Monday, June 20, 2011

Datang Jak Sarawak ....... day 4 (final day!)

Setelah berkurun tak update....inilah yang terakhir utk sesi ke Sarawak...

(Nik mohon maaf kerana tak update dgn pantas..penantian memang satu penyeksaan)


Ok...takmo citer panjang..

Last day di Sarawak, Nik bangun sangat2 awal..sebab target nak sampai ke Serikin, iaitu border antara Sarawak...

Jumlah jam perjalanan lebih kurang sejam dari bandar Kuching... 

Dinasihatkan bertolak awal..  Sampai sana dalampukul 7.30pagi tu adlaah terbaek..  Sebab Serikin ni memang duduk sangat dekat dengan line Khatulistiwa..  Jadi cuaca pukul 10 pagi tu dah terik macam pukul 12 tengahari..dan kedai2 kat sini pun ditutup awal sekitar jam 2 petang macam tu,....


Nik sampai pukul 7.45...  masa nak pergi tu kebetulan ada 2 3 kereta yang menghala ke tempat yang sama.jadi terasa la ada geng.. 

Kedai semua dah buka ye kawan2..  owh..please bawak food sendiri..dengan air..  kat sini kedai makan sangat tak variety..  Mcm nik sendiri..nik beli buah salak dan makan roti je..  roti tu pun bawak bekal.. 


Kat serikin ni banyak jual barangan dari Indonesia..  So kalau nak cari barang2 yang melambangkan SARAWAK..boleh katatakde..  even T-Shirt die pun kat sana tak banyak yang cop Sarawak ke hape..  Mahal plak tu akalu nak banding dekat Indian Street..... 

Nik cuma beli a few things kat sini..itu pun beli main2 je..  masa tu hati dah sampai kat Pasar Satok..  hahah...

Kalau nak beli telekung ke..tikar ke..ok la..murah jugak la..  Tapi kene pandai tawar..  maybe kitorang tak pandai tawar harga...so dapat tak murah sangat..  So-so je...

Yabang beli topi Jawa ni..berkenan katanya...  maklumla..  adik die yang sorang tu nak kawen dgn orang jawa...  nak amek feel la tuh..hahah..suke betul die dgn topi tu..

Telekung kat sana banyak cantek2..tapi nik rasa beza harga dengan pasar pagi kat semenanjung tu dalam RM10 gitu je..  maybe sebab tak pandai nak tawar mcm orang lain..




Nik terfikir nak beli keranjang ni..utk photoshoot props anak nik nanti..  tapi tak jadi..sebab ad ayang murah..tapi design plak tak santek + pikir2 balik..buat semak je kat rumah tu..haha

Singgah beli bah salak..sebab masa We ke Jogja haritu..tak sempat nak merasa buah salak dari sana..  ni kes teringin la ni..seb baik jumpe..


Kat sini memang banyak jual barang rotan gini..tapi nik tak sure price sebab tak survey pun....


Tikar die bagi nik murah..tapi tak pasti sangat sebab tak tau price kat sini....utk yang besar gile tu...dalam rm250..kalau yang 6'x8' tu dalam rm140 - rm200 boleh dapat..  memang sedap pijak..  tapi tuela..yabang tak minat tikar gini..die tak boleh guling2....  lgpun takut terlebih berat masa nak baik flight nanti...sini takde buat postage...kalau nak..kene beli..bawak pi kuching..sebelum terbang balik pos siap2....ha..gitu... sendiri pos okeh...



Ok..kami tinggalkan pasar serikin ni lebih kurang pukul 9.30 pagi gitu..  lepak2 kat kereta gitu..lepas tu bergerak menuju ke Kuching...sebelum sampai Kuching akan lalu banyak lagi tempat2 menarik..  antaranya Fairy Cave,...  Wind Cave..  Tasik Biru...

Tapi sebab masa suntuk.. so ajak yabang ke Fairy Cave je..  ni antara tempat yang MUST VISIT....




Masuk dalam ni Free je..  tapi tuela..  kene stamina kuat sebab banyak tanggayang nak kene panjat..  Mas apergi tu..memang ras ateruja tu mengatasi segala2nya..  Mas anak masuk tu lagi..kat pintu gua tu nik selawat banyak2..  beringat2 sebab tempat orang kan..lepas tu memang semuanya adlaahexcited..sebab sejuuukkkkkk sangat dalam tu..kitorang berdua leka amik gambar..tengok scenery..  sampai tak sedar dah makan masa yang lama kat situ...

Tapi yela..tula bestnya tak pergi dgn tourist agent.. 


Lepas pada Fairy Cave tu..singgah jugak ke Wind Cave..tapi tak jadi masuk..first..masuk kene bayar..second..kawasan die macam lagi luas..so tak sempat time dah..terus gerak balik...  Sebab nak singgah pasar satok lagi..

Kat pasar satok...tak sempat nak round semua...  Nik cuma beli t-shirt banyak2 utk anak2 buah semua.. 
Kali ni tak beli utk rakan blogger....  sebab duit dah habis + takut tak dan nak manage hadiah2 utk rakan blogger...



Kat sini banyak beli baju..  harga tak jauh beza dgn beli kat depan waterfront atau kat Indian street..  tapi sebab dah takde masa nak gerak ke tempat lain..  jadi tawar jela sampai rasa puas hati..  beli terus..  okla..sebab beli banyak2..dapatla tawar sikit....

Kat sini la beli kemeja utk ayah, we...  t-shirt utk anak2 buah..dan kemeja macam yang disarung yabang tu...... kalau ada time nak gak pusing2 kat situ lebih lagi..sebab kat situ macam Chow Kit + Jalan TAR + Petaling Street....  ha..macam2 ada....



Terus rush balik hotel..  mandi2..  dan keen charge RM30 sebab late checkout..pukul 3 kot..hahaha....

Siap2 terus ke airport....

Inilah kereta sepanjang kami disana..comel je...  Tapi tetapla kan..waktu timbang nak keluar tu.. luggage adlah melebihi berat okeh..terpaksa atur kat situ jugak..naisb baik beringat2 masa membeli..  sebab kitorang tambah 20kg je..sedey kan..sob.sob..  jadi mana2 yang extra + plus tak berbau hand carry je...ngam2 je semua...naseb baik...

Terus duk rilek...  flight delay..  asampai KLIA pukul 8 gitu....  we jemput..  dan berehat...

Ok..tue jela percutian nik kat Sarawak...

hope u guys dapat info yang mencukupi..hakhak...yang penting...MALAYSIA tetap THE BEST utk berjalan2....  dan Nik bangga menjadi ibu2 yang 7months preggy dan masih larat utk meredah segala tempat..yeay!..SUPERMOMMY!

6 comments:

SYANI said...

Gigih ko memanjat tangga ye nik.. Memang supermommy..

cikbedahlaser said...

aku rasa blog ko kena hack la.. hahahahahahah

ayoo bile mau mai swak nih... klu g swak ni lg xckup 3 4 ari nih..

Just Call Me Bitt said...

bagus mehhh senang nk beranak esok ;)

Softtouch [Hanim] said...

lamanya nik xupdate...akak pun kagum ngan nik...akak tgk tangga tu pun akak dah mengah tau..heehhehee

gedek! said...

Secara kasarnya berapa belanja untok 2 orang tu...
tiket / accommodation / makan / shopping...?

Mama Ema said...

serikin hanya buka ppada hari minggu jer kan..

Related Posts with Thumbnails