Friday, February 10, 2012

Sg Klah Hot Spring..Taman tema air panas yang sesuai buat seisi keluarga


Sejak tengok entry kak dee pergi Sg Klah hot spring ni..memang teringinnak pergi.

Tapi asyik tak kesampaian.

Baru2 ni masa cuti CNY dah ajak yabang pergi..  tapi dia buat tak tau je..sudahnya tak pergi..
Lepas tu cuti maulud Nabi dan Thaipusam.  Sekali lagi saya ajak..
Pun senyap je..sampai saya merajuk.

last2 pergi jugak..  tapi bertolak pergi pun dah pukul 2.30ptg..  Sabar jela...
Buat2 ceria jela..malas nak pikir2..kang jadi tak seronok.

Sepanjang perjalanan, Sufiyyah tido je..  berapa lama tu?..sejam setengah..vavavvaa..clap..clap..clap..
kalau tak tu..20minit dah bangun..nak dodoikan je dah setengah jam ..tido 20minit...  panas hati..haha  =p


Sambil2 layan gambar..boleh la layan menceceh saya ni...semua gambar diambil menggunakan kamera gedabak itu dengan 50mm lens... =p



Kalau ikut PLUS Highway...ikut arah nak ke Utara..
Kemudian Exit Sungkai..128 kalau tak salah
Keluar je dari rumah tol..akan jumpa traffic light mcm kat bawah ni, ambil ke kiri.  Ikut Signboard Homestay Sg Klah / Felda Sg Klah / Felda Residence Sg Klah



Sepanjang perjalanan akan nampakpemandangan menghijau, bukit bukau..memang layan dan relax sangat


Nampak langit tu?..  ha..itu yang buat saya a bit stress...

Bila dah sampai nampak la yang Felda Residence ni..  Tapi jangan masuk kanan..just go straight je lalu bawah gerbang Selamat Datang tu


Kami berhenti untuk lunch just before masuk Theme Park ni.  Sebelah kanan ada Clubhouse, villa..pe benda semua utk Felda Residence ni..Kalau bermalam bolehla ke sini.  Tak pasti rate berapa saya tak check pulak.  Dan sebelum masuk kawasan tu ada 2 3 gerai..bolehla singgah makan ke apa..tapi outside food not allowed dalam Theme park ni..kami bawakje..ala..kudap2an je..bukanlahheavy meal...
Masa ni around 4pm...sejam setengah perjalanan


Sampaije...MekSufiyyah pun bangun...  just nice...


Sampai kawasan parking...  Boleh naik tramp ni untuk terus sampai ke Mountain Spring Park..  Air sejuk...
tapi tak sejuk mana pun..sejuk lagi air paip kat rumah time hujan..haha..
Kalau nak ke air panas dulu..boleh jalan je dari tempat beli tiket tu.... =)

Harga tiket
Dewasa RM12
Kanak2 RM6
warga emas RM7
OKU RM2
Baby free

Initramp yang kami naik tu..dotdot..comel sangat..haha

Ini antara seksyennya...
Ada taman terapi..
ada tempat rebus telur
ada Hot Spring pool (kolam air panas)
ada mountain spring pool (kolam air sejuk) - yang ni ada slide bagai

Kami ke Hot Spring pool dulu...Nasib la ada beli karpet ni..actually bawah die getah.atas die ada bulu2 sikit mcm karpet..nice utk bawa pergi berjalan..besar pulak tu..=)
Kalau mountain spring ..bolehmandi sampaipukul 7 je..  tapi mas abeli tiket orang kat kaunter tu kata bukak sampai pukul 9malam..jadi mungkin kat bahagian hot spring boleh mandi lama sikit..

Yang kat kolam ni air tak panas sangat..budak2 boleh duduk mandi manda sesuka hati..  kalau pergi belahd alam2 tu panas la jugak
Tapi kat tepi2 ok je..suam2 gitu..Sufiyyah suka betul..
Gambar atas ni..belum mandi dah basah..lencun berpeluh..haha.padahal bukan die berjalan pun


Nampak pelekat pink kat tangan Sufiyyah tu?..die tak tanggal pun benda tu..Masa semua orang pakai tag kat tangan die perati je..  so Auntie Zana pun lekatkan cebisan tag tu kat tangan dia..  Bukan main suka..langsung dia tak usik tag tu..  Sampai la terbukak sendiri masa kat Mountain Spring pool..

Sufiyyah sekarang dah boleh duduk tegak..belum boleh merangkak.....cuma meniarap dan reverse je..maju ke depan belum lg..kami sendiri  pun tak pasti bila die duk tegak macam ni..  tau2 je dah tegak duduknya..hoho..kalau gaya2 nak merangkak tu ada..tapi belum boleh merangkak lagi

Berhenti makan jap..  dalam pool ni tak boleh masuk pelampung..tapi budak2 lain elok je masukkan..cuma nik letakkan die dlaam ni supaya dapat suap die makan tanpa risau die terlentang

Pose istimewa dari Sufiyyah Humairah


Masa pergi ni kejap hujan..kejapberhenti..kurang syok sikit sebab kejap2 kena lari2 ambil payung....  Hujan tak lebat..tapi hujan kerap..

Tak lama di Hot Spring...  ummi tak puas tak dapat rendam Sufiyyah..so gerak ke Mountain Spring pool.
Sebelum tu singgah kat bahagian terapi kaki..saje try2 nak rendam kaki..


Dekat Mountain spring pool Sufiyyah memang seronok habis..
Tak takut air budak ni
Ayah try keluarkan dia dari pelampung..sibuk die nak terlentang dalam air..kita yang takut die slip..
Lidah tu asyik terjelir je..kesukaan mcm tu la..hahha




Ada water slide..  Yabang, Ummi n friends tak lepaskan peluang main slide..dah mcm budak kecik..  Tapi yang main slide tu pun bukan budak kecik dah pun..semua dah besar2 gajah..haha..



Air dia tak dalam pun..paling dalam paras pinggang dewasa....  So memang safe for children la..
Orang tua setakat nak basah2 main dgn anak2 memang best.. =)
Air pun tak sejuk.  Maybe sebab ramai ke apa tak tau la..tapi tak sejuk...

Mandi sampai pukul 6.45 pm je..

Lepas tu salinbaju...hujan pun turun selebat-lebatnya.  Tunggu hujan reda sikit...naik tramp..dan pulang...

Sejak ada anak ni..Yabang memang kene pandai2.  Saya memang tak larat nak spotcheck satu2..  Tapi tuela..kalau tak di check jadilah gaya gini


Padahal mas apackingtu saya dah tanya dah..nak bawak ape lagi..dia cuma cakap jeans..  saya tak pikir panjang pun..  die kata semua dah ada..dah siap..so tak check la apa2..

Sekali spender tak bawak..  Baju salin tak bawak..
Dia bertuala dan berbaju lembab ni dari dalam..naik tramp..  sampai la ke kereta.
Saya kata nasibla..  orang tanya tak jawab elok2.. nak harap saya check satu2 tak la..dengan Sufiyyah yang tak boleh hilang kelibat Ummi...  nasib la kan..haha

Balik tu singgah Tanjung Malim..ambil exit tanjung malim ye..
Singgah makan pau.
Sorry tak boleh bgtau jalan mcm mana..Sebab saya pun Zahid (kawanYabang) yang bawak..follow kereta dia..  Jadi dia sudah jalanbelit2 sampai saya pening.hahah


Ingat nak makan malamkat situ je...sekali semua dah habis kecuali pau..  So beli pau frozen 5 peket..  dah siap masak 4 biji..
Punyelah sedap pau Yik Mun ni...  sampaikan saya duk ulang makan 2 3 kali dah..  sekarang tinggal sikit je..setengah peket je kalau tak salah..haha..  =p
Memang lembuuuttt sangat pau nya..

lepas makan malam dekat restoran thai berdekatan..  Kitorang pun pulang..sampai rumah dalam pukul 11lebih..

Puas hati...cuma rasa ralat sikit sebab cuaca yangkurang nice..penat berlari2 dari hujan..hohoho..

11 comments:

~ana~ said...

nik, akak pernah g sini, stay kat hotel dlm felda residence tu 3H2M. best main air je la...tmpt2 menarik lain xde sgt...x g tmpt air panas yg boleh rebus telur tu ke?

Munnafendy said...

heee kat kmpung sy ni..sy pun lama dh xmasuk =)

SYANI said...

Kalau pegi Tanjung Malim memag tak sah kalau tak beli pau Yik Mun.. Pau ni femes dari dulu lagi tau..

cheqna said...

amboi dak tecit tu.....

atty's said...

kan main lagi Sufiyyah Humairah, dah pandai nak swimming

adeh yabang ni buek org nak gelak je.
kalau along..mmg kty dah gelakkan gulin2 dah nie..

Bapak said...

dewasa dah RM12 yek, kitaorg gi masa birthday Ilhan bulan Oktober lepas, tiket dewasa RM10 lagi..

nk ke Yik Mun dari Sungai Klah, lepas simpang jumpa Jalan Ipoh-Kuala Lumpur belok kiri ke Tanjung Malim, terus je sampai jumpa UPSI. Kedai Yik Mun tu depan UPSI.

Dee said...

k dee ngan anak2 suka je gi sini..budak2 ngan air mana boleh dipisahkan..tapi kemain lagi korang main slide kan..k dee pun teringin..cuma masa tu tgh bulan mengambang..tu yg x berapa syok..

Anonymous said...

Despression symptoms isn't a manifestation of weak point. It is just a normal reply to selected events that happen in your lifestyles [url=http://mostpreciousbloodchurch.net/]soma online without prescription[/url] that individuals can't stand as well as which usually we now have no treatments for. It is normal to get stressed out once in a while once the scenario therefore warrants it.

dd dudu said...

nik daa kuruss lepas bersalin, x aci ;p

cikbedahlaser said...

jd nye... dzul balik pakai ape???
next time klu nk g lg.. ajak la aku.. ne tau leh follow.. ekekekek

Ati Masrif said...

bestnya..

nik..baru kak ati perasan
yg nik lepas due slim betui ye :)

Related Posts with Thumbnails