuhan tunjukkan...Banyak dan tak best utk dikenang..



Lagu tema cinta anda
Lagu2 lama dari Broery dan P Ramlee




Apa perubahan yang anda ingin lihat pada pasangan anda
Takde..bersyukur seadanya....Jangan lebih2..kang yang dikejar tak dapat..yang dikendong berciciran..aku pun tak perfect..
Yang sedang2 saja.....Yang penting..dia SETIA...takdelah tetiba tercouple dgn Ema ke..ape ke kan...



Sape nak buat silalah....tetiba aku rasa aku dah pernah jawab TAG ni...muahahha



p/s : tengah busy siapkan penanda buku dan juga kerja yang banyak..tensi betul...

Tuesday, April 6, 2010

giveaway from zati

Sebagai menyokong Zai Kulim...saya dengan semangatnya join ini giveaway..Maybe nanti saya pun ptut buat sesimple ni kan... Chaiyok Zai...semoga jadi referrer yang palaing famous vadevas you...

Btw, suka dgn gambar yang Zai submit utk Ole-Ole Bali Contest.... Thanks Zai support me...

So, Giveaway ni dianjurkan oleh ZATI... Cenderahati dari Sarawak.. Simple Contest... Pun juga melalui cabutan bertuah which saya selalunya tak akan menang sebab saya tak bertuah? Apakah?...Hihihii.....

Ini syarat2nya:

1) juz be my followers.. DONE!

2) buat satu entry bkaitan dgn giveaway nie sesimple mungkin & letakkn referrel anda DONE!

3) letakkn link zati dlm bloglist anda DONE!

4) tinggalkn link entry anda di ruangan komen berserta dgn nama referral anda DONE!

Hadiahnyer merupakan kraftangan dari Sarawak

(3hadiah disediakan) & (hadiah diberikan mgikut cara cabutan bertuah) & (hadiah akan diberikan jgk utk referral tbanyak)



Semoga berjaya pada peserta yang lain!.... Cahiyok!... Aza2 fighting!

Mencari info di internet..

Biasanya apa yang kamu guna? Google? Yahoo? Apa search engine yang kamu ingin gunakan untuk search?

Saya selesa menggunakan Google... Yahoo kurang sikit. Mungkin kebanyakan info saya tak dapat dalam Yahoo..

Dan saya memang suka mencari apa-apa info dalam internet dan Google banyak membantu. Baru-baru ini saya dapat tahu ada search engine baru.. masih baru dan yang bestnya, dengan setiap carian kita akan dapat wang.. Mungkin sebab baru maka mereka perlukan sokongan dari pengguna untuk meyakinkan pelabur untuk melabur dalamnya...

Jadi setiap apa yang anda search (minimum 5 carian)...anda akan dapat duit. Berapa tu tak pasti pula sebab ianya adalah bahagian share.. Kira selagi seach engine ini hidup..maka anda akan dapat dividen...so, cepat-cepat grab. Mana lah tahu kan.....

Ini linknya kalau nak join....KLIK SINI


Sambil search info menambahkan pengetahuan sambil menjana keuntungan nanti. Tiada yuran. Cuma sumbangan dari segi kepenggunaan.... Kalau tak dapat pun tak apa-apa..... Boleh kembali ke search engine lama.....hihiihhhihiihi






p/s : berubah angin kadang-kadang mampu membawa keuntungan....

PROUD TO ANNOUNCE

Setelah berhempas pulas perah kepala memilih pemenang... (kami ada 3 peserta yang bersaing hebat...) Akhirnya kami berjaya mencapai kata putus dan pemenang-pemenangnya dimenangi oleh.....



Gambar paling menarik :


Gambar ini nampak energetik. Dengan keindahan pantai, aktiviti melompat yang sangat energetik. Dan saya juga sukakan sunsetnya yang muram2 suam... Walaupun gambar ini tidak colourful, tapi saya suka kerana ianya bagaikan ada cerita disebalik gambar ini....Compositionnya dan juga garisan perspektifnya nampak hampir sekata..... Nice!



Peserta Favourite :


Ini memang peserta favourite kami. Walaupun tanpa editing, gambar ini nampak blend dgn background. macam bapak ada dalam gambar tu sekali. Sangat kreatif dan menarik. Both of us like this picture very much..... Cayalah!




Cenderahati :
Semua peserta Ole-Ole Bali Contest ini akan menerima hadiah sagu hati.... Semua pun gambar santek2. Yang submit gambar Langkawi plak buat saya rasa nak meraung sebab tak berkesempatan ke Langkawi lagi.... Ini listnya...

http://mypreciouseezmo.blogspot.com
http://deekuntum.blogspot.com
http://sukadukaceritaku.blogspot.com
http://princesstortoise2.blogspot.com
http://zaikulim.blogspot.com
http://izancute.blogspot.com


kalau ada yang join tapi tak masuk senarai sila inform ya! Manalah tau tertinggal di mana2


JAWAPAN :
1) Honeymoon
2)Ikan Talapia
3) Yang kanan perempuan, yang kiri jantan....





HADIAH-HADIAHNYA IALAH :

Gambar paling menarik akan memenangi :
1 x cotton dress dari Bali (sangat sejuk dan lembut)...
1 x fridge magnet Bali
1 x cenderahati istimewa (penanda buku yang saya buat sendiri)


Hadiah istimewa (peserta favourite) :
1 x Pemberat kertas shell craving Bali
1 x Fridge magnet Bali
1 x cenderahati istimewa (penanda buku yang saya buat sendiri)

Cenderahati (akan ditentukan kemudian berapa tempat) :
1 x Fridge magnet Bali
1 x cenderahati istimewa (penanda buku yang saya buat sendiri)




Harap semua berpuas hati dengan keputusan yang dibuat. Kami berdua memang sukakan gambar Akulah bapak. Sebab tu dia jadi peserta favourite. Dan kami sepakat memilih gambar Cik Bedah laser sebagai gambar menarik.... salah satu point hubby ialah....budak lelaki yang kanan sekali tu adalah titik fokus... Boleh?...ahahahha.... Layan.....


Kepada semua peserta yang menang dan juga yang menang cenderahati juga....Sila emailkan alamat pada saya nikhakimah@gmail.com









p/s : terima kasih kepada semua yang telah join Contest ini. Ini adalah kali pertama saya anjurkan contest. Walaupun sambutan kurang memberansangkan, saya rasa berpuas hati sebab dapat melaksanakan niat saya sewaktu membeli Ole-Ole tersebut. Segala kekurangan di pihak saya, saya memohon maaf. Harap kita kekal menjadi sahabat....

Monday, April 5, 2010

Apa ekau tunggu lagi...

Semalam Opah datang umah MIL. Kami semua berkumpul ramai-ramai di rumah MIL. Seronok dengar Opah bercerita. Kadang tu dengar juga dia mencarut..

"Pu***** apo namo orang tu eh.."


Kami ni duk hihihiihihihihhihi jela kat belakang. Kadang-kadang terkeluar jugak ketawa mengilai bila Opah buat lawak..

"Eh ekau nie aku hantar skolah tinggi2, apo ko belaja? Mano ado orang tanam pokok gotah ompek inchi sotongah...Apo bo*** la ekau ni.."

Apa lagi, kami cucu-cucu ni gelak la mengilai-ngilai tengok Abg Ayie terkulat2 di marah Opah...Ahahahhahaha..... Hanya kerana tersalah dengar, makan makian je 2 3 bakul..Ehehehhe...

Tapi saya suka Opah. Mak tua senyap sikit. Atau maybe saya yang jarang dengar. Opah ni ibunya kepada Pak Andak dan Pak Andak tu ipar Mama. Opah baik. Masa saya kahwin hari tu, dialah datang doa-doakan apa yang patut. Dan merestui perkahwinan kami. Seronok tengok Opah masih sihat berjalan walaupun umurnya dah mencecah 83 tahun.... Tapi macam biasalah..tak ada gambar sebab saya sibuk di dapur...


Terkenang cerita semalam saya terus teringat yang saya tak pilih lagi pemenang... Boleh?
Alahai...saya janji..hari ni akan saya pilih pemenang.... Hubby tetap kene pilih..... Sorry lah kawan-kawan.... Jangan maki saya pula ya... Hadiah semua dah ready.. Tapi pemenangnya belum ada.....







p/s : 2 3 hari ni duk rasa pelik...
Related Posts with Thumbnails