Monday, July 21, 2014

14 July 2014

Ya Allah.

lupa nak post out regarding this


14 July yang lepas kami siap ambil cuti..
sebab nak rehat2
and konon2nya nak celebrate birthday anak dara sorang tu
but end up tak sambut dat day..
sambut 15 tu..

cuma pergi beli kek..  jenuh pusing2 cari kedai kek..  dah jumpa..  tutup la..  kek tah hape2 la..
last2 secret recipe..

nasib baik bawak mak teh.. reti la nak order..
ni kira first time la saya beli kek secret recipe bagai ni.
xpernah.. saya makan kek pisang je. itupun kadang buat sendiri je


beli 3 perisa
choc fudge
red velvet (ini permintaan birthday girl)
dengan yogurt cheese

sampai je rumah..
tengah siap2 nak berbuka
saya tengok sufiyyah dah selamat bedal dulu kek choc fudge tu
makan pakai tangan je
lapar la agaknya.. one whole day tak nak makan pun..



malam tu masa main bunga api kat luar rumah
saya siap2 sorok haiah dia.. letak dalam paper bag letak tepi tangga
sekali boleh die nampak.
tau je ape benda baru kat rumah
berkejar2an la kejap nak sorokkan hadiah punya pasal


bawak cake nya.. dalam gelap.

suka betul sufiyyah,,...

cuma hadiah anak patung frozen jer..

cukuplah.  takat tu je ummi mampu..

janji anak happy..

itupun ni dah masuk seminggu
anak patung pun dah tak tahu pergi mana

gambar pun saya up kan dalam instag je..



tiada sambutan beria....
insyaAllah nanti sambut sekali lagi masa birthday umar ye sayang


Pencapaian sufiyyah takat ni
1- dah wean off..  officially wean off.. shes so proud to tell people yang dia dah besar..  tak boleh susu T
2 - dah mula menulis A B C..  sufiyyah kenal ABC sejak setahun setengah.  ni pun dah lambat rasanya
3- baju dan pandai bukak pakai sendiri.  tau masuk dalam bakul baju kotor.. pendek kata tak payah nak urus sangat dah pun..semua pun dah pandai buat sendiri
4- dah hafal few surah lazim..  cuma pelat S nya tu payah sikit nak hilang (fatihah.  al ikhlas, al kautsar, an nas, al falaq..  sekarang sedang polish ala nasyrah)
5 - dah tau merajuk.  bila kita marah laju je cakap "ummi dah tak sayang iya.." sinetron sangat




Sayang ku Sufiyyah

Ummi tiada wang ringgit utk dilimpahkan pada kamu
Ummi tiada kelapangan waktu untuk sentiasa bermain dan bercanda dengan mu

Ummi cuma ada doa yang akan sentiasa mengiringi kamu
Agar kamu menjadi insan yang solehah
Yang disenangi sentiasa
Yang mudah menerima ilmu
Yang baik budipekerti dan akhlak
Yang sentiasa rajin dan ringan tulang


Sayang ku Sufiyyah
Ummi lahirkan kamu begitu mudah
menjagamu juga begitu mudah
dan banyak masa yang berlalu begitu sahaja kerana kesibukan ummi menguruskan adik
Ummi tersentuh bila mana kamu datang mengusap pipi ummi tatkala ummi keletihan melayan adik.
Kamulah anak yang menyenangkan hati
Kamu lah anak syurga
Ummi doakan kamu bahagia sayang
dunia dan akhirat
kamu berjaya dunia dan akhirat
kamu dirahmati Allah setiap saat tika dan waktu

Kerana ummi tiada apa2
Ummi cuma ada kamu dan adik

Selamat Hari Ulang Tahun kelahiran yang ke 3


Maaf..  ummi lambat coretkan kisah mu dalam blog ummi =)


Love you sayang..







p/s : sejak ada umar..  mmg saya keletihan melayan hero nan satu tu..
nak menyiapkan makanan umar lagi.. dia mmg kaki makan..  jadi banyak masa saya di dapur jela..  =)

4 comments:

uncle gedek said...

secret recipe..! mahal tu!

happy bird day sufiyyah!

Allene said...

happy besdy girl...

banyak dah anak dara tu pandai ye

suezen said...

auw...happy birthday sufiyah. dh besar nnt sila bc blog ummi yer

azzpinky said...

Saya jgk punya sepasang penyejuk hati...bezanya yg sulong laki2...

lain sbnrnya bila yg sulong laki2 dgn yg sulong prpn...bila sy dgr cerita kwn2 yg anak sulong diorg prpn or terbaca cerita di blog kwn2 how helpful their 1st daughter, I realized how different their situation with me...

btl la kata2 ustaz or mana2 pakar motivasi yg laki2 ni lambat matang...masa diorg dlm umur 3-5 thn ni masih lagi byk bermain, so its a bit hard to try dicipline them...rumah sy kebanyakan masanya bersepah dgn mainan...sekejap je kemas...huhuuu

Anyway, selamat hari lahir Sufiyyah...semoga jadi anak yg solehah dan berguna pada kedua org tua yg byk berkorban utk kamu...

P/S : 17/07 yg lps, 1st birthday anak kedua sy...tp sbb mood yg xde dan kesibukan masa, xsempat nk blog out lagi cerita psl birthday dia...

Related Posts with Thumbnails