Monday, February 20, 2012

Baby reject food?

Baby tak nak makan?

samada belum sampai masanya untuk baby makan...(baby belum menunjukkan tanda2 nak makan)

Atau baby tidak gemar dengan tekstur makanan tu.

Atau mungkin tastebud baby belum boleh menerima makanan tersebut

Bayi yang menyusu badan selalunya lebih choosy dalam pemakanan..  Sebab?..sebab dari menyusu lagi dia dah boleh merasa pelbagai jenis rasa susu yang berbeza.  Of course dia dah kenal mana sedap mana tidak..  =p

Contoh campuran bubur nasi + carrot yang sufiyyah tak suka.  Cuma habis waktu try kali pertama..lepas tu Sufiyyah reject portion carrot yang banyak macam ni..kena kurangkan sikit..then ok..mungkin rasa muak dgn rasa carrot yang kuat


Saya pernah cerita masa dalam entry lepas..pasal sawi..Saya pilih sawi pak choy yang kurang bitter..  Still Sufiyyah reject kalau sawiterlampau banyak.  Jadi saya racik2 kan..  walaupun banyak masih habis.  Kalau agak2 Sufiyyah tak berapa nak makan..cuma campur kismis dan kurma (puree)..dah ok..  mungkin kerana rasa manis dari kurma dan kismis...

Begitu juga apple..  Sufiyyah makan apple..at last..  setelah saya campurkan puree apple dengan pisang yang dilenyek.


Cauliflower..  kalau blend sufiyyah tak suka..kene racik halus2 dan masukkan dalam bubur nasi Sufiyyah.

Kalau agak2 baby tak dapat terima rasa makanan yang DIPERKENALKAN...cuba campur sedikit dgn susu..samada susu formula atau EBM (Expressed Breast Milk)..kerana susu adlaah makanan UTAMA bayi sepanjang 6 bulan..  =)

Kombinasi makanan yang dicampur kene tepat...itu lah Sufiyyah Humairah..
Ayah dia kata..sebijik perangai saya..hahah...

Jadi kalau baby reject makanan yang anda sediakan, jangan cepat putus asa.  Mungkin kombinasi anda baby tak gemar.

Mungkin tekstur makanan anda..

Mungkin terlebih bahan2.

Saya ada jumpa ada orang complaint anak dia tak suka makan puree broccoli.    Means tak de campur apa2..cuma broccoli yang di steam dan diblend halus..  Err..  kalau kita pun kata / tengok tak sedap..  Budak pun tau merasa tau.
Be moderate.  Mas ani nak ajar anak kenal dansuka sayuran dan buah2an.  Tapi jangan sampai mereka trauma kerana ibu bapa yang terlampau obses nak memberi 'khasiat' pada anak2..



=)




3 comments:

cheqna said...

thanks
ilmu yang boleh cheqna praktikkan suatu hari nanti =)

atty's said...

budak2 modern skrg .lagi lah pandai2 kan..

gud tips

Bitt (double IS) said...

seingat saya la kann....

Nasi di buburkan u wajib...then buat lauk lain tu asingkan nik...masa nak lenyek tu kan nasi lenyek dulu then sayur jgn disekalikan...buat mcm kita makan ada lauk tu...rasakan nasi pastu rasakan sayur2 sahaja...derang kurang gemar campur semua...bak kata ismeth lerr...hehehe cuba try...kalau tak buleh masukkan nasi dengan rasa sayur tu sikit2 mcm kita makan nasi..ambik lauk sikit campur nasi gitu...hehhe

Related Posts with Thumbnails