Thursday, November 17, 2011

Perlu kreatif.....

Hidup ini perlu kreatif..
Kalau tak semuanya perlukan $$$$...
Semua kene beli..

Ini antara perkara yang boleh kita jimat...

NURSING COVER

gambar ni contoh je ya.....  saya nak beli juga mula2..kemudian sya pergi tgk kat kedai...dan saya dapat idea...hasilnya

 My own nursing cover..  cuma gunakan 2 pin..pin kiri dan kanan..yeay..dah dapat nursing cover..  shawl ni hadiah dari Tuan rumah saya..masa tu die pergi buat umrah kalau tak salah..  Shawl ni jarang dan besar...  takdelah sufiyyah panas...

PENJIMATAN : +-RM50


HANGING TOYS


Toys ni memang bagus.. untuk baby development...  baby dapat latih motor skill dia..  tapi kalau beli gunakan $$$$ jugak la..  ada yang mahal..ada yang murah..kalau sekali dgn mat dia, mampu mencecah ratusan juga...  jadi saya buat seperti ini

Cuma gunakan kembali apa yg ada di persekitaran kita..  saya gunakan penyangkut baju yang sudah tidak digunakan.dan ikat toys..loceng.. kain berwarna pun boleh..paper berwarna pun boleh... 

PENJIMATAN : +-RM50 - RM100

Kalau nak ikutkan fesyen dan teknologi..kadang memag tak terkejar..
Asalkan dapat capai matlamat.. Apa2 kaedah pun boleh..  Jangan tak tau..  Sejak Sufiyyah lahir..boleh kira berapa banyak toys yang saya belikan pada dia..

1) Teeter. - 5.90
2) Rubber Frog (7pcs) - 4.90
3) Multicolor Rubber Hippo (6pcs) - 12.99
4) Lamaze hand rattles (2pcs) - 18.00
5) Elephant 'Bobo' Soft toys - 22.90

tu jela..dan itupun beli secara berperingkat..  Konsep kami..sampai masa baru beli..  yang Bobo tu pun sebab Sufiyyah masih perlu belajar pegang something soft mcm kain2 mcmtu..  Kalau rubber tu die belum pandai grab dengan baik...

Tapi bila tgk list di atas..  waahh..nampaknya dah banyak toys sufiyyah..so stop dulu la.. =p


ppsstt..zaman saya dulu main dgnkotak..periuk..senduk..  mana ada toys2 ni..kene jahanamkan dengan abg2 je.  =p





7 comments:

cheqna said...

bagus..kreatif dan paling penting boleh jimat..=)

cikbedahlaser said...

serius aku suke idea ko... klu sarip tgk n die ade anak.. kompom die akan ikut idea ko.. hehehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kreatifnya Nik !


*tekan button like. ;o)

MamaEma said...

wah, sangat kreatip ni

Mimy Hamid said...

betul nik...apa leh jimat..kita jimat..teknologi tak terkejar lagi pun baby cepat besar...kita dulu pun takde camtu..

Qhaifa Nur said...

suka bab susukan anak tu memang kreatif...

Hunny Kitty said...

creative mmg menjimatkan! kudos sis!

Related Posts with Thumbnails