Wednesday, July 24, 2013

Malam-malam selepas terawih

Sekarang perut yabang dah mengecik
Rasanya lah
sebab makan pun sikit je sekarang
Selalu masak nasi satu setengah pot sekali hadap je
Skang satu setengah pot boleh bawa makan bersahur sekali


Tapi semalaaamm
Masak simple je
Ikan kembung masak pindang
Dada Ayam masak cili api
Tempoyak
Timun


Saya sendiri makan sampai 2 kali tambah

Nasi masak 1 3/4 pot..  habis.. sahur kene masak lain.


Pastu balik malam tu yabang mengadu katanya lapar..
Tapi tak nak nasi

Since bulan puasa ni saya mmg jimat sikit bab kuih2 ni sebab selalunya bazirlah kan
Jadi bila dia kata lapar tapi tak nak nasi tu kesian pula

Kebetulan sambal sardine 2 hari lepas punye masak duk perangat sampaikering sambalnya ada lagi balance sekor.  Dan teringat juga saya ada thaw kulit puff pastry masa nak berbuka tu..  mmg plan nak buat apa2 lah.. dah lama dah beli..  buatnya tidak..

Maka semalam buat sardine puff...  Ate,..  sardine sekor je kan.
Jadi dapat 3 ketul je
Tak boleh jadini
panaskan oven beria..  buat 3 ketul je

Cepat jela idea keluar
Teringat dada ayam yang di thaw masa nak masak ayam cili api tu.. metsi belum beku..

Lalu saya buat inti chicken curry

dapatlah lagi 5 ketul puff..  3 sardine..  5 chicken curry

Sedap..jimat mudah.
 Beli je kulit puff dekat tesco tu.. yang saya pakai tu brand kawanku ke ape ntah..  square shape..  ada besar2 tapak tangan je..



Ini resipi mudah buat CHICKEN CURRY PUFF


  • Bawang besar 1 labu (ambil size sederhana je)
  • Bawang putih 1 ulas
  • Dada ayam 1 keping besar potong kecil
  • Kentang 1 biji potong kecil
  • Rempah kari sikit
  • Daun kari utk lebih aroma
  • Garam gula




  • Tumis bawang..  masuk rempah kari. tunggu sampai pecah minyak
  • Masuk ayam.  kacau sebentar
  • Masuk kentang..  kacau..  masuk air sampai tutup kentang dan ayam
  • Biar renih sampai kentang empuk
  • buh garam dan gula secukup rasa
  • Lepas tu boleh lah scoop letak di tengah2 kulit puff..
  • lipat dua dan tekan hujungnya pakai garfu.. (jgn penuh2 sangat..  sbb puff ni akan kembang..  nnti terkeluar pulak isinya nanti)
  • Lenser dualng bakar dengan butter..  sapu kuning telur atas puff yang dah siap di lipat tu
  • Bakar suhu 200 celcius dalam 10-15 minit
  • bila atasnya dah garing tu done la tu


Siap..
Memang sedap

Berbaloi buat sendiri
Kalau beli dekat 7Eleven pun dah rm2 seketul
isi alahaaii..  melempai2 je mintak nyawa.. bawang lagi banyak dari intinya..


ni nak isi inti apa pun boleh..
Masa saya beli ni saya belum reti buat kulit karipap yang rangup..  lepas belajar di blog kak D.. dah lepas piawaian yabang..lepas ni nak karipap moh kita buat sendiri  =)


Pagi tadi sufiyyah dah selamat bawak bekal ke rumah BS...
saya bakar siap2 malam tadi
Pagi tadi preheat je balik dalam oven..



Dan pagi tadi..  sikit lagi nak terlajak sahur
Terjaga kul 5.35..  terus capai pinggan nasi.. tibai nasi sejuk dgn ikan pindang serta termpoyak..  kehkehkeh
yabang dah takde mood nak makan..  minum air kosong dan kurma je..
ngam2 habis makan org pun azan..
=P
balik ni nak habiskan pindang tu lagi...

kita pikir nak masak ape pulak utk malam ni yeh..







dah separuh ramadhan berlalu..
Masih bertahan tak membeli makan di luar
Ada sekali je..  itupun mmg saya kepenatan dan balik lewat dah since ada urusan rumah yg perlu diselesaikan. Tapau nasi lemak 4 bungkus

dan last weekend (ahad) berbuka puasa dgn kawan2 yabang..  itu makan nasi goreng kampung je

Lain2 saya masak sendiri
Lebih puas hati macam tu
Bersih
sedap (masuk bakul angkat sendiri ni..hehe.. tp luluslah piawaian yabang yg cerewet itu)
jimat pun jimat..


Ni yabang duk terkenan nak makan nasi tomato dgn ayam masak merah dan kuah dalca....  weekend ni lah insyaAllah..


Seronok duk rumah sendiri
Makan lah ape pun
tak payah pikir besok2 orang nak ungkit2
Siap pikir kita ni nak pijak kepala dia..  nak take over kedudukan die selaku MEM BESAR dalam rumah tu..
hahaha...  adoillah..  manusia mcm ni pun ada..
Jangan risau
aku berbahagia duk rumah sendiri.. biar kecik.  biar takde perabot grand2.
Masak sendiri untuk suami dan anak2 aku
4 tahun ni pun kami tak kebulur pun.
Aku masak juga
cuma tak hingin nak hantor kesana sangat
kalau selalu2 buat
lagi lah kau kata aku ni MENUNJUK2..
alahaiiiii..  manusia busuk hati mcm ni pun ada..
kesian laki kau..

4 comments:

Ein Makrai... said...

Sedapnyer....do visit my blog....

suezen said...

rajinnyerrr laaa....aku?? nan hadoooo nk msk2....tp skg aku bungkus2 bwk blk umah...tp x mkn pun. msk dlm peti ais. rasanyer dlm peti ais aku tu ade mihun kungfu 2 hari lepas. boleh kot mkn lg tuk berbuke ptg ni..alahai...

gadisBunga™ said...

sila sila masak nasik tomato wiken nih. hihihi~

kite nak berjimat cermat bulan puasa ni, tapi makin bertambah hari makin tak jimat pulak especially time buka puasa. sahur masak sendiri...boleh la jimat sikit kat situ.

masak lauk simple je tapi selera kemain lagi. hari hari kene sahur nasik, tak boleh tidak. telur masak kicap pun cukup. hihihi~

Softtouch [Hanim] said...

Leh cube karipap puff tu...tq nik share resepi....akk pun sama mana bleh jimat jimat..msk sndiri lg puas hati..kat bazaar slalunya xsedap n kdg2 basi.....b

Related Posts with Thumbnails