Tuesday, July 23, 2013

Biskut Oat bercelup coklat.. resipi mudah

Malamtadi sambung buat biskut oat pula..

nak perabihkan oat sufiyyah yang banyak tu

Dah la adunan tu buat hari ahad haritu.
So dah seharian dah dalam fridge
Walhal kalau dalam resipi setengah jam je

Jenuh jugalah nak tunggu adunan tu lembut balik
Sbb dah keras mcm batu
sejam juga makan masa
Masa tu dah cuak. ni kalau tak jadi ni siap sedia jelah dengar bebelan yabang  =P


Gambar mcm biasa..  nan hadoo..
Tangan takde seni
dah la tu..  oven saya bakar jenis tak sekata sangat..  kalau bake cake tu pun kene pusing2kan loyang..
cookies pun sama..
Jadi ada yang gelap..  ada yang cerah..  ada yang sedang2.  =p
dah dip in choc nanti okay lah kot..  haha
tapi this cookies boleh buat lagi next time
Dan boleh buat juga utk baby
Just pilih utk unsalted butter dan kurangkan/avoid gula..
resipi yang simple


Mari kongsi resipi..
saya copy paste sahaja dari owner resipi asal..
Abe Mat Gebu kita  =P

olahan resipi pasti ada juga..  hehe




BAHAN-BAHANNYA :
200 g mentega
80 g gula aising
1 camca teh esen vanilla
125 g tepung gandum*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
130 g "rolled oats"
150 g coklat masakan - saya avaoid this one dan gunakan  choc compound je.. lebih mudah bagi saya
1 camca teh lemak sayur (shortening) - ths one pun xpayah since dah pakai choc compound..  sedia di pakai  =P



Oat dan tepung gandum saya ada tambah sikit lagi sbb bila dah adunsemua die macammasihlembik.. jadi saya tambah sikit2 sampai boleh bentuk jadi doh..

KAEDAH :
  1. Satukan mentega, esen vanilla dan gula aising dalam mangkuk, pukul hingga rata, tak perlu kembang. Gaul rolled oats dan tepung hingga rata, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gaul hingga menjadi doh. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  2. Keluarkan doh, kemudian ambil secubit, bulat2 kan sebesar ibu jari, susun atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega dan tekan sedikit doh tadi dengan garfu. Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit. Sejukkan biskut atas jaringan.
  3. Cairkan coklat masakan bersama lemak sayur secara double-boiler hingga coklat cair, kacau rata. Celup sebahagian biskut tadi dan letakkan atas jaringan dan biar coklat mengeras. Simpan dalam bekas kedap udara...  (just cairkan choc compound sama juga kaedah double boiling..  celup dan simpan..lepas celup saya ada letak manik2 bentuk love sebagai penutup ketidak cantikan cookies ku..  tgk lah kat Mat Gebu punye.. menggiurkan.. kalau tgk saya punya?..  azab..  hahahha)



Jadi inilah 2 resipi simple..  mudah je nak buat.. =)
Saya buat adalah dapat dalam 100biji dgn perbagai size dan rupa tak termasuk adunan doh yang sufiyyah buat main 'golek2' juga..  haha...


Maybe akan repeat lagi resipi ni.. kene pergi beli butter dulu  =)

And good as finger food also..

Kalau baby lagi below 1y just avoid sugar and tukar butter biasa kepada unsalted butter..  =)

Memang jimat buat cookies sendiri..  sementelahan tahun ni budget cut out sana sini..
jadi tak dapat beli kuih raya..
marilah kita membuat sendiri
yabang siap suruh buat lebihuntuk hantar balik rumah Cik.
Tapi saya lah sogan..
kut ye pun sedap..  rupe nan hado
buat makan sendiri buleh la..  haha





Selamat mencuba  =)




3 comments:

suezen said...

mak aii...rajin u buat biskut skg ehh...x jual?? hihihihih

Dee said...

resepi mudah..tp k dee tetap malas..hahaha..

Qhaifa Nur said...

berangan thn ni nak biskut sendiri..malas beli konon...
nak buat simple2 saja macam biskut Queen ni...

Related Posts with Thumbnails