Friday, November 7, 2014

5 tahun



Terjumpa ini di FB lama dah..  bulan 5..  ini adalah schedule entry.  i save it for our big day..  =)

bukan kali ni je saya dengar dan baca tentang phase dalam perkahwinan.
Dalam ceramah motivasi pun sama.
Ceramah kekeluargaan pun sama.


5 tahun pertama dalam sesebuah perkahwinan yang paling crucial.

Pada usia 5 tahun pertama lah kita mencorakkan hala tuju rumah tangga kita
5 tahun pertama lah kita nak kenal pasangan luar dan dalam
5 tahun pertama lah nak kenal siapa keluarga pasangan kita
5 tahun pertama lah kita nak stabilkan ekonomi keluarga
5 tahun pertama lah kita bergelut dengan pelbagai pengalaman pertama

Sekiranya 5 tahun pertama kita tengok suami kita pemalas je, berat bontot nak menolong..  maka itulah dia..
Sekiranya 5 tahun balik2 isteri je yang keluar belanja dapur. bersedialah.itulah sampai hujung (tapi kalau ada titik perubahan di tengah2 kita tak tahulah kan..kuasa allah..)
Sekiranya 5 tahun pertama ni suami gagal menggalas tanggung jawab pelihara anak bini...
Maka hadaplah lagi utk tahun mendatang sbb mmg begitulah dia..

dan sekiranya ada isu dalam rumah tangga, isu kewangan, isu kereta ke..  isu siapa nak beli groceries ke..  isu tempat tinggal ke.. isu siapa pakai spender biar sepah2 ke (eh..betul ni ..  tapi bukan saya lah kitorang bab spender mmg ngam..eh..)..  tidak diselesaikan.  sekadar di pendam dalam hati mcm tu je,,  kalau tak selesaikan waktu nak melangkah dari 5 tahun pertama perkahwinan ni..  itulah yang akan jadi barah dalam rumah tangga tu.. jadi nanah.. jadi busuk.

mungkin nampak bertahan.. tapi akan burst out kendian hari.




itu secara normalnya lah. dari apa yang saya dengar, dari apa yang saya baca...

Dan saya pernah mendengar ada satu pakar motivasi cakap
"If u can survive for a first 5 years..  u can survive forever insyaAllah"


walaupun ada je kes yang bercerai selepas 5 tahun berkahwin



Alhamdulillah..  this year..  our 5th year together. yeay..  (hugs for u sayang)..  Happy anniversary


Alhamdulillah saya dikurniakan suami yang sebenarnya sangat2 rajin membantu buat kerja rumah. Mop lantai, menyapu..  itu paling rajin..  hari2 yabang buat ...

Takat masak utk diri sendiri waktu saya kalut dengan dua orang draculla comel tu.  dah pass dah..  dah turunkan ilmu lah buat benda simple2..

Paling ikhlas dan bermewah-mewah kalau bab bersedekah, rai tetamu..  saya pun kalah kadang tu..   (saya dah jadi chef katering secara tak langsungnya utk 5 tahun dah..hahah..tercapai impian)

Alhamdulillah..  kalau bab melayan anak2.. memang dia lah nombor satu.

Paling bersabar bila handle saya waktu saya tidak waras

Seorang yang manja dan kadang degil sikit, mudah tersentuh hatinya, mudah dibuli2 (sebab tu saya asyik jadi superwoman..  i need to protect my 'baby' man.hoho)

Seorang yang sangat tahu mengambil hati orang  tua, bergaul dengan orang tua.

dan suami saya bukan seorang yang romantis.  (sukar nak terima..  haha..  tp kena terima lah..  dari dulu pun gitu)..  jgn lah mengharap dapat seprais ke waktu birthday, waktu anniversary, waktu ape2 yang penting la... (walau tetiap tahun saya berharap dalam diam.hahaha)


Leave alone la yang negative kan.. haha..  tak ada siapa yang perfect.

Sayang
5 tahun dulu kita disatukan dalam kesederhanaan
5 tahun dulu kita masih tidak tahu arah dan tujuan
5 tahun dulu kita masih dilamun cinta

Sayang
5 tahun sudah berlalu
5 tahun kita masih bersama
5 tahun kita masih menyulam cinta
5 tahun masih mengusik bercanda
5 tahun pertama yang menjadi saksi segalanya

Sayang
Ku harapkan ikatan cinta kita hingga ke syurga
Ku harapkan rumah tangga kita kekal bahagia
Ku harapkan keluarga yang kita bina berlandaskan syariat
Ku harapkan imam yang membimbing sentiasa
Ku harapkan kau berjaya menjadi suami sejati

Sayang
dibahumu tergalas tanggung jawab mencari rezeki
Izinkan aku meringankannya
Dibahumu tergalas tanggung jawab menyediakan tempat tinggal
Izinkan aku menghiasinya
Di bahumu tergalas tanggung jawab mendidik anak-anak
Izinkan aku belajar bersama
Dibahumu tergalas tanggung jawab mengemudikan bahtera ini
Izinkan aku menampal setiap kebocorannya


Terima kasih sayang
kerana menerima sayang seadanya
Kerana mencintai sayang sepenuhnya
Kerana sentiasa memeluk sayang waktu suka dan duka
Terima kasih sayang.
Kaulah suami yang terbaik yang ku miliki

Selamat hari ulang tahun yang ke 5 sayang.. =)
Ummi, Sufiyyah and Umar love you sooooo much










pstt..  entry ini ditulis waktu mood saya tenang.. cuba datang angin kus2.. mesti pendek je..hehehheh
maaf pada siapa yang anggap post gambar wedding setiap kali anniversary adalah annoying..
saya seronok je utk imbau kembali baju gaun saya yang tidak bergerak walaupun saya memusingkan badan..  hahahhaha..

2 comments:

azzpinky said...

Happy anniversary dear...
same goes to us, this coming 20th Nov will be our 5th Anniversary...

Alhamdulillah....moga kekal bahagia ke akhir hayat...amin!

Mama Wardina said...

happy anniversary..
romantik nye bersajak2 gitu..cik abang bace x?hihi

Related Posts with Thumbnails