Sunday, July 31, 2011

baru anak sorang gigi dah takdo

sesiapa yang mengikuti cerita nk preggy pasti tahu betapa nik bertarung dgn sakit gigi for 9 months..  sedey2...

so semalam dgn jayanya dah berjaya cabut satu....

agak terkilan jugak..sebab dari 3 geraham yang ada..sekarang cuma dah tinggal satu...

nampaknya utk gigi2 lain kenela simpan duit utk buat rawatan saraf...kalau tak sayang la..

gigi palsu takkan sama dgn gigi original...

doktor ckp dalam rm600 utk sebatang gigi bagi rawatan saraf...

  ada 2 batang yang kronik..yg lain masih boleh ditampal....

2 x 600 = rm1200..

owh...sangat pengsan melihat angka2 itu..



sebelum ni cabt..nik tanya dulu pendapat doktor tu..  die kata (doktor seorang wanita muslim melayu)...

dari segi kita orang melayu..dikhuatiri BENTAN..sebab banyak darah keluar....
Tapi dari segi sceintific, takde kesan apa2..  jadi terpulang..

Asalnya nak buat treatment utk 3 batang gigi sekaligus..  Tapi Doktor nasihatkan buat satu2 dulu..   takut nik tak dpaat tahan sakit...

Tapi memang..  balik dari cabut gigi..lepas kesan bius hilang..memang sakit..  dah macam nak bersalin lg sekali..

Nik bawa2 tido....  owh ya...bius tak memberi kesan pada bayi..  =)


Jadi nik cuma bangun utk susukan Sufiyyah je..  nasib baik dia tak banyak ragam....die tau ummi die sakit...


sampai ke malam masih berdenyut....  darah cuma berhenti lepas maghrib (nik cabut kul 2ptg)
inipun masih sakit..  dekat tmpt cucuk bius tu plg sakit..

harap2 takdela sakit gigi lagi....berat betul dugaan..huhu




p/s : mlm tadi sufiyyah tak bangun menyusu....cuma bangun subuh tadi...jadi hasil pump pg tadi (nik pump sambil susukn sufiyyah) adalah 9 oz...clap...clap...clap...   =)   nik percaya pd konsep supply on demand...  dan nik ikut nasihat dr seorang blogger yg bf anak die (sorry..lupe dah llink apa)...katanya JANGAN SIA2KAN SUSU YANG BANYAK SEWAKTU AWAL2 KELAHIRAN....  yup...  kita tak tau rezeki besok2 hari....  =)

Friday, July 29, 2011

malaysia kalah bermaruah...

puas tahan heart attack mlm tdi tgk bola malaysia lwn singapore...

walaupun yang dgn anak buahnya ber jersey malaysia...  tp tetap xdpt lwn lakonan singapore....

mls komen byk...semua pun nmpk betapa singapore menang award pelakon terbaeekkk...



sufiyyah tido dlm gegak gempita penyokong kt rumah...menyusu last pukul 6.30pm tadi..  dah pukul 11 ni...nik kejut menyusu pun xnak bangun.....

susu dah membolos segala pad penahan dah ...

sayang kat susu yg byk ni..nik pum..


hamek kau...

terbaek dlm sejarah...

8oz.....

selalu tu 4oz sebelah...lg sebelah 2 oz pastu nik stop...kes mls nk tukar2 botol...

ni...sebelah je dah 5oz..tu pun nik hentikan...  boleh lg nk pump..cuma xlaju sgt..

nie malam...sellau yang banyak tu pun pagi2..  kalau siang atau malm jarang dapat banyak macam ni..

oo sufiyyah humairah...  bangun la menyusu lagi sejam k!..hahah


Thursday, July 28, 2011

Formula kuasa dua

Yabang + ayah = Yayah

Yayang + Ummi = Yummi


Ciss....apesal nama saya dah mcm jelly....

Baby + Sufiyyah = ???


Hahahhaha....tak payah la sambung..kang Sufiyyah lagi jeles...kahkahkah....

Alololololo sayang Ummi...

Wednesday, July 27, 2011

Lampu biru yang jahat

15 July

Pagi2 lagi doktor dah datang check..kene seluk lagi..utk check darah beku ke tak...sakit..tapi senyuuummm je...sebab?

mek nak kuar cepat nokk..

tapi dalam kul 11am gitu..pakar kanak2 pun mai....yang check memula tu doktor pelatih kkut..  lepas tu doktor betul sampai..tekan2 sufiyyah..

masa tu doa tak putus dalam hati..jgnla kuning...  kalau tgk mmg tak kuning....

"so what do u think?"
"i think need to do blood test"
"ok..then do"

pergh..nik dengar gitu lagi kuat aku doa...hahhaa..

Tapi end up..  Sufiyyah disahkan jaundice....huhu..masa tu sedey sikit sbb xdpt balik..  tp xpela..nik pikir..rest jela kat hospital...

Ingatkan bb akan ok...tapiii.....  semuanya bermula...

Sufiyyah refused duk dalam bekas bb tu...tak nak duduk bawah lampu....  puas nik susu kan (dalam keadaan nipple yang sakit..dah berdarah dah pun)...  nik tidurkan...

tapi bile letak je kat bawah lampu tu...bukak je bedung...sufiyyah terus nangis....  malam pertama yabang teman sampai la pukul 11 kut...  Masa tu yabang dgn nik sama2 dah tak tau nak buat apa...  nik punye bibir dah bengkak dan kering sebab sama2 temankan sufiyyah duk bawah lampu biru tu,...

Bibir Sufiyyah sampai berdarah sebab terlampau kering...  nik pulak masa tu masih letih...badan semua sakit2..nak bangun tak payah cakap la azabnya..  tiap kali nak bangun rasa nak menangis..

Malam tu...Ayah sama Ummi sama2 menangis..  kesian tgk anak...  menangis tak berhenti....  Masa tu Yabang banyak bagi kekuatan kat Nik..

3 hari Sufiyyah kene tahan sebab jaundice...  hari2 kaki kene tebuk ambil darah...

Hari pertama...Sufiyyah fully take over by nurse sekitar jam 3.30 pagi...itu pun nurse ambil dgn keadaan Sufiyyah tidur dalam dakapan Nik...  bayangkan..Nik sama2 duduk bawah lampu tu..takpela nik dehydrated...  Asalkan anak nik tak menangis...  dan cepat sembuh,,..

Hari kedua...nurse dah tahu..sekitar jam 1 am dah di take over...  Masa first time di take over..nik tak ambil pusing sangat sebab dah kepenatan..  Tapi kali kedua...Nik dah sediakan diri nik dgn tido cukup2 siang hari..jadi bila nurse ambil malam tu..Nik tgk sebelah nik dah takde Sufiyyah...  Nik tidur dgn gambar Sufiyyah dalam phone dan linangan air mata....

Pukul 4 pagi nik dah terjaga dan tercongok je mengadap ke tempat bb...  mengharap nik dapat balik Sufiyyah..utk nik susukan..  Mas atu la nik dapat tahu nurse bagi formula milk...  lagi la hancur luluh hati nik..  Rasa diri tu useless sangat...
Sufiyyah tetap tak nak duduk dalam tempat dia...  masalahnya..masa siang hari..dia ok...  masa malam je...dia akan merengek dan mennagis kuat2...  sampai nik tak tau nak buat apa...

Macam2 nik ikhtiar..cuba bagi Sufiyyah minum susu sebanyak mungkin..  walaupun nipple nik sakit sampai berdarah2...  Nik suakan yang sebelah lagi....masih sakit cuma tak berdarah...  
Nik usaha dgn yabang sorok2 mandikan Sufiyyah dengan air dari kedai sensei...sembunyi2 takut nurse nampak...
Apa sahaja..  Yabang duk sebelah baca yassin...  Pagi2 masa susukan Sufiyyah, kalau die tak nak duk bawah lampu nik bawak die duduk kat tepi tingkap..sambil peluk die kuat2...

Apa sahaja yangnik termampu masa tu nik buat...asalkan Sufiyyah sembuh....

Hari Ahad....pagi2 lagi Sufiyyah dah diambil utk ujian darah..  Kali ni nik tunggu Sufiyyah di luar bilik ujian darah tu..  Dan masa sufiyyah nangis...nik lari jauh2....sedihnya ya Allah....

Masa ambil Sufiyyah balik..nik tgk dekat mitten n booties die ade titis2 darah...  dekat bedung die pun sama...  Nik cuba fikir positif,...  Masa nik tukar lampin..  Nik tgk ada 2 kesan tebuk kat tumit sebelah kiri....dua kesan tebuk kat tumit sebelah kanan...dan tangan sufiyyah dah siap bertampal..tanda darah diambil dari situ...

Masa tu nik menangis lagi semahu2nya...  sedih tgk Sufiyyah kene tebuk sana sini...

Sepanjang nik kat hospital....hari2 nik menangis....bile dapat je ujian darah..nik nangis..malam je nik nangis...  Hari Ahad tu...  Yabang datang dgn kak mas dan abg ain...  masa yabang dah nak balik sekitar pukul 2 pm tu...Nik peluk yabang kuat2 ..nanges teresak2,..  rasa tak sanggup duk situ dan biarkan Sufiyyah ketakutan..tak selesa..sakit.....


Elok je yabangbalik....  Nurse tukar shift...nik dapat berita gembira..nik dah boleh keluar..bb dah sihat...  masa tu terus call yabang....terus pack barang...sambil nyanyi2 dgn Sufiyyah....


Alhamdulillah..pukul 5pm macam tu Sufiyyah dah sampai rumah atuk n nenek dia....

Layan gambar Sufiyyah di hospital di bawah lampu biru yang jahat










video





Nik sampai hari ni masih lagi jemur Sufiyyah pagi2...

2 hari lepas keluar hospital masih lagi mandikanSufiyyah dgn air dari kedai Sensei tu...

Dan breastfeeding nik continue dgn botol..especially waktu malam..sebab waktu malam sufiyyah kuat menyusu....
Sementara nipple nik nak sembuh...

Alhamdulillah..susu banyak sampai menitik2.....  tapi memang sakit sangat waktu mula2 nak menyusu,...
Lepas baca komen Bitt...nik yakin cara nik dah betul..  Cuma Nipple nik perlukan masa utk sesuai dgn hisapan Sufiyyah....

Dgn umur Sufiyyah 13 hari ni..  Nik dah berjaya kumpul stok....  Sebelah pam..sebelah susu kan...  pastu tukar... =p

Ok la..utk permulaan..not bad dapat kumpulkan 6oz...kadang tu lebih...kadng tu kurang...

Malam nik biasakan Sufiyyah menyusu direct...  Ajar die utk bersabar..dan  die perlu faham dan patuh..tiada botol pada waktu malam..cuma nik....  Ape style tak try...semua dah..hahaha..  =)

sejak balik dari Hospital..cuma 2 hari yabang assist waktu malam...lepas tu yabang boleh tido berdengkur2..  nik uruskan sufiyyah..  =)

Die tak banyak ragam...  cuma semalam die meragam.kul 3.30 pagi bangun menyusu...lepas tu meragam tak nak tido.....sakit perut gak nye..  sebab pagi tadi masa tukar pampers sikit punye banyak die membuang..  padahal malam tadi pukul 3.30 tu nik dah tukar pampers....

Nik sampaikan tukar tempat tido..terpaksa lah tinggalkan Yabang tido sensorang..teman kan Sufiyyah tepuk2 die sampai nik sendiri tak sedap bile tertido....

Susu sampai melimpah2 basah baju semua..baju Sufiyyah pun habis semua masam kes malam tadi handle die dalam mamai.....



Nik doa rezeki Sufiyyah ni takkan pernah putus...







Tuesday, July 26, 2011

Kronologi kelahiran Sufiyyah Humairah Dzulikram

Nik mula sakit2 pinggang masa seminggu sebelum tarikh kelahiran..ingatkan sebab postur badan...rupanya nak buka bukaan...tapi sakit pinggang tak teruk,..mcm nak period je...duk lenguh2 je....




14 July 2011


5.30 am
Nik bangun nak buang air...  masa buang air (dah jadi habit sejak 8months ++) nik tgk dalam mangkuk tandas...  nampak ada mendapan darah pada mangkuk tandas.  Untuk kepastian (takut kencing berdarah je) nik amik tisu dan lap di V area..  ada warna coklat2 merah tanda ada darah.  Tapi masa ni takde sakit2 langsung.


Yayang : Abang..bangun bang...ada darah...
Yabang : sakit tak?
Yayang : tak sakit..camne..nak pergi hospital ke?
Yabang : kalau tak sakit..kita tunggu pagi jela (kebetulan nik ada checkup hari yang sama)
Yayang : ok..  (sambil jalan nak pergi sambung tido...tiba2 rasa ada lelehan pada pangkal peha, nik lap pakai tangan...tgk ada darah pekat mcm period)


Yayang : abang..darah banyakkk!!! (terus masuk toilet sebab meleleh2)
Yabang : hoh? (bingkas bangun)...sayang dah nak bersalin ni...  takmo panik eh...  sakit tak?
Yayang : tak sakit..tapi darah banyak..sayang takooott...  (mas ani memang nik panik)
Yabang : takmo panik..  kalau nak pi spital sekarang..abang siap..kita terus pergi..
Yayang : tapi tak sakit..  huhuhuhu...  darah banyak bang...  (ni kes 9 bulan tak tgk darah,....tp dulu masa first time peyed tak de pun melalak mcm ni).
Yabang : memang la,..tu tanda nak bersalin....dah..pergi siap..  kita pergi hospital..
Yayang : errr...tak payah la..tak sakit ni..cane?
Yabang : kalau tak sakit..ikut sayang la..nk pergi esok pagi pun takpe...
Yayang : ok...
Yabang : dah...gi tido..esok pagi kita gi spital k!....


dua2 masuk tido..memang kitorang kaki tido..hahahhahaa






8 am (otw ke hospital)
Rasa mild contraction kat bahagian ari2 bawah...tapi kat bahagian atas perut tak mengeras pun...pinggang pun sakit selari dgn sakit bwah perut...Tapi tak sakit sangat...  


Amik no macam biasa...  Cuma kali ni yabang temankan utk checkup...   Masuk jumpa doktor,.. Masa letak kad app dalam boxes terus inform nurse...  So nurse terus mintak buat CTG...






kalau tgk graf bahagian bawah tu..setiap kali naik mencanak tu tandanya ada contraction...dan contraction nik adalah constant..setap 10 minit kalau  tak salah.....


So nik bawak result CTG ni ke bilik doktor..  dan doktor terus check ..confirm bukaan adalah 1cm++...  dan doktor strecth out utk membantu bukaan..  Nik rasalah...sebab doktor strect out tu la nik mengalami sakit yang teruk dengan lebih cepat...


Nik balik office pukul 11.30 am






1 pm
Yabang keluar lunch sementara nik nak rest je kat office...sempat call cik..  takut tak dan...sebab pelik benar sakit nye...  sampaikan kalau orang bercakap rasa nak lempang...  nasib baik ada akak opis tu tolong pahamkan budak2 lelaki kat opis nik yang duk tanya itu ini tu.....




Sempat pesan kat yabang belikan nik air sunquick AIS  dan juga nasi goreng (yang end up nik tak makan pun)..




2pm 
yabang balik dari lunch dgn barang yang di tapau..  tapi masa tu nik dah sakit..setiap 5 minit..  tapi masih boleh layan game dan gelak2..  tak lalu nak makan dan minum sebab menahan sakit sangat....


Nik cuba yakinkan yabang nik ok..  tak de pape walaupun masa tu azabnya Ya Allah..  Sebab nik tau yabangbanyak keje..so nik biarkan yabang siapkan keje dia dan hand over apa yang patut..masa tu nik panggil sorang lagi designer dan pass over semua kerja2 nik...  terangkan secraa ringkas apa yang patut...




4.15pm
Contraction dah melampau2..  bos dah tunggu kat belakang yabang..bukan push mintak keje..tapi push suruh yabang bawak nik balik...  hahahhaha...  tapi nik masa tu masih kata nik ok..padhaal air mata dah meleleh2 tahan sakit....




4.25pm
Kitorang bertolak balik...bye2 semua....  masa ni masih ingat yang lama lagi nak bersalin..yabang ada tanya..nak pi spital terus ke,...nik jawab tak nak..  nik nak balik mandi dulu..relax2 kat rumah dulu...






5pm
Sampai rumah..masa ni contraction setiap 3 minit dah..  sakit sampai nik rasa nak rebah..  Masa balik tgk bunga fatimah ke hape nama tu dah kembang betul dalam mangkuk..  Mas atu rasanya memang dah ingat bukaan mau 5 cm ++ dah..hahah..sakit sangat...


Mama cepat2 suruh makan..  nik makan lebih kurang..dan sempat lagi belasah air sunquick tapau tadi seteguk dua....  Lepas tuuu...nak cuci tangan pun tak dan dah..  masa makan tu jugak la yabang sapukan air bunga fatimah tu kat belakang badan..kat perut...minum air rendaman bunga tu  sekali..  Lepas tu mama suruh nik teguk jugak seteguk dua air selusuh..sebab masa tu nik dah menggeletar tahan sakit...  Takde sape menyangka ......






5.30pm
Tersangkut dalam traffic jem..  jalan universiti dah jem teruk wooo...  time orang balik keje kot...  masa tu tak putus2 yabang baca ayat kursi...3 kul..  die nak pasang hazard dan hon2..tapi nik tak bagi..yela..nak kata apa..sabar jela banyak2..  masa ni memang dah tak boleh bernafas..nik cuma mampu selawat banyak2..istighfar..baca doa nabi yunus...baca ayat kursi dan apaa sahaja yang terlintas di mulut ni...




6pm
Sampai jugak kat PPUM...  mula2 sampai ingat nak jalan je..  baru 2 3 langkah terus terberenti nak rebah..nasib baik akak jaga tu ada..  dia cepat2 papah dan letak dalam wheelchair..  masa tu contraction nik rasa setiap minit..nik sempat tarik napaas dua tiga kali je masa selaan tak sakit tu tau...


Doktor terus tolak nik masuk labour room....  Sekali check bukaan..baru 2 cm...waaa..nik dengar tu..terus rasa nak menangis...  doktor tanya la..ada minum air selusuh ke..nik bohong kata takde...  sebab nik sakit teruk sbeelum minum air tu lagi...    nik ditolak balik masuk wad...  


dekat wad nik diberi suntikan utk bagi lalok (khayal)...  nak suruh nik rest,,  but still..sakit kan..sampai je time contraction tu...azabnya ya Alalh..nik puas tahan sakit..try nak let go sakit tu..tapi tak berjaya,..sakit sangat..sampai nurse kata "jangan teran lagi"...  nik tak teran pun..nik duk tahan sakit masa tu..huhuhuhuhu




Masa tu nurse suruh yabang balik..tinggalkan nik..masa tu la yabang cium dahi nik..  nik sempat salam yabang...mintak ampun..  tapi dah khayal kan..tak tau apa yang nik cakap dah..  cuma nik masih ingat...


Yabang mengalirkan air mata...mengisak menangis tgk nik tahan sakit...  lepas tu die tinggalkan nik utk rehat..


Tinggal la nik sorang2 tahan sakit...




Nik lalok sangat masa tu..tak sedap jam berapa nik masuk labour room..  nik ingat nik tgk jam..tapi  nik tak ingat waktnya...  nik ingat nurse bagi nik oksigen...yang tahan sakit tu..  dan die ajar nik sedut everytime sakit...  tapi nik dah sakiiittt je..jadi nik seduutttt jela....
hahahha


dan masa tu pulak nik baru nangis tahan sakit...  jadi hidung sumbat..nik bernafas guna mulut..memang tekak rasa kering...kering sangat....






And everything start over...  kaki dinaikkan...die bagi dua tempat pemegang...  dan yang paling teruk adlaah ada doktor2 pelatihyang tanya soalan2 bodoh..memang mula2 nik rasa nik patut layan dgn baik..tapi bile 2 3 org..dtg tanya soalan berulang..nik memang ras anak tampar......sampaikan soalan bila last period pun die tanya..  agaknya ada satu jawapan tu nik bagi dalam nada yang meninggi (sebb duk tahan sakit kut)...  jawapan nik dibalas dgn jawpaan nik " kami kene tanya sebab fail akak tak sampai lagi"...  waaaaahhh....nak je jawap..kalau tak sampai lagi..tak boleh tunggu sampai ke?.....  last2 diorang tanya nik diam je...sakit kut..  duk menahan sakit je dah cukup la..nak jawap lag soalan depa...




lepas tu mula lah aktivit push2 ni..hahaha...  satu kelemahan nik..nafas nik pendek..  so nik push pendek2..lama bb hang dekat bukaan tu...tak boleh push out...




nik rasa nak keluarkan kepala die je dah dekat 6 kali push...  






10.24pm.....
Snip...terasa digunting...2 kali push lagi..lepas tu keluarla Sufiyyah Humairah...  mas atu sakit semua terus hilang..  dan masa tu rasa sebak sangat...tgk seorang lagi umat muhammad maru je keluar...  satu tanggung jawab....




Nurse hulur terus..suruh tgk jantina..  punyela lalok..  yela..nampak mcm T...  rupanya tembam dan kecut kebiru2an...  nik jawap la...boy...nurse terkejut..suruh tgk betul2..  baru nampak..ooo..gurll...  hahhaha..lalok punye pasal..  try utk bagi bb hisap nenen..  tapi tak berjaya...  cuma mampu peluk die kejap je...  lepas tu nurse dah amik die balik..




Nik kene jahit 2 kali..  sebab jahitan sebelah luar terbukak balik..doktor jahit nipis sangat...uiii..masa tu ngilunye kene bius sekali lagi...  belah bawah ni berapa kali kene rodok2 nak keluarkan darah2 beku semua.....






Pukul 12 lebeih baru nik ditolak masuk ward.....








Itulah kisahnya perjalanan nak keluarkan Sufiyyah Humairah..  manalah tahu besok2 die baca kan...die taulah seksa tak seksanya umminya bertaring nyawa nak keluarkan die...






Memang sekejap je...  nik masuk 6pm...pukul 10 lebih dah keluar bb..  Untuk anak first agak cepat...  Nik syukur banyak2..  ada orang duk sakit sampai lebih 24jam..  nik sekejap je..rasanya berkat doa seorang suami....ibu dan ayah....  kawan2...nik dipercepatkan...






Inilah gambar sufiyyah yang baru nik capture tadi..(12 hari)  =)


Untuk tatapan auntie dan uncle semua...




Sufiyyah Humairah
Cinta hati
Ummi dan Ayah
Tautan kasih
Dzulikram dan Nik Hakimah
Moga menjadi insan solehah
Menyenangkan hati
yang melihat
Membanggakan jiwa
yang mempunyai












-Ummi-

Tuesday, July 19, 2011

Selamat datang Sufiyyah Humairah

Selamat datang Sufiyyah Humairah...Selamat datang ke dunia...

semoga menjadi anak yang solehah...anak yang bijak..yang sopan santun..yang baik budi pekerti..yang cergas dan cerdas...  Yang menjadi kebanggaan semua..  =)


Ummi dan Ayah menyayangi mu lebih dari segalanya....



Alhamdulillah...  Nik dah selamat bersalin normal...  di PPUM jam 10.24pm Hari Khamis, 14 July 2011

Baby girl seberat 2.9 kg diberi nama Sufiyyah Humairah yang bermaksud
Ahli Sufi yang putih Kemerah-merahan....



Terima kasih atas titipan doa kalian...


Nanti nik upload gambar bb..dan juga pengalaman nik bersalin....  insyaAllah....


Susu juga keluar banyak dan memancut2..cuma nik masih perlukan bimbingan semua ibu2 yang menyusukan bb secara esklusif....cara2 susukan bb dgn betul..nik tak pastilah kenapa..rasanya dah ikut dah semua teori yang nik baca....  tapi still sakit..  so sekarang nak tak nak bb sufiyyah terpaksa minum guna botol..nik pam dan beri melalui botol..  dah 2 hari..  baru pagi tadi nik dapat susukan dia..kurang sikit sakit sebab nipple dah elok sikit....
Nasib baik susu banyak...  =)
Jadi bb tak lapar..cuma sedih tiap kali bagi die tru botol..  sebab tak sama anak menyusu direct dgn bagi melalui botol..walaupun kandungannya adalah susu ibu..  Takpela..harap2 sufiyyah tak reject terus nipple ummi dah le...  =)




Thursday, July 14, 2011

Doa


memula rasa nak share cerita dan xp today..

tapi tiba2 tak jadi sebab ada orang dah spoilkan mood...

yela some time bagi kita benda tu sangat2 excited..

Tapi kalau baru nak mula cerita je dah ada orang yang kata..

"ala...itu biasa je"

okeh..terus rasa..

"errm..tak payah la cite..biasa2 je..kang kita je excited lebih..org lain buat tak heran pun..kang buat org menyampah je..yela..mcm aku sorang je pregnant...."


Ok..habis story di atas..

Makanya di sini nik buat entry ni..nak memohon maaf kepada semua rakan blogger...  kalau ada yang membaca entry ini..minta sampai2kan pada yang lain..  Nik mohon maaf kalau ada kata2 nik yang mengguris hati..  Kalau ada penulisan nik yang membuatkan kalian rasa berkecil hati...  Kalau ada perlakuan nik yang buat kalian rasa annoying...  Nik mohon ampun dan maaf...

Doakan nik selamat bersalin...  dipermudahkan perjalanan...  Selamat ibu dan anak... Doakan juga nik tak lama menanggung sakit nak bersalin..moga semuanya cepat dan pantas....

InsyaAllah..kalau umur panjang...kita berjumpa lagi di next entry...

Kalau ada nik berhutang apa2, dari segi duit ke..servis ke..mohon emailkan ke .... (nikhakimah@yahoo.com)


Doakan semuanya selamat




P/S : nik due semalam..13 July..  tapi sekarang belum lagi bersalin... =)  sekarang masih lagi cuba amalkan bacaan ayat kursi dan doa nabi yunus...  =)

update : (nak jugak update supaya nanti tak lupa saat2 ni)  actually nik dah turun darah pukul 5.30 am pagi tadi (14 july)...dan mula mengalami contraction yang tetap sekitar jam 8 pagi tadi...  cuma mula2 mild je.. kebetulan ada checkup dgn doktor...jadi terus buat CTG...confirm ada contraction yang tetap setiap 5 minit...masih lagi boleh gelak2..sebab rasa macam sakit nak period je.....bila masuk jumpe doktor..  doktor check bukaan sekitar 1cm++ je...  then doktor stretch out bukaan (seluk dan stretch...  senak + sakit contraction) dengan harapan dapat membantu bukaan (sebab dahturun darah + dah ada contraction)

ni dah jam 2.53 pm..  contraction jadi sangat kuat...especially bahagian pinggang dan kat rahim bawah......tetap setiap 3 minit sekali nik akan alami....

sakit....  sangat....  terasa pinggang tu memang ras asangat2 sakit....  lebih sakit dari masa peyed biasa tu....

contraction regular...jangka masa die pun regular...sekarang every minute akan datang sekali.....  yang mild..yang kuat akan dtg setiap 5 minit (kalau tak salah)....



sekarang tgh tunggu yabang siapkan kerja dia....  after that baru balik..  ingat kalau sempat nak rendam la bunga (ape nama ntah)...lepas tu nakrehat kat rumah je...sian org opis ni..terganggu plak kan...

selawat, istighfar, ayat kursi..doa nabi yunus...  masih meniti di bibir setiap masa..cuma kalau time contraction tu sampai..  nik tak tau la betul ke tak bacaan nik tu..terabur dah rasanya...sambil mulut ketap2 tahan sakit...

doa kan nik selamat semuanya...  selagi nik boleh online..nik akan update dari semasa ke semasa..insyaAllah...

Apa2 pun nik  dah pesan kat yabang suruh update status kat FB.....

Sungguh nik minta maaf pada semua kalau nik ada buat salah.....buat silap..doakan nik....

Sekarang kalau ada rasa sakit sangat...cepat2 bayangkan anak....terubat sikit..dan cuba let go je sakit tu tanpa tahan2...




Tuesday, July 12, 2011

saya dengar org kata

Saya dengar orang kata

Kalau demam dekat2 nak bersalin ni..nanti kene induce...

Tu yang saya takut..sebab..

skearang saya dah dedar2 mcm nak demam..

tekak sakit..badan seram sejuk...
ni hidung dah start berair..kepala pening2 sikit...

adeehhh

harap2 semuanya selamat...

naseb baik bb ada gerak2....sekarang perut dah tak muat nak tampung die...
selalu je perut saya jadi bentuk trapezium la..segi tiga la..
sempit le tuu

orang ajak kuartakmoh..  ha..memang la smepit dalam tu yang oii...

doakan saya sembuh...

azam ni tak nak pi klinik...
dan harap2 by the time nak check up lagi hari khamis ni...saya dah tak demam

Friday, July 8, 2011

JUS MANGGIS vs BUAH MANGGIS

ok..ni menyakitkan hati..tadi nak buat entry...klik la link new post macam buasa...tak buleh plak....

kene masuk tru www.blogspot.com...  dah tu masuk plak dapat plak layout baru cenggini....dem la...
berikan balik cara lama..huhuu...ok2....  back to topic


Jus = perahan/ekstrak buah (ini pemahaman saya)


Cuma saya agak pelik bila orang kata
minum JUS manggis = utk membantu menyembuhkan kencing manis darah tinggi bla..bla..bla....

makan BUAH manggis = uiii..tak boleh banyak2..saya ada kencing manis...

jus manggis = RM300 sebotol
buah manggis = 3kg seploh hengget...

 
 Minum jus manggis yang tak terbukti dari segi saintifik (kalau ada nyatakan) dipercayai buleh membantu sembuhkan penyakit kencing manis..darah tinggi..sakit itu dan ini..ala..sakit alaf baru...
Tapi bile offer makan buah manggis menolak..katanya tak buleh..kencing manis..
Dimana kebenarannya?
Agak pelik la..sebab jus manggis..nama lagi jus manggis....
Tapi setiap orang ada pendapat berbeza..

Cumanya..saya lebih percaya pada khasiat semulajadi ciptaan TUHAN..bukan MANUSIA sahaja....

Mungkinla..dalam JUS MANGGIS tu dah terdapat campuran jus2 lain mcm kurma ke..mangga ke..  pisang ke..durian ke...  Jadi apa susah..makan jela semua buah2 tu..
Makan kurma..makan anggur..makan mangga..makan manggis..makan jambu....
Teringat kata2 CIK...apa2punyang kita makan..yang kita buat..sekiranya2 berlebih2an..akan mendatangkan kemudaratan...

Yes..saya percaya.....
 
 
pssstt,..thanks pad ayang komen entry saya yang lepas..saya skearang memang kurang berblog walking...  maklumla..sakit sana sini..lebih selesa duk main game...sebab hati kurang tenang tengok sorang demi sorang bersalin..saya ni sakit pun tak..huhu... lebih kepada duk risau bukan2 (tau bukan2.tp nak gak risau)...  walaupun ramai yang komen suruh cari rumah sewa (which is lari topik sikit)...tapi many thanks..susah nak guna cadangan semua..sebab kawan saya tu duk rumah MIL sebab dalam pantang je...walaupun sekejap perit jugak la....  heeeee

Tuesday, July 5, 2011

Kalau korang..apa yang korang lakukan?

Ada la sorang kawan saya ni..  dia duk dengan mak mertua die..baru gak lagi la..
Itupun sebab die dalam pantang...

Pastu die cerita la kat saya..memula ok je die duk rumah MIL  dia...
Tapi lama2 makin tak selesa...

Bila saya tanya kenapa...die pun cerita la...

Kalau beli pape..mesti MIL die sebok nak jugak tgk ke ape..  jadi kalau beli pape kene sorok2.  Kalau tak..kut2 MIL die berkenan..nak jugak satu mcm yang die punye... Kalau murah takpe..kalau mahal danspecial hanya utk dia... dah satu hal..pastu kadnag tu ada je yang dicemuh..kononnya ntah hape2 la barangyang dbeli tu...

Walaupun die diberi bilik sendiri..Tapi MIL die suke datang melepak kat bilik die sampai die takde rasa privacy.  Melepak lama2 pulak tu.

Kalau die duk mengemas bilik ke..  ape ke..  mesti MIL die duk tgk je apa yang die buat.  Sampai die rasa sentiasa diperhatikan dan tak boleh buat kerja.  Macam ada supervisor kat belakang gitu..  Baju berapa helai...apa yang dia gantung dalam lemari..seluar husband die berapa helai..  Semua die perati..dia tanya...

Kalau receive call...  die nak selesa die masuk dalam bilik.  Tak lama lepas tu mesti MIL die pun ikut sama masuk dalam bilik duk sebelah. Takde motif apa2... duk dengar member saya buat discussion ke..borak2 ke dalam phone..

Member saya ni..kalau dengan husband die..die suruh je husband die tutup pintu..kunci...Kalau husband die takde..  takkanla die nak tutup pintu kunci macam tu..  Kang kata kurang ajar plak main kunci2 pintu.  Sebab dulu pernah kene sound bile mintak kunci bilik..  Die kata tu rumah die..apehal plak nak kunci2..

Kadang tu kalau die online ke kan..  nak bukak blog ke...nak main game ke...laju je MIL dia menempek kat sebelah tgk je ape yang kawan saya tu buat..  Kalau mcm nak tulis entry tu..die sibuk la tanya tu apa...tulis apa..siapa....dah kene sediakan full report dekat die...


kawan saya ni pulak..dah biasa dah dengan parents yang jenis tak amik kisah sangat hal die..takdela sampai nak tanya detail2,,....

Jadi skang die agak rasa terganggu la gitu..takdela tertekan..cuma terganggu....

Kalau korang di tempat die..ape yang korang buat eh?

Monday, July 4, 2011

penantian tu seksa tahuuu

Hari2 pun ada aje yang tanya

Baby dah kuar?
dah bersalin?
bile nak bersalin?

ok..memula..thanks sebab prihatin..seyes..terasa dihargai bile org bertanya...nampak la ada gak org nak amik berat hal diriku yang sengal2 ubi ni kan..

Tappiii...

kalau hari2 pun tensen gak..sampaikan yabang dgn saya rela memerap kat rumah..sebab dah tak tau nak jawap cane..

huhuhuhuhu.....

sekarang bile org tanya..memang saya jawap

Tunggu hari je ni..  =)


hahaha..senang..  tapi kalau dah 2 minggu lepas pun bagi jawapan yang sama..  orang pun pelik..hahaha..berapa lama daaaa....

memang tension menanti baby keluar ni..  hari tu ye ye je sakit pinggang..  tapi tak gak bersalin....  agaknya salah postur badan masa duduk kat opis kot...

Nak kata tak berjalan banyak..banyak dah jalan rasanya..  Keje butik tetap kene buat..

Hadoii....

Saya dah call abang saya..  katanya...baby can last in my tummy sampai 23july..  pulak daaahhh..

Masa ni memang terasa..hanya Allah yang maha mengetahui...huhuhu,..


Ni.budak reception opis depan....yang tak nampak sarat sangat pun..dah bersalin dah..
Lagi lah tension..

aiyo..bb...ble mau keluar.. 

utk pengetahuan semua..  bb saya dah mula berpusing (kepala ke bawah) masa berumur 8 bulan dalam kandungan..  saya dah mengalami sakit di bahagian tulang pelvik masa 7 bulan setengah....

Semua pun kata kandungan saya normal...dan akan bersalin bila2 masa..

Tapiii...tetap la tak kuar bb ni..


eehh..jangan ingat saya mengeluh ke..tak sabar ke...

Cuma pelik gak..  kenapa bb takmo kuar ni...hahahhahhaha......excited lebey...
Sekarang hari2 ayah kiss perut ..dah tak sabar sangat la tu...

Ummi tau (ye..saya nak guna mummy tapi ditentang keras ibu saya dan dipujuk lembut oleh yabang..fine  Ummi pun boleh la..asal ada mi mi tu ok la)....

Ummi tau..bb sempit duk dalma perut ummi..  bb tak selesa..sebab tu hari2 bb akan stretching sampai ummi rasa nak putus urat perut..rasa bengkok tulang rusuk..rasa nak tembus kulit pinggang.....

Meh la kuar bb..dunia kat luar ni luas..semua tunggu bb kuar tau...

Tapi walau bile pun keputusan bb utk kuar..Ummi tunggu....  tunggu dan tetap menunggu,,...
Asalkan bb selamat keluar..
Asalkan bb sihat walafiat..
Asalkan bb bahagia...

Takpe...k shayang......





Cuma auntie2 kamu tu dah tak sabar..  kalau kuar gegurl dah siap aim nak beli gown yang mana...  hakhakhak..kalau kuar boboy...nampaknya abg zakwan kamu..abg haq kamu..abg zawawi kamu...semua dah menanti nak bergomol sama2...


Seksannya menanti ni kan...
Related Posts with Thumbnails