Monday, June 23, 2014

Layanan pada anak syurga itu

Rasanya famous kejap la mak budak tu dengan statement nya yang mendidih je hati ni baca.  Rasa nak pang satu kali.
Bapak pulak dah tak tau kemana..  Kawin nak.  anak tak kesah jadi apa.


Tapi let alone lah.. Besok dia menjawab la kat akhirat.  Elok2 tuhan bagi peluang tempah tiket ke syurga. Kau sia2kan.
Memang..  bukan senang jaga anak syurga ni.  Perhatian lebih, belanja lebih,
Tapi ada caranya kan
Kalau dah sampai baju reput di badan
Bilik yang kotor busuk penuh najis
Apakah itu?
Binatang
Harap bertaubatlah sementara ada peluang
Tak nak cakap lebih2
Sebab saya tak benci dia
Tapi saya benci kutuk dan keji perbuatan nya
Sampainya hati (tapi mmg ramai je yang sampai hati.  ni budak OKU...  yang orang tua kat rumah orang2 tua tu, yang kaki judi, kaki dadah ambik duit mak bapak tu, yang org tua dah tak larat bawa diri pun terpaksa bekerja sebab nak tampung anak yang sihat tubuh badan gemok badak pun adooo..  dunia kan)


Saya yakin.  Allah biarkan anak syurga itu hidup.
Kalau fikir logik akal
Dengan kotor
Dengan najis
Dengan tak ada makanan

Tapi anak syurga itu terus hidup
Tak ada pun kata nak kena rotavirus ke
Pneumococcal ke..
Elok je

Aku yakin Allah tak tarik nyawa dia bukan sebab Allah tak sayang
Allah sayang
Sangat sayang
Sayangnya Allah tu bukan pada dia sahaja
Tapi buat kita semua
DIA bagi satu titik untuk kita sedar
Sedar bahawa dikalangan kita ni masih ada yang susah
yang perlu bantuan

Sudah ke kita semak diri kita sendiri
Ahli keluarga kita ada yang susah tak?
Apa cerita
Cukup ke makan?
Cukup ke pakai
Kebajikan?

Check pula jiran2 kita
Ada ke yang susah?
Yang perlu bantuan?

Selepas semua disekeliling kita ni kita dh check
Baru check yang jauh2

Sebab tu lah Allah kata
Yang layak terima zakat tu golongan fakir dan miskin, mualaf..
Bukan anak yatim ye (kecuali anak yatim tu susah)


Semak balik, kita makan beras, makan kicap.
Orang sebelah ada ke kicap nak makan?
Kita makan Ayam, makan sotong, makan ikan merah, ikan bawal, ikan pari, ikan tenggiri
Orang sebelah makan nasi dgn kembung pecah perut nak suap utk 7 orang makan


Saya kadang kalau tengok kesusahan orang
Rasa ya Allah..
Aku koman2 dapat jugak makan kembung mata merah
Dapat juga sebulan sekali kuis2 duit dalam poket makan udang, makan sotong
Biarlah dah melempai2 pun
Alhamdulillah.  merasa lagi lah...
Tak ada lagi sampai tak ada duit nak beli beras pun
Masih ada savings yang boleh dikorek2 saat susah.
Alhamdulilah...

Tengok budak ni..  Sampai tinggal tulang
Allah.. rasa sebak sangat


Saya tak mau bebel panjang
Bagi saya budak ini Allah teruskan dia hidup utk memberi rahmat buat orang lain
Memberi lebih kesedaran dan kesedaran untuk kita semua


Kita beli beg mahal
Kita beli baju mahal
Kita beli makanan mahal2
Kita makan sedap2


Berapa ramai diluar sana yang kita tidakkan haknya utk menerima nikmat yang serupa.

Let alone lah badan2 kebajikan yang ditubuhkan di malaysia ni
Baitulmal yang menguruskan duit zakat (saya pelik bagaimana pengerusinya, pegawainya mampu tidur lena, makan sedap sedangkan dibahu mereka tergalas tanggung jawab yang besar.. mereka memang hebat..  rasanya umum tahu betapa susahnya nak dapat wang zakat)..

Jangan tengok orang..  kita semak diri kita..  UAI kata..  biarkan orang tu nak menipu, sindiket ke apa. Kalau mampu kita hulur, tolong, bantu.  Bantu takat yang mampu.  Mampu seringgit bagi seringgit.
Dia tipu dia dengan tuhan.  Tapi kalau kita tak bantu...  itu kita dengan dia..
Wallahualam..








Layanan pada anak syurga itu

Keji
kotor
Jijik
Layanan pada anak syurga itu
Hina
Benci
Daif
Layanan pada anak syurga itu
tidak mampu diungkapkan dengan kata-kata
Namun
Anak syurga itu membuka mata ramai insan
Disaat manusia berebut-rebut mengisi tembolok masing-masing
Disaat manusia berlumba-lumba membina bukit-bukit harta
Dia hadir 
Mengungkap tabir hitam kehidupan
Menyentak ribuan hati manusia
Mengalirkan sejuta rahmat
Duhai anak syurga
Kerana Layanan pada anak syurga itu
Kita beroleh kesedaran.
Terima Kasih sayang.

4 comments:

suezen said...

sebak aku babe....

Allene said...

kan nik...

lin tak boleh hadam apa jua alasan ibu dia bg.

tak kan la klu xde duit sampai anak tido kat lantai kotor macam tu?
klu ikut logic, patut mak dia pun tidur kat situ gak. br adil.

ogygorgeous said...

sedey sgt kan tgk anak nie..........x tau nak ckp ape dah...tuhan sentiase menjaga anak syurga nie.....insyaallah..

uncle gedek said...

sebak oh...!

Naseb baik orang jumpa...

Related Posts with Thumbnails