network Celcom lately susah benar nak digunakan. Lambat sangat
Last saturday.
Jiran selang 3 buah rumah buat birthday anaknya
Kebetulan kawan yabang pun datang rumah
Jadi masa nak start bakar2 tu kami lari kejap pergi rumah birthday girl.
Sufiyyah la eksaited
duk kelek hadiah dari petang tu.
Sufiyyah cuba nak ambil gambar dengan birthday girl. tapi birthday girl lari. |
Birthday girl. Dini namanya.. |
Seb baik sempat. kesian tetamu bawak diri je. Seb baik dah biasa
Pasta goreng |
Ingat nak buat wedges dan coleslaw tapi tak sempat pula. Anak2 a bit cranky minta perhatian.
Lagi pula pagi tu saya ada job makeup.
Jadi agak kelam kabut nak kemas2 rumah semua =P
Saya attach resipi pasta goreng ni. Manalah tahu ada yang berkenan nak cuba.
Resipi yang mudah. Sufiyyah suka makan, yabang pun puji sedap. Alhamdulillah
Katanya "untung abang ada isteri pandai masak"..
waahh.. kembang japs. hahhaa. siapa lagi nak puji kalau bukan laki sendiri kan.. =P
Ini pun tak cukup bahan. tu yang kurang seri.. jadi resipi di bawah saya letak yang cukup bahannya ya..
Resipi Pasta Goreng
1 peket pasta (550g) boleh guna spaghetti, fettucini, penne, macaroni pun boleh. tapi sedap spiral pasta ni lah
4 ulas Bawang merah - tumbuk lumat
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
1 sudu besar lada hitam - tumbuk lumat
3 keping dada ayam - potong dadu/cincang
5 batang isi ketam - boleh ganti dengan seafood - potong
3 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato - atau tomato puree lebih baik
1 tin cendawan butang - guna yang fresh lebih bagus
2 biji tomato - potong dadu
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum kuning - potong dadu
Garam secukupnya
kaedah
1) Rebus pasta sampai empuk, toskan airnya, ketepikan
2) Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hitam, tumis hingga layu
3) Masukkan dada ayam dan isi ketam hingga ayam bertukar warna (jadi putih)
4) Masukkan tomato dan mushroom, tumis sampai tomato hancur dan sebati
5) Masukkan sos cili dan sos tomato, garam, gaul rata
6) Masukkan pasta yang telah direbus tadi bersama capsicum (hijau merah kuning)
7) Gaul rata dan rasa
Sedia dihidang.
Kalau yang suka pedas boleh lah bubuh sedikit cili boh.
Bagi yang suka pedas lada hitam boleh lebihkan lada hitam
Kalau saya, saya suka capsicum yang sekadar gaul rata je masih rangup2. tapi kalau suka capsicum yang layu.. gaul la lama sikit =)
Simple, sihat dan sedap =)
No comments:
Post a Comment