Wednesday, July 27, 2011

Lampu biru yang jahat

15 July

Pagi2 lagi doktor dah datang check..kene seluk lagi..utk check darah beku ke tak...sakit..tapi senyuuummm je...sebab?

mek nak kuar cepat nokk..

tapi dalam kul 11am gitu..pakar kanak2 pun mai....yang check memula tu doktor pelatih kkut..  lepas tu doktor betul sampai..tekan2 sufiyyah..

masa tu doa tak putus dalam hati..jgnla kuning...  kalau tgk mmg tak kuning....

"so what do u think?"
"i think need to do blood test"
"ok..then do"

pergh..nik dengar gitu lagi kuat aku doa...hahhaa..

Tapi end up..  Sufiyyah disahkan jaundice....huhu..masa tu sedey sikit sbb xdpt balik..  tp xpela..nik pikir..rest jela kat hospital...

Ingatkan bb akan ok...tapiii.....  semuanya bermula...

Sufiyyah refused duk dalam bekas bb tu...tak nak duduk bawah lampu....  puas nik susu kan (dalam keadaan nipple yang sakit..dah berdarah dah pun)...  nik tidurkan...

tapi bile letak je kat bawah lampu tu...bukak je bedung...sufiyyah terus nangis....  malam pertama yabang teman sampai la pukul 11 kut...  Masa tu yabang dgn nik sama2 dah tak tau nak buat apa...  nik punye bibir dah bengkak dan kering sebab sama2 temankan sufiyyah duk bawah lampu biru tu,...

Bibir Sufiyyah sampai berdarah sebab terlampau kering...  nik pulak masa tu masih letih...badan semua sakit2..nak bangun tak payah cakap la azabnya..  tiap kali nak bangun rasa nak menangis..

Malam tu...Ayah sama Ummi sama2 menangis..  kesian tgk anak...  menangis tak berhenti....  Masa tu Yabang banyak bagi kekuatan kat Nik..

3 hari Sufiyyah kene tahan sebab jaundice...  hari2 kaki kene tebuk ambil darah...

Hari pertama...Sufiyyah fully take over by nurse sekitar jam 3.30 pagi...itu pun nurse ambil dgn keadaan Sufiyyah tidur dalam dakapan Nik...  bayangkan..Nik sama2 duduk bawah lampu tu..takpela nik dehydrated...  Asalkan anak nik tak menangis...  dan cepat sembuh,,..

Hari kedua...nurse dah tahu..sekitar jam 1 am dah di take over...  Masa first time di take over..nik tak ambil pusing sangat sebab dah kepenatan..  Tapi kali kedua...Nik dah sediakan diri nik dgn tido cukup2 siang hari..jadi bila nurse ambil malam tu..Nik tgk sebelah nik dah takde Sufiyyah...  Nik tidur dgn gambar Sufiyyah dalam phone dan linangan air mata....

Pukul 4 pagi nik dah terjaga dan tercongok je mengadap ke tempat bb...  mengharap nik dapat balik Sufiyyah..utk nik susukan..  Mas atu la nik dapat tahu nurse bagi formula milk...  lagi la hancur luluh hati nik..  Rasa diri tu useless sangat...
Sufiyyah tetap tak nak duduk dalam tempat dia...  masalahnya..masa siang hari..dia ok...  masa malam je...dia akan merengek dan mennagis kuat2...  sampai nik tak tau nak buat apa...

Macam2 nik ikhtiar..cuba bagi Sufiyyah minum susu sebanyak mungkin..  walaupun nipple nik sakit sampai berdarah2...  Nik suakan yang sebelah lagi....masih sakit cuma tak berdarah...  
Nik usaha dgn yabang sorok2 mandikan Sufiyyah dengan air dari kedai sensei...sembunyi2 takut nurse nampak...
Apa sahaja..  Yabang duk sebelah baca yassin...  Pagi2 masa susukan Sufiyyah, kalau die tak nak duk bawah lampu nik bawak die duduk kat tepi tingkap..sambil peluk die kuat2...

Apa sahaja yangnik termampu masa tu nik buat...asalkan Sufiyyah sembuh....

Hari Ahad....pagi2 lagi Sufiyyah dah diambil utk ujian darah..  Kali ni nik tunggu Sufiyyah di luar bilik ujian darah tu..  Dan masa sufiyyah nangis...nik lari jauh2....sedihnya ya Allah....

Masa ambil Sufiyyah balik..nik tgk dekat mitten n booties die ade titis2 darah...  dekat bedung die pun sama...  Nik cuba fikir positif,...  Masa nik tukar lampin..  Nik tgk ada 2 kesan tebuk kat tumit sebelah kiri....dua kesan tebuk kat tumit sebelah kanan...dan tangan sufiyyah dah siap bertampal..tanda darah diambil dari situ...

Masa tu nik menangis lagi semahu2nya...  sedih tgk Sufiyyah kene tebuk sana sini...

Sepanjang nik kat hospital....hari2 nik menangis....bile dapat je ujian darah..nik nangis..malam je nik nangis...  Hari Ahad tu...  Yabang datang dgn kak mas dan abg ain...  masa yabang dah nak balik sekitar pukul 2 pm tu...Nik peluk yabang kuat2 ..nanges teresak2,..  rasa tak sanggup duk situ dan biarkan Sufiyyah ketakutan..tak selesa..sakit.....


Elok je yabangbalik....  Nurse tukar shift...nik dapat berita gembira..nik dah boleh keluar..bb dah sihat...  masa tu terus call yabang....terus pack barang...sambil nyanyi2 dgn Sufiyyah....


Alhamdulillah..pukul 5pm macam tu Sufiyyah dah sampai rumah atuk n nenek dia....

Layan gambar Sufiyyah di hospital di bawah lampu biru yang jahat















Nik sampai hari ni masih lagi jemur Sufiyyah pagi2...

2 hari lepas keluar hospital masih lagi mandikanSufiyyah dgn air dari kedai Sensei tu...

Dan breastfeeding nik continue dgn botol..especially waktu malam..sebab waktu malam sufiyyah kuat menyusu....
Sementara nipple nik nak sembuh...

Alhamdulillah..susu banyak sampai menitik2.....  tapi memang sakit sangat waktu mula2 nak menyusu,...
Lepas baca komen Bitt...nik yakin cara nik dah betul..  Cuma Nipple nik perlukan masa utk sesuai dgn hisapan Sufiyyah....

Dgn umur Sufiyyah 13 hari ni..  Nik dah berjaya kumpul stok....  Sebelah pam..sebelah susu kan...  pastu tukar... =p

Ok la..utk permulaan..not bad dapat kumpulkan 6oz...kadang tu lebih...kadng tu kurang...

Malam nik biasakan Sufiyyah menyusu direct...  Ajar die utk bersabar..dan  die perlu faham dan patuh..tiada botol pada waktu malam..cuma nik....  Ape style tak try...semua dah..hahaha..  =)

sejak balik dari Hospital..cuma 2 hari yabang assist waktu malam...lepas tu yabang boleh tido berdengkur2..  nik uruskan sufiyyah..  =)

Die tak banyak ragam...  cuma semalam die meragam.kul 3.30 pagi bangun menyusu...lepas tu meragam tak nak tido.....sakit perut gak nye..  sebab pagi tadi masa tukar pampers sikit punye banyak die membuang..  padahal malam tadi pukul 3.30 tu nik dah tukar pampers....

Nik sampaikan tukar tempat tido..terpaksa lah tinggalkan Yabang tido sensorang..teman kan Sufiyyah tepuk2 die sampai nik sendiri tak sedap bile tertido....

Susu sampai melimpah2 basah baju semua..baju Sufiyyah pun habis semua masam kes malam tadi handle die dalam mamai.....



Nik doa rezeki Sufiyyah ni takkan pernah putus...







11 comments:

lynadabesh said...

tahniah nik.nama anak kita sama tp ejaan lain.nik cahiyok meriah susu.saye dulu sampai sebulan my humaira kena kuning....just keep on bf yer

gadisBunga said...

keep it up nik. sampai time kite nanti ajar kite pulak ye. hihi~

suffiyah sangat manis... :D

cikbedahlaser said...

chaiyok chaiyok...
sebak aku bac cite ko...
owhh kagum nye dgn org yg sudah beranak... jd ibu ni kena kuatkan...

seronok nye tgk susu itu... hasil tenusu yg mahal... heheh teruskan usaha nik.. nti klu rajin nk g jmp sufiyyah...

yanie anuar said...

cute bb..ziarah n follow

monreo said...

aqil dulu pun kena kuning on off kat sebulan.. dia kena lepas seminggu balik umah.. tapi tak kena tahan sbb akak merayu dgn paed dia nk bwk balik.. tp make sure kena susukan tiap 2 jam.. mmg jenuh ler aqil jenis kuat tido.. akak kejutkan je bg susu.. alhamdulillah.. jaundice dia hilang terus..

CatlinaFly said...

tahniah nik atas kelahiran sufiyyah, lama tak blogwalking..samalah akak pun ada pengalaman jaundice sebab susu tak keluar..hari ketiga baru ada susu, bila dah menyusu baru kurang jaundicenye...

huhu ms E-ein dulu tinggi jugak jaundicenye sampai nurse tak kasi alas ape2masa duk bawah lampu tu..togel dgn diapers je..sebab lampu atas bwh..tapi curi2 gak selit kain lamping yang berlipat kat bwh kepala dgn kiri dan kanan dia tak mo dia sejuk/tergolek ke..dah la kipas laju giler dlm wad...huhu..kenangan betul...

alhamdulillah sufiyyah dah sihat

cheqna said...

terharu r baca n3 ni..pengorbanan seorang ibu..

atty's said...

insyallah ada rezeki sufiyyah,.nik pun jgn putus asa tau

Mimy Hamid said...

ku pun terharu gak tengok suffiyah masuk incubator..kesian sgt...

Dee said...

alahai siannya suffiyah..sbb anak k dee dua2 takde jaundice..moga nik terus bersemangat susukan suffiyah dgn susu ibu ye..

Softtouch [Hanim] said...

alahai siannya suffiyah..teringat darissa dulu pun mcm tu nangis...mmg dia rasa gamang.gata kita letak dlm tu..tp kalu kita telangkupkan dia ok sbnarnya...akak dulu pun xtau dah balik umah barulah tau...

semoga rezeki suffiya dalam mnyusu terus ada..aminn

Related Posts with Thumbnails