Thursday, October 31, 2013

Alif ba ta

dah lama juga tak update pasal education sufiyyah..


sebenarnya nothing much yang sufiyyah belajar..  maksudnya benda baru..
Lebih kepada perkembangan motor skill. 
Pastu sufiyyah banyak main dan layan cartoon sekarang.
Dan juga lukis2 katanya..


Kejap2 barbie, rapunzel, cat dog (movie), thumbelina..  citer hantu (christmas carol)..  terbaru barney pun dah start layan..  sbb ada berkaitan dengan new education level die..

Lepas tu habis segala kertas di conteng2.  tapi kami biarkan selagi tak rosakkan harta benda..
No conteng dinding
buku belajar pun no conteng2
Ajar bahawa Allah marah..  Ummi Marah..  ayah Marah..  Not good.
Conteng kertas sahaja..
Itupun ada termiss kena telekung ummi (over eksaited sampai terkeluar dari kertas melalut ke telekung)..  carpet... 


ABC capital letter dah lancar betul alhamdulillah.. yang tu rasanya masa 1tahun 6 bulan pun dah lancar..
123 - 10 also doing good.  itupun before she reach 2y old..

Lepas tu she kind of stop learning dan main je
Kami tak paksa.  pembelajaran di rumah at this age bukan dengan paksaan
But we learn a lot
Banyak yang continue tanpa sedar.
Macam amalan harian like doa.
Attitude
Motor skill


sekarang dah sambung balik
dengan ABC huruf kecil pula.
she doing quite well..  ada certain je yang masih perlu polish mcm 'r'..  die kata Y..  'b' die kata P..

lepas tu ummi beli flash card jawi
now start jawi
itu still new.
banyak yang tak tau
alif pun die kata I..
tapi nampak die cuba impress kita sebaik mungkin.

And then dah kenal basic shapes dan boleh pronounce dgn agak baik like
STAR, Triangle, Square, Love (heart benornya..)..  Circle

warna masih perlu polish..  asyik semua sebut black..
nak mudah



doa mkn - OK
doa tidur - OK\
alfatihah - semakin baik, boleh ikut sebutan di tengah2 ayat. bukan hujung2 je.
qul huallahuahad - getting better dan makin kurang confused sebutan hujung tp belum yakin..

dan makin rajin bc all the doa n surah.  klu tak tu asyik xnk je..




klu ikutkn byk dah ttinggal dr org lain,.  tp xpe..  tetiap ank xsama kan..


di bawah ni gmbr salah satu aktiviti ummi dgn sufiyyah.  sambil main golek2 (plastisin), sambil buat segala jenis bentuk.  ummi gigih buat ini utk selitkan pembelajaran buat sufiyyah.




berpeluh2 ummi buat.   tapi sufiyyah dpt present dgn baik pd ayahnya apa huruf2 di atas.  benarlah apa org kt.  pendidikan anak2 bukan pd berapa byk duit yg kita ada.  xde duit pun blh ajar.  janji ada masa nk luang dgn anak-anak. 

7 comments:

Allene said...

sufiyyah makin pandai... =)

NM03 said...

eh... n3 kita sama, perkembangan anak.. hehehe

Dee said...

bijaknya sufiyyah..yg penting rajin nik..

cheqna said...

bagus sufiyyah..
moga jadi anak yang pintar..solehah =)

uncle gedek said...

uncle masa kecik2 takde main flash card-flash card ni...

uncle main dalam longkang je...

sekolah lulus jugak

keh keh keh...

~ana~ said...

clever girl la sufiyyah ni..

Ummialyaanas said...

good girl sufiyyah...anak dara sy pon br proses menghafal alif ba ta..

Related Posts with Thumbnails