Tuesday, July 26, 2011

Kronologi kelahiran Sufiyyah Humairah Dzulikram

Nik mula sakit2 pinggang masa seminggu sebelum tarikh kelahiran..ingatkan sebab postur badan...rupanya nak buka bukaan...tapi sakit pinggang tak teruk,..mcm nak period je...duk lenguh2 je....




14 July 2011


5.30 am
Nik bangun nak buang air...  masa buang air (dah jadi habit sejak 8months ++) nik tgk dalam mangkuk tandas...  nampak ada mendapan darah pada mangkuk tandas.  Untuk kepastian (takut kencing berdarah je) nik amik tisu dan lap di V area..  ada warna coklat2 merah tanda ada darah.  Tapi masa ni takde sakit2 langsung.


Yayang : Abang..bangun bang...ada darah...
Yabang : sakit tak?
Yayang : tak sakit..camne..nak pergi hospital ke?
Yabang : kalau tak sakit..kita tunggu pagi jela (kebetulan nik ada checkup hari yang sama)
Yayang : ok..  (sambil jalan nak pergi sambung tido...tiba2 rasa ada lelehan pada pangkal peha, nik lap pakai tangan...tgk ada darah pekat mcm period)


Yayang : abang..darah banyakkk!!! (terus masuk toilet sebab meleleh2)
Yabang : hoh? (bingkas bangun)...sayang dah nak bersalin ni...  takmo panik eh...  sakit tak?
Yayang : tak sakit..tapi darah banyak..sayang takooott...  (mas ani memang nik panik)
Yabang : takmo panik..  kalau nak pi spital sekarang..abang siap..kita terus pergi..
Yayang : tapi tak sakit..  huhuhuhu...  darah banyak bang...  (ni kes 9 bulan tak tgk darah,....tp dulu masa first time peyed tak de pun melalak mcm ni).
Yabang : memang la,..tu tanda nak bersalin....dah..pergi siap..  kita pergi hospital..
Yayang : errr...tak payah la..tak sakit ni..cane?
Yabang : kalau tak sakit..ikut sayang la..nk pergi esok pagi pun takpe...
Yayang : ok...
Yabang : dah...gi tido..esok pagi kita gi spital k!....


dua2 masuk tido..memang kitorang kaki tido..hahahhahaa






8 am (otw ke hospital)
Rasa mild contraction kat bahagian ari2 bawah...tapi kat bahagian atas perut tak mengeras pun...pinggang pun sakit selari dgn sakit bwah perut...Tapi tak sakit sangat...  


Amik no macam biasa...  Cuma kali ni yabang temankan utk checkup...   Masuk jumpa doktor,.. Masa letak kad app dalam boxes terus inform nurse...  So nurse terus mintak buat CTG...






kalau tgk graf bahagian bawah tu..setiap kali naik mencanak tu tandanya ada contraction...dan contraction nik adalah constant..setap 10 minit kalau  tak salah.....


So nik bawak result CTG ni ke bilik doktor..  dan doktor terus check ..confirm bukaan adalah 1cm++...  dan doktor strecth out utk membantu bukaan..  Nik rasalah...sebab doktor strect out tu la nik mengalami sakit yang teruk dengan lebih cepat...


Nik balik office pukul 11.30 am






1 pm
Yabang keluar lunch sementara nik nak rest je kat office...sempat call cik..  takut tak dan...sebab pelik benar sakit nye...  sampaikan kalau orang bercakap rasa nak lempang...  nasib baik ada akak opis tu tolong pahamkan budak2 lelaki kat opis nik yang duk tanya itu ini tu.....




Sempat pesan kat yabang belikan nik air sunquick AIS  dan juga nasi goreng (yang end up nik tak makan pun)..




2pm 
yabang balik dari lunch dgn barang yang di tapau..  tapi masa tu nik dah sakit..setiap 5 minit..  tapi masih boleh layan game dan gelak2..  tak lalu nak makan dan minum sebab menahan sakit sangat....


Nik cuba yakinkan yabang nik ok..  tak de pape walaupun masa tu azabnya Ya Allah..  Sebab nik tau yabangbanyak keje..so nik biarkan yabang siapkan keje dia dan hand over apa yang patut..masa tu nik panggil sorang lagi designer dan pass over semua kerja2 nik...  terangkan secraa ringkas apa yang patut...




4.15pm
Contraction dah melampau2..  bos dah tunggu kat belakang yabang..bukan push mintak keje..tapi push suruh yabang bawak nik balik...  hahahhaha...  tapi nik masa tu masih kata nik ok..padhaal air mata dah meleleh2 tahan sakit....




4.25pm
Kitorang bertolak balik...bye2 semua....  masa ni masih ingat yang lama lagi nak bersalin..yabang ada tanya..nak pi spital terus ke,...nik jawab tak nak..  nik nak balik mandi dulu..relax2 kat rumah dulu...






5pm
Sampai rumah..masa ni contraction setiap 3 minit dah..  sakit sampai nik rasa nak rebah..  Masa balik tgk bunga fatimah ke hape nama tu dah kembang betul dalam mangkuk..  Mas atu rasanya memang dah ingat bukaan mau 5 cm ++ dah..hahah..sakit sangat...


Mama cepat2 suruh makan..  nik makan lebih kurang..dan sempat lagi belasah air sunquick tapau tadi seteguk dua....  Lepas tuuu...nak cuci tangan pun tak dan dah..  masa makan tu jugak la yabang sapukan air bunga fatimah tu kat belakang badan..kat perut...minum air rendaman bunga tu  sekali..  Lepas tu mama suruh nik teguk jugak seteguk dua air selusuh..sebab masa tu nik dah menggeletar tahan sakit...  Takde sape menyangka ......






5.30pm
Tersangkut dalam traffic jem..  jalan universiti dah jem teruk wooo...  time orang balik keje kot...  masa tu tak putus2 yabang baca ayat kursi...3 kul..  die nak pasang hazard dan hon2..tapi nik tak bagi..yela..nak kata apa..sabar jela banyak2..  masa ni memang dah tak boleh bernafas..nik cuma mampu selawat banyak2..istighfar..baca doa nabi yunus...baca ayat kursi dan apaa sahaja yang terlintas di mulut ni...




6pm
Sampai jugak kat PPUM...  mula2 sampai ingat nak jalan je..  baru 2 3 langkah terus terberenti nak rebah..nasib baik akak jaga tu ada..  dia cepat2 papah dan letak dalam wheelchair..  masa tu contraction nik rasa setiap minit..nik sempat tarik napaas dua tiga kali je masa selaan tak sakit tu tau...


Doktor terus tolak nik masuk labour room....  Sekali check bukaan..baru 2 cm...waaa..nik dengar tu..terus rasa nak menangis...  doktor tanya la..ada minum air selusuh ke..nik bohong kata takde...  sebab nik sakit teruk sbeelum minum air tu lagi...    nik ditolak balik masuk wad...  


dekat wad nik diberi suntikan utk bagi lalok (khayal)...  nak suruh nik rest,,  but still..sakit kan..sampai je time contraction tu...azabnya ya Alalh..nik puas tahan sakit..try nak let go sakit tu..tapi tak berjaya,..sakit sangat..sampai nurse kata "jangan teran lagi"...  nik tak teran pun..nik duk tahan sakit masa tu..huhuhuhuhu




Masa tu nurse suruh yabang balik..tinggalkan nik..masa tu la yabang cium dahi nik..  nik sempat salam yabang...mintak ampun..  tapi dah khayal kan..tak tau apa yang nik cakap dah..  cuma nik masih ingat...


Yabang mengalirkan air mata...mengisak menangis tgk nik tahan sakit...  lepas tu die tinggalkan nik utk rehat..


Tinggal la nik sorang2 tahan sakit...




Nik lalok sangat masa tu..tak sedap jam berapa nik masuk labour room..  nik ingat nik tgk jam..tapi  nik tak ingat waktnya...  nik ingat nurse bagi nik oksigen...yang tahan sakit tu..  dan die ajar nik sedut everytime sakit...  tapi nik dah sakiiittt je..jadi nik seduutttt jela....
hahahha


dan masa tu pulak nik baru nangis tahan sakit...  jadi hidung sumbat..nik bernafas guna mulut..memang tekak rasa kering...kering sangat....






And everything start over...  kaki dinaikkan...die bagi dua tempat pemegang...  dan yang paling teruk adlaah ada doktor2 pelatihyang tanya soalan2 bodoh..memang mula2 nik rasa nik patut layan dgn baik..tapi bile 2 3 org..dtg tanya soalan berulang..nik memang ras anak tampar......sampaikan soalan bila last period pun die tanya..  agaknya ada satu jawapan tu nik bagi dalam nada yang meninggi (sebb duk tahan sakit kut)...  jawapan nik dibalas dgn jawpaan nik " kami kene tanya sebab fail akak tak sampai lagi"...  waaaaahhh....nak je jawap..kalau tak sampai lagi..tak boleh tunggu sampai ke?.....  last2 diorang tanya nik diam je...sakit kut..  duk menahan sakit je dah cukup la..nak jawap lag soalan depa...




lepas tu mula lah aktivit push2 ni..hahaha...  satu kelemahan nik..nafas nik pendek..  so nik push pendek2..lama bb hang dekat bukaan tu...tak boleh push out...




nik rasa nak keluarkan kepala die je dah dekat 6 kali push...  






10.24pm.....
Snip...terasa digunting...2 kali push lagi..lepas tu keluarla Sufiyyah Humairah...  mas atu sakit semua terus hilang..  dan masa tu rasa sebak sangat...tgk seorang lagi umat muhammad maru je keluar...  satu tanggung jawab....




Nurse hulur terus..suruh tgk jantina..  punyela lalok..  yela..nampak mcm T...  rupanya tembam dan kecut kebiru2an...  nik jawap la...boy...nurse terkejut..suruh tgk betul2..  baru nampak..ooo..gurll...  hahhaha..lalok punye pasal..  try utk bagi bb hisap nenen..  tapi tak berjaya...  cuma mampu peluk die kejap je...  lepas tu nurse dah amik die balik..




Nik kene jahit 2 kali..  sebab jahitan sebelah luar terbukak balik..doktor jahit nipis sangat...uiii..masa tu ngilunye kene bius sekali lagi...  belah bawah ni berapa kali kene rodok2 nak keluarkan darah2 beku semua.....






Pukul 12 lebeih baru nik ditolak masuk ward.....








Itulah kisahnya perjalanan nak keluarkan Sufiyyah Humairah..  manalah tahu besok2 die baca kan...die taulah seksa tak seksanya umminya bertaring nyawa nak keluarkan die...






Memang sekejap je...  nik masuk 6pm...pukul 10 lebih dah keluar bb..  Untuk anak first agak cepat...  Nik syukur banyak2..  ada orang duk sakit sampai lebih 24jam..  nik sekejap je..rasanya berkat doa seorang suami....ibu dan ayah....  kawan2...nik dipercepatkan...






Inilah gambar sufiyyah yang baru nik capture tadi..(12 hari)  =)


Untuk tatapan auntie dan uncle semua...




Sufiyyah Humairah
Cinta hati
Ummi dan Ayah
Tautan kasih
Dzulikram dan Nik Hakimah
Moga menjadi insan solehah
Menyenangkan hati
yang melihat
Membanggakan jiwa
yang mempunyai












-Ummi-

19 comments:

daela said...

Tahniah nik.....& selamat sudah melahirkan...:) dila jer tatau bila nak rasa macam nik..:(..sob..sob..

rATu kEBaYA said...

tahniah nik...

comeinye baby nik ni..

dd dudu said...

nik :'o

rasa nak nanges je baca entry ni :'o

cayang sikey sufiyyah humairah. mmuahh

cikbedahlaser said...

so touch... besar nye perngorbanan ibu.. tahniah nik..
slmt membesar kan anak.. n menjadi anak yg solehah...
good luck utk nik dan dzul...

LiAnA said...

berlinang air mata akak baca.. pengorbanankan..tu sebab ada ibu yg sanggup gadai nyawa utk anak.. now tugas kita membesarkan dia pulak.. TAHNIAH dah bergelar ibu.. :-)

oya zihanee said...

+ masyallah, comel nye sufiah ni... huhuhu..... tahniah ye nik.. doakan turn akak lepas ni.

Cik Cookie said...

alolo,cutenya.
tahniah nik.

Intan & The Boys said...

patotle nik hangin ngan komen akak. masa tu dah start saket. awat tak bagitau awal2 dikkk???

akak start keluar lendir ngan darah plus dah mild contraction terus pi spital. tak tunggu2 dah. hehe. syukur sufiyyah keluar dari perut nik kat spital. kita baca entri nik, kita yang panik. hehe.

semoga sufiyyah menjadi anak yang solehah dan mendengar kata. :)

to sufiyyah, (in case la dia baca bila besor nanti):
-jangan susahkan hati ummi dan ayah ok.
-jaga maruah keluarga
-jaga kesihatan ye nak. kesihatan penting!
-tengok ummi awak hadapi contraction yang lama...hargai ummi awak ye sayang.
-love you. even auntie belum jumpa awak in person lagi. :)
-oh. kalau ada rezeki, awak bukak la blog auntie. ada anak2 bujang auntie kat situ. kalau suffiyah berkenan, boleh diuruskan. hehe.

haha. tgk. kita dah mengarut plak kat kotak komen ni. selamat berpantang nik!

mrs.ecam said...

uish cumel jek dia snyum kn...hee time nik push tu ai yg bce pong rs nk push sme...hikhik...ermm tp tu la pngalaman terindah kn...yg bestnyer bile bb kuar sume skt hilang kn....alhamdulillah nik n bb slmt...tahniah nik...heeeeeeee

cheqna said...

wah...cheqna baca dengan penuh bersemangat
tahniah dear..alhamdulillah..allah mudahkan segalanya untuk nik dan yabang.....
semoga dengan kehadiran baby yang cantik ini bakal memeriahkan kehidupan nik sekuarga..amin =)

melin melinda said...

COMEL BANGATTTTTTTTTTTTTTTT!!!!

Tahniah Nik!

mardhiah ismail (: said...

sedihnya :') takut pon ade. comel sngt baby tu ! :) hehe

Pinky Angel said...

comel sgt!
tahniah nik..bukan mudah nak jd ibu kan?

masa tgh teran tu yabang takleh masuk temankan ek?

Softtouch [Hanim] said...

ALhamdulillah semuanya dipermudahkan...mcm tulah kan pngorbanan seorang ibu...nik sgt kuat wpun sbnarnya nik dah rasa sakit2 masa kat opis tu...

comeynya suffiya..mcm ayah dia mukanya...sebijik!

~mrs azmi~ said...

tahniah. tahniah.. tahniah... kalau masa tu tau dah bersalin boleh g melawat kt ppum coz masa tu berulang alik kesana sebab anak buah warded kat sana.

Safiyyah sangat comel! rindu bau baby.. hihi

atty's said...

alhamdulillah dipermudahkan sgalanya ye nik..

kty sama mcm nik ..semua ke3 kelahiran kty tak alami sakit yg lama..

sufiyyah Humairah sgt comel sesuai dgn namanya..semoga mnjadi anak yg solehah dan kebanggaan k2 ibubapa..

chenta said...

tahniah kak!baby sangat comel! ^__^

Mimy Hamid said...

comel la...putih gebu...tahniah nik atas kelahiran puteri comel..pasni berjaga malam la yer...tapi takut la dgr bab push nafas pendek..takut pulok...

Dee said...

tahniah..comel anak nik..nama pun sedap..k dee tabiklah nik boleh bertahan smpi mcm tu skali takmoh gi spital awal2..bos suruh yabang cepat tu sbb dia takut nik terberanak kt opis..lagi haru..hehehe...

Related Posts with Thumbnails