Monday, September 19, 2011

Nak anak express

Susu Sufiyyah Alhamdulillah banyak...mencukupi malah berlebih2...

Jadi saya terfikir.. antara anak susuan...dengan membeli deep freezer..mana lebih baik?..


Abang no.2 saya kata

"buat apa beli deep freezer..susu sufiyyah dah mencukupi..lebihnya throw out jela"

Betul juga..  selagi belum diminum oleh anak saya..maksudnya belum jadi rezeki dia..  Jadi anggap jela susu lebihan tu bukan rezeki dia..kenapa mesti beli deep freezer...

Mungkinkah susu tu rezeki anak lain..

Ye..dengan 5 kali kenyang..saya akan ada anak express..  yang akan disayangi..dilayan sama rata seperti anak sendiri.....

Sebut memang mudah..  Tapi Yabang kata..  Kalau nak ambil anak susuan..bukan sekadar bagi susu dan lepas tangan..  Dia nak anak tersebut dilayan dan rapat dengan kita macam anak sendiri..  Yela..bila dah disusukan..jadi anak die lah jugak...  mahram..tak boleh kahwin...

Jadi sekarang masih libang libu nak ambil anak susuan..  Sebab masih mencari yang sesuai..

Jadi buat masa ni..selagi takde deep freezer...selagi takde anak susuan..

Susu2 sufiyyah yang old stock akan jadi sebahagian dari air yg mengalir di sinki jela...

saya..tapi apa boleh buat...

Bayangkan..saya pump cuma 2 kali di office dengan mengambil had maksimum B ni boleh menampung susu..

pukul 11 sekali..pukul 4 petang sekali....

balik rumah terus direct feed anak....  sepanjang saya bekerja sufiyyah cuma minum maksimum 10oz sehari...

saya pump 30 oz sehari..oh ya..malam sebelum tido pun saya pump..  kalau tak nnti sufiyyah tak selesa nak menyusu waktu malam sebab aliran susu yg terlampau banyak..

Jadi saya perlu menyimpan lebih kurang 20 oz sehari..


Kalau lah ada anak susuan...  at least boleh bagi dalam 15oz sehari...  dapatla tampung2 susu ibunya...


lagipun budak yg ada ibu susuan ni..otak die lebih bijak..  Sufiyyah ni..sebab die minum tak banyak..  Kalau tak, nak juga disuakan pada yang lain..  supaya dia pun bijak


kalau ada antara kalian..  yang tau sesiapa yang memerlukan..
bagi tahulah..

akan dibawa usulnya pada yabang...

7 comments:

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah...
mulia sungguh..

dah follow

Mimy Hamid said...

seronok nya susu byk..bagi la tips...rezeki sufiyah kan

Dee said...

brp lama susu ibu boleh disimpan ye dlm freezer ye? k dee tak tau..hihihi...

mrs.spicy said...

sayang kan nak buang susu macam tu jer...

gadisBunga said...

wow...naluri keibuan nik makin menebal sekarang ni. :)

gadisBunga said...

penah dgr tak ice cream perisa susu ibu kat luar negara? mueheheh~

Ati Masrif said...

dah besar baby...

comel sangat dia

patutlah dpt byk minum susu :)

Related Posts with Thumbnails