Friday, October 4, 2013

lahirnya seorang putera

Duk sebut putera2..  teringat kat sufiyyah yang asyik berangan dirinya princess..  lepas tu ajak Ummi menari dengannya..  lepas ni ajak adik jelah ye..  sorang puteri seorang putera..  ha..  dancinglah sampai pagi..  haha




23 September 2013

Balik kerja mcm biasa masak..  kemas rumah lebih kurang..  Layan sufiyyah main khemah2..  Siap berbuai2 dia dalam selimut..  Tergelak2..

Ummi duk ingat..
"aahh..  kali ni mesti exact due date mcm sufiyyah juga.."
dah malas nak tunggu
hari2 pun sakit pinggang
sakit di tulang pelvik usah cerita.
Sejak minggu ke 32 lagi rasanya
duk sakit2

Lepas anak tidur.
Sempat bermanja2 dengan yabang
Sempat lagi menghabiskan novel Cinta Aku seadanya.
Jalan cerita kurang kemas
Cepat2 lah habiskan
Boleh move on ke novel baru

Ya..  di office duk baca novel
nak buat kerja pun dah malas
target dah dicapai
Jadi apa2 lebihan tu mmg malas nak buat dah
Dalam hati cuma counting days ke hari 26september.



24 September 2013

5.20am (lebih kurang lah)
Tersedar sufiyyah bangun panjat katil
(sufiyyah kan dah tido bilik sendiri.. bila terjaga berlari masuk bilik ummi..hoho)
Mintak susu botol katanya.
buatkan susu.. baring balik
Aduuh..  sakit pinggang dan perut
salah makan agaknya..
sakit hilang,...
Tidur baliklah..  mengantuk ni
sambil gosok2 belakang sufiyyah..  mcm ulit teddy bear (kan teddy bear ummi ni)

5.30am..
Sakit datang lagi..  aiishh..
sakit pulak pinggang ni..
nak berak ke apa ni..
pusing posisi tidur mengiring
hilang sakitnya
sambil tak sedap hati mintak dgn yabang henpon dan mula mengira masa.

5.38am
lepas kira 2 3 kali..  confirm.. contraction..  sakit datang dan pergi dalam selama masa samada 2-3 minit sekali
tapi masih dapat tahan
mcm sakit nak membuang je..
Cium peluk sufiyyah
tahu masa dah tiba
mana tahu ajal sampai
Tak dapat peluk cium anak lagi..  soobbss
Check kalau2 ada turun tanda
Negatif

kejutkan yabang..
kata sakit perut contraction
selang 3 minit
tanya yabang nak pergi hospital ke nak check bukaan di klinik biasa je...
yabang kata moh la kita siap..  3minit dah tu..

kebetulan azan subuh lepas tu..  jadi terus bangun mandi dan ready nak solat subuh


Masa mandi dah terasa contraction kuat..
okeh..  nak bersalin dah ni
tapi masih relax2..  tengahari ni bersalin ni..



Kalau ikutkan sufiyyah dulu..  pagi start sakit..  malam baru bersalin.


tengok2 ada darah sikit..lepas mandi check takde discharge..
cepat2 ambil wudhuk dan solat subuh (tak pastilah subuh ku diterima ke tak..  huhu..  kurang ilmu.. tapi masa tu mmg rasa nak solat..  rasa rugi..  sebab ada few minutes before ada tanda..  masa tu dah subuh..  kalau tak solat rasa ruginya.. mungkin itu solat yang terakhir)

Masa tu doa..
moga diampunkan dosa
moga dipercepatkan proses
dikurangkan kesakitan



Usai subuh..
yabang panaskan meehun goreng malamsebelumnya
mmg masak lebih cadang nak buat bfast pagi..
kemudian jumpa lagi satuu je lagi sachet milo..
buat milo suam2
minum
moga ada tenaga nak bersalin


Siap2kan beg sufiyyah ..
2 beg
satu utk siang
satu utk malam
Jam cecah ke pukul 7..
Pikul beg2 semua
yabang dukung sufiyyah


Dalam lift nasib baik takde contraction
lift penuh dgn budak nak pergi sekolah
kalau duk mengadui dalam tu
buat malu je..kehkehkeh

keluar je lift contraction kuat
sufiyyah dah terjaga
nak berdukung dengan ummi katanya
masuk dalam kereta
saya riba sufiyyah
sambil titipkan pesanan
entah die paham entah tidak dalam mamai2 baru bangun tido


Hantar rumah pengasuh
pesan lebih kurang
muka BS sufiyyah dah cuak
tengok saya duk menahan2 sakit




7.30am
bergegas ke Hospital Serdang
cuaca mendung dgn hujan rintik mengiringi perjalanan kami


Dalam kereta contraction setiap 2 minit rasanya (tak dan nak tengok henpon dah)
tapi mmg sakitnya makin kuat
zikir dan selawat tak putus
doa nabi yunus juga
tau dah nnti doa nabi yunus pasti hilang kemana sewaktu di LR
haha (pengalaman masa sufiyyah dulu)

sekali dekat selekoh PLUS nak masuk SILK..  JEM...
wadduhhh..
pasu yabang buat pengakuan katanya GPS dah tunjuk arah salah dah 2 kali
Aduuhh.. nak kena GPS ni..
Sambil2 tu genggam erat tangan yabang
ada satu masa tu saya perasan saya genggam kuat sangat sampai biru tangan dia..
hehehehehehe

masa dalam perjalanan juga msg dan kol semua org
mohon dipermudahkan
masa tu juga cakap dgn yabang

Abang..  redhakan sayang
halalkan makan minum sayang
ampun kan semua dosa sayang pada abang


masatu mmg syahdu
lagi syahdu dari pagi raya..
sbb nak pergi 'berjihad' ni..  hidup dan mati je ni



8.11am
Sampai betul2 di depan wad bersalin Hospital Serdang
Saya terus masuk dgn kad checkup dan IC..
Yabang papah saya
Register
Pelan2 tulis borang
berenti 2x masa menulis menahan contraction
Adui..  sakit benar dah ni.
Kawalan nafas dan lain2 mcm tak membantu sangat


yabang tinggalkan saya sementara nak parking kereta

sempat pula sorang staff di kaunter pendaftaran tu sound saya waktu tengok saya sakit2 nak bersalin tu

"kalau sakit nak bersalin tu pergi lah masuk dalam"

nada adalah bongkak okeh
harapkan aku ni sakit je
manalah saya tahu bila nak masuk
kang main masuk je kang
sebab tengok orang lain menunggu di lobby
sambil tengok saya okkeehhh
segan makk


masuk je duk dekat kerusi
nurse ambil blood pressure
sambil tanya maklumat lebih kurang
pastu sorong dgn wheelchair masuk wad menunggu


Buat VE dan tanya sejarah bersalin yang pertama
Saya kata..  masuk jam 6.30pm..  pukul 10.20 bersalin
kata nurse..  oo.. ni jenis progress cepat ni.
ok mari buat VE

dah buka 5cm..  saya ucap alhamdulillah
Kali ni takde minum air selusuh
sebab takut takde bukaan mcm sufiyyah dulu
lama juga duk menahan sakit setiap sejam tapi xde bukaan
dah ni..  nak minum air pulak dekat yabang
saya cuma ada IC je


sementara menunggu tu sakit sangat sampai saya termuntah
siap pakej terkencing sekali
banyak pulak tu
dem..  malu sungguh
2 3 kali saya minta maaf pada nurse
mmg tak sengaja
sakit sangat sampai tak boleh kawal ape dah

Dokor sampai dalam 5-10minit gitulah...
lelaki
mula huruf R.. tak ingat penuhnya..  rafizi ke.. razif ke.. 
datang buat VE
katanya dah 7cm...
dah boleh tolak masuk LR..

die pun pecahkan air ketuban saya..

Masa tu sakit yang betul2 kuat tu sampai..
Memang saya sekali lagi mengerang2
nasib baik erangan yang keluar tu Allah..Allah..  tapi terjerit2 jugaklah..
buat malu je..  haha..


Masa nurse tolak katil tu mmg habis terlanggar smeua equipment
mana tak nya
saya tak sempat tukar baju pun
dan masa dari wad menunggu ke LR saya dah mula MENERAN
tak boleh tahan
budak mmg terasa2 nak keluar sangat dah
Walaupun nak cuba duduk dalam posisi mengiring


Sampai di LR sakit betul.
camne nak pindah katil ni
Kuasa tuhan..
Sakit berenti kejap
Merangkak saya sambil dibantu nurse untuk  pindah katil
xdan nak pakai alat yang kaki tu..
Atas katil je

Saya tanya..  suami saya mana..  ada 2 kali kot saya tanya
Kata nurse..
Kita selesaikan awak dulu...  yang nak bersalin ni awak..  nnti kami panggil suami puan ye...


pegang buku lali sendiri (ni mmg betul2 pengalaman)
sempat nurse ajar cara bersalin (dan saya teringat pembacaan saya)
ohh..  begini caranya kalau tak pakai alat kaki tu..
katil pun tak dinaikkan utk bantu

seingat saya dalam 4 kali push..
terasa la budak tu tersangkut kejap.. 
Pastu melunsur keluar...

Elokje melunsur..
Yabang masuk bagi salam
katanya sempat tengok baby tu melongsor keluar


Alhamdulillah

8.50am..
saya selamat melahirkan baby boy..
8.11 daftar..  8.50 bersalin..
phew..  seb baik tak bersalin atas kereta..  haha



saya ada terangkat bontot sikit..
jadi ada sikit koyak
1 jahitan je alhamdulillah
takde gunting pun..
mungkin berkat buat perinium massage bermula minggu ke 37
dan amalan VCO dari awal preggy

kemudian ada skin nick
itu agak dalam
3 jahitan disitu
itu mmg nasib2 kata nurse
nasib sayalah agaknya kurang baik
mmg sakit waktu menjahit
mcm nak bersalin lagi sekali
pedih
walaupun dah dibius

kemudian masa VE utk keluarkan darah beku
yang buat tu pulak tembam
pastu die boleh tak perasan ada jahitan belah atas..
walaupun takde kene mengena dgn lubangnnya
tapi yelah..  sebelah2 kot..  sakitnya tetap terasa..


selesai semua
baby dah bersihkan
dah azan
dah menyusu
yabang bacakan yassin satu round
lepas tu mohon pulang
utk uruskan uri dan lain2
sbb saya pun tak dapat masuk ward lagi
ward penuh..


pukul 4.30 baru dapat masuk ward
tu pun ward transit
alhamdulillah..  ada dari takde langsung

ada patient betul2 lepas saya..  nak bersalin.. LR pun penuh..  ha..  lagi haru

tapi menunggu dalam LR..  mmg ngeri
kejap2 dengar orang mengerang nak bersalin
adoii.  terasa2 di hati
kita ni baru je lepas


besok pagi nya tu doktor check baby
Umar mcm kuning sikit
ambik darah
Alhamdulillah..  takde kuning
pukul 4.30 dah boleh discharge
pukul 9 baru yabang sampai
yelah..  jalan jem lagi
nak amik sufiyyah lagi
nak tunggu mak teh lagi
budak kan tak boleh naik
smeentara nak uruskan saya mcm mana dgn sufiyyah..
nasib baik ada mak teh..
sebab lepas tu nak terus balik sepang



Saya berpantang di sepang dari hari ke 3....  sampai hari ke 6..



sekian..  =P




phheww..  panjang juga cerita ni




sepanjang saya preggy
mmg saya doa
moga Allah percepatkan
dan permudahkan bersalin
mmg cepat..
tak sampai sejam saya masuk hospital
dan tempoh sakit dari 5.30am - 8.50am..  3jam lebih sikit je..
mmg cepat
anak ke 3 tak boleh lengah2 langsung
no cuci2 rambut ke apa
sakit je kena terus pergi
mau dalam masa 2 jam je..  huhuhuh...


Tapi yelah
sakit tak lama
takdelah sampai berhari2
sampai hilang semangat





6 comments:

~ana~ said...

tahniah nik, dah dpt sepasang..alhamdulillah..rezeki...:)

suezen said...

wah...bc cerita ni...I mcm terharu giler...:D...im so touch

Allene said...

tahniah... cepatnya bersalin... alhamdulilah.. rezeki awak tu.

Z@i Z@mR33 said...

Tahniah...sngnya bsalin...sonok baca

Chenta Ummi said...

lama x singgah sini huhuh blog pun dah berubah :)

Mimy Hamid said...

Alhamdulillah nik senang nya bersalin ye no.2 ni...lain anak lain sakit...dulu kakak suffiyah czer kan...

Related Posts with Thumbnails