Monday, March 25, 2013

Jawapan kepada permasalahan saya

Ini adlaah schedule entry..
Untuk 3 bulan sudah =)





21 January
Susu tiba2 sikit.  Pump pun dapat sikit..  dapat dalam 2 oz sekali pump...
Untuk esok hari cuma dapat 2 botol je..
Maksudnya kena korek stock frozen yang tak berapa ada tu juga..
Cuma tinggal 2 row frozen stock.
Takpela..maybe saya penat sementelahan baru pulang bercuti
nak kata sebab nak period..  period tak sampai lagi..dan kalau kata period pun..  tak pernah dapat hasil seteruk ini

22 January
Susu pump makin sikit.
Wah..ini takboleh jadi..  habbatus sauda dah telan
Minum horlicks masa lunch.
Makan lagi gula2 horlicks.
Dengan harapan 'kuasa' gandum dapat membantu
Sambil tak putus berdoa
Mohon Allah tunjukkan puncanya
Susu cuma dapat 1 botol je...
sekitar 3oz...

23 January
Dapat pump pagi je
petang tu ke ada meeting membawa ke pukul 7pm..
no pumping..
Susu esoknya mmg bergantung pada susu frozen
dansusu chill yang berjimat2

24 January
Cuti Maulud Nabi.
Sufiyyah direct feed.
Kejap2 minta tukar sebelah...
dansebelah...
dan sebelah
dan sebelah
Hat gundah
Badan penat
Bila pump..
1oz puntak sampai
memang sedih dan frust.
Kenapa susu tiba2 merudum teruk..
Period belum sampai..
Nak kata sebab period..period tak juga..  Fikiran berkecamuk sangat


25 January
Site visit one whole day
No pump..
Cuma berserah
Masa tu terlintas satu perkara
Tapi letak tepi
Mungkin mainan perasaan



26 January
Suarakan pada Yabang apa yg bermain difikiran.
Yabang suruh cuba check
Malam tu singgah 7eleven..beli yang murah punya ja


27 January
Bangun pagi2..  tak rasa nak terkencing pun
Bila terasa je cepat2 check
Alhamdulillah..
Sufiyyah bakal dapat adik
saya kira2 kandungan sekitar  5 minggu.
Tapi kurang pasti sebab tak igat last period bila (maklumla.. kitorangtak expecting pun)
Jadi terjawaplah kenapa susu saya tiba2 merudum teruk
Sebab hormon saya kini
dahbertukar
badan saya sedang mempersiapkan diri utk menyambut cinta hati kami yang ke dua..
kuasa dua



28 January
Sufiyyah tak bangun malam pun untuk menyusu.. tak pasti sebab dia penat.. atau dia sebenarnya pun bersedia utk putus susu...


Tapi tuela
Sufiyyah belum putus susu lagi sekarang..
Satu2 nya susu yang dia minum cuma susu badan..
Saya ada juga biasakan sufiyyah dengan susu fresh...  Ada la dia minum buat main2..
Tapi 2 3 menjak ni say aperasan juga dia minum dengan banyak susu 'juk' tu.
Ya.saya panggil tu susu 'juk' = sejuk (boleh rujuk kamus lil sufiyyah..oh..sekarang dah tak litle sangat dah)


Saya berdoa pada Allah
Tolong lah beri saya peluang menyusukan sufiyyah
sekurang2nya hingga 2 tahun
tak dapat fully bfeed pun..  dapat waktu malam pun xpe..
sufiyyah bangun menyusu 3 - 4 kali waktu malam
dan dia tak biasa dengan susu botol

Hati saya betul2 sebak
Ini bagai ditelan mati mak..diluah mati bapak
Saya yakin 'adik' sufiyyah dapat bertolak ansur dengan kakaknya.
Dan sufiyyah anak yang baik..
Dia akan belajar menerima kehadiran adiknya

Semalam tanya sufiyyah waktu dia menyusu..
Saya tunjukkan..  sebelah sini sufiyyah punya..  sini adik punya ya......
Sufiyyah nak adik?
laju geleng kepala.
lepas tu tersenyum
.hahah  =p
sebab tak nak kongsi 'tetek' dengan adiknya..
Owh sufiyyah.. ummi sayang kamu..
tiada kurangnya..
dan ummi tahu kamu seorang yang suka mengusik ummi..
pandai =)



6 comments:

oya zihanee said...

tahniah....

anyway... jeles nih!! heheheh....

umi kene kuat.. barulah hati tak rasa berbelah bagi..okey!

maria firdz said...

tahniah.. please.. jgn rasa mcm tu.. tkut jadi mcm sy.. akhirnya Allah amik balik adik Faiqah msa 6 minggu... huhu...

take care... insha Allah..moga dipermudahkn...

~ana~ said...

tahniah nik...:)

~mrs azmi~ said...

Wah tahniah!!

Intan and The Boys said...

congrats! ni due ogos ke apa ni? hehehe...

take care ok. ajar la suffiyyah minum susu FM pulak ke. bg nutrisi extra gitu.

masalahnya...extra ke? hahaha.

:)

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. perkongsian yang sangat menarik sekali.. Tips Ibu Menyusu

Related Posts with Thumbnails