Tuesday, June 21, 2011

Tips kepada bakal pengantin v1

Ini antara tips2 utk bakal pengantin...  bakal tunang....

Based from my own experience... dari experience orang lain..mix up together..sorry la..memang tak ikut susunan...ikut apa yang teringat dalam kepala..

1) Pemilihan Tarikh
Sekiranya anda TIDAK memerlukan waktu CUTI SEKOLAH...  elakkan mengambil tarikh majlis ketika waktu CUTI SEKOLAH....  Yela.. kalau dah kawan2, kawan mak ayah, sedara mara semuanya/kebanyakannya boleh attend pada hari weekend biasa atau pada cuti2 am biasa, kenapa nak rebut2 time cuti sekolah?  Betul tak?..  Kecuali anda buat rewang..  nak kene masak2...  Sekarang ni pun, kalau kata rewang2 pun..kadnag tu tak perlukan cuti sekolah pun..sebab yang nak masak2 tu orang bekerja..bukan budak sekolah...  Jadi kalau tak berapa nak memerlukan cuti sekolah..elakkan..

KENAPA?
Sebab masa CUTI SEKOLAH la semua pun berduyun2 nak buat kenduri kahwin.  Setuju tak kalau saya katakan..tiap kali cuti sekolah, ada sampai 5 6 jemputan kahwin dalam masa satu hari.  Kalau kata keluarga sebelah satu lagi tu orang jauh..kene travel dan memerlukan budak cuti sekolah, takpela..kalau setakat selang satu negeri, travel paling kuat 3 jam je pun...tak perlu rasanya nak bersempit2 ketika cuti sekolah. Bayangkan ramai daripada jemputan anda terpaksa menolak jemputan anda kerana menghadiri jemputan yang lain... Dan lagi pulak..kene 'berebut2' vendor yang best2 sebab time tu la semua pun SOLD OUT...  Pelamin best dah fully booked, MUA best dah fully booked, catering best dah fully booked...  kan tinggal yang biasa2..awak pulak tak puas hati kan...



2) Tentukan tema keseluruhan wedding anda berdasarkan BUDGET
Sekiranya anda dah merancang utk berkahwin, jangan segan2 utk terus buat search potential vendor yang boleh merealisasikan majlis impian anda. Kahwin kalau boleh nak sekali je seumur hidup.  Jadi biar berbaloi dgn apa yang anda keluarkan.  Terus buat kira2 budget..dan cari berdasarkan budget anda..Budget boleh dikira berdasarkan (berapa yang anda dapat simpan dalam sebulan) x (berapa bulan agakan majlis anda berlangsung) Kalau nak buat tradisional, buat tradisional..kalau nak buat style english garden ke, buat search dgn baik.  Ini penting bagi menentukan hala tuju anda seterusnya.  Dan sekiranya anda ada list yang lengkap, anda sebenarnya memudahkan urusan anda utk berbincang dgn vendor.  Dan tolong lah kaji harga market semasa..jangan nak main agak2 je.  Akhirnya anda yang kecewa



3) Booked Vendor seawal yang boleh.
 Kalau rasa dah ada 2 3 potential vendor, terus simpan  contact number dan price range mereka.  Jangan lupe lebihkan sikit budget anda kerana harga mungkin berubah by the time majlis anda tiba. Sebaik sahaja anda dapat tarikh majlis anda, terus je contact dan booked vendor tersebut.  Kalau setakat beza seratus dua tu, pejam mata je..  lebih2 lagi kalau vendor anda seorang yang sangat famous..  Mesti laku macam pisang goreng panas.  Jadi booked seawal yang mungkin.  Lepas tu anda kebiasaannya masih boleh upgrade apa2 yang patut.  Cuma jangan la waktu booked kata nak yang paling mahal.  end up anda tak cukup budget (rujuk point no.2 utk kiraan budget)...memang la orang marah kan..  Bila dah booked vendor, anda boleh terus update budget anda...adakah masih dalam range selamat, atau dah merbahaya,..atau dah kat border line...  itu terpulang pada pertimbangan anda.


4) Bila range waktu paling sesuai utk pemilihan tema, booked vendor, bayar deposit dll?
Ini antara range yang boleh diterima pakai.
1 tahun sebelum majlis - dah survey vendor (jangan lama sangat..harga akan berubah banyak dan mungkin sudah outdated)
6 bulan sebelum - tarikh dah pun confirm sepenuhnya dan dah boleh bayar booking fee pada vendor2 terpilih
3 bulan sebelum - dah finish up discussion..semua keputusan dah final dan dah boleh bayar 50% deposit atau mengikut T&C vendor
1 bulan sebelum - final confirm dgn vendor anda


5) Penglibatan FAMILY
Sebelum nak buat final decision dengan vendor..  Please..please..please buat discussion betul2 dengan family..  Bukan sekadar borak2 biasa..  Tapi duduk dan diskus..  Masa tu nak bertegang urat habis2an pun takpe..  Libatkan semua yang perlu..  Siapa nak buat itu..siapa nak buat ini..  pastikan mereka tahu dan faham apa yang perlu dibuat...  Apa yang hendak dibuat...  Lebih2 lagi ibu dan ayah..  Jangan nanti dah tempah semua dgn vendor..  lepas tu cancel..sebab?..  "Mak tak bagi.."  atau "Ayah nak guna kawan dia"...  benda2 mcm tu hanya menyebabkan anda menyusahkan lebih ramai pihak..  Jangan jadi selfish...


6) JANGAN BUAT LAST MINUTE DECISION
Sekiranya anda dah decide utk nikah di masjid..  Tiba2 anda jumpa vendoryang boleh buat within ur price range..  Hanya beberapa minggu atau 2 3 hari sbelum majlis anda......  JANGAN SESEKALI BUAT DECISION LAST MINUTE utk tukar dari bantal nikah kepada pelamin mini...  Lepastu siap rayu2 nak jugak...  Tolong la jangan..  Stick with ur plan before..  Jangan susahkan orang....  entah orangtu penipu ke...lesap duit baru tau....  entah sesuai entah tidak...Pulak tu siap banyak songeh nak flower2 ikut tema dengan fresh flower bagai itu ini..  Vendor silap2 hempuk je kepala awak dgn stage pelamin tu..walaupun depan nampak senyum..dalam hati dah imagine nak hempuk2...

7)Warna Tema tak semestinya mesti melatari KESELURUHAN MAJLIS SECARA DOMINAN..
Katalah warna tema kamu adlaah pink.. Tak semestinya semua pakai pink..  Mix and match..dan jangan segan2 tanya pendapat vendor..  Katalah pink kan..  so pink boleh jadi Pink bandung, shocking pink..soft pink and creamy soft pink..  Jadi mix semua tu...kan lebih menarik..  selit pulak dengan warna pink purple gelap jarang2..lagi nampak WOW....  jangan sesekali terikat pada satu warna je..  k!..  =)
Sebab anda pasti tak nak hari eprkahwinan anda kelak nampak macam kostume pakaian beragam atau hari suka neka sekolah.....







Eh..dah banyok sangat mengarutnye..  sini je dulu k!..  Hope tips2 ni membantu..kalau ada yangterlintas lagi dalam kepala nik..nik akan bgtau kat sini...
Yes..pelanggan tu betul.. Tapi tak selalunya betul..  Kalau vendor reject majlis anda..  anda juga yang melopong..  Jadi senangkan kerja orang..orang akan senang dgn anda..  k!  =)

8 comments:

NM02 said...

suker ngan keadaan sekeliling masa nak kawen dulu... maksud akak, suker sbb kita sibuk cari tu cari ni, setel tu setel ni, ke sana ke sini, semua buat utk kepuasan diri sendiri. bila tiba masa.. walau pun letih tapi mmg puas hati sangat kan. sronoknya naik pelamin...

gadisBunga said...

suka3!

walaupun gb bukan vendor apatah lagi wedding planner, tp kdg tu pi kenduri org rasa nak kutuk gak esp bab color theme. kalau pink tu sume pink, kalau hijau sume hijau, dah macam boria!

pas tu bab tarikh kawen. sokmo nak rebut time cuti skolah. pelik sungguh!

bab karenah pengantin pun sama. kdg tu cerewet tak tentu pasal...aduh...guwe tak paham lah!

Dee said...

good tips nik..family k dee mmg akan avoid cuti sekolah..susah..lagi senang buat weekend biasa..

Just Call Me Bitt said...

bagus2 ni...jup share dekat adekkk

cheqna said...

bagus mek...ilmu gak untuk cheqna ni...
take care yang =)

Softtouch [Hanim] said...

bagus tips ni nik...tp yg tips pertama tu mmg betul..lebih elok buat bkn cuti sekolah sbb xramai yg boleh attend..

yang lain2 tu masa akak kawin akak x terlibat pun sbb semua mak akak yg buat..bunyi mcm kawin paksa je..hehehehee

gedek! said...

Tambahan tips: Jangan main mata masa bertunang...!

cikbedahlaser said...

yup..agree..
sbb dah merasai penglaman ni.. even bukan job aku.. tp aku org yg deal.. nak2 zaman byk pameran pengantin ni..
dorg bajet.. ala.. x pe. bulan depan ade lg pameran ni.. tp dorg x taw.. date tu kdg2 hot.. by the time die dtg.. sama ada promotion tu dh habis.. or.. date tu dh habis.. jgn tgu pameran pengantin akan dtg.. rasa mcm berbaloi.. amik je.. jgn menyesal... think positif je..
sbb klu x dpt.. lagi menyesal...

Related Posts with Thumbnails