Thursday, June 5, 2014

Resipi karipap rangup mudah

Hari ni nak share resipi..


Jangan risau.  resipi saya biasanya mudah je nak sediakan..
Pejam mata pun boleh..
Dan dah diperakui sedap oleh hantu karipap En Yabang...
Die sanggup tolong jagakan anak, janji saya buat karipap kegemaran dia.


Resipi Karipap

Resipi kulitnya saya ambil dari blog kak Di Green Apple.
 Tapi takut hilang tak jumpa, saya tepekkan disini.


Mari tengok bahan-bahannya

Bahan2 Inti :-
3 ketul Dada Ayam dipotong kecil-kecil / cincang
3 biji kentang dipotong dadu
2-4 sudu besar Serbuk kari (ikut suka kadar pedas)  campur sedikit air biar jadi pes
1 labu Bawang besar potong dadu
2 ulas Bawang putih 
setangkai daun kari
Minyak
Garam gula


Kaedah :-
Tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari sampai layu
Masukkan pes kari, tumis sampai pecah minyak
Masuk dada ayam dan kentang
Tuang air, rebus sampai kentang empuk dan air kering
Perasakan dengan garam dan gula
Ketepikan


Bahan-bahan Kulit :-
1 kilo tepung gandum
3 sudu besar butter
3 sudu kecil minyak masak (saya buat 3 sudu besar je terus)
Garam
3 cawan air.

Kaedah :-
Gaul rata tepung dengan garam
Didihkan minyak dan butter, didih je terus tuang perlahan dalam tepung sambil kacau guna senduk. Jangan guna tangan pulak. melecur nanti. Gaul rata nanti die jadi berketul macam serbuk roti.
Sementara tu didihkan air pulak, didih je air, tuang perlahan-lahan dalam adunan tepung tadi.
Gaul rata..  memang susah.. agak2 dah gaul tu macam dah sejuk sikit sambung uli dengan tangan.
Kalau adunan terlampau keras, campur air didih (jangan banyak.  sesudu dua setiap kali nak tambah)
Kalau adunan lembik melekat di tangan campur tepung.


Uli kemudian canai nipis, terap bulat (saya pakai tumbler sufiyyah je)
Bubuh inti, kelim.  Kalau ada acuannya tu lagi mudah la..  kelip je..
lepas tu boleh la simpan frozen..



Memang mudah..

Tipsnya, semua kena didih.. air didih..  minyak didih.. butter didih.

Memang karipap dah sejuk pun masih sedap dan tak liat. Karipap pun xde gerutu2.
Kalau frozen tu boleh terus goreng direct.
Dengan syarat minyak cukup panas, api sederhana kecil.
Tak payah nak thaw2 pun xpe.





abaikan yang well done tu..  hahhaha..  hangus sebab goreng sambil siapkan anak2.  tinggal2 jadila hangus2 sikit..
tapi yang hangus tu lah yang sedap.  licin yang tu dulu sebab garing betul..  =)



Selamat mencuba

5 comments:

Allene said...

nik... yummyum... sedapnya...

suezen said...

hangus pun hangus la kan..haha..yg penting sodapppp

uncle gedek said...

uncle suka karipap sadin... nak nak kalau bawang banyak... Minom dengan neskepe panas!

Bitt (double IS) said...

adoii kena didih ke...kalau air thermos tak sedap ka? hehehe

Queen said...

entahlah bitt.. gitu resipinya.. xberani durhaka.. hahaha

Related Posts with Thumbnails