Friday, November 25, 2011

Meniarap at 4m 1w 4d

Selama ni duk la terpikir..Sufiyyah tak nak meniarap ke?
Sebab leher dah kuat..  dan every morning memang saya tiarapkan dia atas dada sambil main2 dengan dia..

Kalau bab menendang2..memang Sufiyyah cukup teror..tu yang selalu je kene perhati2 takut die elokje langgar dinding..hahaha...lagi kuat die menendang / menggelinjang bila org bukak pampers dia...xtaula apesal..

Anak orang lain rata2 dah meniarap..ada yang dah start mengengsot..Sufiyyah tetapla mengengsot secara terlentang..ape kes? Walaupun setiap baby berbeza development nya...  Tapi saya yakin Sufiyyah dah boleh..mungkin perlu sedikit bantuan..

So dalam 2 minggu lepas kitorang gigih la latih sufiyyah..budak ni malas sikit.. kadangtu dah terlangkup sikit gigih die terlentang balik...

kalau mula2 latih tu kene tolak bontot die tu...pastu 2 3 hari lepas just pegang tangan die..tarik sikit die dah boleh meniarap..pastu bantu die keluarkan tangan yg satu lagi....

Yabang latih dia every morning...  Pagi ni nak dijadikan cite..bangun lambat...dah tu..Sufiyyah plak berak sampai tembus..  walhal malam tadi dah tukar pampers...  So siap2 mandikan dia..  yabang pakaikan die baju..pastu biar je die tergolek2 kat depan TV... 
Sementara saya siapkan bfast...  Yabang gosok baju...

Dengarla si kecik ni duk mengomel2 depan tu..  Jerit2 sikit..  kitorang just panggil2 nama dia la nak suruh die senyap..budak ni kan takut kene tinggal sorang2...

Pastu yabang jengah la sebab die tibe2 senyap.. 

rupa2nya die dah mcm ni


Yabang cepat2 panggil saya...saya mas atu tak ambil kesah sangat sebab yabang memang suka panggil2 kalau saya tengah sibuk..ada je benda remeh2 yang die sibuk nak panggil saya..

Agaknya saya buat tak layan..die terus cakap..

"Yang..tengok la ni....anak meniarap"

"Yeke..pandaaaiii..(masih buat tak endah sbb kan 2 3 hari lepas yabang mmg training die..everytime sufiyyah dapat tertiarap dia akan panggil saya)"

"Yang..tengok la ni..anak meniarap sendiri la"

"Ha..yela..sayang tengah masak ni"

"Yang..sungguh la..abang tak tolong..abang tengah gosok baju tadi..tengok la ni"

"Haaa?..yeke (baru excited)"

terus brlari keluar..tengok2 che mek tu dah macam di atas..  Terus terjerit saya kesukaan (drama sungguh ko ni nikimah)....walhal anak baru pandai meniarap..kalau besok anak dapat no.1 dalam tadika entah2 saya siap buat press conference....hahaahahhahha

Akhirnya.....


Sufiyyah Humairah...  Ummi sangaaat bangga!..  Good job my dear...  Muah..Muah..Muah....

So lepas tu dengan hati berbunga2 terus capai kamera dan snap2 lagi..  Tapi sebab duk teringat tumisan atas dapur... dengan hati yag terlampau seksaited...
gambar semua gegar2.. 

ada pesan yabang suruh amik video..yabang...tau la die kan..banyak nau alasan.....


Nampak sufiyyah sangat excited...waaah..karpet ni bulu2...best2...  hahaha....(abaikan pemandangan bersepah kat belakang tu ye..  penuh dgn barang sufiyyah...dengan kotak ariel (tu keje yabang la tu nak tgk TV1 dengan clear masa Malaysia lawan Syria haritu)

So lepas ni Ummi kene la beli playing MAT yang lebih bersesuaian..dah survey dah haritu..yela..tak nak la kang Sufiyyah jilat2nya karpet ummi yangberdebu tu kan..hahaha....dalam 29.90 kat Jusco


Alhamdulillah.....motor skill Sufiyyah pun getting better... Die dah boleh pegang Hippo dengan baik.. pegang frog dgn baik.. Paling die suka pegang Teether die...



Hari ini dalam sejarah
25 November 2011
4month 1 week and 4 days (based on ticker di blog ni juga)
Sufiyyah dah boleh meniarap... 


Gaya rambut terkini...  Agak2 kalau lepas ni keluar lelaki mcm ni lah gayanya..  UMAR MUKHTAR..  hahaha..



8 comments:

MamaEma said...

seronokkan bila tgk setiap perkembangan anak...

Dee said...

cute betullah suffiyah ni kan..kejap je tu nik..sok2 tgk dah berlari..

Mimy Hamid said...

finally dah meniarap anak ummi

Bitt (double IS) said...

huhuhu congratulations sufiyyah...perghhh sudah ada nama boy...huhuhu ape lagi bila nak proses..akekekekee

Daddylicious said...

tak lama lagi dia merangkak pula...hehe jenuh nak kejar...

Softtouch [Hanim] said...

bagusnya...tahniah suffiyah.....lepas ni mengesot plak....

cikbedahlaser said...

kembalikan muke gadis ayu sayaaaaaaaaa... uhuhuhhuu

nkniessa said...

dah siap ada nama utk adik dah tu.. heeheehee...
nnt suffiyah jgn buli adik ek...

Related Posts with Thumbnails