Friday, July 8, 2011

JUS MANGGIS vs BUAH MANGGIS

ok..ni menyakitkan hati..tadi nak buat entry...klik la link new post macam buasa...tak buleh plak....

kene masuk tru www.blogspot.com...  dah tu masuk plak dapat plak layout baru cenggini....dem la...
berikan balik cara lama..huhuu...ok2....  back to topic


Jus = perahan/ekstrak buah (ini pemahaman saya)


Cuma saya agak pelik bila orang kata
minum JUS manggis = utk membantu menyembuhkan kencing manis darah tinggi bla..bla..bla....

makan BUAH manggis = uiii..tak boleh banyak2..saya ada kencing manis...

jus manggis = RM300 sebotol
buah manggis = 3kg seploh hengget...

 
 Minum jus manggis yang tak terbukti dari segi saintifik (kalau ada nyatakan) dipercayai buleh membantu sembuhkan penyakit kencing manis..darah tinggi..sakit itu dan ini..ala..sakit alaf baru...
Tapi bile offer makan buah manggis menolak..katanya tak buleh..kencing manis..
Dimana kebenarannya?
Agak pelik la..sebab jus manggis..nama lagi jus manggis....
Tapi setiap orang ada pendapat berbeza..

Cumanya..saya lebih percaya pada khasiat semulajadi ciptaan TUHAN..bukan MANUSIA sahaja....

Mungkinla..dalam JUS MANGGIS tu dah terdapat campuran jus2 lain mcm kurma ke..mangga ke..  pisang ke..durian ke...  Jadi apa susah..makan jela semua buah2 tu..
Makan kurma..makan anggur..makan mangga..makan manggis..makan jambu....
Teringat kata2 CIK...apa2punyang kita makan..yang kita buat..sekiranya2 berlebih2an..akan mendatangkan kemudaratan...

Yes..saya percaya.....
 
 
pssstt,..thanks pad ayang komen entry saya yang lepas..saya skearang memang kurang berblog walking...  maklumla..sakit sana sini..lebih selesa duk main game...sebab hati kurang tenang tengok sorang demi sorang bersalin..saya ni sakit pun tak..huhu... lebih kepada duk risau bukan2 (tau bukan2.tp nak gak risau)...  walaupun ramai yang komen suruh cari rumah sewa (which is lari topik sikit)...tapi many thanks..susah nak guna cadangan semua..sebab kawan saya tu duk rumah MIL sebab dalam pantang je...walaupun sekejap perit jugak la....  heeeee

7 comments:

SYANI said...

Saya rasa kalau yang jus buah yang mahal2 tu mesti dah campur gula & bahan2 lain supaya jus tu tak cepat rosak. Memang dah hilang le keasliannya.

~mrs azmi~ said...

tula pasal. dari beli mahal2 baik makan yang original, dah tentu khasiatnya lagi banyak

Along Ayu said...

insyallah..moga dipermudahkan...abes je keje2 yg nik dah settled...insyallah kuar la baby tu :)

atty's said...

mahal betul..!

gedek! said...

RM300?

Hadoiiiii!

eyndayusoff said...

Betul3x... sokong hehe.... teringat hari tu ada org jual produk kononnyer bagus utk kulit... ada ekstrak tomato + olive oil + green tea... akak tak beli pun produk tu... mahal benar dekat rm400 sekotak...akak beli aje buah tomato + olive oil + green tea yg original pastu ngap hari2 hahahaha....

Just Call Me Bitt said...

manggggg aiiii rm300 hehe betul kata CIK...

Related Posts with Thumbnails