Thursday, August 18, 2011

bottle training day 4

Hari semalam cuti nuzul quran kan...(saat korang baca entry ni should be semalam la..hehehe)

saya dah mula berpuasa...  okla..sempat  gak berpuasa walaupun cuma belas2 hari je.


Yayah cuti...
Jadi ada la yang bantu saya mengasuh sufiyyah...  Malah yayah beria2 nak asuh sufiyyah...

Dan hari ni lebih mencabar..  Yayah tak sampai hati tgk Sufiyyah kejung2 nanes nak susu...botol xmoh..

Dan saya keras2 hati tak nak bagi Sufiyyah susu badan...

Yang menjadikan keadaan lebih gawat..  Hari ni Sufiyyah selsema..  Tak samapi hati punya pasal..pukul 1 lebih tadi dah bagi susu badan...  Dan selsema Sufiyyah makin teruk

Masa susukan dia tu...terasa sayu sangat hati...

Kesian dgn sufiyyah..dia macam tahu2 je saya nak tinggalkan die.....Sungguh2 die hisap susu..dengan susah payah sebab selsema lagi..

Petang semalam dah tak tahan..  Agaknya yayah dah tak sampai hati nak dengar anak die bernafas berkahak2...  dan mungkin juga dah tak tahan telinga nak dengar yummi ni mengadu2 anak selsema...  Maka pukul 6 ptg pun 6 ptg la...gasak dalam renyai2 hujan oergi cari klinik

Satu klinik pun xbukak sebab public holiday..  Yayah pulak nak pergi kat klinik kanak2 je..  Takpun klinik family....  lain2 klinik xnak..  Jadi patah balik rumah


sampai rumah elok je Sufiyyah bersin..saya sedut selsema dia...
Itupun dapat ciput je..tak reti nak sedut..tapi nampak la die lega sikit...dapatla tidur lena lepas menyusu...



Ni saat entry ni ditulis...dapat dengar Sufiyyah bernafas dengan susah payahnya...  Rasa sedih je...rasa nak je amik selsema tu tempek dekat hidung sendiri......


Esok tgk keadaan..kalau pagi tu Sufiyyah masih selsema....dan dia tak nak minum susu botol pagi tu..maybe terus bagi susu dada...atleast sampai dia baik dari selsema...


Tak sampai hati..huhu




Pssstt...dah terlambat sangat ke nak train sufiyyah menyusu botol?..sekarang die 4w je...huhu

4 comments:

cheqna said...

alahai siannya kalau baby kene selesema ni
get well soon sufiyyah

~ana~ said...

xpe nik..usaha tangga kejayaan..jgn mudah patah semangat..sometimes kita x smpai hati tgk anak nangis sikit terus je nak direct feeding..tp smpai bila..kalau fulltime housewife xpe la...

nik, ni petua yg ana guna kalau anak2 selsema.ambik kunyit hidup, asah sikit..pastu campur dgn kapur makan tu, letak kat batang hidung dia. insyaallah selsema cepat kering.

gadisBunga said...

hmm...clueless bila cakap pasal baby ni sebab sendiri pun belum ada baby lagi..

pape pun semoga nik teruskan usaha train sufiyyah menyusu botol. berusahalah!

Bitt (double IS) said...

jauhkan dia dari kipas...

time ni la dia tak selesa langsung walaupon kipas slow...cuba nik biarkan dia tanpa kipas dulu...jgn pakaikan dia baju tebal2 or selimut kalau tak berkipas nanti ruam...

memang kita akan berpeluh2 tapi dia ok...pernah tanya doctor. doc kata, kalau kita panas dia selesa, jika dia tak keluar peluh kalau kite sejuk dia lagi sejuk...dia baby, lain suhu badan dia...

Related Posts with Thumbnails