Monday, February 14, 2011

Adeeee je orang yang tak puas hati dgn saya

Pernah kan..sorang anon datang blog saya pastu cakap saya ni adeee je takpuas hati dgn orang.....hahahha

still remember that old stupid joke from anon...

At least saya tak puas hati saya tak cakap kat org tu kan...hahahhaa.....

Recently..beli barang baby...  Adeeeee je orangtak puas hati dgn decision saya....
DAAANNN  tepet2 campak atas batang hidung......

hakhak...which is i dont care at all... 

Ye..saya memang degil orang nye...baru tau ke?

Tengok org lain buat preps....sometimes saya gerun....
Orang lainbuat preps....siap semua dah...masuk je 7 months...barang2 dah siap cuci masuk kereta....
Ada yang dah beli stroller (macam eryn..aku tau ko mesti tak leh tahan kan..excited nokss....heheheh..paham2)...ada yang dah beli car seat..
Excited la kan nak sambut baby..

Ada yang baru tau preggy..mak mertua..mak..sepupu ipar duai dah seret pi kedai baby...beli barang baby semua bagai....

Setiap orang ada cara excited...saya?

Mana prepare ape2...takde beli pape pun....dah masuk 4 bulan lebih...baru termangu2 dgn list kat tangan.....ok dah kot...
Ade ke parents yang plan beli baju baby 4 pasang je?

saya la tuh..ahahhha..punyela tak de excited beli barang2 anak....Excited anak nak kuar je..hohohohoo.....

Since macam gerun je...takde buat preps ape2..  So decide nak beli barang baby sikit2...  Yela..mesti banyak belanja kan..yang simpan tu simpan la...yang belanja tu belanja la kan....

Baru je bukak mulut kata nak beli barang baby....sekali adeeee je yang kondem..

"tak payah beli lagi..awal lagi"
"beli nanti mas adah 7 bulan lebih"
"ala...i dulu 7 bulan baru gi beli barang2 baby"
"orang tua2 kata tak elok beli awal2"
"ala..perut ko pun tak nampak lagi..nak buat ape gi beli lagi"

macam2 la...buat saya rasa nak menitik air mata....
Diorang ni tak pernah rasa excited beli barang2 utk anak PERTAMA ke?
Mek tak heran la kalau nak cerita anak 2 3 kan....anak PERTAMA ni org citer... 
Which is...

You have no experience at all....

Kalau anak ke 2 ke 3...mesti dahtau timing yang terbaik kan..  barang2 baby yang lepas2 bolehguna balik kan...Ok2...understood....cuma tambah2 je...

Hurm down la sekejap..tp kejap je..ni nikimah la....ape barang down sampai berbulan2 kan....

Last2 decide dgn yabang..pergi je beli....

DAAANNN...

nasib baik la kitorang pergi awal...banyak yang gile saya tak tau...
I dont know how Barut baby look like......kelakor....
Naseb baik yabang tau...
Yang saya tau..yang mak saya jahit sendiri tu..tak taula plak kat Supermarket punye gitu rupenye....

Masa sampai section baby...  Dua2 blur..tak tau nak beli ape...
Should we buy this? 
Owh..ini ape?
Mana nak cari benda ni....
Ini ke rupe die...
Berapa banyak eh?...
Betul ke yang saya pilih ni?

Banyak betul question mark tu atas kepala.....
dem......

Last2 semua benda beli sikit2....baju pun gitu....pergi masa Jusco buat Clearance sales...cari barang pun banyak tak jumpe.....  So baju beli utk New born banyak takde...tapi tak nak bagi hampa..beli je yang 3 bulan ke atas...amikla 2 3 heli..limit 5 pasang je...(sebab tau dah lain kali akan beli lagi..baju nokss...tue yang paling excited)....
Cari beg utk barang2 baby pun dah payah....(sila salahkan yabang kerana sangat cerewet..hehhehe).....


Balik Sepang..tunjuk kat Cik....utk Cik check...ok..itu salah..ini salah...itu besar..ini kecik...ini tak perlu....
Nasib baik beli sikit2 je semua.....
Ini panas...ini tak sesuai...


Ok....done....

nasib baik la beli awal2....sempat lagi nak prepare itu ini.....Pheewww.......

Kenapa saya rasa tak sempat?

1)Saya weekend ade job butik..walaupun job kadang tak sampai 1 hari...tapi still penat nak punggah barang...nak kemas.....satu hari job..satu hari utk uruskan rumah tangga.....
bile time nak keluar....

2)Lagipun..dgn perut memboyot masa 7 bulan nanti...berapa jauh je saya boleh jalan utk survey dan beli barang? Mesti dah penat...Patutnya masa tu saya dah tinggal beli barang2 yang kecik2...yang penting2 dah beli siap2....Baru jalan sikit ni..saya punye kaki dah sakiiitttt sangat....ayoyoyooyo

3)Spesis saya ni jenis suke survey2 dulu...which one better?....sini ke..sana ke..... Mana yang murah..mana yang perlu...  Jadi saya banyak berjalan..bukan main sauk masuk bakul dan bayar...Laki saya bukannye keje kat kilang cop duit....

4)Kalau beli sikit2 tak terasa sangat kan nak beli barang..kalau sekali beli dah seribu lebey....tercekik jugak la kan..



Walaupun saya ada alasan yang saya rasa kukuh dah ni...Tapi saya tau...nantiiii



Adeeee je orang yang tak puas hati dgn saya



Sape tak puas hati angkat jari telunjuk sama jari hantu...

Cucuk dalam hidung sendiri....

mekasihh....

14 comments:

Ati Masrif said...

nik cayang

ada langgan pa n ma atau mana2 majalah parent tak?

bagus tau..utk org pregnant
kak ati dulu tiap bulan beli..
senang nak refer apa2


Jom baca: Menakutkan…Gambar Ini Menceritakan Segalanya..

Queen said...

kak ati..walaupun list kat tangan..masih blur.....

takde experience beli....so sangat2 blur walaupun dahrefer macam2....
dah baca macam2...

dah ada list pun..tp still blurrrrrrrrr

gadisBunga said...

byk org mmg macam tu. depa tau cakapppp ja.

yg menanggung? kite juga...

nik buat dek je ok. tak semua pendapat kite kene ambil, just dgr je cukup. :)

Softtouch [Hanim] said...

xpe nik, nik buat je mana yg nik rasa ok..mmg ssh nk puaskan hati org ni nik...sabar jelah...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

comellah pulak pakai kain sampai ke dada.


tetiba teringat cerita Pak Uda dalam pi mai pi mai tang tu.

hehe..

LiAnA said...

klau takut salah beli.. boleh survey dulu.. akak dulu just survey.. tgk mana yg okay.. tanya pendapat org.. then nnt terus pi beli.. masuk forum parenting.. kat situ byk info..

dulu2 tak sama mcm sekrg.. now brg baby semua dah mahal belaka.. kena jugak buat budgetkan.. tu pasal ada yg dh start beli awal2..

yg penting sekrg ni ikut naluri kita sendiri k..

Yan said...

akak dah seken baby aritupun blur nik.. cam orang tak penah beranak plak hehehe...

sumtimes bukan tak puas ati nik.. tp concern & nasihat kot.. cume gaya cakapnye yg buat kite kecik ati.. samela.. akakpn gitu gak dulu.. terpulang kt nik.. nak dengar.. ikut.. taknak kalu.. tak payah..

tp bab anon tu akak tak paham.. nape anon tak puas ati sangat ngan nik ekk

oya zihanee said...

+ beli sikit2.. tapi kerap. nak tunggu 7 bulan, dah tak larat nak jalan.. tu lah nama nya 'preparation'.. awal2 dah buat persiapan.. kalau tunggu 7 bulan, menda alah tu jugak yang korang nak beli.. adusss... busy body betol lah org2 ni. rimas akak..

p/s: pian dah kwen.. tahu ke?? akak baru tahu smlm.

atty's said...

bila skit2 tak terasa sangat nik.

Jom baca: DiamondRing

cheqna said...

erm...
apepun..better standby sket2..awal2 ni bagus takdela nanti last2 minit kelam kabut
moga nik sihat2 sokmo ye..=)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

keputusan kita yg buat..usah pedulikan sgt cakap org lain kan...

cikbedahlaser said...

membeli la dgn berhemah..
hehehehehehe

jgn lupe beli tpt simpan barang2 gak.. kang xde tempat nk smpan lak. heheheheheh

Just Call Me Bitt said...

akekeekekkekee sian dia...ala, tak pe nik yg penting nik tahu ape nik buat org lain tak tahu...

ya betul cikbedahlaser, nak simpan kat ne tu nik???

sebelum nik beli, bitt rasa mesti nik senaraikan dan nik plan kegunaan sampai besar supaya tak membazirkan...coz u r great planning maker ;)

CatlinaFly said...

beli je sikit2..:) by the time nik dah 7 months, dah ada collection brg baby..akak puexcited nak beli awal2..biasalah, org tua2, kata biar lmbt2 sket nape tah hua hua..pengalaman shopping time dah 7 bulan ke atas..memang semput!main capai je sudahnye hua hua..

Related Posts with Thumbnails