Friday, December 30, 2011

pin..pin..saya sesat..ada sesiapa boleh tunjukkan jalan?



Pin..pin..  assalamualaikum Uncle...  Assalamualaikum Auntie... tumpang tanya jalan boleh? Saya ni nak pergi beli pampers..tapi sebab saya rendah je..jadisaya tak nampak pampers dekat mana..Boleh bantu?



Oooo..saya ada GPS rupanya..takpelah.terima kasih ya..saya cari melalui GPS je..masyeh auntie uncle...


Psstt..kiotrang jumpe budak sesat ni kat TESCO...  so sweettt..  sweet tak sweet sangat la..puas nak kontrol supaya die tak jilat walker tu...  haiyoo...  =p

Thursday, December 29, 2011

Sufiyyah dan kembarnya

Sufiyyah ni kalau bab semua benda dijilat2 dan di rasa2nya..dia memang juara...memang boleh angkat ibu jari..jari kaki sekali..  Terbaik la kata orang...    Ni antara yang sempat di capture di rumah Mama...

Terjumpa "kembar" sufiyyah..kepala dah sama botak..tangan dah sama berisi..  saiz pun lebih kurang....  Cumanya "kembar Sufiyyah tu tak pandai nangis je....  Owh..jangan tak tau...Mak Teh gelar Sufiyyah as "Baby A Live"....hhaaa... 


~mula-mula sesi perkenalan..saaaayyaaanngggggg kembar~








~lepas tu ...test rasa sikit...kening awak ni apa rasa ya?~





~uuiii...kaki awak ni gebu..sedap nak kokak ni~


~ok..ok...saya mintak mahap..meh ciumdahi sikit~


Licin berkilat anak patung tu di hisap..di jilat..ni kokak - kokak nya.. 

kadag tu hidug ummi punjadi mangsa...

Sekarang bukansekadar kokak..  cubit pun sama...baru explore agaknya die ada jari jemari yang boleh bergerak2..  segala lemak2 dan lebihan isi dah habis dah di picit2..di cubit2 oleh sufiyyah ni..sakit woo..tangan die kecik.haluuussss je cubit.adooiii.... 

Friday, December 23, 2011

POKCIK GEDEK..ini pelatih MUDA untuk di REKRUT!



 Saya secantik bunga atau bunga tu cantik macam saya?

Cubaan melatih anak menjadi seperti pokcik Gedek..  =)

Nak letak muka sendiri tak gamak..Sogan dengan kerbau..cantik sikit muka kerbau..hahhaa...  =p

Nak tengok hasil yang lebihumph lemak manis?..boleh la pergi blog kreative pokcik gedek




Thursday, December 22, 2011

Project 2 : #Baju budak2 skearang..kalau tak 2 kali ganda baju org besar tak sah

Sufiyyah makin besar..nengokkan harga baju2 dia..baik online baik yangdepan mata
Boleh juling berpusing2 biji mata 24 kali..
Mahalnya ya rabbi..

padahal budak kan..pakai sekejap je..

Ngadu2la kat Tok We Sufiyyah (cik la)..  kot2 la die nak present baju sufiyyah..(hohohoho..dasar tak guna  punye ummi..baju anak pun mintak mak pak presentkan).. Sekali tok we kasik pedas punye bidas.  JAHITLA...

Cik dulu masamah kecik2 baju2 mah semua cik jahit sendiri..esok nak gikenduri takde baju nak pakai..malam ni cik jahit..esok dah boleh pakai....



adoyaiii puunn..  Saya?  Jahit?

Butang baju yabangtu.2 tahun kahwin..kat situlah tak berjahit..hahahhaa...

Tapi entah datang hantu mana entah.  Tetiba rasa ..erm..best jugak jahit,,.  Lagipun tgk dress budak2 semua comel2 je..geram tengok tau..kalau tengok..xdelah susahmana nakjahit..

Kebetulan dekat rumah ada mesin jahit cik..kiotrang tolong hantar gi repair..jadi dah dapat balik..lenjan la dulu..

Jahit baju Sufiyyah...inilah Project saya yang ke dua..Alahmdulillah..Malam tadi dah complete..

Mula2 ingat nak buat yang simple je ala2 pillow case punye baju..

Tapi tok we die suruh buat yang comey sikit..perturun ilmu sikit2... Tengok website sikit2..
Refer kedai2 online sikit2..  Ukur2 baju sedia ada sikit2..

Jadilah macam kat bawah ni....TADAAAAAAAA



Rasa seronok pulak..macam jahit baju anak patung kan..  =p

Tengok jauh2 mmg la nampakok...Tapi kalau tengok dekat2..  MasyaAllah..  dengan jahitan senget benget...benang atas dgnbenangbawah tak sama okeh..hahaha..

Benang pun saya pakaiyang dalam sewing kit yang harga RM5 tu..haha..elok satu baju habis satu roll benang..  =p


Macam ni bolehla kecek yabang belikansaya mesin jahit..dengan benang dll..yabang punsuka tengok..die siap suruh saya buat lagi biar banyak2..  =)


Tuesday, December 20, 2011

Project dah banyak....tapi Banyak jugaklah yang terbengkalai

Kita ni kadang semua nak buat

Nak buat pualk tu semua serentak

Lepas tu tak tahu nak buat mana dulu...
Ha..kan dah padan muka

Saya ni banyak dah projek terbengkalai
Asal terbengkalai je saya
Asal saya je terbengkalai
Hohoho...

Project maternity saya ni dah terbengkalai almost 1 year dah..beli album dah almost 2 years..  bile la nak siap kann...

Siapa yang berkenan nak gambar macam kat atas ni..boleh contact Danial from CUBIC PHOTO
Gerenti puas hati


Pastu macam2 projek lagi la...Nasib baik la yang satu ni ada tamat tempoh..Project PhotoMagnet...
Dah hantar untuk cetak dah..tunggu jela hasilnya sampai nanti.. Boleh tempek dekat peti ais..Tempek banyak2 sampai hilang warna sebenar peti ais..hehehhe..ni murah je...6keping photo magnet berukuran 4"x3"...tapi promo ni dah habisla..ala..tak kesah pun sebab diorang selalu je ada promo yang best2...ada time ke tak jela nak enjoy smeua promo2 yang ada  =)

Ni dari Milk a Deal..  ala..adik beradik dengan Dealmates..dengan Groupon..Tapi ni Milkadeal..



Ni tengah buat satu lagi project...agak2 korang project ape pulak ni?..hehehhe.........  nak bagi preview pun tak reti... tapi melibatkan si kecik momot tuela..  =p








psstt.kak hanim kata sufiyyah tak comot..dalamgambar mmg la nampak santek..cuba real life..MELEKIT..  wangi bedak tu kejap je..  5 menet je..lepas tu siapla...masyam!hhohoho

Monday, December 19, 2011

Paling malas..tapi terpaksa juga

kalau ada sesiapa perasan..

Siapa yang allow anonymous utk komen di blog..

saya akan jadi salah seorang dari anonymous tu..hohoho...
dan di bawah sekali biasa akan ditulis

- nik yang malas nak sign in -

atau yang sewaktu dengan nya..

memang malas habis nak sign in..
sebab tu lately tak de sangat entry baru
sebab malas nak sign in boleh?..hahahhahha

tapi kalau tetiba teruja nak komen dekat blog yang kita kunjungi tu kan..

memang nak tak nak terpaksalah sign in..lagi2 kalau die tak allow anonymous to komen..
yela..saya faham..bukan mudah melayan anonymous yang takde maruah mahupun harga diri merempan2 di blog kannn......

ok..ni pun sebab nak bagi tau jugak kat semua2...  kat kawan2 blog..saya kadang tu datang blog korang..hari2 BW..  taappiiiiiii...nak komen..masyaallah..kadng tu dah tulis komen..bile kene sign in.. malas die tu..ya rabbi.  macam ada batu melekat kat jari..

paling malas lah..

jadi mintak maaf la ye
kang dah habis malam kang saya kembali la mengomen..


nah..layan muka budak momot ni jela..yang tak berapa malas..rajin sokmo...sampai buat ummi rasa mcm kain buruk dah






ni nak upload gambar pun malas sebenarnya..jadi biasanya saya up di facebook..dan kat sini saya masukkanURL je..senang..blog pun ada lebih space..  =p









psstt..lagi malas kalau kene buat word verification.. tu memang hazab habis..  =p

Thursday, December 15, 2011

Jom join Contest yang mudah ni

Senang..tak payah la penat2 nak raih undi ke ape..semuanya akan di random pick...

nanti hadiah tu bolehla nak buat bagi hadiah dekat kawan ke..kat sedara ke..nak pakai sendiri lagi bagus la kan..

Makeup pun untuk apa2 event pun boleh..  Untuk dinner ke..wedding ke..boleh je...Makeup akan mengikut pemintaan pelanggan la...takdela nak bagi simple makeup utk reception..kiranya kalau die nak makeup simple...nak redeem utk dinner...kita bagilah seperti yang diminta...

Hadiah campur2 semua sampai RM1380 tau!!!..  Meriah tu...

Jom join..  =)



Share picture di bawah ni


Cara2 nak sertai pun boleh refer mcm dalam pic ini





Contoh penyertaan macam ni




Nak submit penyertaan melalui email boleh..nak submit gambar print screen dekat wall pun boleh..

Moh kita hebah2kan pada B2B..dan rakan2 lain..moh kita..  =)

Wednesday, December 14, 2011

Kalau dah lama tak dating berdua...macam2 hal.. =p

Ketika sedang menikmati keindahan kondo2 mewah dan bangunan santek2 di sepanjang DUKE highway..

Yabang : ha..inilah antara salah satu bangunan yang femes dulu kat Mont Kiara ni
Yayang : owh..ye ke bang?..
Yabang : ala..ape nama ye...yang femes dulu tu...
Yayang : Entah..pe dia? Plaza Damas?
Yabang : Bukaaannnn..ala..ape tu..cuba baca kat bangunan tu tulis apa
Yayang : Soho..soho office.. ? mende?
Yabang : Ala....lagi2..cuba sebut lagi  (cuba recall..sambil berpaling kejap2..tengah drive la katakan)
Yayang : mana la sayang tau...pe dia?
Yabang : Cuba baca tulisan hijau tu
Yayang : (berpaling)..COLD STORAGE ke? (sungguh2 meneka dah ni)
Yabang : Hahahahhaa......Bukkkkkaaaaannnnnnn....Ape Cold Storage pulak..hahahah
Yayang : manelah sayang tau (sambil sipu2 bengong)

yang saya pun straight..pe benda la COLD STORAGE...hahahhaha..dah yabang kata kaler hijau..itu jela yang kaler hijau..papan tanda COLD STORAGE..hahahha

tau ape nama bangunan yang cuba yabang describe tu?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


SOLARIS MONT KIARA
pe benda yang susah sangat dia nak recall tu pun tak tau..hahhahha






Friday, December 9, 2011

Kalau dah kaki mencuri tu.. benda kecik2 pun nak dicuri

Pelik lah dengan sikap orang yang suka sangat ambil barang orang lain.. 

Saya pun dah tak tahu nak marah ke..nak stress ke.nak happy ke..nak redha ke..(rasanya redha jela kan)...

Baru2 ni saya kutip semua alas kaki saya semua basuh...  lepas tu jemur la kat ampaian depan (luar rumah)...

2 hari bersidai kat depan tu./..asyik la lupa nak bawak masuk..padahal sauk jela kan...hohooho..

Hari ke 3...tiinggggg (kali ni bukan ada mentol tau pokcik gedek..kali ni die mcm yg sinar2 tu)...
Tau2 je dah hilang SEMUA alas kaki saya..

saya tanya yabaang kut2 die angkut bawak masuk..katanya takda angkat pun..

Jadi misterilah saya.. ALAS KAKI PUN NAK AMBIK KE?


Haritu selipar jepun adik saya..  Selipar jepun zaman skearang kansantek2 sikit.. Pun hilang..adik saya masa  tu baru duduk rumah dalam 3 hari gitu...  Tau2 je dah lesap.. terpaksa beli baru..

Yang saya pelik tu..alas kaki..  Kalau jeans hilang ke..ok lagi..  Baju santek2 ke...ok lagi..ni alas kaki..

Yabang suruh tanya cleaner..tapi saya tak tanya pun..syaa redha jela..  Skang setiap kali keluar  masuk toilet dalam hati ni agak stress sikit..yela..menjejer je basah lantai..dah alas kaki takde..  stress..stress...

Weekend ni kene la pergi shopping alas kaki..  Aduhai..

Memang la..kalau sebut.alas kaki je..Tapi alas kaki kalau dah stau rumah hilang..adala dekat 5 6 helai..mau tak stress....

Monday, December 5, 2011

Orang ada..dia pun sibuk nak jugak..Tak padan dengan KECIK!

Ni tak lain tak bukan...kerja ayah die la ni...

start dari kenduri dekat rumah kawan...  Sufiyyah sekarangkan suka benar masukkan benda dalam mulut..segala benda..semuanya dalam mulut...  Kadang tu benda yg nak disumbat masukmulut tak sampai ke mulut lagi..lidah dia keluar dulu...habis segala benda dijilat2nya...hadoii...

Last week ayah dia ajar...  Yela..  Sufiyyah duk tengok ayah minum air sirap..panas2 lagi kan..sedap je kan..Die pun menjerit2 nak....  Ayah dia sua lah...Bukan main suka dijilat2nya gelas tu...Tapi saya memang tak bagi la air sirap tu..  Sufiyyah baru 4m++...  mana boleh minum sirap...  Even tho jilat2 gelas tu pun tak berkenan..Tapi bapaknya kata

"Biarkaaaann...."




Jadi dah dapat sekali...  mestilah nak dua kali...dia dah rasa air sejuk2...sedaaaappp...

Tadi ayah mintakla segelas air sejuk..  Masa saya nak hulur dekat ayah dia, dia pun sibuk gewang tangan mintak gelas tu....eh..budak bertuah ni kan....hahha

Dah tu kitorang buat donno je..  Pastu die tengok saya plak minum dari mug..lagila merempan2 dia..  Menjerit2 siap lonjak2 bontot tanda protes...

Pastu ayah dia saje la suakan gelas kat dia...tu dia...habis die jilat2 gelas tu..siap tonggengkan gelas tu..  saya dah terjerit..  walaupun air masak..belum boleh lagi ..Sufiyyah kan baru 4m++...

Sekali TIIIINGGG...idea..saya suruh ayah dia letak susu Sufiyyah yang sejuk2 dari peti ais...  Letak dalam gelas kecik...

Letak la dalam 1oz gitu..  Die nampak je gelas tu...  waaa..bukan main melonjak2 nak gelas...  Tak sabar2.. masa kiotrang get ready camera ..die punye menjerit2..nak kan gelas tu..


ha...untu seterusnya saksikanlah video kat bawah ni..  Agak chaos sikit..Sufiyyah dah protes habis sebab kitorang lambat bagi gelas tu + dia nak pegang sendiri all alone..  Tangan saya tu memang kawal je supaya tak tumpah.Siap tarik2 sikit..takut terhantuk je ke muka.....  Tu yang die marah..

Lepas tu ayah dia take over..  tu pun geliat2 nak pegang sendiri...  Korang tengok jela video bawah ni


video


Kalau selalu tu susu sejuk jangan harap die nak minum..  Minum susu pakai syringe pun die luah2 keluar..
Sekali nak minum dalam gelas daaaa..  Hadoi..anak..macam2..  tak padan dengan kecik..

Padahal dulu cup feeding tak mau..  Ni mengado plak nak bercup2...

Orang minum dalam gelas..dia pun merempan2 nak minum gelas jugak...

Disebabkan kecomotan dia sejak akhir2 ini...Ayah dan Ummi sepakat nak pangil Sufiyyah

MOMOT!


Dah tak payah pannggil DOMOK COMEL...panggil MOMOT je...  comot sangat..huhu...  =p


Pssstt..kalau tengok video tak tau cerita..nampak mcm kene dera je si Sufiyyah tu..padahal tak..  die merempan2 nak minum dari gelas...  Lepas dah merempan2.  Terus kasik susu...terus tido...

Wednesday, November 30, 2011

Resipi Telur tak bernama

Resipi ni Cik suka buat masa kitorang kecik2 dulu..ingat lagi..kalau cik masak menu ni..memang setengah tin kacang peas tu kitorang la hantu meratahnya...sampai kene sorok2...

Menu ni memang simple..sedap..dan mudah..  Kalau bawak pi berkelah ni memang sesuai sangat la.. Isi dalamnya boleh ubah suai ikut sedap tekak..mcm saya, saya suka lebih lada hitam..  Kalau tak nak berminyak sangat kurangkan penggunaan minyak sapi...  

Cik memang suka masakan yang simple2 mcm ni..nnti saya share mcm mana nak buat mee kuah pulak..  pun senang..  Tapi meh kita tengok acane nak masak..

Yang saya punya ni hangus sikit...sbb sibuk melayan sufiyyah nanes2 masa tu


1 labu Bawang Holland (potong dadu)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk separa kasar)
2 biji tomato (potong dadu)
1/2 tin kacang peas (tin kecil)
5 biji telur
2 sudu besar minyak sapi
Seidkit air
Garam dan Gula secukup rasa


Kaedah2nya :
  1. Panaskan Kuali, masukkan minyak sapi
  2. Tumis bawang sampai naik wangi
  3. Masukkan telur, tak payah pukul terlebih dahulu..lebur je dalam kuali dan kacau2 supaya tak masak setampuk.  Masa yang sama, masukkan lada hitam, tomato, kacang peas, air dan garam serta gula.
  4. Sentiasa kacau supaya tak hangus.  Kacau sampai mendidih / masak
  5. Ok..dah boleh angkat..boleh hidangkan dengan roti..mkana panas2..sedaaappp

Tuesday, November 29, 2011

Sufiyyah dan binatang ternakan baru

Puas sufiyyah pujuk Ummi bawak balik kawan baru Sufiyyah ni balik..

yela..boleh kawan dengan BOBO si gajah
Atau dgn Octo si sotong merah
Atau dgn Froggie si katak comel (mak die dah kene amik dgn abg zakwan)
Atau si hippo si badak air (yang kaler kuning mak teh dah bawka pi UIA ..mak teh nak tolongbela)...

Tapi Ummi tak nak.. 

Ummi kata takde tempat nak simpan..

Takpela..janji Sufiyyah ada la gambar kenangan...

Ni dari phone Ummi je.. dari kamera godang tu makan tahun la baru nak upload...
Tu pun gegar2 sebab Ummi sebok nak ketawa...




Inilah kawan baru Sufiyyah... Dino si dinosour..  Die siap tolong bawakkan rattles sufiyyah kat gigi dia...=)
Sufiyyah jumpa Dino ni sorang2 je kat entrance toilet dekat Pusat Sains negara..



=)






Friday, November 25, 2011

Meniarap at 4m 1w 4d

Selama ni duk la terpikir..Sufiyyah tak nak meniarap ke?
Sebab leher dah kuat..  dan every morning memang saya tiarapkan dia atas dada sambil main2 dengan dia..

Kalau bab menendang2..memang Sufiyyah cukup teror..tu yang selalu je kene perhati2 takut die elokje langgar dinding..hahaha...lagi kuat die menendang / menggelinjang bila org bukak pampers dia...xtaula apesal..

Anak orang lain rata2 dah meniarap..ada yang dah start mengengsot..Sufiyyah tetapla mengengsot secara terlentang..ape kes? Walaupun setiap baby berbeza development nya...  Tapi saya yakin Sufiyyah dah boleh..mungkin perlu sedikit bantuan..

So dalam 2 minggu lepas kitorang gigih la latih sufiyyah..budak ni malas sikit.. kadangtu dah terlangkup sikit gigih die terlentang balik...

kalau mula2 latih tu kene tolak bontot die tu...pastu 2 3 hari lepas just pegang tangan die..tarik sikit die dah boleh meniarap..pastu bantu die keluarkan tangan yg satu lagi....

Yabang latih dia every morning...  Pagi ni nak dijadikan cite..bangun lambat...dah tu..Sufiyyah plak berak sampai tembus..  walhal malam tadi dah tukar pampers...  So siap2 mandikan dia..  yabang pakaikan die baju..pastu biar je die tergolek2 kat depan TV... 
Sementara saya siapkan bfast...  Yabang gosok baju...

Dengarla si kecik ni duk mengomel2 depan tu..  Jerit2 sikit..  kitorang just panggil2 nama dia la nak suruh die senyap..budak ni kan takut kene tinggal sorang2...

Pastu yabang jengah la sebab die tibe2 senyap.. 

rupa2nya die dah mcm ni


Yabang cepat2 panggil saya...saya mas atu tak ambil kesah sangat sebab yabang memang suka panggil2 kalau saya tengah sibuk..ada je benda remeh2 yang die sibuk nak panggil saya..

Agaknya saya buat tak layan..die terus cakap..

"Yang..tengok la ni....anak meniarap"

"Yeke..pandaaaiii..(masih buat tak endah sbb kan 2 3 hari lepas yabang mmg training die..everytime sufiyyah dapat tertiarap dia akan panggil saya)"

"Yang..tengok la ni..anak meniarap sendiri la"

"Ha..yela..sayang tengah masak ni"

"Yang..sungguh la..abang tak tolong..abang tengah gosok baju tadi..tengok la ni"

"Haaa?..yeke (baru excited)"

terus brlari keluar..tengok2 che mek tu dah macam di atas..  Terus terjerit saya kesukaan (drama sungguh ko ni nikimah)....walhal anak baru pandai meniarap..kalau besok anak dapat no.1 dalam tadika entah2 saya siap buat press conference....hahaahahhahha

Akhirnya.....


Sufiyyah Humairah...  Ummi sangaaat bangga!..  Good job my dear...  Muah..Muah..Muah....

So lepas tu dengan hati berbunga2 terus capai kamera dan snap2 lagi..  Tapi sebab duk teringat tumisan atas dapur... dengan hati yag terlampau seksaited...
gambar semua gegar2.. 

ada pesan yabang suruh amik video..yabang...tau la die kan..banyak nau alasan.....


Nampak sufiyyah sangat excited...waaah..karpet ni bulu2...best2...  hahaha....(abaikan pemandangan bersepah kat belakang tu ye..  penuh dgn barang sufiyyah...dengan kotak ariel (tu keje yabang la tu nak tgk TV1 dengan clear masa Malaysia lawan Syria haritu)

So lepas ni Ummi kene la beli playing MAT yang lebih bersesuaian..dah survey dah haritu..yela..tak nak la kang Sufiyyah jilat2nya karpet ummi yangberdebu tu kan..hahaha....dalam 29.90 kat Jusco


Alhamdulillah.....motor skill Sufiyyah pun getting better... Die dah boleh pegang Hippo dengan baik.. pegang frog dgn baik.. Paling die suka pegang Teether die...



Hari ini dalam sejarah
25 November 2011
4month 1 week and 4 days (based on ticker di blog ni juga)
Sufiyyah dah boleh meniarap... 


Gaya rambut terkini...  Agak2 kalau lepas ni keluar lelaki mcm ni lah gayanya..  UMAR MUKHTAR..  hahaha..



Thursday, November 24, 2011

Muka TEMPE = Happy Face??


"Hai Auntie Uncle Semua..  today Ummi busy..  ada kerja nak kena submit hari Jumaat.  Jadi biar Sufiyyah je layan Auntie Uncle semua ya!..."

"Saya sekarang dah pandai meniarap..  semalam to be exactly..  Tapi masih perlu bantuan sikit2 sebab bontot saya berat... Ni muka ketawa riang sebab ruam susu saya yang gatal tu dah nak baik..hoorey!"

"Penat2 saya ketawa mcm ni..mak teh saya kata saya buat muka tempe..tempe pun tempe lah..sedap ape buat sambal manis...heheh..JOWO"







Ada kata muka tempe....hahaha....  tapi memang suka tengok gambar Domok Sufiyyah yang ni..tengok je rasa sama2 nak gelak dengan die...  Happy Face!

Wednesday, November 23, 2011

WW : Model dan photographer... tolong jangan ambil gambar seksi2...berdosa!


ayah dan 'cempedak goreng' 50mm
Sufiyyah domok dengan serkup kepala ummi serta bean bag hijau

Tuesday, November 22, 2011

Aaauumm.... =p

Semalam rasanya rata2 semua tengok bola kan..
Yang tak minat bola macam saya dan yabang pun bantai tengok bola..

Lagi pulak Malaysia yang lawan ....
Tapi entahla...  sejak Suzuki Cup haritu
suka tengok malaysia main..

Fisrt half saya cuma smepat tgk sampai minit ke 15..
lepas tu tidukan Sufiyyah..
Malangnya gagal..
Jadi second half melayankan Sufiyyah sambil stress2 tengok Fakri yang main macam hape..
Jersey no.7 pun macam hapa..
tunggu bola je lebeyy
Dengan indo palyer main kasar...siap terajarng semua bagai

Masa indo goal yang pertama..Rumah bergegar la kejap penangan Indon2 kat level bawah dengan atas melompat kesukaan...

Lepas tu kami la pulak.. Tapi masa Malaysia goal tu saya tak tengok..tengah salurkan oksigen kat Sufiyyah..haha..

Cuma boleh layan seronok dengar sorakan dari luar bilik (yabang la tu)
dengan kat restoran bawah..

Lepas habis game..terus saya tidurkan Sufiyyah yang dah mengamuk2 nak tidur sangat dah..
Dah la semalam sekitar mata dia merah2..  macam allergik gitu..

hadoi..sian die..

Kejap je che mek tu dah tido..penat barangkali...
Jadi saya sempat menyaksikan tendangan penalti penentuan
Sempat la rasa darah tinggi...

Hahaha..

paling best tengok aksi2 lepas game..
Bila ada penyokong Indo yang menangis2...yang menung..
Yang pasukan Urine test...
Indo..memang penuh dgn drama..FAKE!
Banyak berlakon..


Apapun..tahniah kepada semua pemain pasukan Harimau Malaya...Memang membanggakan walaupun ada kadang kala aksi yang buat kitorang rasa nak hempuk je korang kat tiang goal..


Kecuali Fakri dan pemain jersey no 7 (kalau tak salah)..
Main mcm kaki bangku...
Dok melangut tunggu bola tu buat hape entah..
Sepak bola pun mcm mek je pass bola..
hurm..sedey2...


Apa2 pun..  Badrol..I love you..KFCM..i always love you....
dan semua2 pemain la..love you lah!!!

Malam tu masuk tidur pun dengan senyum

Gila tak boleh blah!..haha



http://www.hmetro.com.my/articles/TuahBaddrol_belangApek/Article

Monday, November 21, 2011

Pegang sendiri... geget2..buang!

Ni aksi fresh..baru pagi tadi..
pegang botol..nak pegang sendiri..
Orang pegangkan tak nak..

Tapi ikhlas cakap..Sufiyyah ni adoila kan..
keseluruhan..baca sekali lagi KESELURUHAN puting masuk mulut ok..
naseb baikla bukan wide neck bottle kan..hahah
ni botol ni isi 1.5oz je..  die bukan bangsa hisap puting kosong...Bagi puting pun die gigit2 buang...
Tu yang isi susu..at least di bolehla buat2 kudap pagi2.. itupun habis jugak 1oz..
Pastu die dah tak mboh...dia buang ketepi..
atau dalam erti kata lain..die lepas je biarkan botol tu bergolek..
bijok2...

ni layan si tecik ni la malam tadi
menyebabkan saya nenong sepanjang hari..
Malam ni buat telur masak kicap jela jawabnya...ngantuk ni..
Takpun sambal telur..ok..dah..





Budak kecik ni..badan tak panas..nak kata demam tak demam..  Dah 2 3 hari duk merengek...  tido nak beriba..berdukung..  kepala dia dah la selalu rasa panas.. so tempek jela koolfever.. takpela..atleast takdela panas sangat kann.. Amik temperature tak panas..  36..37...  gitu je..  try masukkan dalam mulut die..  di geget2nya termometer tu...haha...comel sangat..termometer tu pun dikunyah2 nye...gaya macam dah ada gigi

Ni asyik duk berak2..  yabang kata sebab dia tgh nak diet..kuruskan badan..  nak meniarap ke hape kan..
Jangan harapan tinggal harapan jela..
Budak domok ni..dah 4 bulan tak meniarap lagi...hohohoho...
Tuan nampak kecik..berat boleh tahan..kalau dukung die seharian..boleh lenguh2 lengan..ada muscle..

ok...merepek dah...nak sambung melayan blues di hari senin..sambil layan kepala nenong...

Kepenatan padahal.. sebab tiap2 minggu pun rasa padat nya jadual...

Friday, November 18, 2011

Budak domok..pandai masukkan tak pandai lepas..

Si domok ni dah banyak akal..  Boleh nampak..  Kalau dudukkan die..tgkla kepala die..  mata die..Macam ada je benda yang die plan nak buat..tangan tu tak putus2 duk kira duit..hahha

Semalam die main dgn hanging toys dia.. saya ada letak loceng..  bfore thus tak pandai main dgn loceng..  Pastu dah pandai..  bile dah galak berbunyi..mula la akal die kan..


Sorry gambar gegar2...  patutnya amik video..  tapi dah tak sempat..

Domok masukkan tangan dalam loceng..  nak pegang bahagian yang kecik dalam tu..lepas tu tak pandai lepaskan..tangan die sangkut dalam tu...

Mula2 terkial2 nak bukak..tak boleh bukak ape lagi..nanges la... hahahaha...comel gile..kitorang dah gelak2 dah...  pastu elokje dah capture gambar ..terus die boleh lepas kan..hahhahahhaa.....  Kelakar je tangan sangkut dalam loceng..hahahhahha

Thursday, November 17, 2011

Perlu kreatif.....

Hidup ini perlu kreatif..
Kalau tak semuanya perlukan $$$$...
Semua kene beli..

Ini antara perkara yang boleh kita jimat...

NURSING COVER

gambar ni contoh je ya.....  saya nak beli juga mula2..kemudian sya pergi tgk kat kedai...dan saya dapat idea...hasilnya

 My own nursing cover..  cuma gunakan 2 pin..pin kiri dan kanan..yeay..dah dapat nursing cover..  shawl ni hadiah dari Tuan rumah saya..masa tu die pergi buat umrah kalau tak salah..  Shawl ni jarang dan besar...  takdelah sufiyyah panas...

PENJIMATAN : +-RM50


HANGING TOYS


Toys ni memang bagus.. untuk baby development...  baby dapat latih motor skill dia..  tapi kalau beli gunakan $$$$ jugak la..  ada yang mahal..ada yang murah..kalau sekali dgn mat dia, mampu mencecah ratusan juga...  jadi saya buat seperti ini

Cuma gunakan kembali apa yg ada di persekitaran kita..  saya gunakan penyangkut baju yang sudah tidak digunakan.dan ikat toys..loceng.. kain berwarna pun boleh..paper berwarna pun boleh... 

PENJIMATAN : +-RM50 - RM100

Kalau nak ikutkan fesyen dan teknologi..kadang memag tak terkejar..
Asalkan dapat capai matlamat.. Apa2 kaedah pun boleh..  Jangan tak tau..  Sejak Sufiyyah lahir..boleh kira berapa banyak toys yang saya belikan pada dia..

1) Teeter. - 5.90
2) Rubber Frog (7pcs) - 4.90
3) Multicolor Rubber Hippo (6pcs) - 12.99
4) Lamaze hand rattles (2pcs) - 18.00
5) Elephant 'Bobo' Soft toys - 22.90

tu jela..dan itupun beli secara berperingkat..  Konsep kami..sampai masa baru beli..  yang Bobo tu pun sebab Sufiyyah masih perlu belajar pegang something soft mcm kain2 mcmtu..  Kalau rubber tu die belum pandai grab dengan baik...

Tapi bila tgk list di atas..  waahh..nampaknya dah banyak toys sufiyyah..so stop dulu la.. =p


ppsstt..zaman saya dulu main dgnkotak..periuk..senduk..  mana ada toys2 ni..kene jahanamkan dengan abg2 je.  =p





Wednesday, November 16, 2011

WW #3 - tragedi Hari Raya Qurban 2011



mata putih membengkak sampai mata hitam tenggelam..klikgambar utk lebih jelas. doc ckp jangkitan kuman..  dah elok dah..tapi mas akene ni.ngeri..  takut buta je.. tido dgn ice pack..  2hari barubaik

Tuesday, November 15, 2011

Epal Hijau..


Selalu je pergi blog dia...
Tapi tak pernah tinggal komen..
sama je macam pergi blog2 terkenal lain...
Yang komen dah beratus2..  tanpa kita tetap beratus2...
Kecuali ke blog Pokcik GEDEK..
Sebab bak kata Kak Dee..  Pic satu..caption pendek..komen beratus...
Lagipun pokcik GEDEK rajin buat kunjungan balas
Terasa dihargai gitew...
Bukanlah kata yang lain tu tak kunjung balas mek kecik ati.
Paham..buakn mudah..
Sedangkan yang komen berapa kerat kat blog mek ni pun
Mek tak berbalas kunjungan.

Eh..dah merapu jauh..
Last weekend kan semua org sebok kawen kejarkan tarikh cantik 11/11/11
Jadinya mek busy..  amik tempahan gubah bunga fresh..
Ala..amik atas butik lain..
Sajela lepas mekap customer..saje mengada pergi rumah customer yang kita gubah bunga..saje nak tengok..
Sekali masuk2 umah nampak sorang ni..
Hijau..segar mulus..
Segan tak segan...amik gambar ..hye..hye..bye..bye lebih kurang
Tak reti sangat nak borak2..
Tapi happy..yela..dia famous amous..
Tumpang bangga jap
Aku ada..ko ada?..hekhekhek


Ala kak D...  takdelah gelap..Kak D santek..  yang penting peramah sangat..  tak le saya segan sangat.....

bile tgk gambar ni..baru terasa...dengan muka sembab..gelap hitam..  nikimah memang muka tak malu pergi sana sini kendong anak dengan ring sling tu kan....hahahahhaha

Thursday, November 10, 2011

tanjat gegurl

selalu tanjat boboi kan..tagline Mamat SEPAH... 

skang ku perkenalkan..
tanjat gegurl...hahahhaa...nape gegurl?

sebab yangtanjatnya sufiyyah la...sapo laei..  =p

Semalam golek2 main2 froggie dgn hippo dgn sufiyyah before tidurkan dia..
Yabang la punye idea...dah main2..gelak2..geletek2...pastu yabang suruh pura2 tido...pastu nak sergah sufiyyah...so both pura2 tido..
Masing2 bukak mata teciik je..nak tengok apa reaksi sufiyyah...
Memula dia pandang ayah...pastu pandang ummi..
pandang ayah
pandang ummi
pandang ayah
pandang ummi
muka macam tak puas main...ala...dah tido...  ha gitula..
dah agak lama tu... yabang cuit

BAAAA...kitorang bukak mata..  konon2 nak tengok die terperanjat la..

betul2 die terperanjat... nampak die terkejut...TANJAT GEGURL...
ahahhaa...sian sufiyyah...  ummi terus letak tangan atas dada

ape lagi..che mek tu jebek la..hahha.nangis sikit
cuak yabang..hahahha..terus pujuk die gelak2..  kejap je..air mata je lebey
che mek ni kan propa je lebey..hahaha

sian pulak kat dia.. tapi takpe kot..  =p




pagi tadi gerak ke rumah mama berasingan..  ayah naik motor,..ummi naik kereta,..sufiyyah dalam car seat...
dan saya nampak sesuatu yang baru pada sufiyyah..

DIA EXCITED DGN KAKI SENDIRI..

greaatttt...  waaa...akhirnya sufiyyah sedar die ada kaki ..hahaha
pagi tadi pakai stokin yang ada big flower on top..
che mek tu soooo excited...die mcm nak grab dan geget2 je flower tu...
oo..jangan tak tau..sufiyyah sekarang suka explore everything dgn mulut die...so semua benda..dapat je capai terus masuk mulut....
sekarang yang paling champion die dapat grab adalah rantai ummi...

so esok boleh la pakaikan stokin yang ada flower rattle tu kat die,,..hoorey!.. =p


ok..nak update tu je...  kene tulis semua ni..  takut lupe..besok2 boleh baca..how excited i am..  =p

sorry pada readers..  saya cuma ummi yang excited dgn anak sendiri..
maklumla...anak sulung.. mcm semut hurung gula la..  =p

Wednesday, November 9, 2011

short update

ayah dah semakin stabil..

ayah dah operate..operate tulang belakang... nasib baik dapat cepat sebelum saraf ayah lebih banyak yang rosak..sekarang kene jalani fisioterapi..masih tak dapat rasa untuk buang air..masihtak dapat rasa utk berdiri..

terima kasih buat semua yang mendoakan

kereta 'kemalangan' lagi..haritu kucing..  ni akibat org yang selfish..
terpaksa double park sbb kekurangan parking..tapi nampaknya orang terlalu selfish untuk prihatin tentang kereta orang lain..  asal dapat keluar kereta dia je.kereta kita ditolak sampai berlanggar dengan kereta lain yg parking..sampai 'mem'block'' k\laluan kenderaan... agak terkejut tengok keadaan kereta pagi tadi....kereta agak teruk kondisi..  tapi saya cuba untuk menerima dengan hati terbuka..cuba untuk redha dengan ketentuanNYA..  DIA lebih mengetahui segala-galanya..

saya kene jangkitan kuman di mata pada hari anniversary..  mata putih bengkak sampai mata hitam tenggelam..dan menutupi sebahgian mata hitam.. kemudian disusuli pula dengan sakit perut..mungkin gastric...  cuti berlalu begitu sahaja...  terpaksa ambil cuti tambahan satu hari..

leher sufiyyah getting better..  masa pergi jumpa doktor utk sakit saya..tanya sekali leher sufiyyah...  dapat ubat sapu..HYDROCOT...  sekali apply terus nampak kesan..  cuma ruam susu dia doktor suruh biarkan baik sndiri...

Sufiyyah dah pandai merengek..  agak stress kalau tak layan rengekan dia.. sebab mesti kene tendang2...  alahai anak dara manja ummi..  jangan nakal2 sayang...

sekarang nak siapkan kerja yang dapat pagi..petang dah kene submit,,..stress sikit..  =p



ok...tu je update....  oh ya...henpon pulak hari ni takde bateri.. charger lupa bawak.. sekian....








Thursday, November 3, 2011

Duit bukanlah segala-galanya.. Tapi segala-galanya perlukan duit..musibah bertimpa2


Rentetan WW #3 semalam...]


Kucing tu jatuh atas kereta..  Tak pasti bunuh diri ke..  Orang campak hidup2 ke..Dah mati orang campak ke...

Yang pasti kucing tu clean..takde la nampak remuk ke..darah menyembur ke..  takde..

Dan lebih pasti..kereta saya yang tak tau pape ni kemek..  Mungkin terpaksa tukar pintu belakang..kalau tak boleh ketuk..  Dah la dua bahagian kene cat..satu bumbung..satu pintu belakang...
dah la sekarang musim hujan....


Semalam..dapat call dari rumah..  Ayah sakit.. ingatkan tak teruk..nasib baik yabang kata balik rumah ayag dulu baru amik sufiyyah..  jadi semalam balik kerja terus snggah rumah ayah,,

Semua tgh tunggu ambulans..  masuk dalam ayah dah mengerang2 sakit..  ayah sakit teruk..
sejam lebih tunggu ambulans..  Ayah terlalu sakit sampai nak usung pun memang kene pakai stretcher.. 
Ambulans takde yang kosong..  terpaksa tunggu ambulans dari HKL utk datang ambil ayah..  bawak ke PPUM...

Sekarang ..waktu entry ni ditulis ayah masih di wad kecemasan.  ward semua penuh..  setiap sejam ayah kene diberi pain killer yang high dose punye.  Sbb sakit yang melampau..  Memang sebak tgk ayah sakit mcm tu semalam..

Yabang semalam naik ambulans..  kereta plak semalam bateri ade tak ada..  macam nak kong sangat dah..  tapi brother in law tetap pakai sbb tu kereta paling senang nak keluarkan dari parking. terus pecut ke PPUM follow ambulans...

Maka kecoh2 semalam..tak sempat nak hantar che cik lebih awal balik ke sepang..
Try jugak..pukul 10 lebih baru naik train..che cik berkeras nak naik train..  tak nak susahkan saya hantar balik sepang malam tu..

Sampai KL sentral, komuter kaunter dah tutup.  Patah balik ke kelana jaya..  Naik teksi..  Pukul 1.30 yabang balik dgn abg syam..  Tukar shift..  bawak dikni straight balik sepang..
Pastu dari sepang terus ke PPUM...tukar dgn abg ayie dan imran...  Tadi pagi kul 7 lebih baru balik..  hisyam stay sana....

tengah hari ni / malam ni tak tau sape plak nak kene gilir jaga..  belum susun jadua lagi..semua masih kepenatan,...

Saya semalam kenangkan sufiyyah malam2 memang memerap dgn saya..dgn semalam hujan..  so saya stay je rumah jaga sufiyyah...

Che cik kene jugak balik sepang malam tadi sbb subuh2 tadi We dah naik flight ke Cambodia.  Menguruskan korban di sana... Adik berdua tu takde sape urus nak ke sekolah.

Tadi pagi Sufiyyah sangat behave..  harap2 die behave sampai petang...


Semua benda di atas..semua nak pakai duit...  Semuanya duit..masuk hospital duit..  Kereta kemek duit...
Duit.duit..duit..

Tapi takde apa yg dpaat menggantikan KESIHATAN, KEBAHAGIAAN, KELUARGA..  walaupun duit berjuta..








Wednesday, November 2, 2011

WW # 3 - Bajet lari bulan ni, tak pasti bunuh diri atau dibunuh. Tapi aku tercekik



No big celebration for Hari Raya Haji....No big celebration for my special day..  
Oucchh
(Eh..wordless kan..dah banyak word ni.hahha)

Friday, October 28, 2011

Kadangkala saya terlupa... betapa dia masih memerlukan saya...



Ya..kita ceraikan saja dia dgn talak 3...  takmoh dah..cukupla...  penat mek penat....  (sambungan entry sudah)



Ini kisah lain pulak....kisah budak botak domok tu la..kisah ape lagi kan...
Kalau dulu tulis entry pasal kami berdua.. jalan2 la...loving2 la..  hapela..

Sekarang semua adalah mengenai Sufiyyah Humairah..  jangan tak tau..yabang pernah jeles...
"semua Sufiyyah je..abang nakjugak"...hahaha..

bangun tido dah tak kaco yabang dah..  dah takde nak usik2 tinge die ke..  conteng2 muke die ke..  tarik bulu kaki die ke...  benda tu semua dah tak best..

Skang bangun pagi greet si kecik tu je..  Sufiyyah plak dah sap sedia bangun..dan bila di Greet..  haa...senyum..manissss sekali..rasa waktu tu berhenti... 

Tapi sian Sufiyyah.  Malam tadi kepala dia panas...Panas sangat...  Saya memang perasan kepala sufiyyah panas sikit pada hari2 biasa..  tapi since pernah pergi doc..doc kata ok je..tak demam..so saya assume ok la kan...

Tapi Malam tadi memang panas betul..  Bak kata Che Cik dia..  Tangan boleh melecur..saya pulak kata..Kalaugoreng telur boleh masak... Tapi peliknya suhu badan normal.. 36celcius...

Risau sangat...lagi pulak sufiyyah selsema semalam..hidungtersumbat..  So dia sangat crancky..  nangis je..  nak dukung..nak 100% attention..

Saya tempekkan Koolfever...kemudian yabang take over while saya masak... Lambat makan semalam..  kul 10.30 baru makan malam...

Lepas makan..saya  basahkan kepala Sufiyyah dgn air asam jawa..  Sufiyyah menyusu sejam sekali..  Pukul 1 mcm tu saya tersedar Sufiyyah nangis2....  dia ni kalaumenangis siap lonjak2 badan.tendang2..  mmg sakit plak tu dia tendang...  Saya yang mamai2 boleh TERmarah dia... 

Bukan marah la..  tapi nada suara tu cam garang sikit..  lepas tu baru tersedar..  MasyaAllah..Sufiyyah kan tak sehat..  kesian dia..  so saya cepat2 pujuk...Susu kan dia....  Bayangkan..start pukul 1pagi.. Sufiyyah tak nak saya letak dia..  so saya menyusukan sufiyyah sambil duduk..  Pukul 5 mcm tu saya tersedar...saya dah baring..  dan sufiyyah dah tido...  Saya bangun..mandi..  lepas tubasahkan kepala sufiyyah lagi dgn air asam jawa..  check suhu badan..  lepas tu sambung menyusu kan sufiyyah sambil bedukung...sampaila pagi..

Jadi kepala masih nenong2..  ngantuk.

Org kata sbb sufiyyah nak besar...entahla..  tapi budak kecik ni mmg bijak..

Tgk je la pic kat bawah ni..  Aksi2 sufiyyah lately..  manja dan semakin bijak


Sekarang dah pandai pegang botol sendiri...  kalau dia dah kenyang...die lepas je tgn tu...otomatik botol tu bergolek....  hahaha..tapi still under supervised.. saya mmg tak allowed la tinggalkan sendirian


Tido pun dah mcm2 pesen....  habis katil tu kalau boleh die nak konker..



 





 Suka betul buat macam2 aksi...macam2 mimik muka..  kadang tu kene sakat la dengan Ummi...selamat la Ayah..kalau tak Ayah la jadi mangsa.. Cuma bezanya.  ayah pandai warning  "jangan letak gambar ini (gmbar dibuli) di blog atau facebook"..  ceeeh...takpela..skang ummi dahada geng..heheh...


Sayalah puteri katak


 Ada rupa bintang K-Pop tak?..


 Kalau die tgh senyum...bile org nak capture je die buat la muke gini...

Ni nasib2 la dapat tgh die senyum macam ni



Look at me...  rock yeahhh


Muka excited everytime weekend...  jangan la bersiap selagi die tak siap,..  nangis nanti


Antara muka cover...dan excited


Cepatla Ummi..kata nak pergi jalan2..  =p




 Budak yg tak nak tido...tuntut bawak pergi berjalan..  huhu..ni ayah la ni pandai buat janji...  mata dah kuyu..tetap tak nak tdo

At last tertido..  padahal kat kawasan rumah je..  bolehla Ummi layan eskrem dgn Che Cik




ooo..tgk gambar2 ni...membuatkan saya makin kesian kat Sufiyyah..  Cepat sembuh ya sayang..  Esok kita nak gi jalan2 lagi..  Kalau die tak sehat..sangat2 la nampak die lemah..sian manja ummi

Related Posts with Thumbnails