Friday, May 28, 2010

Hakue hawab hag....


Rules

It’s harder than it’s looks….

Copy to your own notes….

Erase my answers…..

Enter yours and tag twenty (20) people…..

Use the first letter of your name to answer each of the following questions……

They have to be real…..

Nothing made up….

If the person before u had the same first initial, u must use different answers…..

You cannot use any word twice…..

You can’t use your name for the boy/girl name question…..



Hurm..nak guna N ke..nak guna H......erm..erm..erm....Nik tu surname...  H tu baru nama aku...tapi H susah plak nak carik jawapan...ermm.ermmm..ermmm....
aaahhhh tibai jerla...

~ What is your name ~ Hakimah

~ A four letter word ~ Hook

~ A boy’s name ~ Hakim

~ A girl’s name ~ Halimah

~ An Occupation ~ Hairstylist

~ A clour ~ Hijau

~ Something u wear ~ Hijab

~ A food ~ Honeydew.

~ Something found in the bathroom ~ Hair comb....

~ A place ~ Hagia Soffea
~ A reason for being late ~ Haya hangun hambat hos....horry..horry....(ekekekkeke...)

~ Something u shout ~ Hang nie......
 
~ A movie title ~ Harry Potter
 
~ Something u drink ~ Hot Coffee

~ A musical group ~ Hannah Montana

~ An animal ~ Horse...i love kuda...click..click....walk.....

~ A street name ~ Hang Jebat..ade je kan....

~ A type of car ~ Hot wheel




  Ok...siap jugak akhirnya..lama gak peram nieyh...kene Tag 20 orang...tapi aku macam malas.....tibai jela eh...

1)Pinky Angel (Yana)
2)Kak Emy (fazemy)
3)Mardhiah Ismail
4)Kak Eynda
5)Kak Ogy
6)Kak linda
7)Kak Tini
8)Kak rina (Azrina)
9)Kak dee
10)Cik Bedah Laser
11)Adia
12)Chenta (Hanya tentang sya)
13)Kak atty(attyfir)
14)Mrs.Ecam
15)Eryn
16)Hudaadlie (spread my happiness)
17)Syani (Simple&Pure)
18)Deqna (ntahapeapeje)
19)Bitt (mommy ismeth somel)
20)UmmiAbbiQis....




Ok..Done...sila jawab TAG..ekekkekek..kalau yang dah pernah buat tu..boleh abaikan je...

Thursday, May 27, 2010

Mari kita Perahu kukus....


Malam Selasa lepas adalah malam cuti memasak...Ekekekke...

Kami lepak makan steamboat dengan Rahimi dekat Steamboat Ikea.... 


Ini pintu belakang dia rasanya...Tapi kitorang kan hara kiri...belasah ikut belakang...actually memangboleh nampak dari kawasan parking.  Dia ada kawasan terbuka dan kawasan tertutup...  Kami of coz choose kawasan terbuka....Lelaki....huhhhuuhuhu


Ha...semalam pergi makan dengan kembar aku si Rahimi and his beloved wife Febby...Very the bery sweet couple tau...  Actually saya rasa Febby yang sweet.  Rahimi tompang je ke'sweet'an tu...wakakakkakkakakkaka......habesla makkk......

Amik individual set....lepastu add on je..itu pun dah full....Harga?..ok lah...makan empat orang RM78++....  Rasa?..aku rasa soup dia plain sikit...Yabang terpaksa tambah itu dan ini nak bagi sup dia ok.....enviroment dia la macam best sikit...



And macam biasalah..bila lepak....gelak..gelak dan gelak.sampai menyembur...lepas tu kedai tu dah nak tutup on 10pm...kitorang nie boleh sambung lepak pulak di restoran Mamak..restoren Madina rasanya...dekat Mutiara Damansara tu je...

Lepak lagi sampai pukul 12...baru balik....  Ahahaha..ada dua orang kawan saya yang kalau lepak mesti lama...

Satu Emma dengan Bai....Satu lagi my Kembar la...Si Rahimi dan Febby....

Memang lama..berjam-jam.... Ade je benda nak gelak...  Tapi sebenarnya yang berborak adelah lelaki...saya dan Febby tukang gelak dan sampuk2 je....Ehehehhe...low profile...



Ok2..so wishlist saya tinggal satu je....Serawa durian...Owh..itu kene tunggu musim durian baru sedap membeli..menang memakannya...ekekekekkeke






Psssssttttt........ada momok...larriiikk....................larrrriiikkkk

Wednesday, May 26, 2010

Persahabatan itu terlerai...

 Ini adalah recycle entry...tiba-tiba rasa nak post balik...Dulu saya boleh tahan juga mengarang-ngarang nie...  Dulu pernah bercita-cita menjadi seorang penulis.  Tapi sekarang kick nye dah kurang..Mungkin saya patut kembali membaca buku-buku karya agung seperti "Tenggelamnya kapal Vanderwijck" tulisan Hamka dengan gaya penulisan Indonesia lama...  Berani?ehehehe..saya cabar...

Cabaran saya pada Emma juga sekadar tertinggal di ruang tamu.  Novel "Warisan" yang mencatat Best Seller Book tahun 90-an dulu...  Tebalnya lebih 10cm dengan helaian muka surat yang kekuningan....  Mungkin saya patut kembali membacanya...  Seawal belasan tahun saya sudah jelak membaca Novel Cinta yang berlambakan di pasaran...Semasa di Politeknik, saya sudah penat mencari buku yang berkualiti untuk saya baca.  Seawal darjah 3 saya sudah khatam membaca novel "Pusaran" tulisan Othman Puteh...

Masih terbayang Pusaran yang berlari kencang di padang...Air mata dan kasih sayang antara manusia dan haiwan...

Novel Inggeris juga menjadi bahan bacaan saya seawal tingkatan 1.  Itu yang paling awal seingat saya.  Dan permulaan saya kepada novel-novel Inggeris ialah Novel Klasik, LORNA DOONE.....Sebuah kisah epik cinta yang ditulis dalam gaya penulisan lama....Saya baca dan baca berulang kali..  Dan saya terus dahagakan novel-novel Inggeris.  Tetapi lepas membaca 3 4 buah Novel inggeris, saya kembali membaca novel melayu..Kenapa?  Kerana saya rasa bahasa kita, bahasa melayu lebih halus dan lebih indah untuk ditelusuri.  Jangan bandingkan lambakan novel cinta yang banyak dipasaran....Perbandingan seharusnya pada karya-karya terlaris.  Best Seller Book....  Makanya cukuplah saya sekadar membaca novel Harry Potter sahaja...

Walaupun penulisan saya sekarang dah kurang kick, tapi jarang-jarang masih menyembur bisanya...  Baru-baru ini, status di FB saya mohon di copy paste untuk di jadikan status di Wall seorang teman...
Belum sempat saya memberi keizinan, dia dah paste....dan tanpa memberikan walau sedikit kredit kepada saya...  Tak apalah..ia hanya sekadar satu status...  Tapi bila kawan2nya memuji betapa puitisnya ayat itu..saya turut merasa bangga...Sekurang-kurangnya saya tahu ianya hak milik saya....


"orang takkan pernah berhenti menyakiti...Tapi aku...hidup bahagia..kerana aku tidak pernah akan peduli.... hati disucikan sebelum menutup mata di malam hari..agar hari-hari yang dilalui penuh keamanan tanpa rasa benci... "


Mari kita sama-sama renungkan....erti persahabatan itu kadang mampu menjadi nanah dan darah yang menghancurkan jiwa... Jom kenang kembali entry lama ini...



zaman hingusan itu kamu lalui bersama
dia, menemani kau
mendampingi kau
sama-sama nakal
merentasi keindahan
zaman hingusan itu.

Lalu masa berkayuh
membawa kamu menempuh alam remaja
tinta hidup dia tersimpan
dalam kocek kau
erat kau dakap lipatan itu
agar ia tidak terlerai
aku mengerti

berdirinya patung2 lain itu
kau memandang dia hidup
kau memuji dia tidak jemu
aku kagum
inilah sahabat mu...

Namun masa itu cukup cemburu
Sejak zaman dahulu kala
Dan Syaitan itu tetap beragenda
Sejak Nabi Adam membuka mata

Aku terkesima
Suratan hidup yang tersimpan kemas di kocekmu kini terlerai
Memburaikan harta mu
menerbangkan daun kenangan
dan meninggalkanmu sendirian..
persahabatan itu
mungkinkah akan kekal.

Aku terkesima
mengapa kerana satu perkataan
Lalu persahabatan yang terjalin itu
Kamu ungkaikan.
Tahukah kau bahawa dia terluka

Aku sendiri tidak bisa mengungkainya
Aku sendiri tidak bisa menjadi puncanya
Namun kini ianyanya terjadi

Lalu perlukah aku peduli?

Persahabatan itu rapuh.
Kerana racun yang kau sangka kau kenal
Yang kau sangka kau sayang
Tapi aku hanya melihat
Racun itu menghakis
Isi kocek itu..
dan meleraikannya
menjadi debu

Sahabat...
aku bukan, dia sahabat
Lalu mengapa kerana yang racun itu
Kau berubah?

Atau ini adalah kerana racun
yang ingin melihat isi kocek itu bertaburan

Dan aku melihat
dua anak kecil
Bermain sumpit-sumpitan
menghilang dan kabur..
kerana racun berbisa 






Psssssttttttt.........Saya bukanlah sehebat mana kalau nak dibandingkan dengan orang lain....  Maklumlah, masih perlu buka kamus dan mengeja....  Tidaklah vadevas SPEAKING LONDON...tapi hakikatnya berterabur...  Saya biasa-biasa sahaja....Cuma kadang tu nak tergelak bila ada orang yang berlagak dia sudah pandai hanya kerana membaca novel Inggeris 300++ muka surat....   Hurm..manusia..manusia...mudah benar membongkak diri....

Buaya pun boleh jadi isu....

Sekarang kan tgh hangat orang perkatakan tentang kasut CROCS...kononnya ada lambang Allah pada cop kasut itu...  Masa tadi blogwalking di blog Joegrimjow....dia mengupas tentang perkara ni agak lanjut....

 Picture kredit to Joegrimjow

Sebenarnya sekarang perasaan umat Islam kita mudah tersentuh.  Which is bagus..  Ada nilai-nilai dan unsur-unsur jihad untuk menegakkan agama Islam.  Mana-mana yang menyentuh tentang martabat Islam akan dipangkah dan diserang habis-habisan.  Bagus...Teruskan Jihad anda...  Islam kini memerlukan ahli jihad fisabilillah seperti anda...

Tapi dalam dunia serba moden sekarang.  Dengan begitu banyaknya tipu muslihat dan jarum-jarum kafir laknatullah yang menusuk halus dalam hati kita, kita tak seharusnya cepat melatah (ini peringatan untuk saya juga..hehehe).  Allah sendiri suruh kita seimbangkan duniawi dan akhirat...
Eh..eh..dah mula melalut macam ustazah pulak....Eeeee....takmolah bagi nasihat banyak2 macam ni..nanti orang kata saya Ustazah Celup pulak.....alahai..tak kuasala mak....


Ok2..kembali pada topic.....

So apa kene mengena dengan saya?

Saya adalah pengguna kasut CROCS....dan ianya memang for sure TIRUAN.  Ini kerana saya bukanlah manusia yang berbelanja beratus2 untuk dkasut.  Kadar keselesaan yang CROCS TIRUAN tu berikan dah cukup menepati kriteria yang saya tetapkan...  Ok..enough...bersederhana....  Cuma RM15 ringgit..beli di I-City tempoh hari...(ini pun berjaya meracun cik bedah laser untuk turut membelinya..eheheh..so dapatla sepasang RM15...kalau tak sepasang RM20)...

Bila isu ini timbul..mula-mula saya check dulu...apakah niat saya membeli CROCS itu?

Adakah nak support itu company? TIDAK.
Adakah saya memang suka berfesyen2 sahaja dan ianya bukan keperluan? TIDAK
Adakah saya ada pilihan lain? TIDAK buat masa ini...
Kenapa beli crocs? SEBAB IANYA MURAH, SELESA DAN KASUT GETAH....

Ok..niat dah betul...muhasabah lagi...
Adakah kasut yang saya pakai kini ada lambang yang dinyatakan di atas?
Dalam pemerhatian saya....ADA.....
Dalam pemerhatian Yabang.....TIADA....

Jadi sudah ada kontra di situ....  Search pula di internet...tanya pendapat orang lain tentang isu ini.
Makanya dapat dibuat kesimpulan...
Tidaklah salah...sama seperti tarian Poco-poco yang dikatakan haram ditarikan kerana pergerakannya menyerupai lambang salib....Wallahualam....
Rahimi kata...kalau macam tu..huruf 't' juga perlu ditukar..kerana lebih menyerupai salib..  Betul juga kan...
Begitu juga dengan Dettol....Lambang salib juga....  Dan bermacam-macam lagi...

Jadi bila berlaku permasalaahan begini..saya mengambil jalan paaaaling mudah....  Tepuk dada tanya iman.. Kau nak lawan serangan halus Yahudi dan orang kafir...Sejauh mana iman saya?....Kita boleh tolak/lawan dengan tangan, dengan hati.....

Saya pilih dengan hati.  Masih tidak sedap..sebab kita dah nampak..takkan nak pakai juga..terasa tumit ni menjerit-jerit tak nak memijak dah...  Jadi apa saya buat?

SAYA BAKAR LAMBANG TU SAMPAI HILANG.



Hehehehe..duit saya pun selamat....hati saya pun tenang.....

Saya lebih suka mengambil pendekatan lain selagi ada.....

Lebih banyak yang perlu kita perangi...Iman di dada perlu dikukuhkan...Orang berjihad dengan pelbagai cara...Semuanya atas niat dan kewarasan akal kita...

Kerana walau apa pun niat kita.... Niat tidak menghalalkan cara...

Jika anda di tempat saya... 
bagaimana anda menangani isu seperti ini?







pSsstttttt.......masih berterima kasih kepada orang yang memberitahu tentang lambang tu.. kadang tu ada yang bagus dan masih boleh diperbaiki..rasanya niat mereka pun bagus...cuma jalan penyelesaian tidak semestinya satu sahaja......Terima kasih sekali lagi...=)

Tuesday, May 25, 2010

Dialog raya



Ini adalah perbualan dua Y di depan TV ..bergolek2 lepas makan....sambil menonton 3 rancangan serentak...(Criminal Mind, Cerita Kungfu, Masam2 manis)



"Yabang nak pakai baju Melayu cane nanti..."

"Yabang nak baju melayu kotak2..."

"Ha?...ok....."
(dengan nada kurang setuju...tapi bolehla..baju awak)

"Yayang nak baju camne?"

"Baju chiffon ke...kurung moden..yadda..ydaa..songket tabur..yadda..yadda..cotton..yadda..yadda..."

"Ala..kita beli kain sama gi tempah lah..."

"Haaaaaa?...yayang pun baju kotak2 jugak?Namo..Namoooooo"

"Habis tu nak macam mana..."

"yabang pakai la kotak2..yayang nak plain..takpun bunga kat kaki kain je...takpun soft2 bunga.."

"Ala...tak 'family' la gitu..."

"Orait,...nanti langsir pun kita buat kotak2 same pattern dgn baju"
(dgn nada perli dan dalam hati terasa..eeee...tak up-to-date betul laki aku nie..kain kotak2 tu pesen lama la...)

"Ala...tak suka lah tu..."

"Mana ada...suka"
(nada perli lagik)

"...................................................."



**************************************



"Yabang nak pakai kaler ape ni tahun nie?"
(macamlah ada tahun lain sambut sama2..ehehehhe)

".............."

"Cepatlah..nak kaler ape...nak kena cari kain.nak tempah lagi.."

"Hurmmmm..(sambil berfikir)....baru yabang tau rupanya ade sikit je warna dalam dunia nie "

(dalam hati....laaaaaaaaa...baru tau ke?.....masyarakat...)

"Yabang nak warna yang org lain tak pernah pakai lagi.."

"Ha?...mana ade warna yang org tak pernah pakai ..."

"Ha...kaler rosewood "
(warna nak buat baju pun ikut spesifikasi warna material..nyampah!)

"Ala...itu org pun dah pernah buat...warna purple ok tak..."

"Purple macam baju abg syam tahun lepas..."

"Ala..abang Syam dark purple..kita buatla soft purple..warna baby2 gitu.."

"itu Imran dah pakai..."

"Banyak songeh betulla abang nieyh....Warna gray la..."

"Ala...rosewood la..."

"Gray pun cantik apa..."

"Hurm ..ok jugak tuh..buat macam yang dalam majalah pengantin yang kita tengok tu kan..takpun soft gray macam kaler pintu nieyh."

"Ha..ok orait..."



*********************************************



"Yabang.....raya tahun nie turn rumah Cik tau.."

"Eh..ape pulak..."

"Mana boleh...raya haji lepas dah rumah mama...kali ni rumah Cik pulak..abang kene la adil.."

"..................................."

"Rumah cik tau!"

"Lambung syiling nak?"
(sambil buat muka kesian)

"ala...takde2....raya haji lepas dah lambung syiling.,..raya kali ni rumah cik la..Tahun depan pulak kita lambung syiling...."

"Ooo..pandai awak ye...raya haji je kat rumah Mama..raya puasa kat rumah cik.."

"Bukan...harituh kan dah turn rumah Mama..ni rumah cik la pulak....barula adil...kang raya haji depan kita lambungla siling lagi....."

"Ok...tapi lepas je sembahyang raya kita terus balik umah Mama"

"Ok.." 
(sambil tersenyum girang....maklumlah..raya sudah dia lambat2 balik umah cik..pukul 3 baru nak gerak..memang siapla raya puasa ni...lepas sembahyang raya la konon..takde makna..petang baru gerak gi rumah Mama...hehehhehe..sape suruh buat kat aku gitu harituh)

"Ni apa senyum2?"

"takde ape..raya sudah kan yabang lambat2 balik..raya nie rasakanlah..."

"Ala..takde2..yayang dah janji nak balik lepas sembahyang raya.."

"Ala..raya lepas pun yabang janji lepas sembahyang raya...tapi sampai pukul 3 baru nak balik...nasibla.."

"Ala yayang....(air mata dah bergenang)....kita raya umah Mama eh.."

"Jangan harap..muahahhaha...tetap raya rumah Cik"

"(nyanyi lagu raya..dengan air mata yang bergenang...berlakon je tu.)"

"takde maknanya...tetap balik rumah cik....sehari sebelum raya kita ambil cuti..tolong mama masak2 dulu...tambah lauk sebab ingat nak join masak..lepas tu nak bawak balik separuh untuk cik.....

"..................."

"Pastu ..weekend nie kita pergi Nilai 1 cari kain..."

"Owh...dia dah plan dah semua.....pura-pura je tanya pendapat yabang...rupanya dia dah plan awal2 dah...bila nak amik cuti..bila nak balik rumah Cik...bila nak masak juadah raya....bila nak beli kain...Ooooo...pandai ek......ha....."

"Ehhehehehhehehhehehehhehe....alaaaa...yabang proceed jela..."

"Ahahahhaa..takde2..yabang takmo proceed...takde2....ahahhaha....nasibla...."

"Alaaaaaaaaaaa............yabaaaaaaaaaaaaaaaaanggggggggggg"



****************************************






Tamat.....  Sudahnya takde kata putus...ade lagi conversation lain...  Macam Yabang beria2 nak cat rumah la..apela...Sudah tentunya tak agree....Tak payah bazir2 cat rumah...elok je lagi cat yang ada tu....

Pastu bab beli2 kuih raya....

"kita sekarang dah ada keluarga kita sendiri.....Sebarang pembelian kuih raya ke..apa ke..mesti dulu kan keluarga kita dulu...Kalau ada rezeki lebih, kita beli untuk orang2 lain tu...kalau tidak, untuk keluarga kita je....Yabang tahu yayang nak berjasa kat family...yabang pun sama..tapi bila kita dah berkeluarga,,keutamaan adalah keluarga kita..ok...nanti kalau org datang rumah kita...kawan2 datang....ha...kita tak boleh buat macam kita bujang dulu...ok?"

"Ok,...." 
(tapi dalam kepala dah kira berapa balang nak beli untuk cik.untuk mama...untuk sendiri?ala..sebalang dua dah cukup...haaahahahhahahha....KETEGAQ)






pssssttt..sekian entry raya..walaupun raya lambat lagi....tapi dari skearang dah kene strategi duit tu...kitorang ni keje swasta..dapat bonus time raya merah...raya hijo jgn haraplah..sunyi sepi je...

Monday, May 24, 2010

Saya nak buat kuiz..tapppiiiiii

rasanya satu kampung saya dah gebang saya nak ke melaka hujung minggu nieyh...Ececcece.....
Jadi saya ingat nak beli ole-ole untuk rakan-rakan blogger...

Macam biasalah..bila ade ole-ole..maksudnya ada kuiz...sebab tak nak la kita nie berat sebelah.  Bagi kat orang nieyh, orang nie tak bagi..kecik ati plak kan...

Soalan dah ada..simple je....Cuma tak tahu nak bagi hadiah apa...kalau boleh hadiah pun nak bagi yang simple2...  Sesiapa ada cadangan nak bagi hadiah apa?.....




psssstttt......ke melaka nak berphotoshoot...sape nak join jomlah!

Warna oh Warna

Walaupun saya bekerja dgn warna..saya tetap ada masalah bila nak pilih warna...  Pelikkan...

Pelik tapi benar...kebanyakan warna pilihan saya adalah biasa2 sahaja...  Balik-balik warna2 earth....  Hurm ..dah bosan..

Baru-baru ni Yabang tanya,,

"Yayang..tahun nie kita takde baju raya ke?"

Mungkin dia tengok saya langsung tak kecoh-kecoh nak buat baju raya ke..  Nak beli kasut raya ke..kuih raya ke...

Tapi dia tak tahu saya dah plan

1)Baju raya....saya mungkin beli dah siap di Nilai 1, baju melayu Yabang tak payahlah..tahun lepas pun dia tak nak..dan dia bukannya pakai baju melayu macam org lain....membazir je rasa beli baju melayu utk dia...tahun lepas dia tak nak sebab dia kata baju tahun-tahun lepas cantik lagi...  Tahun ni saya tengok baju-baju tu cantik lagi..so pakai jela mana ada..tak payah membazir sangat....

2)Kuih raya ...tahun ni beli seadanya je..tak payah bazir-bazir..Dekat rumah Mama, kak Zah dah plan nak buat macam-macam..Kat rumah Cik, takde sape dah nak makan.... Adik-adik bukan jenis mentekedarah kuih raya macam kami dulu....Jadi beli seadanya...untuk kat rumah sendiri, beli jela sikit2.  Tak payah bazir2.  Kerepek-kerepek je cukup.  Kuih tunjuk 2 3 balang dah lebih dari cukup.  Kalau kuih habis boleh goreng meehun ke..buat laksa ke..lagi sedap...takkan nak hidang tamu dgn kuih raya je...jatuhlah standard menantu keluarga Encik Md Nasar....mesti masak..mesti.. (harap2 MESTI tu takdelah ke laut nanti..ekekke)

3)Kasut raya...ni tak ada masalah...Yabang maybe pakai capal putih masa kahwin harituh..dan saya cuma cari kasut biasa2 je...ala..nak pakai sekali je..maybe ulang pakai je kasut hantaran harituh..tak baik membazir...kalau beli pun maybe beli capak untuk Yabang je lagik sekali..

4)Langsir baru..sofa baru?....saya bukan jenis berhabisan sampai macam tu sekali...cukupla rumah kemas dan bersih...  Org datang sekali je..yang nak hadap rumah penuh2 barang tu saya..  Makanya seadanya sahaja ya......

5)Juadah raya...ha..yang ni saya peruntuk kan lebih sikit...Untuk sebelah rumah Cik dan Mama...  harap-harap cukup...



Ok..itu rancangan saya...Tapi tiba2 plan no.1 dah berubah...

Sebab ade org dah request baju raya..  Siap tanya tema apa tahun nie...alahai..ganti puasa pun saya belum habis ganti lagi.  Masih berbaki beberapa hari.  Tapi yelah..kalau tak siapkan awal, nanti tiada yang nak terima tempahan dah....


Jadi kamu rasa...warna apa yang sesuai untuk kami raya tahun ini?  Saya bab-bab warna ni selalu failed...balik2 hijau murup..coklat...huh..bosan2..
Tolonglah bantu saya bagi cadangan.....blur..blur.....Warna kuning plak kak Zah dah cop awal2....hurm...hurm...

antara yang terlintas dalam kepala nieyh :


1)Warna gray
2)Warna soft purple


Material untuk baju Yabang maybe kain yang biasa buat baju melayu....
Untuk saya maybe samada Cotton, Chiffon, atau songket tabur tu....hurm...hurm...

Maybe yabang teruja sebab tahun ni tahun pertama sambut Aidilfitri bersama.....he...masa sambut raya haji tak terasa sangat..  Raya Puasa ni tengokla sape mengalir air mata lebih..muahahhaa..dosa dah seguni nieyh...ank mintak hampun time raya confirm meleleh2 air mata..waaa..tak boleh dibayangkan....






psssttt ...... Sementara Yabang tengah pikir kemeriahan raya nanti..biar saya pikir macam mana nak trick supaya pagi raya di rumah mak saya.,..muahahahhaha....harus..harus...sebab raya haji hari tu dah solat raya di rumah mama....dan saya tak solat raya pun..sebab di rumah mama orang perempuan tak pergi solat raya...terbalik dgn keluarga saya....huhuhu...inilah susahnya bila rumah mak ayah dekat2..45 minit sampai..berebut pagi raya di rumah sape pulak..ekekekkee

Friday, May 21, 2010

Saya dah tau kenapa.....

ahaha..tajuk entry tu betul2 buat saya gelak..walaupun takdelah lawak mana..saya tetap nak tergelak...jgn tanya kenapa..barangkali ade virus ketawa yang telah hinggap di saraf2 neuron saya ni.......


Mula-mula kita layan gambar....ini sekarang gambar wallpaper di laptop saya..mahupun di profile facebook saya..... Gambar anak kucing di rumah Mama...  Gambar ini diambil gunakan Gadget D60 saya...  Masa ni baru belajar2 guna DSLR...hasil dia memang tak mengecewakan...




Ok...semalam saya bagi teka teki kan...

Ni saya bagilah pulak jawapan dia...

Actually soalan2 semalam tu..daripada 3 soalan..cuma 1 soalan teka teki...2 lagi tu soalan nak tahu..kenapa ya...
Ha...

SOALAN PERTAMA
Saya sendiri tak tahu kenapa...Maybe coklat tu pernah panas, so cair sikit...sebab tu rupa dia macam tu kan...


SOALAN KEDUA
Itu telur tembelang..  ye..saya rebus telur tembelang..  Masa rebus mana perasan sebab tinggalkan je kat atas dapur tu...  Kononnya nak buat Sandwich telur...
Rebus 3 biji dah cukup sepatutnya...
Lepas tu masa rendam air sejuk (ha..ini petua untuk kulit telur lekang dgn cantik tau...)..Masa tu lah saya perasan telur tu terapung, saya tekan2 pun terapung...

ya...telur itu busuk dan saya sendiri nak termuntah..nasib baik saya kopek asing2...dan nasib baik saya buat telur rebus...  Kalau saya buat telur setengah masak ke...Ha..pecahkan dalam mangkuk...Eeeeuuuuwww....

Mesti masa tu dah ke laut selera makan kan....
Telur tu saya beli dalam 1 tray...kat Tesco...  tapi yelah..dalam telur..mana kita tahu kan..rupa serupa je..Itu kira nasib tak berapa baik la...

Apepun..TAHNIAH PADA LIANA KERANA JAWAB DENGAN TEPAT....weee......ehehhee..macam2 jawapan saya dapat..


SOALAN KETIGA
Ha..yang ni soalan teka-teki...

Apa benda berwarna kuning dan didalamnya keriput2..

Jawapannya.....


*

*

*

*
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Scrool lagik...
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

ORANG TUA DALAM TEKSI WARNA KUNING.....




Wakakakakkakkaa......wakakakkakaka.....

Ini dapat dari staff di DARC masa saya pergi buat discussion untuk event di sana....  =)







Diorang ni memang ada2 je...ada macam2 lagi cerita kelakar...tapi upload sikit2..saya ni tak pandai sangat bercerita...hihihi


Salam ceria di hari Jumaat.. I Like Jumaat...



 Owh ya..alang-alang menulis di sini...Next week saya akan ke Melaka..siapa-siapa rasa nak buat Outing Photoshoot boleh contact saya....  Cuma RM70 dapat makeup dan photography outing....  =)
Nik - 0123857747






PPPSSSSTTTTT....

Lepas ni, kalau sesiapa rasa nak buat event di sana, boleh la contact saya...nak buat garden wedding ke..nak buat majlis aqiqah ke..majlis besday ke....  Bessssttt...Barangkali nanti kalau ada rezeki, aqiqah atau birthday anak saya nak sambut di sana... =)

Saya sekarang pun dah ambil tempahan kalau sape2 nak cradle yang hias2 tu untuk majlis aqiqah dan cukur jambul....kalau anda seorang blogger, special price  =)

Thursday, May 20, 2010

Saya nak tahu KENAPA....


Untuk meredakan stress buat kerja, stress melayankan ragam manusia yang pelbagai..mari kita mengasah minda dan pengetahuan am....Ha..untuk seronok-seronok sahaja..Tak ada hadiah pun....  Entahlah..mungkin kalau sambutan menggalakkan akan ada hadiah yang disusulkan kemudian.. Siapa tahu ye tak....


SOALAN PERTAMA
Kenapa coklat yang saya beli warna dia macam ni?
Macam campur warna putihdan coklat....  Kenapa ya?







SOALAN KEDUA
Kenapa telur yang saya rebus masak penuh ini satu biji sahaja yang terapung..dua lagi tenggelam...  Kenapa?









SOALAN KETIGA

Apa benda yang berwarna kuning, dan didalamnya keriput-keriput.....



Ha......2 daripada soalan di atas saya ada jawapannya.....  Cuma 1 sahaja yang saya sendiri tak tahu.,....

Jom kita jawab sama-sama......





psssttt........next month saya dah mula terima tempahan untuk majlis aqiqah dan cukur jambul...sape nak tempah bolehlah tempah sekarang...

Getah jua pilihan hati...

Orang selalu kata..
PEREMPUAN DAN KASUT TIDAK DAPAT DIPISAHKAN

Saya pun tak terkecuali kot...  Cumanya saya tidaklah sampai addicted.  Bilangan kasut saya pun boleh bilang dengan jari.  Dulu masa study saya cuma ada 3 pasang kasut yang saya lenjan sampai rosak.

1- kasut Bata takde tumit pun dan tutup penuh warna hitam.  Saya pakai selama 3 tahun dan..ya...ianya bertahan...


2- kasut Xes, bertumit, tutup depan je....  warna hijau army....  yang ni kira faveret...bertahan sampai saya kerja..cuma beli kat giant ke carrefour..lupe dah...


3- tak ingat ape brand..tapi yang ni tak tahan lama...2 tahun dah jahanam...kasut tumit tinggi kaler putih....beli dengan ex-boyfriend saya..hehhehehehe...

4- pestu satu sport shoes...ini pun rembat adik saya punya...ehehehhe



ok..pestu saya dah tak ingat ape kasut saya pakai...erm....erm....

owh ya..masa saya mula2 kerja ade 2 3 pasang kasut yang sya pakai..  Tapi yang paling saya ingat adalah kasut wedges yang terbuka kat ibu jari tu..ada corak2 macam wallet anna sui saya skang ni....ha...yangtu pun faveret..apakai sampai dah tak rupa kasut....  Dengan kasut tuela saya jalan dari Dataran Merdeka, ke Land Office KL...ke DBKL...ke Maju Junction..  Jalan kaki hokeh....hihihi..kenangan..kenangan...


Ok...lepas tu saya mula beralih ke pada kasut getah.  Saya ada 2 3 pasang kasut getah. Sebab? sebab saya kan berjalan kaki dan naik train...kalau kasut lain cepat rosak / lekang..tak tahan..kasut getah basah lap2 pakai tisu dah ok... Yang paling tahan adalah yang dibeli di Giant berharga RM6.99 sen....  Warna gold kuning....  Yang tu pakai selama 2 tahun tanpa rosak..ehehehe...last2 saya buang sebab dah lama sangat pakai dan terkoyak sikit..  ..Skang rasa menyesal plak buang...rindu kat kasut tu....Kasut  tu saya dan Yabang gelar kasut Cinderella sebab boleh nampak sampai dalam....  Tapi abang saya pangil tu kasut jamban..memang hampes...reti kutuk orang je...lantokla..jamban pun jamban la...duit saya sendirik...





Lepas tu saya beli kasut ala-ala crocs, beli kat Tesco..  RM10 kalau tak salah..  Pakai lama jugak...dah habis tapak....  Licin sangat..terpaksa beli baru...  Kasut warna gray...yang ni pakai selesa..memang lembut je...tapi sebab lembut la cepat je tapak dia habis...  Lagi lembut dan selesa dari pakai crocs Ori yang jual kat butik tu....serius saya tak tipu...


 ~Tapak pun dah haus.~






Sekarang saya pakai CROCS tiruan ...hehehe..ala..beli kat Danau Kota..  masa beli tu bukan sebab nak pakai crocs pun..tapi saya dah jadi addicted dengan kasut getah.

 
 


Walaupun saya ada 1 sport shoes,


3 sandal perempuan yang bertumit tu (maaf la..saya nama2 kasut nie buakn tau pun..bukan 'kasut holics'..huahuahua)....yang kasut heels pompuan ade 3 jenis ketinggian semuanya dan bermacam brand...  Satu Esarli je...warna hitam....




Satu Esarli jugak..eheheh..kaler pink bandung..yang ni tinggi... 


 1 lagi warna beige...yang ni kasut hantaran and my faveret...sebab selesa je pakai.......ehehehe...





Dan kasut harian tetap kasut getah dan selipar....
Kat office pulak pakai selipar rabbit....  Kalaulah saya boleh berkaki ayam..saya lebih selesa berkaki ayam..

 ~selipar rabbit~

 ~Selipar basahan~


 ~Pakai sampai takde tapak..atau tapak yang sebelah atas haus macam ni~


Ok...2..back to TOPIC...

Ni dapat tag kali ni dari kak eynda....Pasal kasutla..meh kita jawab sama-sama k!

 ~Kasut niela sama dengan kasut akak cleaner opis ni~

 ~dah kotor dan lusuh pun duk lenjan lagi.~

 ~tapak pun dah haus..licin ni tau~


Brand : Kasut getah CROCS tiruan....

Warna : erm..darck choc kot....i bukanlah peminat kasut kaler hitam...

Harga : RM26 ++ kot. tak ingatla...

Tahun beli : Raya tahun lepas....

Sebab beli : nak raya + kasut gray kesayangan dah tak ade tapak..hampir terlentang mahupun terlungkup dengan pelbagai aksi kerana kasut gray yang dah habis tapak itu..hehehhee



Takdelah menarik sangat kisah saya ni..sebab saya bukan peminat kasut pun..janji kasut tu sedap saya pakai..tak menimbulkan kesakitan pada kaki...dan yang penting harga murah.  Saya tak sanggup membazirkan beratus-ratus untuk kasut yang tempatnya hanya di kaki....  Janji selesa, tak membazir...itu pun dah hokeh...


Ada berkenan dengan kasut di butik2 terkenal macam Lewre...tak tau cane nak sebut..ekekkeke....  Tapi tengok kat harga...erm...tak payahla..saya ni ganas...kang kejap je dah tak cantik...  Setakat nak melaram..test-test la kat kedai kasut tu..pakai sampai ras apuas..pastu letak balik..Muahahahha.....  Sebab tu saya sangat tak suka kalau ada sales girl yang duk ekori saya ke hulu-ke hilir...  Kalau saya nak saya akan cari mereka atau panggil.. As long as mereka alert..  Sebab?..sebab susah saya nak berangan dan melaram dalam kedai kalau mereka duk sibuk ikut..muahahahhahahhaa......


Eh..takkan la kasut saya jekan...Yabang pun nak interprame jugak....
So..meh kita tgk kasut dia..


 ~Kasut kulit Rock~

 ~Kasut kanvas basahan~


 ~Kasut formal..~

actually ada lagi 2 kasut  dan 2 capal....  Tapi tak dapat upload sebab kat rumah mama...hurm.hurm..



Cerita punya panjang..padahal Tag tu pendek je..ekekke...kasut buruk2 pulak t yang ditayang..sebab saya mana ada kasut baru...ahahaha....

Ok...saya dengan ini tag kasut ni kepada :
  1. puteri kure-kure
  2. cik bedahlaser
  3. kak dee
  4. kak emy
  5. kak linda

ha....sila jawap ye..mekasih...


p/s : ada gambar terbaru...panas..panas..nak bagi anda semua tgk.....pssstttt...tungguuuu

Wednesday, May 19, 2010

Apa yang penting..KERJASAMA

Lately emosi saya sangat tak stabil...  Mungkin perubahan hormon..  Mungkin sebenarnya tekanan yang tak mampu saya handle....

Tapi saya lebih suka katakan saya tak mampu handle emosi dan situasi yang berlaku.  Saya buakn sekuat dan segagah gadis berbintang LEO yang dulu lagi.  Saya semakin lemah dan lemah sejak berkahwin..
Barangkali atas didikan dan asuhan suami yang mendidik saya untuk menundukkan wajah dan mendiamkan diri.  Taring saya diasah tumpul.  Dan sejak itu saya jadi seorang yang penakut.  Saya takut dan saya diam.  Cuma jarang-jarang ngauman dang singa tetap bergema.


Di Office saya cukup bengang dan MARAH dengan salah seorang officemate saya.  Sebenarnya dari dulu lagi saya memang tak gemar dengan dia.  Cara dia...  Soalan-soalan dia.  Ayat-ayat dia.  Memang saya tak suka.  Bila tau dia nak pindah, saya lagi suka.  Kalau boleh nak dia cepat-cepat pergi.
Dari makan berdecap-decap,
tanya soalan-soalan lucah,
mengarahkan saya buat itu dan ini,
tak mahu BEKERJA SAMA DAN TAK TAHU ERTI TEAM WORK.  Tahu2 kerja dan nak siap, letak atas meja.  Tahu-tahu nak drawing dah tepat, dah tersedia.  Saya memang tak suka...
Barang bersepah-sepah hingga ke Meja saya.... Waahh..saya cukup angin....


Dan bila dia nak keluar, office saya akan ketiadaan draught person...  Bos saya bertanya jika Yabang berminat untuk join team kami..
Dan kami masih menimbal baik dan buruk jika bekerja satu office.  As one team.  Bagi saya, saya tak kesah.  Kerja adalah kerja, peribadi adalah peribadi.  Tapi sebab tak pernah alami (di alam pejabat..kalau dalam bisnes dah biasa), dan ramai yang kata tak elok.  Membuatkan kami menimbal kembali baik dan buruknya..
Saya sendiri merancang untuk berhenti kerja sekiranya Yabang dah selesa dan stabil di sini.  Saya ingin menumpukan sepenuhnya kepada bisnes saya yang selalu dipinggirkan itu....  Dimana saya boleh besarkan sendiri anak-anak kami....  Dengan pendapatan yang semakin kukuh dari Yabang jika bekerja di sini...saya rasa, sesuai untuk kami bekerja bersama...Jika tidak lama sekalipun, mungkin dalam setahun dua sebelum saya berpindah / berhenti kerja...

Banyak yang boleh dijimatkan..kami boleh pergi kerja bersama, makan bersama.  Idea dan pendapat yang sama...

Tapi kalau cuti berhoyeah2 tak boleh la...sebab?...karang nampak sangat..dua-dua MC...ha..kan dah susah..ahahahhaha.....
Tapi yela...janganlah pandang pada negatif side..kalau pandang pada kelebihan..lebih banyak lagi sebenarnya..saya pasti...




Apa pendapat kamu semua jika Yabang bekerja satu office, satu department, satu team dengan saya?
 Saya amat memerlukan pendapat kalian semua...





psssttt....  hari ini Emma masak Muffin.... Tak sabar nak rasa lagi muffin Emma...  =)

Tuesday, May 18, 2010

Separuh jiwaku pergi

Kalau baru semalam saya meletakkan posting yang mengujakan...  Posting yang memberi semangat untuk sya terus berblogging..

Tapi hari ini semangat itu sudah disentap.
Bukan sahaja semangat untuk berblog...
Tetapi juga semangat untuk berFacebook...
Atau lebih tepat lagi semangat untuk menjalani hidup ini seceria mungkin...

Ianya di ragut dan di bawa pergi....bersama senyuman yang selalu akan terukir di wajah ini...  bersama dengan gelak tawa yang selalu akan bergema di dada sempit ini...
Bersama dengan juraian air mata...
Pergi bersama harapan yang musnah..

Mungkin saya berhenti rehat dari berblog buat sementara waktu..hinggalah semangat saya kembali pulih...

Doakan jiwa saya yang terluka ini cepat sembuh..  Doakan saya kembali ceria seperti dahulu...Doakan masalah yang membelengu jiwa ini cepat2 terurai...




Salam sayang
Queen

Monday, May 17, 2010

Cita-cita melangit...

Blogwalking..biasalah..walaupun tak sehat..blogwalking dapat memberikan ketenangan...

Dan jumpa satu kuiz ni di blog kak eynda...

Yezz,...saya suka kuiz...

Dan saya buat...

dan hasilnyaaa.....


91%  
Lets101 - Free Online Dating




Untuk menjawab kuiz ini...boleh klik di gambar di atas..


Ahahaha....sama dengan kak eynda punya result...Tapi kak eynda dah dapat capai 500 unique visitor per day...Dan saya masih terkial-kial dengan hanya purata 50 - 60 unique visitor...  Owh..sangat segan dengan kak Eynda...

Tapi sebenarnya dalam dunia blog ini...ada yang addicted dengan blog..Tidak semestinya mereka boleh menulis entrydgn baik.  Tapi mereka memang kaki jalan..jalan dan jalan...

ADa yang tak sempat nak jalan-jalan..cuma sempat nak menulis entry-entry yang menyeronokkan.  Makanya ramai yang datang berkunjung ...dan dapatlah tambah kenalan...

Jadi anda yang di bahagian yang mana satu?  Yang kaki jalan..atau yang idea gempak?.....












pssstttt...jangan tak tahu..blog syaa dah ada peminat sejak ianya mula di tulis....  Ini 'org tu' yang sudah mengaku sendiri....  Jangan maraaa....wakaakkakakkaka...gelak guling2....

tetiba aku confused

Yup..tiba-tiba sahaja saya confused.  Apa sebenarnya scope of work saya...  Makin lama makin blur dan blur dan blur....
Dulu kerja saya cuma design..kemudian bertukar kepada design dan illustration...kemuduian skearang..pergi buat measured drawing...kene pulak buat measured drawing...dan si draughtman b*** tu...melepaskan tanggung jawabnya kepada saya dengan alasan dia dah handle 10 project.

ITU BUKAN MASALAH saya...

saya tak suka.....

Saya sekarang kene buat working drawing, measured drawing, illustration, presentation drawing, ID drawing..sampaikan M&E pun saya kene buat...

That's it...saya nak berhenti kerja...
Dah melampau2...

I'll do this drawing cincai boncai....then tinggalkan gitu je....




p/s  : baik kerja dekat 7 eleven je..

Friday, May 14, 2010

Laju ke Slow?

Hari ni kerja sangat banyak..bos nak meeting...ni dah pukul berapa belum masuk..tak tau la jadi ke tak dia nak guna presentation ni untuk meeting dia hari nie...

so..kerja banyak = entry pendek...


pagi2 adalah satu kewajipan untuk BLOGWALKING.

at least kat blog kawan2 yang dalam blog list yang berupdate cerita baru....

So, kebanyakan blog dah di lawat...  Tapi saya perasan..dah 2 3 minggu saya tak melawat blog Puteri Kure2...

Kenapa?sebab loading lambat..  sebelum ni saya agak mungkin sebab saya punya internet connection yang SLOW....tapi kali ni saya yakin dan pasti, memang nak load page dia lambat..  Saya dah habis round semua org, dia punya belum terbuka lagi....


So..kepada puteri kure2 yang comel...
Saya rindu nak tgk khalish dan baca blog mu...mungkin boleh diberitahu kenapa nak load page blog kamu sangat SLOW?..huhuh....



Btw....saya punyablog nak buka SLOW tak?
Berat tak?
Berapa lama agaknya masa nak tunggu load blog saya?


Harap dengan komen kawan2 dapat membantu saya mengemaskini blog ni dari semasa ke semasa...
Mekaseeeyyy





p/s: sakit belakang, sakit kepala dan sakit hati ..pagi tadi kene belasah dgn Yabang..dia tarik rambut saya..dan juga siku belikat saya....  Ngigau ape entah..sampai saya kene jerit2 minta tolog...baru dia sedar..sob..sob.sob...sedey2

Thursday, May 13, 2010

Tarian Oh-La-La dan chicken grill

Semalam permainan Malaysia menuju ke suku akhir.  Since Yabang bukanlah peminat bola..ku tak sangka dia peminat Badminton.  Semalam, lepak tengok TV dengan Bai dan Emma,...  Mereka datang untuk dinner actually.

Masa berhenti di traffic light di seksyen 19 semalam masa perjalanan pulang ke rumah, Bai hon.  Rupanya kami berselisih je....Cakap pun main jerit-jerit je.  Katanya nak datang makan di rumah.  Saya orait je...

Jadi plan asal untuk western dinner semalam ditukar kepada MAKAN BERJEMAAH.  Ehehehhehe....

Menu asal semalam :
1/4 chicken grill, fried rice, coleslaw and plain soup... untuk 1 orang makan....

So menu semalam bertukar kepada :
Ayam masak lemak cili api (ema bawak dari rumah..sedap beb..terangkat!Makan tak pandang kiri kanan dah)....1/2 chicken grill, coleslaw, sambal telur pecah (ni tiru style kak watie..ehehhe).....Nasi putih....

Memang makan sampai menjilat jari...

Lepas makan..just rilex sambil layan badminton.  While saya dan Ema start diskus pasal majlis perkahwinannya yang akan berlangsung pada teeeeeeeeeeeeeeeeeeettttt...(rahsia....rahsia..aku dengan EMA KAN GENG...orang tak GENG tak boleh tahu.....)....  Dah ada konsep untuk pelamin dan baju nikah...Cuma baju sanding je belum lagi....

Memang superb vadevassss......  Idea Ema dan saya hampir selari lalu memudahkan lagi untuk kami berbincang....  Contoh2 lain seperti doorgift...  mesti bagi yang up-to-date...  Tak mo yang old school ketinggalan zaman punya.  Tak mo style nenek-nenek mahupun makcik-makcik zaman 70-an dulu...  Musti up-to-date.  Kalau kita mengekalkan keaslian warisan nenek moyang punya sekali pun..mesti selari dengan aliran zaman...  Jangan kelak..orang terpaksa bazirkan eletrik pasang air-cond kuat-kuat untuk kasik kita ber-ekon You....alamak....tak kuasa la MEK.....


Semalam masa lawan beregu Malaysia kalah...Laju sahaja saya komen dalam status FB abang saya.. 
"Malaysia main macam tahi"....

Tapi sokongan tetap tak berbelah bagi.  Masih menjerit-jerit menyokong...  Chaiyok Malaysia Chaiyok.  Punyalah excited sampai buat tarian Oo-La-La bagi menaikkan semangat pasukan Malaysia.

Dan Alhamdulillah..Hafiz menang bergaya semalam..  Berpeluh den..berpeluh....
Manakan tidak..  Yabang menyokong hingga kain terangkat-angkat sampai ke peha..Ape kes?......Hafiz bukan Gay hokeh..main sapu je....dia pilih2 hokeh...bukan jejan murahan.......upppsss...terlebey suda....


Owh..semalam akhirnya Bai offer diri nak baca my blog hokeh...Mestilah berita panaz2....  lepas baca semalam...dia pun gelak guling-guling...  Memang entry I meletopssss......  Lagi sekali Gelak Guling-guling hokeh......
Habislah cerita-cerita luar dalam..SMS luar dalam semua terkeluar.... habislah mak..  Nak muntah hokeh...
Nasibla kalau orang perasan ni.  Habis kena air-cond....

To Bai...selamat pulang ke Papua New Guinea...  Jaga tingkah laku..jaga perhubungan..Emma menantimu di sini...ekekke...Jangan risau....urusan kawin mawin ko..settle semua nya....Okess.....Jangan layan godaan mahupun pujukan SYAITON bermuka enam belas...  mesti tekad dan kukuhkan iman....samada godaan SYAITON di MALAYSIA...mahupun SYAITON di Papua...  Kat papua ke..kat malaysia ke..godaan tetap godaan...Salah tetap salah.....Dosa tetap dosa.....Ko gatal..aku sunat ko 18 kali hokeh..







p/s : tak sabar nak ke Beijing bercuti...hoorey!....  Orang kata inilah untungnya kalau belum ada anak..yang penting enjoy...rezeki anak tu belakang cerita..itu urusan Allah...Dia sedang merancang sesuatu yang TERBAIK untuk setiap hambaNYA....Cuma mampu berdoa dimurahkan rezeki dan dilapangkan hati..Aminnnn

Tuesday, May 11, 2010

Beijing...next to go....

Aku suka Beijing. Dari kecik aku suka Beijing. Maybe sebab bapak aku selalu ke sana dulu atas urusan kerja. Ingat lagi dulu dia belikan satu bear Panda siap dgn kerusi sekali. Panda tu besar. Sebesar aku time tuh (lbh kurang 5 tahun.tapi aku dulu rasa gitulah).

Skang aku still suka. Yang aku tak suka adalah nak kene hapal sejarah seni binanya yang agak pening masa study dulu. Tapi still aku score..ekekkee...

Skang kalau tgk taman2 kat Beijing, Temple dia..memang buat aku rasa nak pergi sangat. Beijing memang best. cubalah tengok..alahai..bestnya














Bab makan2 pun tak susah sangat... Sana ramai Muslim. Beijing...nantikan aku....

JAWATAN KOSONG

Ini betul-betul..bukan main-main...

Saya membantu rakan saya mencari candidates untuk mengisi dua kekosongan dalam bidang Architecture.

1) Pembantu teknikal / 3D
- boleh mengendalikan perisian AutoCAD dengan baik.
- boleh menghasilkan 3D illustration dengan baik bagi Development Proposal
- fresh graduate juga dialu-alukan
- jawatan tetap di Puchong


2) Draughtman
- boleh mengendalikan perisian AutoCAD dengan baik.
- boleh menghasilkan 3D illustration dengan baik bagi Architecture Perspective
- jawatan tetap (bekerja dari rumah sahaja)
- fresh graduate amat digalakkan
- Mempunyai kenderaan sendiri untuk urusan dengan authorities.


 **beza jawatan 1 dan 2 ialah :-
1 - bekerja dengan developer
2 - bekerja dengan arkitek


so..kepada sesiapa yang mempunyai rakan2 yang mencari peluang pekerjaan, ataupun anda sendiri mencari peluang kerja, bolehla emailkan resume kepada saya di alamat email

nikhakimah@gmail.com

dan nyatakan sekali jawatan yang dipohon....


terima kasih...


=)




p/s : ni my ex bos dulu....terasa jugak nak apply..tapi....kalau saya bekerja dari rumah..mesti nanti saya sibuk masak la..buat kerja lain la....memang tak boleh concentrate..ehehehhe

Monday, May 10, 2010

Bahagia....

2 3 hari ni blog  ni kurang dikunjungi orang dah..
tak tau la ape sebab nya...
Maybe entry-entry yang saya keluarkan kurang mengancam...kurang panas..dan kurang hot nya....

Cuma entry biasa-biasa....

Oklah dari tiada..ye tak?..eheheh (ape perasan DIVA dah.ko tu bukan nya TOP BLOGGER yang nan ado entry pun orang datang..huish..desyumm.desyum..desyum..)

Tapi..walaupun kurang sambutan..hati saya tetap berbunga riang

Di kala ini saya masih terasa sangat bahagia dan ceria sambil menikmati secawan Chocolate Milk Dutchlady yang fresh dari peti sejuk dan diletakkan ais batu..  Owh..sangat heaven..
Dimulut menggumam biskut Sultana (biskut yang ada kismis tu)..  
Dan hati terus berbunga dan berlagu riang....

Mungkinkah kerana ianya salah satu reaksi spontan setiap ibu-ibu yang menanti kehadiran cahaya matanya lahir?  (desyum..desyumm.desyum...  Sila jangan berangan nik..belum lagi hokeh...jangan kelak perut mu mengembung sebab pregnancy halucination)...

Ahahaha...entahlah,..saya pun tidak pasti..tapi memang hai saya berlagu riang..  Terasa bahagia disisi seorang suami yang begitu penyayang....  Dapat dirasakan dia cuba meningkatkan prestasi dirinya sebagai seorang yang memegang jawatan SUAMI...  Dia cuba jadi yang terbaik. (sokak..sokak..sokak)..

Dan kerana keprihatinannya itu..saya berjaya mencipta satu lagi rumus baru



sayang = yayang;
yayang + abang = yabang....
yabang = Dzulikram = hubby...



So sekarang nama baru bagi my hubby is YABANG. ye kawan-kawan...kalau saya tulis Yabang tu...ianya adalah bersamaan samada kuasa dua atau tidak..tetap membawa kepada Hubby.....ehehhehe....







p/s : teringat pada Anis yang di panggil Chemong oleh Girlfriend nya 'Bubu' Zana...ekekekke

I want to give my mum a holiday to singapore

Ni adalah usaha menyokong abang dan ibu saya yang masuk pertandingan untuk menang 2 tiket masuk secara free ke Singapore Universal Studio!

Ini mungkin menjadi hadiah hari ibu buat ibu saya pada tahun ini.....

Jadinya...saya memerlukan bantuan dan sokongan dari anda juga...anda cuma perlu like page ini...dan kemudian klik butang like pada gambar ini.....

settle....

Bantulah saya untuk menang tiket ini...yeay!  Hope our dream (impian kami adik beradik) untuk hantar ibu saya berjalan dan bercuti tercapai...amiiinnnnnnnn

tarikh akhir vote adalah pada 23 MAY 2010...marilah beramai2 menyokong usaha kami ini..yeay!


Eh..lupa tunjuk gambar....ini gambar yang ingin dipertaruhkan....












p/s : segala jasa baik dan bantuan dari anda amat saya hargai..muah2

Sunday, May 9, 2010

Orang nak aku pun nak gaaakkk...

Sebook je kan mak nenek ni...orang nak...awak pun nak....  Tak reti duduk diam-diam ke.  Behave sikit...

Nak apa sebenarnya nieyh?


Nak ucap.... SELAMAT HARI IBU!!!!!........

Buat CIK SAYA



Buat MAMA SAYA



Buat KAKAK-KAKAK IPAR SAYA
(kak long, kak mas, kak na, kak zah)


Buat KAWAN-KAWAN SEKOLAH SAYA
(ramai dah..sampai tak tersebut dah)


Buat KAWAN-KAWAN DZUL
(zylla, husna, erm...erm...erm..nanti sambung boleh?heheh)


Buat RAKAN-RAKAN BLOGGER SAYA
(yang kebanyakannya adalah seorang ibu dan mereka sangat HEBAT!)


dan SEMUA IBU-IBU DI LUAR SANA.......
Myspace Comments




Pengorbanan kamu mengandungkan satu jasad...melahirkan kasih sayang
dan mencurahkan segala pengorbanan
Meletakkan satu impian pada satu jasad yang tidak pernah kamu tahu apa kah rupa luaran dan dalamannya....
IANYA TIDAK TERNILAI

Kamu titiskan air mata pertama sejak melihat anak mu di dunia.  Membesarkan mereka tanpa keluh kesah.  Menyanjung mereka bagai si Agung yang tak kan dapat berganti.  Menyuapi darah-darah putih ke mulut kami yang kering...  Mengisi rongga mulut kami agar dapat menahan jeritan kelaparan kami
IANYA TIDAK TERNILAI

Kami menangis, engkau menangis.  Kami gementar, engkau ketar.  Kami disakiti, kau yang bangun mempertahankan.  Kami jatuh dan tersungkur.  Kadang melalui jalan yang salah.  Kadang menempuh jalan yang berliku, kadang tersadung di jalan yang penuh duri.
Namun kau tidak pernah berhenti membimbing, menyokong, dan menyayangi.  Tidak akan pernah kau membuang kami dari hatimu, walaupun kami hitam bernanah dan berlumpur kan dosa....
IANYA TIDAK TERNILAI

Lalu ibu...hanya padamu hari ini, aku titipkan...  Sebuah kata yang penuh kehinaan merendah diri.  Cuba mengungkapkan ayat yang terbaik untuk berterima kasih.  Walaupun ianya hanyalah sebesar zarah keatas semua KEBAIKAN mu..  Tidak akan dapat ku balas...








Pergh...betul2 sebak tiba-tiba....
Sob..sob.....ehehhehe
Tapi saya dah celebrate dah last week.  boleh?  Kesnya..tersalah hari..  Ahahahhahhaa......  So dah celebrate..ala..bagi bunga simple2 je...  Tapi saya harap mak saya faham...  Yang ianya IKHLAS dari saya...

sebab saya saaaaaaaaaaaaaaaayang ibu saya....


Macam biasalah..saya nak tempek video clip kegemaran saya..utk tatapan semua :-






Hargailah ibu anda....sementara anda masih boleh menunjukkan kepada mereka....





p/s : tiba2 rindu pada ibu saya..teringat pada setiap nasihat yang tidak pernah henti dari mulutnya.  Walaupun saya pernah jahat, pernah jatuh dan cuba untuk bangun kembali, putus cinta hingaa tertonggeng2, hampir fail study, tapi DIA tidak pernah sekali pun meninggalkan saya.  Sokongan yang diberikan pada saya buat saya rasa saya anak nya yang tidak akan dapat ditukar ganti.  Saya juga istimewa di mata dia..  KERANA DIA SEORANG IBU...
Related Posts with Thumbnails