Tuesday, July 5, 2011

Kalau korang..apa yang korang lakukan?

Ada la sorang kawan saya ni..  dia duk dengan mak mertua die..baru gak lagi la..
Itupun sebab die dalam pantang...

Pastu die cerita la kat saya..memula ok je die duk rumah MIL  dia...
Tapi lama2 makin tak selesa...

Bila saya tanya kenapa...die pun cerita la...

Kalau beli pape..mesti MIL die sebok nak jugak tgk ke ape..  jadi kalau beli pape kene sorok2.  Kalau tak..kut2 MIL die berkenan..nak jugak satu mcm yang die punye... Kalau murah takpe..kalau mahal danspecial hanya utk dia... dah satu hal..pastu kadnag tu ada je yang dicemuh..kononnya ntah hape2 la barangyang dbeli tu...

Walaupun die diberi bilik sendiri..Tapi MIL die suke datang melepak kat bilik die sampai die takde rasa privacy.  Melepak lama2 pulak tu.

Kalau die duk mengemas bilik ke..  ape ke..  mesti MIL die duk tgk je apa yang die buat.  Sampai die rasa sentiasa diperhatikan dan tak boleh buat kerja.  Macam ada supervisor kat belakang gitu..  Baju berapa helai...apa yang dia gantung dalam lemari..seluar husband die berapa helai..  Semua die perati..dia tanya...

Kalau receive call...  die nak selesa die masuk dalam bilik.  Tak lama lepas tu mesti MIL die pun ikut sama masuk dalam bilik duk sebelah. Takde motif apa2... duk dengar member saya buat discussion ke..borak2 ke dalam phone..

Member saya ni..kalau dengan husband die..die suruh je husband die tutup pintu..kunci...Kalau husband die takde..  takkanla die nak tutup pintu kunci macam tu..  Kang kata kurang ajar plak main kunci2 pintu.  Sebab dulu pernah kene sound bile mintak kunci bilik..  Die kata tu rumah die..apehal plak nak kunci2..

Kadang tu kalau die online ke kan..  nak bukak blog ke...nak main game ke...laju je MIL dia menempek kat sebelah tgk je ape yang kawan saya tu buat..  Kalau mcm nak tulis entry tu..die sibuk la tanya tu apa...tulis apa..siapa....dah kene sediakan full report dekat die...


kawan saya ni pulak..dah biasa dah dengan parents yang jenis tak amik kisah sangat hal die..takdela sampai nak tanya detail2,,....

Jadi skang die agak rasa terganggu la gitu..takdela tertekan..cuma terganggu....

Kalau korang di tempat die..ape yang korang buat eh?

9 comments:

Along Ayu said...

mmg ade yg mcm tu nik..kwn2 kak u pon biase ngadu2 ni ubatnye dia kene bincang ngan suami ckp apa yg x selesa tu (tp tgok time la mood suami tu) ajak dok rumah lain, sewa tmpt lain la maksudnya...

~ana~ said...

ajak husband sewa rumah lain...xde privacy langsung!

rATu kEBaYA said...

herm.. MIL ni macam2 sikap ada. Maybe kawan nick dapat MIL yang sukakan perhatian kot.

Suruh kawan nick cr rumah sewalah. baru ada privacy.

mama tisya said...

terganggu jugak camtu..ye la mcm smua benda nk tau..kalo tkmo berpjgan better cr umh sewa...

Intan & The Boys said...

pindah umah lain je la. parah ni.

Just Call Me Bitt said...

ermm mcm mana nak cakap ehh...sebenarnya MIL ni suka rapat dengan kite tambah2 dia tak de teman...mcm saya MIL jiran sebelah..hehe saya pon tak pasang door bell muahahhaa tapi selalu lawat dia dah sokaakkk menyibuk dekat dia tu dia sokakkk tapi saya tak berapa sokakkk tu pasal tak pasang door bell...dia paham...tu yg saya terharu..coz 1st time nak kasi dia paham sangat sukar...lama2 bila kite cakap atau laku secara lembut dia akan paham dan dia respect kite..lagi buat kite sayang dia...

atty's said...

kalo kty mmg dah ajak duk umah lain..

SYANI said...

Majoriti mentua memang perangai camtuh.. Mak mentua saya pun sama. Cuma luckily tak duduk sekali dengan mentua.

cikbedahlaser said...

dlu ade akak opis lama aku.. camni la. mIL suke nk ikut ape die buat.. tp lelama.. akak tu perasan.. MIL die sbnr nye.. nk berkawan rapat dgn akak tu.. nak2 sbb suami akak tu ank kesygn die.. tu la..

tp.. ni la satu cabaran berkahwin ni.. perubahan budaya... uhuhuhuh

Related Posts with Thumbnails