Monday, March 16, 2009

Orang Malaysia Bersopan Santun

Kes buli di Jalan raya memang serius. harini sepanjang cik queen nak sampai ke office jer, macam2 jenis pembulian berlaku, potong barisan(potong depan aku plak tu...pergila potong tempat lain..hangin betulla..) main himpit2.... kadang2 cik queen pun tak paham..ape best nyer buat orang lain macam tu?

adakah kerana :-
a) cik queen nie kecik, pompuan, bawak plak ViVa jer bukan BMW, Honda...
b) atau sebab cik queen nik muke senang dibuli..
c) atau sebab orang lain nie bebal tak reti nak bertolak ansur, nak bermanis muka...nak mengangkat tangan...

aduhai...hangin betul la aku....
nie pagi tadi, masa tgh mencari parking, depan kereta cik queen takde kereta lain. pastu ade satu kereta gen2 nie bersusah payah nak reverse nak keluar parking. Agak jauh sikit dari office cik queen tapi bolehla... Memandangkan takde kereta kat depan cik queen, cik queen takdela bagi signal... yela..takdela chop parking ke hape kan.. lagi pulak kat belakang cik queen pun takde kereta... (FIY kat situ kereta memang takde law..main sepah2 jer kalau nak berenti)...

so after kereta Gen 2 tu keluar, cik queen terus la masuk...erm..ok la nie...pastu dengar ade orang hon2...
sebab takde ingat buat salah ape2 cik queen pun matikan enjin, tutup aircond, amik bag..

masa tgh siap2 nak keluar tu ade sorang brade tu ketuk tingkap cik queen...ingatkan kenapa...
bukakla pintu sikit, pastu die kata

mamat : "kak, parking lama ke kat sini?"
queen : "yela, sampai habis kerja la..."
mamat : "saya yang nampak parking nie dulu, saya da bagi signal awal tadi da...."

aik..pelik la cik queen....bile masa plak mamat nie bagi signal... takde nampak pun....

queen : "bile awak bagi signal?saya tak perasan pun, depan saya takde orang pun tadi..."
mamat : "ade, saya kat tepi sana (merujuk kepada kanan jalan..parking tu disebelah kiri...)"
queen : "dah berapa lama awak kat sana? masa saya sampai takde pun.."
mamat : "saya da bagi lama da, tibe2 je akak muncul dari belakang pastu terus
masuk....bla..bla..bla..bla...(a.k.a luahan hati ..tak larat aku nak dengar..)"
queen : "owh..sorryla..saya tak perasan pun awak kat sana..." (yela..dah salah aku..maybe aku tak perasan die tercongok kat sana....)

okla...dengar pada cerita di atas nampak macam takde problem...betul tak..cik queen pun da admit maybe die memang da chop parking tu dengan memberi signal...tapi cik queen tak perasan....cik queen da say sorry....ok la...should be end like that la kan...

tapi....jeng jeng jeng....

mamat tu siap jeling2..pastu mulut die terkumat kamit macam memaki aku.....
cik queen terus bengang..hangin betul la....aku da say sorry.. yang ko bodoh pergi duduk sebelah kanan jalan, pastu bagi signal utnuk ke kiri...ape kehal...senang untuk cik queen nak ingatkan kalian, depan cik queen TIADA kereta lain....

so, cik queen pun da say sorry..yela..walaupun terasa tu bukan salah cik queen..say sorry sudah... tapi mengapa mesti nak jeling2..nak mulut komat kamit maki orang.... ape salahnyer die pun kata "owh takpe2...." yela...cik queen pun boleh jer cari parking lain.....

selang 2 3 petak parking ade satu lagi parking..jauh lebih best dan lebih dekat....betul2 depan Pos Malaysia.... so then, cik queen pun rasa sangat la pelik...kenapa la nak direbutkan parking yang satu tu sampai komat kamit mulutnya memaki orang lain....orang tu bukannya bertegang urat takmau mengalah..da say sorry... ini lagi nak tarik muka...

sopan santun bukan sekadar bercakap....ia juga dengan perbuatan.... kadang2 kita tak keluarkan kata2 carutan..tapi dengan perbuatan boleh membuatkan orang lain marah....nak mintak maaf terus tak jadik tarik balik...

bersopan santun juga bukan sekadar meminta maaf, tapi juga menerima maaf dari orang lain....
dalam hal nie...bagi cik queen die pun salah....
baghal gi duduk kat akanan jalan buat ape...amana la orang nak perasan....
pada mamat tu...



BAGHAL!!!!








(pix diambil dari puisifansuri.blogspot...)maaf ye....hehehhe

3 comments:

D i a n A z w a said...

paling benci dgn kete² beso yang speed ngalahkan kilat.
mencikk!!

fazemy said...

Ahahahaha...akak dulu pakai kancil. Mmg slalu kena buli kat jln raya. pastu sbb akak tak terer bawak kete sgt kot. klw tgh jem slalu org potong Q. Skrg akak mmg dikenali pembuli org plak. haha. Mentang2 dh terer bwk kete. Klw kat jalan yg familiar tu mmg slalu la potong line org. tp secara bersopan. angkat tgn dgn pura2 salah masuk line. Baget pemandu lain akan bg jln dgn alasan pompuan..tak reti bwk kete sgt.

Penah gak ada kes cam Queen ni. Time tu kat melati utama. Ada kete honda ke apa tah lupa. Kete org kaya2 la. dia dh tunggu kat belah kiri nak masuk parking. tp dia tak bg signal. Lps kete 1 tu kuar je akak dia confident nya masuk. Then kete honda tu pergi kat blakang kete akak. Bini dia siap kuar carut2 tah. Bila akak kuar diorg dah blah. Baru nak gaduh td. Sape suruh ko tak bg signal td. 1st come 1st serve la. muahaha. kejam tak akak. hee

Queen said...

hahahaha...kijam2...memang hati batu..keras2..
queen tak retik...muke pun sepocen jer..takut sikit nak lawan...

yelah..temperature lambat nak naik..
die sekali kaboom jer..

Related Posts with Thumbnails