Monday, April 1, 2013

Keteguran

Sufiyyah demam2 dah seminggu
Kejap baik
Kejap demam

Kalau demam tu mmg terus high fever la pendek kata..
Memang boleh cecah 40degrees
takat 38/39 tu senang2 je dapat
kalau pegang badan die ke..
atau die menyusu ke.
Memang terasa berbahang2
dah mcm sauna dah

Tapi kalau dah kebah tu.. terus baik boleh main
Boleh apa
Cuma ada la sikit merengek2 dan menangis sikit
Tapi tak teruk sangat


Cuma bila panas sangat tu
Nak tak nak terpaksa bagi PCM...
tapikalau takat dedar2
memang saya buat biasa2 je


Entah macam mana..  saya boleh tercerita kat BS pengalaman kami masa ke Gold Coast Morib.
Malam kami tidur tu
Dengar orang atas kalih2 perabot
Macam bertukang pun ada
Dan final adalah bunyi guli dileretkan ke lantai

Pergh,,  masa tu mmg dah pandang yabang dan cakap :abang dengar tak"
tapi yabang suruh duk dendiam
Masa tu ingat dah tengah malam
Tapi rupanya baru kul 10pm mcm tu la..

Org yang pandai2 bab ilmu2 jin ni mmg saya pernah dengar la diorang cakap
Kalau dengar 3 benda di atas tu
Malam2
Tapi katalah atas takde orang lagi kan
Tu namanya tempat/rumah/bilik yg kita duduk tu yang ada jinnya
Dan itulah cara dia nak ganggu
Kitorang memang pernah kena masa stay dekat Glory Beach Resort, PD
Masa tu baru kawen
Pergi vacation dgn family in law
Malam tu dengar mcm tu
Tapi masa tu saya tak tau la pasal benda2 ni
Dan saya mmg azali tak percaya sangat karut marut ni
Nak dijadikan cerita..  sebab bising sangat dan ayah mertua pulak duk komplen2
Dua abang ipar saya pi la tengok unit atas tu..
Kot nak tegur diam sikit ke ape kan
Sbb dah tgh malam
Sekali tgk unit atas tu takde orang kooo....
Dah balik dari PD tu baru tau cite unit atas takde orang...



Ok..  balik la pada situasi saya...


Macam biasa
Saya bukan org yang percaya sangat benda2 ghaib ni
Percaya tu percayalah..
Salah satu rukun iman pun kena percaya
Tapi saya mmg tak percaya sangat2 la..
sekadar percaya wujudnya alam jin ni kan
Tapi percaya diorang boleh apa2 kan kita ke
atau penampakan ke apa ke saya mmg tak percaya sangat la..
Bagi saya nonsense la benda tu
Ape kuat sangat iman ko sampai ALLAH nak bukak hijab kaannn


Ok..  balik semula kat citer sufiyyah..hahah  banyak ngat lencongnya

BS sufiyyah punye husband (kitorang panggil abg fadhil)
die ni boleh la berubat2 orang sikit
sbb die kononnya dapat dari alam mimpi
cane nak ubat2 semua
mcm biasa
saya tak nafikan
tapi tak la percaya (baca taksub) sangat...

Die selalu jugak la ubatkan budak yang duk kat umah tu
Kalau duk demam tak baik2
DIe pakai kunyit je
katanya
tak pernah tengok lagi die berubat cane
Tapi yabang kata betul ada teknik tu
Sebab moyang die dulu pun berubat org gitu gak
Pakai kunyit


Malam tadi kesahnya sufiyyah high fever lagi
sampai 40degrees...
Bagi PCM pun kebah sikit je
asyik la bergayut je
tidur pun nak tidur dalam peluk ummi
sikit kalih pun tak boleh
terjaga je mesti tgk ummi ada ke tak

So pagi tadi gigih jugaklah bawak sufiyyah lebih awal ke rumah BS
nak tgk juga die ubat cane kan
Die tanya nama penuh sufiyyah
Pastu tanya nama penuh saya
Pastu die masuk bilik dgn kunyit
tau2 die keluar je die pergi kat sufiyyah.. sapu kunyit kat sendi2 bagai..  pastu dah

katanya :

"korang ada gi mana2 ke"

mas atu saya dah nak cakap..  kitorang gi morib..
pastu ntah cane laju je yabang ckp..
"rasanya budak ni kena (keteguran) dekat stadium shah alam.."
"hurm..  ni degil jugak nak pergi ni..  tapi dah ok dah..insyaAllah"

jadi saya nak cakap kaedah die tu ikut syariat ke tak pun saya tak berani sbb tak nampak plak die baca apa..
tapi saya takde nampak asap2 ke apa..
cuma die guna kunyit
which is quite similar dgnbawang putih, limau purut.  mmg popular dalam perubatan tradisional
So buat masa ni saya ok lagi la dgn kaedah tu..  (walaupun hati agak gundah gulana juga)


Nak tau ape sebenarnya di stadium shah alam?

ini kisahnya


Kitorang ada join carboot sale di stadium shah alam, peka walk for nature adalah tajuk program tersebut.
Jualan bermula 7.30 pagi - 2petang.
sebelum pukul 7pagi dah nak kena ada di stadium shah alam utk setup tempat meniaga
So 6.30 dah kena keluar rumah

so bayangkanlah.. 6.30 pagi..  obviously sufiyyah masih tidur
Angkut die dgn tak mandi pagi
plannya nak mandi kat sana
Sekali yabang lupe bawak air mandi utk sufiyyah
Walaupun syabas ada sediakan tangki air hitam tu
tapi kedudukan die langsung tak stategik
tau la sufiyyah tu kalau mandi cane kan
air kena banyak
masam die tu complete dgn comot dan segala bahan istinja yang banyak
Jadi lepas round2 dan pikir
saya decide bawak sufiyyah cari toilet kat DALAM stadium

Dalam perjalanan ke sana tu mmg sufiyyah enjoy la jalan2 semua
Sufiyyah kann
Memang jenis morning person
Tapi kan kat bahagian kawasan laluan nak masuk stadium diantara tempat beli tiket dgn lorong masuk stadium yang jaring2 tu..   kawasan tu kan gelap sikit kan..
Even saya pun cuak je nak masuk
Seb baik ada adik saya teman
Masa sampai situla
Sufiyyah refused untuk jalan kaki
Die suruh saya dukung dia
Tapi masa tu saya tak pikir la apa2 pun
Pikir sufiyyah takut sbb kawasan tu gelap dan ada bunyi generator je
Tapi mmg creepy la nak masuk dalam tu
Pastu jauh pulak tu dari tapak ekspo
Jauh dari orang ramai la pendek kata
Masuk toilet die pun creepy je
Memang seriusly...  Kalau takde adik temankan
Mampuih ku nak masuk
Gile...  jenayah boleh berlaku dalam kawasan tu
Gelap..  sunyi...
Memang perfect kalau ada org tetiba terjah ko dan samun ko kan...


Tapi sufiyyah dapat la mandi pagi dgnenjoynya
siap sabun
menyanyi2 bagai.
Oh ya..  saya dukung sufiyyah sampai masuk toilet..
Lagipun lebih cepat mcm tu

So masa dah siap mandi
Sufiyyah lagi ceria
dia siap nyanyi2 burung kakak tua la masa nak balik tu
sampai je one area
tak la gelap sangat
but almost nak gelap
Sufiyyah refused lagi nak jalan
Die mintak dukung
Bila dah lepas certain area
Die pun menggeletis la nak turun

So balik tu saja la saya cakap kat yabang
Eeee.. tempat ni creepy la..
Gelap gile dalamtu..sunyi lagi
Sufiyyah puntakut nak jalan...
Sampai je kat gelap2 tu die suruh dukung bagai
Mengah nak mandikan dia pagi ni..

But sufiyyah enjoy her day dat day
Mcm takde pape berlaku
Malam tu she kind off dedar2 sikit..
Tapi kitorang tak la pikir apa2
Pikir maybe sbb cuaca yang over panas haritu...
Esoknya kami pun bertolak ke Morib
Kat morib la baru sifyyah demam high fever kot...




Lepas borak2 dgn yabang
both of us agree maybe sufiyyah nampak something kat stadium shah alam tu
Sbb lepas tu saya mcm perasan
Eh..  yalah..  sufiyyah sampai kat kawasan 'tu' je.. die mintak dukung
Sufiyyah bukan jenis camtu
Die ni tak takut punye budak..


Tapi yelah,..

sbb alam ghaib kan

wallahualam betul ke tak sufiyyah tu nampak
Die pun tak pandai cerita ke apa lagi

Lagipun everytime die nangis cakap ada momok ke apa
Saya selalu marah die..
Cakap there is no MOMOK.
itu bunyi dog..
itu bunyi ayam

tak nak la kecik2 lagi die takut pada benda yang tak nampak
not gud for her la kan..




ok..tu je cite yang tak berapa seram...







2 comments:

oya zihanee said...

actually.. seram gak bace.. ape tak nye, bce kol 1pagi.. hehehhe

gadisBunga™ said...

sebenarnya seram lah nik. kite baca meremang bulu roma.

umah kite kat kg subang tu setingkat je pun, tapi kat siling selalu dengan bunyi2 guli macam tu. kompem ada benda. tapi just baca baca ayat kursi aje, tu je yg mampu kitornag buat.

Related Posts with Thumbnails