Tuesday, August 27, 2013

CCRIS dan CTOS

CTOS..  nama dah blacklist..  bank akan keluarkan notis.  Kalau buat loan kereta.. kereta kene tarik..kalau rumah.. rumah kene lelong.  dan kita masih perlu bayar remaining balance beserta dengan fees utk clearkan nama dari CTOS...
ada orang cakap CTOS dah tak valid..  tapi wallahualam.. saya kurang pasti.


yang kedua..  CCRIS
CCRIS ni adalah record payment loan kita.

Setiap bank tetapkan PEMBAYARAN SETIAP AWAL BULAN.
dan ada tempoh tenang selama 15hari.
dari 1-15hb..  ada interest yang dikenakan.. Tapi tak banyak.
selepas 15hb..  barulah dikira late payment.
Interest pula lebih tinggi berbanding dari 1-15hb tu..

Kemudian setiap 15hb..bank akan hantar satu report kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk rekod loan kita..



Perhatikan jadual kat atas ni..  (sumber google..ezypayment kalau tak salah)..
Bank 1 pada bulan June - 1, July -2..
itu bermakna pada bulan June tunggakan satu bulan.. July 2 bulan..  berterusan sampai bulan February..

Itulah rekod pembayaran kita..
Dan rekod ini hanya akan clear selepas setahun pembayaran tu cantik..  0 = tiada tunggakan..  bagus..

Jadi kalau lah kata ada tunggakan yang banyak sampai 3 bulan pada Disember 2006.. kalau lepas tu clear semua..  Disember 2007 baru lah rekod tak cantik tu dissapear.

Saya ada tanya bank...  berapa teruk rekod tu akan di tolak permohonan oleh bank?

Ini pendapat dia selaku org yang uruskan pinjaman bank.
Katanya
Kalau satu bulan biasanya pihak bank masih okay...
Kalau dua bulan..  masih consider 50-50..  dan sekiranya kita shoot loan 90%.. percent tu akan reduce maybe 60-70% je..
Kalau 3 bulan tunggakan..  maksudnya ada no 3 dalam jadual tu..  bank akan reject terus

lebih2 lagi kalau banyak rekodnya.. tetiap bulan ke...


Ada lagi satu cara nak clearkan..  Settlekan keseluruhan pinjaman..  Automatik rekod clear..



Ok..  apa efeknya kalau kita submit loan tanpa tahu kita ada BAD RECORD..
Contohnya..
apply loan..  loan pula join application..  husband and wife. Husband jadi main applicator..  wife adjoining je... (tanggung jawab tu kan di bahu lelaki..kehkehkeh)

Bank check..  wife clear..  husband sangkut sbb CCRIS....
 bank automatic akan tolak permohonan tadi. Dan akan cuba continue dgn nama wife je..  Tapi secara automatic percentage wife terjejas..  wifenya cuma lepas 80% sahaja.. Sebab kata bank 'YOUR HUSBAND ADA BAD RECORD PAYMENT'
bila 80% je.. kene prepare lagi 25% dari harga rumah dalam bentuk CASH...
omak kau.. kaya betul la kan..
kalau rumah berharga 300k..  25% = 75k..  walawehh..  ni jual segala harta benda pun belum tentu ado..
tak tau lah kalau ada orang yang KAYA kann... saya tak kaya..  saya org susah..
saya bermula dengan 0..

Ada bank yang boleh consider tutup mata anggap suami tak apply bersama dulu..
Dapatlah wife loan mcm yang dikehendaki..
Tapi bila nak buh nama BERSAMA dalam SnP, xdapat.  SEBAB?

SEBAB nama SUAMI DIA CCRIS...  Bank dah tahu..  jadi kalau letak juga nama bersama.. bank akan tolak.. ini bukan semua bank.. tapi dgn jarak masa yang singkat..  mmg tak sempat dah nak cari2 bank mana yang boleh offer dgn baik. (kene tengok juga interest yang di offer tu negatif berapa..  penting tu)

kenapa nak letak nama bersama?
Sebab kalau takde nama dalam SnP.. tak boleh keluarkan duit dari akaun 2 KWSP utk pembayaran 10%deposit tu...
Bila tak boleh keluarkan..
segala cash yg ada di tangan tu kene lah digunakan untuk tampung perbelanjaan nak bayar deposit tu.
Habislah budget utk mendeko2 rumah kita nnti sbb kita dah guna utk tampung deposit
Pestu duit KWSP bukan boleh keluarkan untuk buat kitchen cabinet..  haha..
Ada yang sampai kena pinjam mak pak duit tabung haji sementara nak buleh keluarkan duit KWSP..  kerana kes2 emergency mcm nilah..  



Nampak tak kesan buruknya?


Memang later on boleh buat sekali lagi SnP masukkan nama suami after rekod dah clear..
TAPIII nak kena keluar duit lagi untuk bayar lawyer..
bukan murah2 ye.  lawyer je dah 6-7 ribu..  siap jelah..



Akaun 2 KWSP bukan banyak mana pun..
jadi berapa jelah boleh digunakan..

Kalau kes sangkut buat loan..  lagi2 loan mcm ni..
Orang otomatik boleh agak ape sebabnya
Tak payah cerita pun orang tau apa sebabnya...
Sebab bank takkan simply tolak permohonan kita
Lainlah beli second house ke..
Atau apply personal loan ke..

Kalau baru first time nak buat loan..
tak lepas..
Jadi jangan main tuduh2 la orang jaja cerita 
kannn
Fitnah namanya tuh...



Jadi hati-hatilah untuk buat loan.

Kalau kata die bayar cantik sekalipun..
Tapi big amaun..
Komitmen tinggi
Nanti kita nak loan utk diri sendiri tak lepas sbb komitmen tinggi
Skang nak apply loan rumah makin susah
Tenure dipendekkan jadi 35 tahun je
lagiiilah susah lepas..



Tapi skang kan kecoh plak PTPTN nak link dgn BNM kan..  mmg otomatik ramaila yg sangkut CCRIS..  haha..  hopefully kalau betul la dilaksanakan..  adalah cloumn remarks ke..  ape ke utk menunjukkan ianya adalah PTPTN.. hehehhehe

tpi masa kecoh2 haritu..  saya mmg urut dada..lega sikit..  sbb loan rumah saya dah pun LULUS..  mmg ada hikmah la terkejar2 haritu.
Ha..  jangan salah sangka pula ya..  saya bayar tau PTPTN..kalau saya HUTANG saya BAYAR tauuuuuuu
potongan gaji tru LHDN lagi,
Yabang pun bayar tau..
bulan2 rm500 tauuuuu
(tu yg tak mampu nak bermewah2..  huhuhu.. nanges)

tappii..  sbb dulu masa PTPTN susah nak buat bayaran balik
Tak macam sekarang on9 transfer boleh
atm boleh
kiosk boleh
Maka kami ada tunggakan adalah rm4k sorang
dua dah rm8k..
mmg nan hado lah nak bayar lump sum
marilah bayar ansuran berjemaah
belajor dah tinggi
ginilah ropenya
tanah air ku yang tercinta...






diluluskan oleh :
lembaga penapisan blog filem

16 comments:

gadisBunga™ said...

hehehe. saya suke entri ni. sebab ada info dan yang paling penting bagi bukak mata sikit orang orang yang tertutup matanya.. :D

Bitt (double IS) said...

insyallah rezeki tak kemana...jgn pening2 pasal duit k :)

Aslindah Bt Abd Hamid Aslindah said...

Salam saye nak minta bantuan bagaimana nak clear kn nama dari bank.... saye ada buat persenol loan tapi sye tak bayar dri start pembayaran tersebut.... di sebabkn masalah peribadi dan terus balik kg...start dri ctu sya tak buat bayaran.... macamAna saye nak clear nama sye....

Diana Kuddus said...

Itula pening bila nak apply loan sangkut kat ccris bagai... Kalau ade rezeki..ade lah tu.. Senang-senang meh lawat www.kindhearty.blogspot.com

Nadiajip said...

ASLINDA..if nak clearkan nama 1 je cara dia..kena clearkan hutang tu..if x..jadi la mcam saya..CCRIS....selagi xbayar..nama jadi ccris...so kena clearkan..nak buat loan punya la payah walau keje gov tetap...klu de pun bank yang amek...akan de charge 8% ke 6% dari loan kita...kira tu bayaran untuk org dalam..contohnye loan 50 k...8 ke 6k utk org dalam n itu belum tolak hutang ccris....so...klu de pun..rate tinggi..sakit nak bayar bulan2....syaa pun fenin dah ni...

shasha's said...

Klu kte dh buat settlement ccris tp nma still blcklist mcmna ye? Ade cara lain nk clearkan tak?

shasha's said...

Klu kte dh buat settlement ccris tp nma still blcklist mcmna ye? Ade cara lain nk clearkan tak?

shasha's said...

Klu kte dh buat settlement ccris tp nma still blcklist mcmna ye? Ade cara lain nk clearkan tak?

intan jamilah said...

same la..keje gov jugak tp bank x nak approve sbb bad record ccris :( br berkhidmat early dec last year. igtkan maspk gov ni snang la nak dpt loan tp ssh...penat2 je clear ptptn n utg dkt aeon skali x lps jgk. dlu gj besar so ade kete 2 bijik name saye...da 2 kali jmpe pentadbir ni...rs malu plak nk jmpe skali lg. dgn koperasi leh la lepas kot tp dkt ckit n interest pon tggi sgt. yg org dalam tu awk de contct number ke? kalau ade sy nak boleh? urgent sgt nak pkai duit

intan jamilah said...

same la..keje gov jugak tp bank x nak approve sbb bad record ccris :( br berkhidmat early dec last year. igtkan maspk gov ni snang la nak dpt loan tp ssh...penat2 je clear ptptn n utg dkt aeon skali x lps jgk. dlu gj besar so ade kete 2 bijik name saye...da 2 kali jmpe pentadbir ni...rs malu plak nk jmpe skali lg. dgn koperasi leh la lepas kot tp dkt ckit n interest pon tggi sgt. yg org dalam tu awk de contct number ke? kalau ade sy nak boleh? urgent sgt nak pkai duit

Queen said...

kalau dah clearkan hutang.. kena tunggu sekurang2nya 6 bulan baru nama kat ccris clear..

jadi kalau dah clearkan tu. tunggulah 6 bulan ke setahun.. nama akan clear sendiri.

Nudin Senin said...
This comment has been removed by the author.
Mark Lily said...

Semoga Allah pujian
kakak dan adik saya, menangis lagi untuk host yang menjawab doa-doa saya
akan menjawab Anda, bagi mereka yang mengatakan tidak ada pemberi pinjaman yang tepat pada
internet adalah pembohong, aku ingin kau tahu bahwa masih ada beberapa lender
adalah pinjaman yang baik dan nyata, dan ada satu yang menjawab Allah doa-doa saya.
Saya telah menjadi korban penipuan internet dan saya ditipu dari 53 juta sebelum
Saya bertemu dengan seorang teman yang bercerita tentang salah satu pemberi pinjaman benar, pada awalnya, saya meragukan
dia karena pengalaman masa lalu saya, saya takut tapi teman saya mengatakan kepada saya lakukan
takut bahwa ia adalah satu-satunya yang dapat membantu saya dalam keuangan saya
masalah, saya mengambil keberanian untuk mencoba maka saya diminta untuk melakukan pembayaran untuk
transfer kredit dan saya diberitahu teman saya dan teman saya memberi saya katanya bahwa saya
harus takut, dan saya mengikuti dia dan saya melakukan pembayaran, tapi yang terbesar
mengejutkan saya, setelah saya membuat pembayaran transfer, saya mendapat pinjaman saya di jam kurang
t. Saya sangat senang, dan hari ini tanda ibu lily Dewan Pinjaman membuat saya yang saya
pagi. Itu sebabnya saya membuat kesaksian ini bahwa Ibu tanda lily adalah kredit yang benar
pemberi pinjaman di internet dan saya juga mencoba untuk memberitahu saudara-saudara saya untuk
sangat berhati-hati sehingga Anda tidak akan ba korban seperti saya. jika Anda benar-benar membutuhkan
pinjaman di internet, Anda lebih baik menghubungi Ibu lily dan saya berikan penuh
jaminan bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda dari perusahaannya. Emailnya
marklilyloancompany@gmail.com Tuhan memberkati Anda semua

Dr Aliu Shadira said...

GENUINE LOAN WITH 3% INTEREST RATE APPLY NOW.
Are you in need of a Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get your loan at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

Nurliana Novi said...

Halo,
Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
 Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (Elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

MrHAMDN Alhousani said...

Do you need Personal Loan?
Business Cash Loan?
Unsecured Loan
Fast and Simple Loan?
Quick Application Process?
Approvals within 24-72 Hours?
No Hidden Fees Loan?
Funding in less than 1 Week?
Get unsecured working capital?
Contact Us At :mrhamdnloanoffer@gmail.com
LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
================================
*Commercial Loans.
*Personal Loans.
*Business Loans.
*Investments Loans.
*Development Loans.
*Acquisition Loans .
*Construction loans.
*Business Loans And many More:
Contact Us At :mrhamdnloanoffer@gmail.com

Related Posts with Thumbnails