Monday, May 21, 2012

Kedai KOTOR

Dah lama tak ngomel2 dalam ni..

Mcm2 benda happens...tapiii..memang takde mood langsung nak update blog.


Sufiyyah merangkak pun dah laju..sekarang tgh sibuk bertatih nak jalan..
Badan makin susut..makan makin banyak..Susu makin banyak..

Sebelum saya terlalut2 cerita pasal cek mek tu..meh nak citer...

Last weekend lepas job makeup di Pullman, Putrajaya.  Heading to Sepang.
Awal2 dah tau cik takde kat rumah sbb pergi berkebun di Sg Ramal.  Jadi siap2 la nak cari kedai makan..
As kroang semua tahu..from Putrajaya..kalau allau Dengkil Bypass..mana ada kedai makan kan?..unless pergi terus ke Nilai..ala..jauh..dah la penat + malas + lapar giler dah (padahl nak keluar tu dah brakfast roti arab dgn kari daging)......

Jadi decide makan kat Taman Seroja je (just before nak naik ke Taman Mawar)..

Sekali kedai yang di aim (Asam Pedas)..tutup daa..  jadi round2 lagi ada la a few je kedai bukak..  Tapi...

mestilah ada tapi kan..

Kotor nya nauzubillah..  Orang takde pun..kosong je..  tapi meja2 penuh dengan sisa makanan..tak lap..  orang dah takde..  Pastu ada yang pinggan tak berangkat..Dengan lantai kotor gile dengan segala sisa makanan..kotoran2 segala..  memang OUT la..  memula malas la nak demand2..  sbb kedai dah la tak banyak bukak kann...  pastu yabang pun nampak muke saya cam geli2 nak duduk pun geli.. Jadi order air tu pun bungkus..  alas perut la konon sebab ingat nak pergi je Nilai makan kat sana...

Bila pikir2 balik..Nilai?..jauh la pulak..  adela 3km lebih gak la..nak meredah semata nak makan nasi goreng je...   So end up kitorang pusing lagi...
Kat deret2 kedai tuela..nampak la satu cafe baru bukak..  so duduk situ....tanya apa menu ada..semua ada..ok lah kan... nampak plak ada menu CLAYPOT....terus lupe daratan...sebelum tu dah tanya dah claypot tu isi apa...die kata ada ayam..ada cendawan butang (shitake la bingai)...dengan sayur sikit....masa tu dah terbayang la ada ayam 2 3 ketul yang potong 18 ke.. kan...
ok lah..order claypot...lupe rules of ORDERING...nak cepat..order mcm2..mmg la dapat lambat..

okla..tunggu lagi..sufiyyah dah selamat makan..makanan tak sampai lagi..
Lepas tu sampaila.. claypot adalah ceramic pot..ok..terima lagi...
sekali bukak..ape?..nasi putih ko just cup je masuk dalam pot?..perghh..menyirap..ingat aku tak tau?..
lepas tu ..kuah?..  sikit punye banyak dan cair..  pastu..saya kirai2 kot nampak ayamnya ke...hampehhh...xde beb..ada la 3 slice ala2 ayam dalam tomyam kat kedai tomyam kedekut..pastu cendawanbutang yang konon butang tu (shitake..retiii)...  satu slice je...SLICE ok..SLICE..buakn sebiji...
sangat2 hampa..kalau die letak cendawan butang yang dalam tin tu 2 3 biji pun saya terima la weii..huhuhu
dan sayur?..lagi sedih.. carrot tu die parut2 je..tu je..  kot nak jumpe sawi...bukan pak choy pun takpe...atleast sawi...yilek beb..yilek... 

dah mcm makan nasi bubur letak kicap dah..saya telan juga....there goes my RM5...huhu..keciwa sangat...

bukan nak katalah..most of peniaga kat situ adlaah MELAYU....ape ke susah sangat nak bersihkan kedai..nak hidangkan elok sikit kat kasemer...

ini meniaga nak untung je lebih..  keberkatan tu takde
hadoi...jadi kami pulang ke rumah cik dgnhati yang patah..hahhahhha

ok..tu je...













7 comments:

gadisBunga said...

ok. awak nak citer pasal kedai yg kotor kan? takpe. kite tunggu.

*tongkat dagu~

Anonymous said...

kat tmn seroja?
apa nama kedai tuh??

~ana~ said...

salam nik, pekabo..lama x dgr cite..:)

rATu kEBaYA said...

klu akak pun kecewa jugak bila benda yang dihidang macam tu je rupanya... bukan kita tak bayarkan... cubalah hidang bagi customer tu puas hati... ini mana ado je.. aduhai.. sabar jelah nik

gadisBunga said...

mm. sedih!

mari kita bercita2 utk jadi peniaga melayu yg bukan tipikal!

Yan said...

samela ngan kedai makan kat sni.. pengotor.. masak tak sedap.. tp giler mahal.. yg basipn idang kat org..

Bitt (double IS) said...

owhh saya kalau p putrajaya singgah cyberjaya makan nasi arab saba tu...tempat lain mcm tak berbaloi jek...next time coba :)

Related Posts with Thumbnails