Monday, December 30, 2013

SSC : apa itu? and big bad wolf story

SSC = stand for Soft Structure Carrier.


Ingat lagi dulu,
masa pregnant kan sufiyyah.

Saya lah orang yang tak minat pada stroller
Selain harganya yang MAHAL
BULKY dan tak 'dekat' dengan anak antara faktornya
Dapat pula pinjam kakak ipar punya
Langsung tak beli

Masa tu lagi saya dah search
pasal SSC...  Tapi masa tu tak tau lah pulak ada term ini..
Haha..

Masa tu famous Ring Sling dan juga baby bag,..
Pastu ada juga wrap


Tapi lepas timbang kati..  saya pun tak jadi amik wrap lalu beli Sling

Masa tu takut2 juga nak pakaikan Sufiyyah. Lepas tengok tutorial..  dan jugak youtube..
dan alot of reviews..  saya beli dan pakaikan.
Beli pula yang murah je..  from manjakuhappy..
di saat orang pakat beli yang ada brand dan harga ratus2..
saya beli masa tu rm88 je..


Tapi pandai cradle position je..
Sufiyyah mmg suka duk dalam tu..


Memang senang la pakai RS (ring sling ni)

Cuma con nya..
Yabang tak moh pakai..
sebab sling tu kecik..
die kan besar
kain tu tak cukup panjang
Kalau saya beli yang panjang kang nak kena lilit2 pula dekat ring..  buat knot dan sebagainya
Jadi yabang pun pakai la sweet cherry punye je
Itu pun kak ipar yang bagi..


Saya mmg tak berkenan dengan carrier sweet cherry
Sebab kaki anak mcm terjuntai
Tapi mas atu tak banyak pilihan mcm 2 3 menjak ni
semua pun narrow base


Sampai la sufiyyah besar
dan jarang2 kami masih lagi carry dengan carrier tu
most of the time sufiyyah tak suka duk dalam carrier
die lebih prefer berlari.  Budak baru dapat kaki kann


Lepas tu bermulalah fenomena lah carrier yang wide base
dengan bermacam kaler
jenis
harga
sampai saya dah tak tau nak pilih yang mana
lalu saya lupekan je
Sebab tak perlu


Tapiii..  yabang dan saya masih lagi tak sukakan stroller.
Kami cuma ada buggy (senang lipat dan bawa)
itupun malas nak bawa
kami lebih suka carry je sufiyyah
Tapi dukung biasa jela


Adik pun kuar
Alhamdulillah..
Saya masih gunakan Ring Sling masa sufiyyah dulu
kali ni explore dgn position carry yang lain
tummy to tummy pulak


Dan saya pun belajar la sikit2 pe beza lah SSC yang ada dalam market..

Tapi mcm biasalah
ada yang mahal ada yang murah
sampai 5 6 ratus pun ada


Tak lah gamak saya beli
Benda sampai mcm tu harga
Bukan kemampuan


Kemudian nak jadi rezeki
Some one share one brand
Patapum
Murah dan mampu milik serta selamat untuk anak (ada promosi of course. =p)


Saya pun dah pun selamat beli walaupun tengah sempit
Sebab nak kejarkan promo price


Kalau dah minat carrier..
Citer la gajah rimau pun
Saya dan suami tetap penggemar carrier


Dah selamat guna 2 3 kali dah
memang seronok
CUma sufiyyah tinggi.  kaki panjang.
Jadi tak cover knee to knee
Slow2 lah kita diy ssc nya nanti

Dan umar dah fit toddler ssc yang beli utk sufiyyah tu..
Sufiyyah pula datang anginnya nak masuk dalam sling
gendong lah kami anak beranak

=p


hip carry sufiyyah.  ke tesco dengan adik je while yabang pergi sambung cuci rumah.  umar on ssc sampai terberak2 dalam tu punyelah selesa..  memerut pun sedap je..  and kakak on ring sling (lepas ada orang usik2 die dan die takut)..  we r so happy sbb dapat free both hands  =)



Dan walaupun tengah sempit..  disebabkan sufiyyah punye stok buku dah selamat semua habis dah dibaca.  Buku eight silly monkey pun dah hafal dah sufiyyah.....  Last kami ke big bad wolf 2 tahun lepas rasanya.  That time sufiyyah baru nak kenal buku.. eh..  ke tahun lepas..

Tahun ni gatal nak pergi lagi.  Lepas yabang pulang dari wiring rumah. ( masa ni belum pindah)
Siap2..  pukul 12am gerak.  Lebih kurang 12.30 mcm tu la sampai..
anak2 of course dah tido.
Jadi kami pilih buku at first round dengan aman



di big bad wolf, mines @ 1am okeh..  haha.  sufiyyah tido.  yabang back carry je.  

Sume dah bangun sbb time menyusu masing2.  terjaga tengok cerah dan baaaanyak buku.  mana nak tido balik kan..  =p


Grab semua buku sufiyyah je.  Sen kan takde. itupun habis rm100+
Walaupun hati tu meronta2 nak beli buku utk diri sendiri

Tahun ni buku architecture banyaaak sangat..  huhuhu
Buku budak takde yang murah sangat
semua range rm6-rm12 yang kami beli

Sufiyyah sukela
Buku2 baru semua
Duk la kelek buku the red slippers. tak nak lepas
Dan kat rumah sekarang asyik dengan buku chuggington song nya

Harap budaya membaca ni berterusan dan melekat pula dekat adik.
Nak ajar mengeja sikit punya azab.
Kena luang lebih banyak masa lagi ni.
Nak masuk 3 tahun belum boleh eja walaupun 2 suku kata


Orang lain dah naik ke bulan. Takkan la kite nak duk kat atas angin lagi kan..



Friday, December 27, 2013

Home Sweet Home

Last Sunday

kami dah selamat berpindah ke rumah baru.

Alhamdulillah

Walaupun segalanya nampak sangat chaos..  Sakit kepala tengok rumah
Dengan reno yang lari schedule.
Kitorang pindah masuk rumah dengan fittings sinki dapur belum siap.  Yeah.. rasa nak bambu je workers tu.  Tapi biar yabang jela selesaikan.. Man to man talk la kononnya.
Dengan wiring half done. Wayar bersimpang siur dekat dapur
Leaking.
Barang2 tak siap packing.
Dengan cash flow yang sangat2 tak cantik..
Dengan tak tau nak minta tolong siapa untuk pindah2 barang.
Adik2 pulak sibuk dengan exam. Dengan pertukaran sekolah.
Dengan baru naik kerja dan project Port DIckson sambung balik.
Meeting yang tak habis2 dengan authority yang asyik kejar mengejar.
Kerja menimbun2...
Memang stress la sebulan lepas.


rumah just before naik lori.  manage to fit all in one 2tone lorry


Tapi alhamdulillah.
Allah mudahkan kerja
Nite before tu kakak ipar dah tanya2 khabar dalam whatsap.
Die la duk tenangkan bagi kata semangat
Dah tentu bgtau pun dalam grup adik beradik
Esoknya tu satu family datang tolong di rumah baru

Kawan office pun 2 3 orang datang membantu.  Angkat barang dari rumah lama ke rumah baru
Suddenly proses jadi sangat smooth
Sukur alhamdulillah

Kemudian kami lah bertungkus lumus settle kan rumah tu.

Now barang2 masih belum siap kemas
Tapi rumah dah workable.  Kitchen dah siap
Wiring settle
Alhamdulillah
Seadanya  =)


Fresh baru turun lori.  belum susun.  Tapi skang dah susun pun lebih kurang saja..  hehe



Phew...  =)


Lepas ni nak sambung kemas bilik study dekat atas.
Dan boleh sambung buat album
Q makin lama makin banyak
Mimy (blogger) send gmbr utk buat 7 album..  tanjat mak okeh..  haha
alhamdulillah..rezeki
thanks mimy banyak tolong promote kan service nik.
=)



Seronok rasanya.
Lepas sekian lama duk rumah burung  =)
Kini nak duk rumah beruang pula  =)


Sejujurnya.
saya sendiri kurang berkenan dengan design rumah ni
(haha..  sendiri belisendiri tak berkenan)
tapi yelah..  apa2 mesti ada pro and cont
saya cukup berkenan dengan lokasi rumah ni dan yang paling penting FIT OUR BUDGET
after how many years duk searching je
rasanya cukuplah angan2.
Ada lah kami tengok rumah yang kami berkenan dekat area situ juga
Tapi harganya..  masa release je dah 350k kalau tak salah
Sekarang dah up to 500k..  =)
tak mampu lah pulak kan..
InsyaAllah..  one fine day =)



Umar yang sekarang gigih main bubbles..  Muka depan camera macho bukan main. raliti asyik menyengih je =) 

Kakak paling seronok dapat main kat luar.  Banyak tempat boleh bergolek2 tanpa ummi kisah.  Golek lah nak

My 2 sweet heart..  







Tuesday, November 26, 2013

Hari pertama.. bagai nak masuk sekolah

Hari ni first day naik kerja lepas cuti 60hari maternity leave


Alahai. nak tinggal Umar tadi punkulat2 rasa
Sampai nak menangis budak tu ku gomol
huhu


Tadi pagi nervous nya mcm nak pergi sekolah menengah on first day
Waahh...

Nervous


dah la malam tadi hilang henpon yang ku buat on9..


insyaAllah sat gi dah reda dan dah dapat tuning
kita ber blog walking la eh..

hehe =P

Friday, November 22, 2013

Lompat Tikam

Dah lompat tikam plak..

haha..  tapi suka makan kuih ni
Dulu kecik2 cik selalu je buat

mcm MIL pulak..  suka buat bubur Sum-sum.  masa mula2 tengok dan rasa..  ehh..  mcm lompat tikam juga..  tapi tak ada bahagian hijau bawahnya


Last week yabang kata teringat kat bubur Sum-Sum mama

Lalu sebelum kotak berisi buku resipi saya ditutup dan diseal.
Saya pun godek2 resipi

Mudah sahaja
Tapi kena teliti



Hasilnyaaa


Kuih Lompat tikam..

Kuih penyatuan dua hati

sebab?..  yabang makan atasnya sahaja dengan air gula
Saya pula makan bawahnya sahaja dengan air gula

haha

seminggu tak habis makan lagi..
duk simpan dalam fridge..

tinggal last call la tapinya

Memang banyak..
Bahan mudah je
Santan tepung beras tepung jagung


Kalau beli kat luar dah berapa kan
Kalau masak sendiri
Puas makan

Jimat pun jimat








dan semalam..  saya masak Asam Pedas patin
psstt..  ini rahsia (yang dah tak jadi rahsia)
selama 4 tahun kawin..  semalam baru kali ke dua saya masak asam pedas...
hahah..  org kata mudah je
Tapi sejujurnya saya tak pandai masak asam pedas
First one cuba masak sendiri
Tak jadi.  bau ada..rupa ada..  rasa pelik.. 
lepas tu tak pernah masak lagi.  takut.  sbb org sume ckp senang saya je masak tak jadi
Benda lain no hal
Asam pedas failed..  hoho.

so semalam buat lagi resipi org lain
lagi simple

Menjadi you..  yabang bukan jenis makan ikan sungai pun makan.
hehehehehe

ok..  dah tau step dan susur galurnya
lepas ni insyaAllah asam pedas lagi..  =)




Bukankah orang kata nak tawan hati suami..  tawanlah pada perutnya.
perut kenyang..  senang hati..  insyaAllah

tak pandai masak bukan penyebab
janji rajin masak
=)
betul tak kakak2 ku otai2 dapur sekalian..  =)
hehe

Wednesday, November 20, 2013

album photobook FREE!


dah lama tak bukak groupon.  risau kot2 nk mmbeli je benda bukan2. atau ternampak voucher perutian best2 lalu nak beli.  walhal sekarangkan tengah lancarkan oenjimatan berganda.

tiba2 tengok kawan msg ckp ada free photobook..  ape lagi..  terus beli lah.  free kaaaann..


Free tu utk mini photobook soft cover 6"x6" je..  tak termasuk delivery..
Tapi ok lah kan..  sape nak kasik.



So sempena benda Free ni..

QUINY PHOTOGRPAHY offer FREE design utk mini photobook ini sekiranya ambil 1hour potraiture dengan kami yang berharga RM150.

ATAU

cuma RM19 untuk kami design kan mini photobook ini



RM19 utk tiada headache..  cuma beli..  dan berikan kami code dan gambar..  barang akan sampai direct ke pintu rumah anda  =)



Sesiapa yang berminat boleh beli dengan GROUPON this lovely voucher...
klik link dibawah

FREE PHOTOBOOK
last for another 3 days only..  =)
boleh redeem sampai bulan 5 tahun depan


Untuk tempahan potraiture atau design service boleh contact nik tru
email : nikhakimah@yahoo.com
cal/sms/whatsap : 0123857747


Friday, November 15, 2013

Hampir kehilangan : Biskut Chocolate Chip rangup

saya hampir2 kehilangan....

kalau hilang ni..  aduhai..  kena cari lagi


resipi ni saya cuba masa hari raya yang sudah
Alhamdulillah..  jadi
sedap
mmg rangup
bawak pi opis kejap je selesai

tak ingat dah dapat mana..  some where dalam internet.  kalau tak salah resipi MG..  tapi tak pasti sbb korek2 blog MG tak jumpe pula..  hehhe


so sebelum kehilangan lagi..
maklumla.. tengah kemas2 rumah..  semua resipi yang saya pin up dan tempek di fridge bersepah2.
baik la buh dalam blog..


BISKUT CHOC CHIP RANGUP

Bahan A
250g Butter
160g gula halus (saya buat 100g-130g sahaja)
1 biji kuning telur
1 sk esen vanilla

Bahan B (gaul rata)
230g tepung gandum (ayak)
20g serbuk koko (ayak)
100g Chocolate chip (saya guna 80g sahaja)
50g White Chip (saya guna strawberry 70g)
50g Badam Cincang (roasted)
50g Nestum


Kaedah
1- Pukul Butter dan gula sampai sebati
2- Masukkan kuning telur dan esen vanilla.  kacau rata
3- Masuk bahan B perlahan2 dan kacau dengan senduk kayu
4- Sudukan adunan ke dalam loyang besar2 guli (nak besar lagi pun boleh tak cantek dan susah nak makan la)
5-Bakar dalam oven yang DAH DIPANASKAN selama 15-20minit @ sehingga masak pada suhu 165celcius  (yang ini kena tengok pada oven anda.  resipi asal 180celcius 25minit.  saya buat rentung terus)
6- sejukkan sebelum disimpan.




Cubalah
selain dari resipi Chef Haneliza..  saya mmg suka cari resipi2 yang mudah nak buat.
Resipi Chef Haneliza pun mudah.  Haritu buat Choc cake masa our anniversary..  elok je sedap moist nya..
janji jangan derhaka (saya buat buh dalambekas muffin je sbb pakai acuan kecik.  sekali kek dry sangat..  bila potong yang dalam acuan tu..  kek tu mmg moist elok..  terus potong hantar rumah in law sikit.  walaupun bukanlah sedap sangat..  jadilah tanda ingatan..)

Kek choc tu habis sampai sufiyyah cari2..  kena buat lagilah nampaknya..  haha  =p







Thursday, November 14, 2013

Birthday party Triplets

last sunday (gile lama..  sunday punye cite..  thursday baru nak cite..  masaalah betul..haha)


kami attend jemputan office mate (tak officemate sangat la sbb opis sebelah2..  haha)
anaknya kembar 3..
sempena hari lahir yang pertama

yusra sharif, yusra sharaf, yusra sharim.


jemputan pukul 2-5..  pukul 5.30 baru kami sampai..  haha..  menunggukan sufiyyah bangun (itupun kami kejutkan je xtunggu dah..)


mana tak nya..  pagi tu baru nak pergi beli hadiah, kemudian bergegas pula ke chowkitt beli bawang ikan bilis sume dah habis..
berangkutla dengan umar.. dgn sufiyyah

masuk kedai mainan..  sufiyyah sawan jap la dalam tu
bukan main suka dia lepas satu satu die kelek mainan
naik kereta letrik.
yoyo car pun sama gak nak naik.
walhal kat rumah ada sampai berhabuk2 tak naik pun
naik motor la..

yabang dah tanya2 harga.
nantilah ye sufiyyah..  on ur birthday
ataupun bila kamu dah lancar 3 kul
ini baru fatihah yang lancar. yang lain ke laut lagi..


orang kat chowkitt pakat duk tanya umar umur berapa
bila cakap sebulan lebih buat muka terkejut
lepas tu tanya kenapa dibawa
sudahnya.. kami bukan ada maid.
boleh tinggal2..
kalau main singngah2 macam ni..  mmg angkut semua
nasibnya umar tidur lena dalam sling.  ummi cover dengan balance sling tu..  dah tak nampak..  nampak kaki je..



nah..  layan picca jela di birthday party yusra's

=)

bila adik tidur.. katanya "iya pulak"..  iyollah

the triplets..  amik pic dari fb siti..  hehhe


umar yang tido nyenyak sepanjang kat sana..  bising pun tido je






cubaan snap bertiga..  mcm2 kerenah..haha..  comel je

three lil yusra

yabang kalau dah dapat..siap laaaa


tudung sampai senget benget sufiyyah..  tapi tetap tak nak bukak..  istiqomah betul..  bagus..  ummi bangga anak ummi bertudung

posing sekarang..  semua nak senget..


Wednesday, November 13, 2013

WW : Astaghfirullahalazim



Yok istighfar banyak2

Tuesday, November 12, 2013

Hutang

Agak bersetuju dengan sharing seorang teman di facebook



rupanya ramai sahaja yang bersetuju barangkali.  Sebab nampak banyak kali status Fedtri yahya ini di share kan..


Ya..  dan yabang sekarang sedang cuba jadi 'pura-pura lupa'.. 'pemalu'..  (tersalah pula..  pura2 lupa ada bagi org pinjam hutang..hehe.. tersaloh la pulop..)

tak tahulah itu kategori hutang ke apa
kalau di letak spesifik sikit dalam blog ni
melenting kata ingat dan jaja cerita.
Sudahnya pemberi pinjam <dot.dot.dot> terpaksa 'malu2' nak minta



oh ya..  saya pun masih hutang rm20 dengan kawan saya.  beli buku lupe bayar..  hoho
marilah membayar hutang
DOSA tahuuuuuu kalau buat orang lain hidup dalam KESEMPITAN..




Friday, November 8, 2013

7Eleven.. sudah 4tahun



dah 4 tahun..

terima kasih abang kerana sudi memperisterikan sayang
Menjadikan sayang suri dalam hidup abang
Dan sudi menjadi pelindung dan imam keluarga kecil kita

Dah 4 tahun dah.
Banyak suka duka kita lalui bersama
semoga setiap satunya menjadi penguat pada ikatan ini.
InsyaAllah..


Terima kasih abang
kerana menerima setiap kekurangan dalam diri ini
Kerana sentiasa berada di sisi sayang
Kerana sentiasa cuba jadi yang terbaik

Sayang tidak mengharapkan manusia yang syumul seperti Rasulullah
Tapi cukuplah ada usaha menjadi sehebat baginda
Kerana sayang juga tidak sehebat Khadijah

bajailah kasih sayang ini
Ini doa.

semoga keluarga kita
di bawah lindungan Allah
Amin.. ya rabbal alamin.


Love you sayang  =)





 (throwback memory 4years back..  zaman kurus.  oh..  kali ni berpantang saya tidak kurus kembali mcm dulu.. kena pakai girdle lebih nih..  slimming panty..come to mama..  haha)







Dan di hari ulang tahun perkahwinan kita
Kita ambil kunci rumah baru
semoga ianya menjadi permulaan yang baik
Di awal tahun Hijrah ini. Di hari ulang tahun perkahwinan kita
Dimana kita memulakan hari bersama..
Semoga pernghijrahan ini membawa kebaikan
InsyaAllah







psstt..  entry kurang berjiwa2 sangat akibat lapar (inilah akibat org ajak makan meggi di malam hari tak moh..jual mahal..haha)..  dan juga mengantuk xcukup tidur..
panjang betul discussion semalam sementelahan anak2 tido awal.
lepas bincang2.  yeah..  i really need to give away my dream..  untuk mendapatkan kitchen cabinet yang proper..  huhu..  takpe..  maybe next time.  insyaAllah..  dapur tu kan ibarat mahkota wanita.  one fine day..  insyaAllah..  insyaAllah..  ya Allah..  murahkanlah rezeki ku.  berikanlah aku kelapangan hati.



Kerana sudah Allah katakan dalam quran..  dialah yang memberikan kekayaan dan kecukupan..

Aku berdoa..  jika kekayaan bukan milik ku..  jadikanlah aku hamba yang dalam kecukupan.
Kebahagiaan tu kan bukan utk di nilai2 dengan harta benda. Kelapangan hati dan rasa mencukupi tu lebih berharga.

=)

Friday, November 1, 2013

Kenangan rumah ku syurgaku

Tadi dapat call dari lawyer firm..


Kunci tengah cuba dapatkan.. maybe next week dah ready utk collect. 
Loan rumah pun dah mula bayar

By that time..
I know.  there is no turning back...


Cukup atau tak duit di masa depan
Let Allah decide how far we can go..

InsyaAllah..  walau kena jimat banyak2..  tapi xpe..  insyaAllah..  Allah tu akan lapangkan rezeki.
Tough decision.  Tapi sampai bila nak duduk di zone selesa.  Duit dikumpul kena ada tujuan..  Kalau tak..  tak boleh kumpul saje2..  wajib disedekahkan pada yang tidak mampu..
Rumah juga keperluan..
Dan ianya salah satu nafkah yabang yang perlu dilangsaikan.
Semoga Allah permudahkan jalan..

Bulan ni sesak banyak sbb nak kena bayar sewa rumah dan loan rumah.. 


Lepas letak telefon..
Saya memandang rumah..
Sepi,..

Ya Allah..

pasti akan merindui rumah ini
walaupun cuma rumah sewa

Saya memulakan hidup berkeluarga saya dengan yabang di rumah inilah.

Dari memasak atas lantai je..
Takde meja buat mengalas dapur
Pergi rumah in law..  cari kayu cari papan terpakai.
Potong ketuk2..  buat jadi meja..

Tak cantik
tapi jadilah buat alas dapur
Adapun lagi tu kat dapur
berjasa 4 tahun dah rupanya..


dari rumah kosong..  cakap pun bergema
perlahan2 penuh dgn segala mcm barang
dengan barang meniaga


di ruang tamu itu
di dapur itu
di bilik itu
kami berkongsi ketawa
berkongsi suka
dan air mata


di hall depan itu yabang golek2,..
dengan sufiyyah


di cermin tingkap itu yabang berdiri waktu pagi
dengan belakang masih basah dgn air mandi
dengan cuma bertuala
menikmati pemandangan kota
dan angin yang selalu sahaja menyapa


di dapur itu saya sediakan hidangan buat keluarga
buat rakan2 yang datang bertamu
kecil
sempit
tapi terasa serba lengkap



di rumah itulah
kami rasaan tak mahu kemana
terasa penuh kasih sayang
terasa bahagia
seronok melepak sepanjang hari

rumah yang sakinah


hilang semua hiruk pikuk kota
hilang semua hancing pering bandaraya
sebaik sahaja kami menutup pintu rumah
cuma terasa syurga
di depan mata
dengan anak2 yang bergelak ketawa
ada sahaja keletah mereka
dari hujung bilik ke ruang tamu sufiyyah berlari laju
menghempas badan ke atas bean bag
memori itu akan terus terpamer


rindu..
kami pasti rindu
pada semua kenangan
di setiap sudut rumah ini
yang kami penuhi dengan kasih sayang




sepi..
saya memandang rumah ini
sepi..

dan hati ini makin sayu
bilakan rasa kasih ini akan bertamu kembali


ya Allah..
terima kasih ya Allah
tanpa sedar begitu besar rahmat dan rezeki yang kau kurniakan
tanpa sedar kau berikan kami syurga dunia
di dalam rumah kami sendiri

bahagia
jangan diletak nilainya pada wang
dan harta benda
bahagia
Allah yang kurniakan


dalam rumah sewa ini
yang kecil dan sempit ini
kami membaja kasih
kami hidup dengan anak2
semoga rumah baru kelak
Allah limpahkan dengan rahmat dan kasih sayang nya


semoga kami memperoleh rumah tangga yang
Sakinah Mawaddah wa Rahmah

Walau dimana kami berada...

Amin..
Ya rabbal alamin







psstt..  air mata saya bergenang ketika entry ini ditaip..  pasti kami akan merindui rumah kecil ini...

Thursday, October 31, 2013

Alif ba ta

dah lama juga tak update pasal education sufiyyah..


sebenarnya nothing much yang sufiyyah belajar..  maksudnya benda baru..
Lebih kepada perkembangan motor skill. 
Pastu sufiyyah banyak main dan layan cartoon sekarang.
Dan juga lukis2 katanya..


Kejap2 barbie, rapunzel, cat dog (movie), thumbelina..  citer hantu (christmas carol)..  terbaru barney pun dah start layan..  sbb ada berkaitan dengan new education level die..

Lepas tu habis segala kertas di conteng2.  tapi kami biarkan selagi tak rosakkan harta benda..
No conteng dinding
buku belajar pun no conteng2
Ajar bahawa Allah marah..  Ummi Marah..  ayah Marah..  Not good.
Conteng kertas sahaja..
Itupun ada termiss kena telekung ummi (over eksaited sampai terkeluar dari kertas melalut ke telekung)..  carpet... 


ABC capital letter dah lancar betul alhamdulillah.. yang tu rasanya masa 1tahun 6 bulan pun dah lancar..
123 - 10 also doing good.  itupun before she reach 2y old..

Lepas tu she kind of stop learning dan main je
Kami tak paksa.  pembelajaran di rumah at this age bukan dengan paksaan
But we learn a lot
Banyak yang continue tanpa sedar.
Macam amalan harian like doa.
Attitude
Motor skill


sekarang dah sambung balik
dengan ABC huruf kecil pula.
she doing quite well..  ada certain je yang masih perlu polish mcm 'r'..  die kata Y..  'b' die kata P..

lepas tu ummi beli flash card jawi
now start jawi
itu still new.
banyak yang tak tau
alif pun die kata I..
tapi nampak die cuba impress kita sebaik mungkin.

And then dah kenal basic shapes dan boleh pronounce dgn agak baik like
STAR, Triangle, Square, Love (heart benornya..)..  Circle

warna masih perlu polish..  asyik semua sebut black..
nak mudah



doa mkn - OK
doa tidur - OK\
alfatihah - semakin baik, boleh ikut sebutan di tengah2 ayat. bukan hujung2 je.
qul huallahuahad - getting better dan makin kurang confused sebutan hujung tp belum yakin..

dan makin rajin bc all the doa n surah.  klu tak tu asyik xnk je..




klu ikutkn byk dah ttinggal dr org lain,.  tp xpe..  tetiap ank xsama kan..


di bawah ni gmbr salah satu aktiviti ummi dgn sufiyyah.  sambil main golek2 (plastisin), sambil buat segala jenis bentuk.  ummi gigih buat ini utk selitkan pembelajaran buat sufiyyah.




berpeluh2 ummi buat.   tapi sufiyyah dpt present dgn baik pd ayahnya apa huruf2 di atas.  benarlah apa org kt.  pendidikan anak2 bukan pd berapa byk duit yg kita ada.  xde duit pun blh ajar.  janji ada masa nk luang dgn anak-anak. 

Tuesday, October 29, 2013

Eidul Adha 2013

Masa sufiyyah dulu (tak habes2 masa sufiyyah dulu..  haha.  )
Elok je habis pantang..  raya aidilfitri






Masa umar pula
Masih dalam pantang
Hari raya Eidul ADha

minta tolong org capture.  jadi blur gini ha..  focus point lari lah kot..huhu


lembu korban mak saya.. 

disebabkan lembu semua dah habis sembelih org tgh chop2..  maka sufiyyah mainslide jelah ye

tok ayah khusyuk potong2..  tahun ni tak jadi tukang pegang list..  tahun ni turun padang potong2 pula





Pantang tak pantang
Balik tetap balik
Sehari sebelum raya balik rumah MIL
Pagi tu pula sempat yabang bawa sufiyyah tengok lembu di masjid kawasan rumah ni
dengar kata 17ekor lembu..
Masa hari raya lepas subuh terus bertolak balik ke Sepang pula
Beraya di sana
Gigih hokeh
Apelah maknanya raya tanpa keluarga.
eceewaahh


Cik buat korban this year
kat surau ni 7 ekor lembu
sampai2 je yabang pi semayang raya
saya siapkan sufiyyah dan umar yang belum mandi
Lepas tu makan jap.
Kemudian ke surau tengok org sembelih lembu
Tapi saya dalam kereta jela
tak keluar pun..
kata dalam pantang kaaannn



Kemudian keluarga makcik saya datang
dari seremban
penuh satu rumah
kebetulan sepupu saya yang mengajar di KL juga sambut beraya di rumah mak saya
Jadi meriah satu rumah

Selesai semua.
lewat petang beransur pulang..  =)



Takde sambutan beria pun
Tapi tetap meriah

Monday, October 28, 2013

Petua mudah bersalin

Ha...

sebelum bersalin Umar
mcm2 saya baca nak bagi mudah bersalin
Yelah
Walaupun masa sufiyyah dulu normal (cc:mimy..  hehe..  camni pun buleh)
tapi gunting
6 jahit luar dalam


Lepas tu contraction tu..  dari kul 5.30pm tu rasnaya..
dah start seminit sekali
sempat tarik napas je
Walaupun cuma harung utk few hours je..  5.30pm-10.20pm...
tapii. rasa seksa sangat


Jadi tak moh dah jadi mcm tu..  hehhe.. 
kalau boleh nak lagi mudah
tak sakit
hehhe

ade ke beranak tak sakit?
mana adaaa kan..



Jadi ada few benda yg saya buat utk bagi lebih mudah bersalin
ada yang saya amalkan masa sufiyyah juga
jadi gandakan usaha

1- minum air kelapa*
2- banyakkan berdoa*
3- banyakkan berjalan*
4- jangan manjakan diri dengan tak buat kerja langsung*
5- kerapkan bersama suami (ni sumber induce yang terbaik.  betul ni)*
6- buat perinial massage seawal minggu ke 37
7- amalkan vco dan habbatus sauda dari awal preggy (saya makan vco treenea)
8- pohon keredhaan dan restu dari ibu bapa dan suami.*
9- main janggut suami - ni masa sufiyyah je..  masa umar saya takde hati langsung..hahaha ..  jahat


yang saya tanda star tu saya buat juga masa sufiyyah

Jadi masa Umar ni takde minum air selusuh tau.. tak sempat langsung
Tapi saya mmg amalkan makan vco treenea..  minyak kelapa dara
Dan dah ramai yang amalkan seawal preggy..  insyaAllah mudah bersalin
saya salah seorangnya..  teran 4 kali..  keluar dah.
Jadi siapa2 nak boleh cuba amalkan.
tak semestinya brand treenea je
tak kesahlah janji vco..
kan..


Tapi sebab treenea ni punya brand die tak guna overheating process.  jadi khasiatnya lebih terjamin gitu.
Tak tengik.  Sufiyyah consume rilek je siap minta tambah lagi.
Saya bagi sufiyyah yang liquid.
Nak buat sapu2 pun senang
Umar lahir saya buat sapu kat kepala..  buat urut2..

sekarang saya pulak tolong kakak ipar saya jual
Kalau berminat
VCO treenea - RM45 include pos kalau sebotol
Ambil dua - RM80 include pos.
kalau liquid - 180ml
kalau soft gel - 60biji.
harga sama.
Boleh Whatsapp/sms - 0123857747
atau email - <nikhakimah@yahoo.com>


dan bab bersama suami pun sama.
saya baca..
bahan dalam ubat induce tu komposisinya sama mcm dalam air mani suami tau
jadi mcm kite duk induce jugak la..
tapi jgn paksa diri
ikut kemampuan
tapi kalau mampu kerapkan
dapat pakej
mudah bersalin
suami pun redha
kasih sayang pun bertambah  =P  =P 




Perinial massage tu saya belajar dalam tenet juga..
boleh baca kat link ini cara2nya

http://www.bloomingbellys.com/bb-blog/prenatal-perineal-massage/

Ianya untuk stretch out otot vagina kita supaya mudah untuk bersalin.
Ada mommies yang cuba dan langsung tiada jahitan. 

saya kena satu sebab terangkat bontot sikit.   Tapi..  satu je dan kat bahagian luar je.. 

Boleh buat sendiri.  atau suami yang buatkan.

InsyaAllah kalau sempat saya akan cuba buatkan satu entry pasal kaedah massage ni..
=)



Friday, October 25, 2013

Kecemasan : Umar oh Umar

12 october


Kejadian berlaku...


Malam tu..
havoc
dengan sufiyyah masih belum nak tidur
Dengan umar meragam mcm tak cukup susu
(masa ni belum betul2 dapat identify ape pesen sebenarnya umar ni.. sbb baby kan semua keluar2 perut baik je.. pesen sebenar berlum tertunjuk)


walhal dah sejam umar menyusu
nak kata tak ada susu
Saya check ada je
Flow tak laju sbb petang tu saya dah pump keluar.  Asyik menitik je

Lepas sejam duk menangis juga
Jam dah pukul 11.
Sorang melompat sorang menangis
Bukanlah suasana yang indah sangat


Lalu saya top up dengan EBM.
dalam 1oz (30ml)..
Umar hisap laju2 habis..
nangis lagi
Saya top up lagi 1.5oz...
Tengah pujuk2 die minum habiskan 1.5oz tu..  (yela kalau tak habis sayang la kan)
Duk betulkan duduk nya..
Umar muntah susu..  banyak jugaklah..
Saya tegakkan dan mcm tiarapkan sikit sambil tepuk2 belakang umar...
dalam pada tu menjerit la saya..

"Abaanggg..  umar muntah"

Yabang ni pulak agaknya mood alarm tu belum tutup (sejak on masa nak tunggu saya bersalin..haha)
die pun panik..
Ambik kain segala nak lap.
Lepas tu sufiyyah pulak asyik la keluar masuk bilik
Saya letakkan umar
masa ni dia dah tak nangis
Siap bersin 2 3 kali...
Tapi mmg tak nangis langsung
ek ke ape pun takde
lap lebih kurang muntah


Saya pun tanggalkan baju umar
pikir masa tu dah kotor habis dah
baju dan seluar saya pun kotor
saya bersalin lebih kurang
Tanggalkan jumpers Umar
bawak gi bilik air..
Lap dgn air suam
Lepas tu terus lap kering2

Masa nak pakaikan baju
Umar turn blue
Mula2 ingat sejuk ke apa
tapi Umar turn blue sangat cepat
tangan dan kaki
badan pun
Kepala semua BIRU
dan Umar tak NANGIS!

Saya panggil yabang


Yabang tengok Umar blue.
terus die sarung seluar
Pastu cakap kat sufiyyah kata nak pergi hospital adik sakit
pastu cari kunci kereta pulak tak jumpa
kena bebel dengan Sufiyyah

"Ayah yang guna tadi..  mana ayah letak..  mcm mana kita nak keluar"

dengan botol susu dan bantal ducknya.. comel je mulut si kecik ni..


Saya pula blank..
kepala jam terus
Tapi umar tetap atas dukung
saya peluk kejab2...
bersiap lepbih kurang
saya tengok umar tak biru dah

Saya tanya yabang..  nak pergi juga ke.. budak ni dah tak biru...

Sementara kami duk berpnadangan cuba berpikir...
sebab masa tu dah pukul 11.45malam kot.
dengan anak kecik dan saya yang masih berpantang..

Tiba2 ada suara makcik kecik

"ummi..  cepatlah siap..  ummi ni lambatlahh"

Siap nangis hokeehh..  drama sungguh


saya pun turutkan cakap sufiyyah
Sbb kepala dah blanko kan

Masuk dalam kereta..
Call abang saya
Tanya pendapat
lepas cerita lebih kurang die suruh bawak je gi spital cepat

Sufiyyah
Masuk je kereta
minum susu
terus TIDUR
hampess..
padahal tadi die yang terlebih beria



Yabang drive pelan2 je takde rush
sambil cuba tenang kan diri
Umar pun sama dah tidur dalam carseatnya

Sampai hospital bahagian kecemasan Pediatrik
Doktor check oksigen..  check lung..
Umar seems ok,
tapi untuk kepastian doktor tahan juga utk suction
incase


2 jam okeh menunggu
mcm2 ragam budak sakit dalam tu
yabang sampai naik cramp memangku sufiyyah
Sufiyyah dengan kaftan je
Saya dengan tak berjaket..  dengan selipar yabang saya main sarung je



lepas tu doktor buat suction..
umar clear. takde lebihan susu dalam lung

kenala nasihat dari doktor,
doktor kira2..  umur umar ni..  dengn berat dia masa lahir
umar cuma perlu minum 1oz je bersamaan 30ml sahaja..
tapi cubalah betul2 kita ikut sukatan tu..  kompem umar lapar..  wuwuwuuw
umar minum 3oz waktu umur nya 20hari.. 
tapi masa tu kita diam jela kan


dan doktor cakap..

Kes2 kematian akibat tersedak susu berlaku mcm ni lah
Bila budak tu menyusu
tak burp elok.
lepastu dibiarkan tidur terlentang
tiba2 muntah
susu masuk balik
lalu masuk saluran pernafasan
sekat saluran tu
budak mati lemas

ianya boleh berlaku sekelip mata


Umar mmg ada 2 3 kali muntah susu..
Tapi sebelum tu saya tak panik
1 - sebab berlaku depan mata..  jadi saya sempat angkat
2 - sebab umar tak biru..  ini dia BIRU

Masa sufiyyah dulu pun selalu je overfeed sebab diorang ni mmg suka mengempeng2.  jadi susu kalau banyak..  mmg boleh buat overfeed.  Pastu muntah..




Pukul 2.45 pagi baru kami sampai rumah
nak tidur pun tak lena rasa.
huhuhuhuhu

Nasib baik tak ada apa2






Kemudian..  seminggu lepas tu
jadi lagi..


kali ni saya takde topup ke apa..
malam jugak
timing lebih kurang


Tapi haritu saya tak ada pump.
Umar menyusu lamaaaa sangat


So saya tarik dari empengan dia tu..  saya check pampers

oo..  membuang
saya baringkan nak tukar pampers

elok bukak pampers
umar muntah
menggelabah nak angkat umar kan
pastu malma tu cuaca sejuk
dengan bontot bertahi
dengan saya risau umar pancut abih tilam besar ni
saya jerit panggil yabang

mcm biasa..  makcik sufiyyah yang masuk
die tengok bantal die kotor kena muntah umar
menangis dia

"ummiii..  bantal popiahh..  kenapa adik kotorkan.. uwaaa"

yang ayahnya panik mood belum off agaknya
tak habis2 suruh saya tepuk belakang anak
saya ni taat la
pastu saya kata saya siram umar
die dah habis basah lenjun dengan muntah
 saya minta yabang ambilkan baju

yang yabang ni duk panik
dengan cari baju tak jumpa
yang sufiyyah pulak duk bising bantal die kotor...


saya masuk bilik air mandikan terus umar kali ni sekali dgn basuh berak die tadi.

pastu saya start perhatikan..
umar simptom sama ni mcm haritu
diam tak berketik langsung


mandi pun diaaam je
 walhal saya sengaja mandikan air tak berapa suam..


lepas tu saya start perhatikan..

umar start turn blue
yabang datang check tengok blue
terus panik mcm haritu siap sarung seluar nak p hospital lagi
saya cuba tenang

yang sufiyyah pulak masa tu lah boleh makan epal tergigit jari sendiri
menangis bagaikan apa

Yabang dah panik
dan stress..

saya ambil minyak telon sapu kat kaki umar sambil tu saya cubit umar nak bagi die nangis
sbb once nangis budak tu dah ok
saluran pernafsaan clear..  lung kembang..

kuat jugak si kecik ni..
kuat saya cubit die
nangis sikit pun tak
last2 saya cubit pakai kuku kat tapak kaki die
tak sampai hati juga tapi terpaksa
sambil tu duk pujuk sufiyyah yang melalak2 sbb tergigit jari
dan cuba tenang kan yabang yang dah stress...



umar nangis sikit
dan slowly birunya hilang
sufiyyah pun diam


yabang pun tenang..





sambil cuit idung anak die yabang kata

"umar oh umar..  dua kali kamu buat ayah cemas tahu"



saya cuma mampu gelak dalam hati


setakat pemerhatian saya
1-umar tak tahan sejuk nak mandi malam2 ni..  die cepat turn blue..  lagi2 die jenis putih dan banyak 'air mandi'.. lg senang nampak biru
2-umar nak tido mmg mengamuk..  jadi toksah biar die empeng.  pujuk jela sampai die diam..  asal nak tido je mengamuk.. asal nak tido je mengamuk..
3-umar mmg kuat sbb sikit pun tak nangis kena cubitan berbisa ummi..





pheeww..  havocnya masih terasa di saat saya menulis blog ini..
haha..  mcm2 kerenah anak..




TIPS SEKIRANYA BABY TERSEDAK SUSU / MUNTAH SUSU
1- tiarapkan baby dengan posisi dada nya lebih tinggi dan tepuk belakang baby sampai die nangis
2- make sure baby nangis.  kalau baby nangis consider baby dah stabil.  boleh decide pelan2 nak bawak g spital ke tak.  sebab once baby nangis saluran pernafasan dia dah terbuka dan paru2nya kembang.
3- selepas susukan bayi sekiranya bayi dah tertidur (especially bfeed sbb bfeed tak risau sangat.  jarang sangat angin nak masuk waktu menyusu..  kalau susu botoll mesti burpkan okk)..  letakkan baby dalam posisi mengiring berbanding terlentang untuk elakkan baby tertelan semua muntahnya
4-sentiasa awasi bayi anda.  benda ni kalau nak jadi mmg sekelip mata je..
5- bawa segera ke hospital sekiranya baby berterusan kebiru2an.  langkah yang pantas dapat selamatkan nyawa bayi anda.








nasib baik la masa second time jadi tu saya tak panik
Sufiyyah dulu ada jugak vomit out.  jenis terpancut tu..
sama mcm umar
tapi sufiyyah tak turn blue
umar bertukar jadi biru
avatar sungguh...

Thursday, October 24, 2013

Bukan ku tak sudi



nak berblogwalking

singgah blog kengkawan


bukan ku tak sudi
sungguh

tapi (tapi itu mesti bagi mengkaver penyakit M)

1- internet adalah kelajuan siput sedut je..  saya rasa siput sedut tu jauh lebih laju...
nak bukak email pun tak lepas..  ni waktu entry ni di tulis..  saya pakai simkad yabang..  die punye laju..
walhal dua2 celcom.  tapi satu laju satu pelan..  stress


2- umar ni pulak.  hari pertama saya dapat tukar simkad ni je die okay.  lepas tuu.. wuu.. nak bukak tenet kat phone pun die mengamuk..  asyik dukung je..  ssshh.. ni dia diam tido.  kite senyap2 okeh..  =P


3- kalau umar ok.  sufiyyah pula.  tahu dah suruh kita letak phone.
katanya "ummi..  letakla henpon"..  nak suruh kite main dgn die..  kesian pulak dengar..




jadi maaf la..

entry2 selepas ni pun adalah schedule entry saje..  =P


umar dah 30hari dah pun..  =P

Wednesday, October 23, 2013

WW : Rezeki Umar - Newborn potraiture


 Sekitar 2 minggu selepas kelahiran
by Zahid Azmi Photography (Rajawali Production)






 Seminggu selepas Zahid..  by AzieLensa Photography.  Anak Baby sitter Sufiyyah.



Zahid Azmi mmg nama besar dalam bidang photography.  Azie pulak photographer wanita yang sedang meningkat naik.  Ummi doakan both of them dimurahkan rezeki dan sukses dalam dunia photography ni.  Both have their own MAGIC..

Gambar ni mereka yang offer nak ambil.  Ummi masa di offer tu..  MasyaAllah..  syukur banyak2.  bukan calang2 orang nak ambik gambar Umar ni.  Yelah..  nak minta ambilkan segan.  Nak hired sen takde..  Bila di offer.  rasa mcm dapat hadiah turun dari langit.  Zahid pun baru dapat baby girl.  Aleya Raesha namanya.  Beza 2 minggu dengan Umar. 

Terima kasih banyak2 buat mereka.  Masa diorang offer takde beria.  Tapi kita ni yang nak terima pulak beria2 bagai..  muehehe..  mmg muka tak malu.. Tapi takpe..  hegeh2 sikit dapat gambar cantek mcm ni sampe tak nak.. =P 



eh..  ni entry WW ke ape ni.. kemain berjela ayat..  haha



Sesiapa yang berminat ...  boleh contact depa ni.. mmg insyaAllah ..  gambar tu berpuas hatilah..  dua2 jenis mencari kepuasan dalam photography..  bukan sekadar wang..


=)

Monday, October 21, 2013

day 7&8 : umar mukhtar


 day 7
umar cukur rambut semua smpai botak


Ummi cukur sendiri je
Masa ni petang adalah waktu Umar tidur lena.
Itupun hampir2 terlupa.
Pukul 5,30 pm baru Ummi start mencukur
biarkan dalam bedung
dan berpeluh2 ummi cukur
Guna konsep gunting pendek baru cukur botak pakai gillete..  =P

Tapi ada capik2 la sikit.
Ate.  mata tak berapa terang.
Kabur2 sampainya
sbb rambut halus sangat
kulit plak licin
perlu extra kosentrasi..





muke sampai lekat bentuk bantal2 tanda lama benor ummi mencukur

umar si ulat beluncas..  suke di wrap..  pakai kain batik je skang ni wrap die






day 8...

umar punya tali pusat officially tanggal.
Pagi tu bila nak mandi..  tengok..  eehh..  dah tanggal lah..

tapi ada beza sikit dgn sufiyyah...
sufiyyah punya luka tali pusat tu cepat sembuh dan terkatup. 
Umar punya continue basah mcm tu lagi seminggu jugak lah..
Sampai risau ummi
Maybe masa sufiyyah dulu sbb duk bawah lampu biru yang jahat itu....
Jadi luka cepat kering








fuhh.   susah sgt nk update blog. die punye hazab line tenet tu mcm ape.   so mmg xde blogwalking ke hape.  huhu.  miss blog soo much.  yabang pun tegur blog sepi katanya..
fb tu pun blh bkk sbb guna mobile fb.  klu x tu.  mmg xdpt bkk.



ini pic hr ke. . err..  xingat.  haha.  during weekend ms azie dtg melawat bb.






Friday, October 4, 2013

lahirnya seorang putera

Duk sebut putera2..  teringat kat sufiyyah yang asyik berangan dirinya princess..  lepas tu ajak Ummi menari dengannya..  lepas ni ajak adik jelah ye..  sorang puteri seorang putera..  ha..  dancinglah sampai pagi..  haha




23 September 2013

Balik kerja mcm biasa masak..  kemas rumah lebih kurang..  Layan sufiyyah main khemah2..  Siap berbuai2 dia dalam selimut..  Tergelak2..

Ummi duk ingat..
"aahh..  kali ni mesti exact due date mcm sufiyyah juga.."
dah malas nak tunggu
hari2 pun sakit pinggang
sakit di tulang pelvik usah cerita.
Sejak minggu ke 32 lagi rasanya
duk sakit2

Lepas anak tidur.
Sempat bermanja2 dengan yabang
Sempat lagi menghabiskan novel Cinta Aku seadanya.
Jalan cerita kurang kemas
Cepat2 lah habiskan
Boleh move on ke novel baru

Ya..  di office duk baca novel
nak buat kerja pun dah malas
target dah dicapai
Jadi apa2 lebihan tu mmg malas nak buat dah
Dalam hati cuma counting days ke hari 26september.



24 September 2013

5.20am (lebih kurang lah)
Tersedar sufiyyah bangun panjat katil
(sufiyyah kan dah tido bilik sendiri.. bila terjaga berlari masuk bilik ummi..hoho)
Mintak susu botol katanya.
buatkan susu.. baring balik
Aduuh..  sakit pinggang dan perut
salah makan agaknya..
sakit hilang,...
Tidur baliklah..  mengantuk ni
sambil gosok2 belakang sufiyyah..  mcm ulit teddy bear (kan teddy bear ummi ni)

5.30am..
Sakit datang lagi..  aiishh..
sakit pulak pinggang ni..
nak berak ke apa ni..
pusing posisi tidur mengiring
hilang sakitnya
sambil tak sedap hati mintak dgn yabang henpon dan mula mengira masa.

5.38am
lepas kira 2 3 kali..  confirm.. contraction..  sakit datang dan pergi dalam selama masa samada 2-3 minit sekali
tapi masih dapat tahan
mcm sakit nak membuang je..
Cium peluk sufiyyah
tahu masa dah tiba
mana tahu ajal sampai
Tak dapat peluk cium anak lagi..  soobbss
Check kalau2 ada turun tanda
Negatif

kejutkan yabang..
kata sakit perut contraction
selang 3 minit
tanya yabang nak pergi hospital ke nak check bukaan di klinik biasa je...
yabang kata moh la kita siap..  3minit dah tu..

kebetulan azan subuh lepas tu..  jadi terus bangun mandi dan ready nak solat subuh


Masa mandi dah terasa contraction kuat..
okeh..  nak bersalin dah ni
tapi masih relax2..  tengahari ni bersalin ni..



Kalau ikutkan sufiyyah dulu..  pagi start sakit..  malam baru bersalin.


tengok2 ada darah sikit..lepas mandi check takde discharge..
cepat2 ambil wudhuk dan solat subuh (tak pastilah subuh ku diterima ke tak..  huhu..  kurang ilmu.. tapi masa tu mmg rasa nak solat..  rasa rugi..  sebab ada few minutes before ada tanda..  masa tu dah subuh..  kalau tak solat rasa ruginya.. mungkin itu solat yang terakhir)

Masa tu doa..
moga diampunkan dosa
moga dipercepatkan proses
dikurangkan kesakitan



Usai subuh..
yabang panaskan meehun goreng malamsebelumnya
mmg masak lebih cadang nak buat bfast pagi..
kemudian jumpa lagi satuu je lagi sachet milo..
buat milo suam2
minum
moga ada tenaga nak bersalin


Siap2kan beg sufiyyah ..
2 beg
satu utk siang
satu utk malam
Jam cecah ke pukul 7..
Pikul beg2 semua
yabang dukung sufiyyah


Dalam lift nasib baik takde contraction
lift penuh dgn budak nak pergi sekolah
kalau duk mengadui dalam tu
buat malu je..kehkehkeh

keluar je lift contraction kuat
sufiyyah dah terjaga
nak berdukung dengan ummi katanya
masuk dalam kereta
saya riba sufiyyah
sambil titipkan pesanan
entah die paham entah tidak dalam mamai2 baru bangun tido


Hantar rumah pengasuh
pesan lebih kurang
muka BS sufiyyah dah cuak
tengok saya duk menahan2 sakit




7.30am
bergegas ke Hospital Serdang
cuaca mendung dgn hujan rintik mengiringi perjalanan kami


Dalam kereta contraction setiap 2 minit rasanya (tak dan nak tengok henpon dah)
tapi mmg sakitnya makin kuat
zikir dan selawat tak putus
doa nabi yunus juga
tau dah nnti doa nabi yunus pasti hilang kemana sewaktu di LR
haha (pengalaman masa sufiyyah dulu)

sekali dekat selekoh PLUS nak masuk SILK..  JEM...
wadduhhh..
pasu yabang buat pengakuan katanya GPS dah tunjuk arah salah dah 2 kali
Aduuhh.. nak kena GPS ni..
Sambil2 tu genggam erat tangan yabang
ada satu masa tu saya perasan saya genggam kuat sangat sampai biru tangan dia..
hehehehehehe

masa dalam perjalanan juga msg dan kol semua org
mohon dipermudahkan
masa tu juga cakap dgn yabang

Abang..  redhakan sayang
halalkan makan minum sayang
ampun kan semua dosa sayang pada abang


masatu mmg syahdu
lagi syahdu dari pagi raya..
sbb nak pergi 'berjihad' ni..  hidup dan mati je ni



8.11am
Sampai betul2 di depan wad bersalin Hospital Serdang
Saya terus masuk dgn kad checkup dan IC..
Yabang papah saya
Register
Pelan2 tulis borang
berenti 2x masa menulis menahan contraction
Adui..  sakit benar dah ni.
Kawalan nafas dan lain2 mcm tak membantu sangat


yabang tinggalkan saya sementara nak parking kereta

sempat pula sorang staff di kaunter pendaftaran tu sound saya waktu tengok saya sakit2 nak bersalin tu

"kalau sakit nak bersalin tu pergi lah masuk dalam"

nada adalah bongkak okeh
harapkan aku ni sakit je
manalah saya tahu bila nak masuk
kang main masuk je kang
sebab tengok orang lain menunggu di lobby
sambil tengok saya okkeehhh
segan makk


masuk je duk dekat kerusi
nurse ambil blood pressure
sambil tanya maklumat lebih kurang
pastu sorong dgn wheelchair masuk wad menunggu


Buat VE dan tanya sejarah bersalin yang pertama
Saya kata..  masuk jam 6.30pm..  pukul 10.20 bersalin
kata nurse..  oo.. ni jenis progress cepat ni.
ok mari buat VE

dah buka 5cm..  saya ucap alhamdulillah
Kali ni takde minum air selusuh
sebab takut takde bukaan mcm sufiyyah dulu
lama juga duk menahan sakit setiap sejam tapi xde bukaan
dah ni..  nak minum air pulak dekat yabang
saya cuma ada IC je


sementara menunggu tu sakit sangat sampai saya termuntah
siap pakej terkencing sekali
banyak pulak tu
dem..  malu sungguh
2 3 kali saya minta maaf pada nurse
mmg tak sengaja
sakit sangat sampai tak boleh kawal ape dah

Dokor sampai dalam 5-10minit gitulah...
lelaki
mula huruf R.. tak ingat penuhnya..  rafizi ke.. razif ke.. 
datang buat VE
katanya dah 7cm...
dah boleh tolak masuk LR..

die pun pecahkan air ketuban saya..

Masa tu sakit yang betul2 kuat tu sampai..
Memang saya sekali lagi mengerang2
nasib baik erangan yang keluar tu Allah..Allah..  tapi terjerit2 jugaklah..
buat malu je..  haha..


Masa nurse tolak katil tu mmg habis terlanggar smeua equipment
mana tak nya
saya tak sempat tukar baju pun
dan masa dari wad menunggu ke LR saya dah mula MENERAN
tak boleh tahan
budak mmg terasa2 nak keluar sangat dah
Walaupun nak cuba duduk dalam posisi mengiring


Sampai di LR sakit betul.
camne nak pindah katil ni
Kuasa tuhan..
Sakit berenti kejap
Merangkak saya sambil dibantu nurse untuk  pindah katil
xdan nak pakai alat yang kaki tu..
Atas katil je

Saya tanya..  suami saya mana..  ada 2 kali kot saya tanya
Kata nurse..
Kita selesaikan awak dulu...  yang nak bersalin ni awak..  nnti kami panggil suami puan ye...


pegang buku lali sendiri (ni mmg betul2 pengalaman)
sempat nurse ajar cara bersalin (dan saya teringat pembacaan saya)
ohh..  begini caranya kalau tak pakai alat kaki tu..
katil pun tak dinaikkan utk bantu

seingat saya dalam 4 kali push..
terasa la budak tu tersangkut kejap.. 
Pastu melunsur keluar...

Elokje melunsur..
Yabang masuk bagi salam
katanya sempat tengok baby tu melongsor keluar


Alhamdulillah

8.50am..
saya selamat melahirkan baby boy..
8.11 daftar..  8.50 bersalin..
phew..  seb baik tak bersalin atas kereta..  haha



saya ada terangkat bontot sikit..
jadi ada sikit koyak
1 jahitan je alhamdulillah
takde gunting pun..
mungkin berkat buat perinium massage bermula minggu ke 37
dan amalan VCO dari awal preggy

kemudian ada skin nick
itu agak dalam
3 jahitan disitu
itu mmg nasib2 kata nurse
nasib sayalah agaknya kurang baik
mmg sakit waktu menjahit
mcm nak bersalin lagi sekali
pedih
walaupun dah dibius

kemudian masa VE utk keluarkan darah beku
yang buat tu pulak tembam
pastu die boleh tak perasan ada jahitan belah atas..
walaupun takde kene mengena dgn lubangnnya
tapi yelah..  sebelah2 kot..  sakitnya tetap terasa..


selesai semua
baby dah bersihkan
dah azan
dah menyusu
yabang bacakan yassin satu round
lepas tu mohon pulang
utk uruskan uri dan lain2
sbb saya pun tak dapat masuk ward lagi
ward penuh..


pukul 4.30 baru dapat masuk ward
tu pun ward transit
alhamdulillah..  ada dari takde langsung

ada patient betul2 lepas saya..  nak bersalin.. LR pun penuh..  ha..  lagi haru

tapi menunggu dalam LR..  mmg ngeri
kejap2 dengar orang mengerang nak bersalin
adoii.  terasa2 di hati
kita ni baru je lepas


besok pagi nya tu doktor check baby
Umar mcm kuning sikit
ambik darah
Alhamdulillah..  takde kuning
pukul 4.30 dah boleh discharge
pukul 9 baru yabang sampai
yelah..  jalan jem lagi
nak amik sufiyyah lagi
nak tunggu mak teh lagi
budak kan tak boleh naik
smeentara nak uruskan saya mcm mana dgn sufiyyah..
nasib baik ada mak teh..
sebab lepas tu nak terus balik sepang



Saya berpantang di sepang dari hari ke 3....  sampai hari ke 6..



sekian..  =P




phheww..  panjang juga cerita ni




sepanjang saya preggy
mmg saya doa
moga Allah percepatkan
dan permudahkan bersalin
mmg cepat..
tak sampai sejam saya masuk hospital
dan tempoh sakit dari 5.30am - 8.50am..  3jam lebih sikit je..
mmg cepat
anak ke 3 tak boleh lengah2 langsung
no cuci2 rambut ke apa
sakit je kena terus pergi
mau dalam masa 2 jam je..  huhuhuh...


Tapi yelah
sakit tak lama
takdelah sampai berhari2
sampai hilang semangat





Thursday, October 3, 2013

new member. a hero..

Tanggal 24 September 2013..

Ummi selamat melahirkan seorang putera.
handsome mcm ayahnya juga. =P
(sape lagi nak puji kalau bukan mak dan isteri sendiri.. kaann)


Hari ke-6 ditahnikkan (sebab nak balik damansara haritu..  esoknya yabang dah mula bekerja kembali)

Hari ke-6 juga diberi nama.
hari ke-7 baru cukur botak kepalanya..


UMAR MUKHTAR




Umar

nama sahabat nabi.. khalifah islam.. pemimpin yang digeruni dan disegani.. pejuang islam
 (Umar al-khattab, Umar abdul azis, Umar Mukhtar-lion of the desert)
terlampau banyak sejarah yang mencatatkan kehebatan seorang Umar.  Doa Ummi, Umar putera ummi ini juga cuba menjadi sehebat mereka.  Disegani..  


Mukhtar

yang terpilih, yang memilih





Semoga Anak ini menjadi anak yang baik. soleh, yang mentaati Allah, yang menyenangkan hati... yang melindungi keluarganya..

Ya Allah..
jadikanlah Anak ini amanah yang mampu ku didik agar mencintaimu. ku serahkan keselamatannya.. kesihatannya.. rezekinya.. seluruhnya pada ketentuanMu ya Allah.
Maka kau lindungilah kami ya Allah.. dari kesesatan.. dari kemaksiatan.. dari kekufuran.. dari kejahilan. dan dari kemiskinan. Kau lah Tuhan yang mengetahui isi langit dan bumi.



=)  Alhamdulillah..

kronologi kelahiran umar insyaAllah selepas ini..


Sepasang sudah..  puteri dan putera.
Merekalah racun merekalah penawar.
Terasa nikmat..  hanya Allah yang mengetahui

Wednesday, October 2, 2013

Thursday, September 19, 2013

Sufiyyah Officially tindik telinga

Masa sufiyyah 1y..
ada pujuk ayahnya nak tindik telinga sufiyyah
Cadangan di tolak
katanya sufiyyah kecil lagi

Masa sufiyyah menginjak ke 2y.
Pujuk lagi ayahnya
nak tindik telinga
Tapi katanya
TOO EARLY


alaa..
Tapi ni kan Ummi..  mana reti putus asa
pujuk dan terus pujuk
lagi pulak lepas tu kawan sufiyyah di rumah BS tindik telinga juga
tapi die umur 3 tahun
Sufiyyah baru 2 tahun


Baru2 ni sambil buang masa tunggu mak teh sufiyyah tukar tali jam di One Utama
Lalu kedai Poh Kong
Saje buat2 tengok bangle
ye.. berkenan juga nak belikan sufiyyah bangle
kan tangan kecik tembam2 gitu
nampak kiut budak2 pakai bangle
Pastu ingat nak kecek beli utk ummi nya sekali la kan. wink..
now trend gitu pakai bangle..
yang jenis halus2 tu
so then ummi dgn sufiyyah sama2 pakai bangle


Pastu ayahnya kata
Dari beli bangle baik beli subang
Terus ummi laju2 tanya kalau tindik subang berapa
katanya RM20 siap subang pertama.
ala. yang bulat2 tu
gold plated


Senyum2 kat ayahnya
terus lulus..
kat situ juga terus dudukkan sufiyyah
pilih subang kaler apa
terus tindik
Mission Accomplished

yeaa



Sufiyyah tak nanges pun
mcm tersentak sikit je masa tembak tu
pastu die pegang tinge die sikit..  cuba identify apekah yg berlaku
kitorang cherish sikit
terus saya talakan cermin kasi die tengok
saya kata
"see..sufiyyah dah ada subang mcm kakak alya..  mcm kakak ika"

terus la melaram2 gitu
sufiyyah kan..
kaki melaram gitu

terus ummi belikan subang bulat emas pula
siap2 beli
senang nnti agak2 dah sebulan terus tukar ke subang emas
dan tak payah bukak2 sampai sempit
maklumlah..ummi ada pengalaman ngeri dgn subang batu kecik tu.. tak molah nnti sufiyyah pun sama kannn

=)

lagipun now emas tengah murah
165/gram utk 916.

kalaupun tak dapat beli utk ummi (kan nak pakai banyak duit utk naik rumah baru)
beli jugaklah utk sufiyyah

now sufiyyah officially bertindik =)
Tanggal 13 September 2013 jam 8.50pm
Di Poh Kong Diamond One Utama
Earings : White Gold plated with red diamond (sama mcm cincin kahwin ayahnya)



kadang nampak lagi nakal pula..
haha
dengan rambutnya
dengan tindiknya..

Gambar di bawah ni diambil masa 14september
suruh die posing dgn subangnya

inilah posing yang diberi

Sooo like  sufiyyah tau..  =P


Abaikan rumah bersepah tu..  Sufiyyah tgh main dgn comforter yg baru diangkat dan sibuk main dgn kotak2 dari stor.. habis semua diangkutnya









Wednesday, September 18, 2013

WW : Lagi 7 hari






mood sufiyyah kurang baik.. tapi dia masih beri kerjasama cuma utk shoot2 awal.  harap masih sempat buat 2nd maternity shoot sebelum adiknya lahir  =)




nak dapatkan shoot seperti di atas?..
contact 
NIK - 0123857747 or
DZUL - 0126818004
=)
Best price utk rakan blogger  =)
Related Posts with Thumbnails