Friday, February 7, 2014

Resipi Cheese Kut

rasanya its a phenomena la benda ni
ramai yang dah cuba

senang
tak payah bake2 segala
insyaAllah jadi
cuma lawa dengan tak lawa je
tapi lawa2 ni kena practise.
practise make perfect


done this masa aqiqah umar
first time
gile confident =)


and ada tamu yang mintak resipi for both cakes also
the chocolate cakes (bukan yang moist2 tu ye)
and cheese-kut

let me share cheese-kut dulu lah the easiest one



(gambar pun pinjam orang. heheh..  its quite well known recipe )


Biskut cream crackers (yang segi empat kecik)
cream cheese ( saya guna tartura.  more cheese more yummies)
susu pekat manis (1/3 tin je.  nak manis lebihkan lagi)
nestum (optional. nak letak jem pun boleh)
susu fresh milk.  (saya guna cuma 1kotak 250ml sahaja low fat pulak tuh)


kaedah
1) beat cream cheese.  guna whole block. beat sampai kembang
2) masukkan susu pekat manis.  agak2 ikut manis.  celet sikit kasi rasa (ok. yg ni jgn tiru.haha)
3) kalau rasa pekat boleh tambah 1 2 sudu besar susu.  seriously, jgn letak banyak.  kalau tak nnti cair sangat. beat sampai kembang betul
4) dip biskut dalam susu fresh milk, dan susun dalam loyang.  dip kejap je.  susun rapat2
5) lapiskan dengan cream cheese yang dah di beat tadi. jangan banyak.  agak2 tertutup
6)layerkan dengan nestum atau any jam mcm blueberry jem ke
7) pastu layerkan lagi biskut sambil tekan2 sikit.  layer sampai habis
8) dah settle lapisan atas sekali dengan lapisan cheese.  dan saya taburkan strawberry chocolate chips.
9) wrap dengan cling wrap dan masuk fridge bagi sejuk
10) potong dan hidang =)

The result..  taraaaa







senang kan  =)
selamat mencuba  =)





8 comments:

suezen said...

adui terliur haa

mommy aisy aisyah said...

salam queen, thanks datang melawat saya ^_^

nanti saya cari tips efektif mcm mana nak berisi..saya pun kerempeng juga..42kg ja..target sendiri 46-48kg tapi jenis tak makan banyak..ins sya allah

==================================

http://familysempoi.blogspot.com/2014/02/review-buku-mudahnya-menjemput-rezeki.html

BUNDA a.k.a KN said...

Bunda ziarah petang jumaat ambil resipi cheese kut..t kasih

dela said...

adeh.. lapaq

dela said...

adeh.. lapaq

d!d!b said...

Besnya kalau ad yang tolong buatkan..hahahah

d!d!b said...

Besnya kalau ad yang tolong buatkan..hahahah

d!d!b said...

Besnya kalau ad yang tolong buatkan..hahahah

Related Posts with Thumbnails