Monday, February 21, 2011

Susu ibu..nanti kering....

Susu lembu agak2 korang kering tak?.....Yela..kalau korang kata susu ibu tu nantikering..so kene selang seli kan dgn sus lembu / susu formula....  Jadi lembu yang kita duk perah susu tu agak2 nanti kering tak susu die?

Teeeettt...

Soalan cepu gangsa...

Mek bukan ape la...  Ada la orang tu...  Belum pape lagi die kata nanti dah ada anak kene selang seli kan antara susu ibu dgn susu formula..  Supaya bile nanti susu ibu dah habis..  susu formula ada..  anak pun tak sakit perut masa transition susu tu....
waaahh..idea bernas......

Die kata die masa pantang je susukan baby..tu pun selang seli dgn susu Formula..  Sekarang dah tak breast feed.....  Siap amik contoh..akak depan tu....  Kejap je menyusu badan... Pastu susu kering...  Anak die tak boleh terima susu formula...

Agak2 korang la...  diorangtu tau tak bahawa budak ni..kalau kita nak tukar susu brand lain pun..  ada bezanya?  Rasnaya diorangtak tau kot...

Ade ke die kata...susu takkan keluar kalauu tak susukan budak....kalau guna pam je lama2 kering..  abehh..kalau kat rumah ...duk la susukan budak tu...  apedaa..  kat opis perah...

Bile saya kata....."takpela..opis pun ada freezer..senang nak storage"

"nanti pindah opis baru takde freezer"

Ok fine..takde freezer...saya simpan dalam cooling beg saya sendiri...aiman tak kesah nok....


haih......kecik ati saya...

saya harap....  nanti niat saya nak susu kan badan pada anak saya sepenuhnya takde lagi org nak pandang remeh..  takde lagi... takde lagi orang yang duk suruh saya dalami ilmu penyusuan semata2....  hanya kerana dia tahu everything....sedangkan die tak bagitau pun tips2 berguna dalam penyusuan...  Asyik suruh saya dalami..  Adakah saya ni nampak macam tidak mendalami?..  adakah saya ni nampak macam budak otak kosong?

Dan kalau lah nanti say aberpatah hati dengan dugaan kemudian hari,,,tolong ingatkan saya...  Anak saya ini memerlukan susu yang sihat dan berkhasiat dari seorang IBU bukan LEMBU...

15 comments:

mama tisya said...

naper die ckp camtu...niat di hati utk bfeed tu amat la bgs..kalo bole selama yg mungkin..nanti nik bg email..kita email artikel psl bfeed..mmg bagus...rmi dh kita share utk blogger2 mom to be...hrp2 nik dpt bfeed baby sepenuhnya...

CatlinaFly said...

akak doakan nik berjaya BF sampai 2 tahun!

mana ada kering..lagi byk bayi menyusu dan lagi kerap kita pump..susu takkan kering..

akak dulu silap..sebab akak gi kursus BTN masa E-ein umur 4 bulan..bwk pam tapi seminggu kat BTN, seminggulah tido kul 2 pagi , dgn jadual yang padat giler..walaupun B bengkak, akak dah penat sgt2 ditambah dgn ada sukan bagai petang2 tu, mlm ada kuliah lagi..balik asrama terus tertido..

akak menyesal gila..balik dari tu memang susu bdn ada lagi pastu dua minggu pastu tu,kena reject dgn e-ein pastu kering beransur2 sebab dia tak isap..walaupun akak perah tapi dah terlambat lak time tu...

akak buat relactation sekali tau..masam tu dah 2 bulan takde susu..ada lah kuar setitis dua..tapi tak berjaya juga sebab semangat tak kuat kot..

akak tau nik kuat..jgn dgr ape org kata..kadang2 sedara mara sendiri yang akan bg "kata-kata hikmah" yang buat kita down..masuk telinga kanan, kuar telinga kiri je..

Ni akak list down kawan2 akak yang BF /pumper tegar..;)

http://sereniety.blogspot.com/
http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/
http://honeybunsugarcup.blogspot.com/

bacalah blog diorg..ade byk tips di situ utk BF..

sorry akak tersentuh betul aklau bab2 susu ni..anak akak memang takleh wat ape dah..memang minum susu Isomil dia skrg(dia alergik susu lembu)...kalau lah boleh direversekan masa...memang akak akan BF sampai 2tahun!

:)

cheqna said...

kite ni kalau duk dengo je kata2 org memang susahla..nak puaskan hati semua org bukan senang kan..
nik..u know what u must do...

LiAnA said...

org takder ilmu yg akan ckp mcm tu.. teringat dulu masa akak dlm pantang susukan aqil.. sorang jiran penah ckp.. lepas seminggu susukan baby dia suruh pi jumpa doc utk amik pil stopkan susu..

tujuannya supaya tek tak cepat kendur.. hahaha nk kata bodoh dia org tua.. so akak cuma senyum jelah..

NM02 said...

ishh... rasanya kalu bfeed tu lagi bagus ape.

gadisBunga said...

nik, kalau ada yang pertikai lagi niat kamu tu, kamu suruh dia bukak quran, surah al-baqarah ayat 233.

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan” (Al-Baqarah [2]: 233)

Allah yang cakap, nak pertikai lagi??

kite sokong kamu nik.

Jemari Seni said...

Aiyoo Dik! Ada gak org berpikiran camtu... Hakak dulu baby yg kurang minum susu mencurah-curah klua Alhamdullilah 2 tahun takyah beli susu formula. Stock susu cap gantung penuh freezer.. syukur sangat2 kat situ dah banyak jimat dik susu baby bukan murahkan!!! Susu kat badan dah kering tapi stock susu dlm freezer bole tahan lagi 6 bulan lepas tu baru start bagi susu formula pun takde masalah.
Pedulikan apa org nak ckp yg penting dari mengandung ni setkan dlm kepala dan doa selalu "susu aku banyak supaya anak aku kenyang minum susu badanku semoga anakku dpt yg terbaik" Insyaallah.

Anonymous said...

Ya Salam Nik, 1st of all...sy bukan ANON yg suka mengata Nik tu tau.. Cumanya, sy tak de blog. Tapi suka baca blog Nik ;)

So slalu sgt membaca, kali ni nak menyampuk plak :D Menyusukan anak mmg byk dugaannya.. Terutamanya anak pertama sbb sure ibu2 tak de pengalaman dlm bab2 ni kan.. Kalau ada ibu2 yg bersalin kat hospital kerajaan lagi lah STRESS sbb lps bersalin dah kena berdikari urusankan segala-galanya sndr. Kadang2 Stress adalah salah satu punca susu ibu tak keluar.

Berdasarkan atas pengalaman sndr, lps melahirkan anak, sy tak tidur sepanjang malam sbb berusaha nak menyusukan anak. Walaupun baby tak nangis nak menyusu lagi, sy bg jugak.. Tak nak lah tggu smp baby dah nangis meraung2 br nak kasi..huhu...Org kata usaha tangga kejaan.. dan sy juga berjaya akhirnya!

Apapun, ibu yg menyusukan anak harus sentiasa berfikiran +ve!! Mental & Fizikal harus slalu dlm keadaan seimbang. Kalau dah betul2 sgt rasa susu tu kering, blh je minta advice dr doktor.. Ada je pil tambah susu @ merangsang pengaliran susu. Pam susu bukanlah alasan yg membuatkan susu ibu jadi kering! Sbnrnya, smua ibu2 yg bagi alasan sebegitu adalah ibu2 yg MALAS nak manage time utk perah susu demi anak mereka! So, amik jalan mudah bg susu formula je lah!!

Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.. Teruskan dgn niat suci, murni Nik!! All da best!

Queen said...

mama tisya : entahla..maybe sebab die rasa die berjaya membesarkan anak die dgn susu lembu sepenuhnya...
owh.mekasih...nik suke baca artikel2 gitu utk jadi bahan rujukan (nikhakimah@yahoo.com)

kak maizatul : mekasih utk link tu kak..insyaAllah nik akan berjaya..chaiyok..hehehhe

cheqna : nik memang tak bleh tak ambil berat ape org kata..hohohoho

kak liana : hahaha...adeke gitu...hahaha..lawak la jiran akak tu..

NMo2 : memang 200% lebih bagus dari susu lembu..of course

GB : kang die kata nik ni nak bersyarah pulak kan...ustazah celup la..apela kan...lagi susah kalau yg cakap tu non muslim...huhu
tp nik setuju..dalam quran pun ada sebut....no doubt at all

kak ogy : setuju!...

anonymous : owh..terharu jap..mekasih sudi baca blog kite...and mekasih komen..betul2..kite sendiri kene rangsang badan kita dan minda kita utk produce susu kan..atas diri kita sebenarnya (kecuali dah ditentukan tuhan)..thanks sangat2....


Thanks semua..sekarang nik lebih bersemangat..chaiyokkkk!!!!!!

suezen said...

sgt lah krg ilmu yg nasihat tuh/...isk isk

miSz tUna said...

Takpe puan, kuatkan semangat. Mak saya 7 org anak sume susu badan sampai 2 tahun, takde pun kering.
mak sedara saya, pon keje gak.. susukan anak sampai 6 tahun pun ada..
Kalau puan ikhlas insyaALLAH tuhan tolong. All the best k :)

Bitt2 said...

nik, sementara berpantang bf la baby...caranya mcm mana??

banyakkan knowledge cara pengeluaran susu, skang dah kena baca tau! supaya persediaan mental nik nak menyusukan anak tu kuat tu yg banyak susu keluar...trust me coz im doing that to ismeth...masa iskandar, saya xready dr segi mental so susu memang xkeluar mcm org2 ckp...

banyak artikel dan fakta cakap susu ibu adalah susu terbaik tapi bitt nak nik cari dan baca info2 seperti itu lagi menguatkan persediaan nik, dengar kata org sebagai pengetahuan, seboleh2nya rujuk dan baca dan tanya pada doc adalah terbaik..(ops doc gov.lagi bagus kalo tanya pasal susu ibu..hahaha)

if u betul2 ready nak susukan baby konpem susu u banyak keluar masa tu bila susukan baby susu sebelah yg mengalir2 tu pam terus masuk bekas supaya senang simpan bekalan...positifkan diri...kalu boleh elakkan word No, xde or takboleh...kalau nak menyusu anak ;)

cikbedahlaser said...

wei.. ahad aritu aku g cash converter kt Shah alam.. aku terjumpa chiller utk kereta.. terus aku teringt ko n usaha ko nih..
hehehehe good utk trevel.. ko kan keje luar.. kot2 terperah time keje.. leh smpan dlm chiller...
aku jmp aritu seken hen.. 79rm je..
klu 1st tataw rege berapa..
hmmmm ape kata ko?

Dee said...

nik..aku rasa kan dia x byk baca blog2 tentang penyusuan eksklusif..ko je suruh dia baca..baru dia tau..byk ke sikit..huhuhu..lg satu..itu semua pun rezeki tuhan nak bagilah..dah kalo usaha mcm2 xde gak nak buat camana..dan ada jugak yg x usaha langsung..tp susu byk giler..

Softtouch [Hanim] said...

nk bf kan anak2 ni byk dugaan nik..sbr yer...biarlah org2 tu..kene kuat semangat..niat kita nk bf tu pnting..InsyaAllah akan dipermudahkan...

mcm akak xkuat semangat..akak campur ngan fm milk sbb akak takut nursery xleh handle..takut dia bg susu xeloklah..sbnarnya boleh je cube tp entahlah nik sbb nurserykan..

tp akak hepy jgk sbb akak masih bf kan darissa bila darissa ngan akak..wpun xfully bf akak rasa akak masih bf kan dia...ayoooo apa ayat akak ni nik..harap nik faham yer...heeee

Related Posts with Thumbnails