Monday, October 28, 2013

Petua mudah bersalin

Ha...

sebelum bersalin Umar
mcm2 saya baca nak bagi mudah bersalin
Yelah
Walaupun masa sufiyyah dulu normal (cc:mimy..  hehe..  camni pun buleh)
tapi gunting
6 jahit luar dalam


Lepas tu contraction tu..  dari kul 5.30pm tu rasnaya..
dah start seminit sekali
sempat tarik napas je
Walaupun cuma harung utk few hours je..  5.30pm-10.20pm...
tapii. rasa seksa sangat


Jadi tak moh dah jadi mcm tu..  hehhe.. 
kalau boleh nak lagi mudah
tak sakit
hehhe

ade ke beranak tak sakit?
mana adaaa kan..



Jadi ada few benda yg saya buat utk bagi lebih mudah bersalin
ada yang saya amalkan masa sufiyyah juga
jadi gandakan usaha

1- minum air kelapa*
2- banyakkan berdoa*
3- banyakkan berjalan*
4- jangan manjakan diri dengan tak buat kerja langsung*
5- kerapkan bersama suami (ni sumber induce yang terbaik.  betul ni)*
6- buat perinial massage seawal minggu ke 37
7- amalkan vco dan habbatus sauda dari awal preggy (saya makan vco treenea)
8- pohon keredhaan dan restu dari ibu bapa dan suami.*
9- main janggut suami - ni masa sufiyyah je..  masa umar saya takde hati langsung..hahaha ..  jahat


yang saya tanda star tu saya buat juga masa sufiyyah

Jadi masa Umar ni takde minum air selusuh tau.. tak sempat langsung
Tapi saya mmg amalkan makan vco treenea..  minyak kelapa dara
Dan dah ramai yang amalkan seawal preggy..  insyaAllah mudah bersalin
saya salah seorangnya..  teran 4 kali..  keluar dah.
Jadi siapa2 nak boleh cuba amalkan.
tak semestinya brand treenea je
tak kesahlah janji vco..
kan..


Tapi sebab treenea ni punya brand die tak guna overheating process.  jadi khasiatnya lebih terjamin gitu.
Tak tengik.  Sufiyyah consume rilek je siap minta tambah lagi.
Saya bagi sufiyyah yang liquid.
Nak buat sapu2 pun senang
Umar lahir saya buat sapu kat kepala..  buat urut2..

sekarang saya pulak tolong kakak ipar saya jual
Kalau berminat
VCO treenea - RM45 include pos kalau sebotol
Ambil dua - RM80 include pos.
kalau liquid - 180ml
kalau soft gel - 60biji.
harga sama.
Boleh Whatsapp/sms - 0123857747
atau email - <nikhakimah@yahoo.com>


dan bab bersama suami pun sama.
saya baca..
bahan dalam ubat induce tu komposisinya sama mcm dalam air mani suami tau
jadi mcm kite duk induce jugak la..
tapi jgn paksa diri
ikut kemampuan
tapi kalau mampu kerapkan
dapat pakej
mudah bersalin
suami pun redha
kasih sayang pun bertambah  =P  =P 




Perinial massage tu saya belajar dalam tenet juga..
boleh baca kat link ini cara2nya

http://www.bloomingbellys.com/bb-blog/prenatal-perineal-massage/

Ianya untuk stretch out otot vagina kita supaya mudah untuk bersalin.
Ada mommies yang cuba dan langsung tiada jahitan. 

saya kena satu sebab terangkat bontot sikit.   Tapi..  satu je dan kat bahagian luar je.. 

Boleh buat sendiri.  atau suami yang buatkan.

InsyaAllah kalau sempat saya akan cuba buatkan satu entry pasal kaedah massage ni..
=)



9 comments:

cheqna said...


tq atas perkongsian..moga2 cheqna dapat aplikasikannya suatu hari nanti =)

Allene said...

kasih sayang bertambah2... kkikiki yg tu setuju sangat... sbb pastu da kena pantang lama... :P

Mimy Hamid said...

oo amalkan vco...i czer nik tak rasa la sakitnya kan...next baby kot la normal..jap tanya vco ni selain utk bersalain apa lagi khasiat dia

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah...rezeki Queen dapat bersalin senang....bagus semua amalan tuh...

Queen said...

vco ni bgus. klu bukan utk bsalin pun. antioxcidant. high in vit e. nik amalkan utk seisi keluarga. sufiyyah pun suka mkn vco ni.

Bitt (double IS) said...

agak2 nak bersalin anak ke3 kena baca entri ni lagi kot...aaagaggaa buat masa sekarang mcm tak yakin nak beranak lagi...hehhehe

iqlima azmi said...

Mohon share testimoni awk yeh dgn treenea. ;)

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Bersalin Dengan Lebih Mudah. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

MAT NOR said...

Wife saya pun baru start minum minyak kelapa dara bila kandungan 30 minggu. Harap-harap mudahlah bersalin normal untuk 1st baby kami.

Related Posts with Thumbnails