Wednesday, May 25, 2011

Datang Jak Sarawak .... day 2 part 2

Okies..meh sambung tgk rumah2 lain di Sarawak Cultural Village..  yuk!



Ok...masa gambar di atas ni..asalnya ada signborad mengatakan ke WATERFALL...budak2 tak cukup umur macam kitorang ni memang pantang baca benda2 berair ni..pantas je nak pi main air..ahahhaa...  Sekali sampai...tgk waterfall nya kering..  Masa di rumah ape entah..ada Sago Hut...diamana kat situ dia buat makanan berasaskan Sagu...  Kat situlah kami dapat tahu..rupanya..di SCV, dah 4 bulan tak hujan sejak Tahun Baru Cina...  woww....patutla waterfall pun kering...  ada la air nya..menitik2 je..macam mata air jatuh...Tapi bukan la air banyak...  So amik gambar pun jadikla..  hehehe








Gambar kat atas ni merupakan antara tangga yangterdapat dalam rumah Melanau.  Biasanya rumah2 kat dalam SCV ni, cuma setingkat...Memang rumah diorang tinggi..  Tapi ada second option.Maksudnya ada tangga yang biasa selain dari tangga dari batang pokok ni...  So boleh pilih nak naik pakai tangga apa (which is saya prefer tangga biasa la kan)..  Kat rumah Melanau ni, ada 3 tingkat tau!...  Jadi tangga dalam rumah cuma ada tangga gini..  Curam tak hengat....  Ini paling curam rasanya...Mula2 tak nak naik..sebab maca gayat + susah nak balance (yang ni alasan ibu mengandung yang penakut..hahahah)....tapi yabang la...die provok saya dgn ayat ni :

"Waaaahh.yayang..atas ni santek....macam tempat tidur sultan2...santek yangggg"....

mencik betul kalau keluar ayat provok gini..terus gigih usaha panjat tangga ni....semata2 nak tengok benda macam dalam gambar di bawah!  Demm sungguh...yabang sangat dengki orang nya...hukhuk



Ok..mas anak turun..jangan tak tau..saya gayat..sampai separuh tangga saya dah nak menangis sebab tak bolehturun..terlampau gayat...masa tu..  Kalau boleh nak fly je turun.. dalam hati sempat lagi sumpah2 yabang kerana keluarkan ayat provok..hahahhaha...  padahal sendiri cari penyakit kan....Seba baik la yabang gigih bagi kata semangat....kalau tak..haram duk jela kat situ takturun tak naik..hahaha



Rumah melayu ni memang best..sebab terasa macam balik kampung...hahahhaha... ini dah biasa tgk..tapi kalau dah tengok 5 jenis rumah kat sini..  terasa rumah melayu gak best..teras anak tido..  buakn sebab apa...ni je rumah takde tengkorak (selain rumah Cina dan rumah melanau..rumah melanau cari jugak.tp tak jumpe)....







Dah habes keliling semua..perut dah lapar..makan TIME...  Syaa try laksa Sarawak..takde pic sebab dah penat sangat + dah lapar....
Yabang try mee santubong.. inilah pic nye... komen?..tak sedap..hahhaha...
Laksa sarawak sedap jugak la..  tapi saya lebih suka laksa penang..  dan saya tak boleh terima bau rempah laksa sarawak + orang tu buh banyak sangat daun ketumbar...gigih la buang satu2..hukhukhuk




Otw..singgah ke Damai Beach resort..konon nak lepak2 kat pantai die..  Memang kene melalui entrance building dulu tau..  Belum pape dah kene tahan dengan security kat situ..die tanya nak pi mana..  Yabang yang memang panjang akal laju je jawab.."Reception"...hahaha...
Pergila reception..saje buat tanya harga bilik.. 

Standard room RM360 per night..  Chalet RM500 rasanya..  gi tgk rasanya cantek lagi duk hotel Sri Malaysia..hahhahahahhahahhhhahahaaha.....  tak berbaloi...  So sempat capture sekeping dua je gambar kat Damai Beach resort ni..  nak amik banyak2 pun dah takde hati..

Owh ya...masa keluar dari SCV, sampai je kat roundabout yang first..jangan terus mengahala balik..Damai Beach resort kene amik simpang lain je kat round about yang sama....




Disebabkan yabang tak puas hati tak dapat lepak kat tepi pantai (kitorang kan hantu air..hahahha)...So masa otw turun tu..cari jalan nak ke pantai.. sebab pantai memang sebelah kanan kitorang je..memang nampak laut....Jadi masuk kat celah2 kampung..dan jumep signboard utk ke Pantai Puteri.... pusing2 dalam tu...jumpela beach yang santek ni..  memang santek..rasa nak berkhemah kat situ je....

Yabang lepas gian amik gambar mak guppy ni...  hahah..  tak puas lagi mas maternity photo shoot yang lepas..   Cuba korang tgk gambar kat bawah ni....ini adlaah antara keistimewaan kat sini..  pandang depan nampak laut yang terbentang indah...pandang belakang nampak Gunung SANTUBONG....  kalau lalu jalan besar tu,..sebelah kiri laut..sebelah kanan gunung ganang..itulah lah special nya..hehehe






Okies...so itu jalan2 utk haritu...sampai di hotel ingat nak sambung jalan ke Indian Street...  Tapi dah tutup..masa tu dah pukul 5...  ya..kat sana..pukul 5 lebih gitu dah tutup...pukul 6 tutup habis...





kat depan waterfront bukak sampai pukul 7..lepas tu tutup....memang Kuching takde nightlife..  tapi kitorangtak kesah..sebab siang hari dah penat kan... 

balik hotel..dapat tukar bilik..yeay....ini bilik Melayu...  kat sini die terapkan konsep gitu..ada bilik melayu..bilik jepun..western..chinese...  ada la 2 3...  memang style (time tgk bilik jepun yang kebetulan pintu tak kunci dan tak berorang)...

bilik ni memang best..sebab kawasan katil tu lebih tinggi dari entrance pintu bilik...nak kene naik tangga utk ke katil..  ada la dalam 3 steps gitu..  toilet pun kat bawah....kira sangat puas hati..  =)
Bilik pun besar jugak la


Malam tu lepas mandi..rehat jap..pi makan kat kampung Boyan..kene naik boat penambang..  takde life jacket..  So hati2 mas anaik tu..jangan terjah je....slow2 naik...
Kalau nak naik..kene ikut jeti ye..bukan semua jeti boleh naik..kalau naik kat jeti lain..samada org tu tak nak hantar..atau orang tu akan charge lebih..  Jeti yang perlu diambil ialah jeti yang depan Hilton hotel..  maaf..nik memang lupe apa nama jeti tu..  tapi jeti tu dekat dengan hilton hotel..  Last perahu adlaah dalam sekitar jam 10..  ada yang tunggu sampai jam 11...12 pun ada...  tapi no guarantee.....

Ini yang nik makan malam tu...  Ketam seekor je..tapi besar....Udang galah 3 ekor..  Ikan pari sepotong besar..  yabang minum air teh o ais..dengan ir kosong gelas besar,...saya minum fresh oren gelas besar...gelas memang besar gile boleh buat 3 cup cawan macam kat pasar malam tu...dan air die memang juice oren ye...  Total semua = RM60 ...ok....ikan pari die sedapp.....yang ketam sama udang tu tak sedap sangat...nik mintak butter prawn..  tapi die bagi tu die masak dgn butter..yang jaring2 tu takde..tensen...walhal tu yang faveret....Ketam mintak maska ketam bercili..tapi rasa manis..boleh?..haha..telan je..



Masa kat kg boyan ni jugak nik beli kek lapis..  Kek lapis mira..  satu kek rm10..pergi mana2 kebanyakan orang jual rm10 satu kek..tapi kat sini beli dgn orangtu direct la..takde dapat murah pun..sama je price..  nik beli jugak terubuk masin....yang size kecik rm10=3ekor...  ada yang 2ekor seploh pun ada..boleh pilih nak macam mana..nik prefer yang kecik2..ikan masin bukan makan banyak2 kan..  so kalau yang kecik2 lebih senang simpan..  =)


Balik hotel..terus tido...owh..sebelum tu nik sakit kat rusuk..maybe perut penuh dan baby tendang2...  rusuk nik sakit gile..  yabang urut2 gitu2 sampai nik tertidur sendiri....  bangun2 kaki dah tak sakit..yabang dah siap urut semua la kot....sianyabang...hihi.. untung betul..

ok....nantikan day 3 pulak ye....

(maaf lambat sikit up entry..nik tgh malas + malas..heheheh)

9 comments:

Ati Masrif said...

gambor tido atas pokok tu
sensor betui...seksi deh...
auwww...huhu

ada beli kek lapis tak..

cheqna said...

cantik r..
mek..bila due???
cheqna doakan moga semuanya selamat ye
take care=)

Softtouch [Hanim] said...

sukanya tgk nik holiday di Sarawak...cntik2 pic semua tu...haah pntai tu cantiklah nik..plak tu ada pic nik pegang perut..sweet sgt..pndai Yabang snap gambar...

gedek! said...

Hoi!

Tu saja la tu nak bagi uncle jeles 'terbongkang' kat pantai tido macam tu...!

'JELES!'

NM02 said...

amboi... bejalan sakan mak buyung? larat lagi ke... hehehe

sakan landing atas pokok bagai ye... puas le baby rasa angin laut tu yek.. best best!!

Just Call Me Bitt said...

1. owh laksa sarawak saya pon tak sokak..hehehe betul3x lagi best laksa penang dari johor jugak (ishh murtad johor dah ni) akkekke

2. perghhh mak buyung posing atas pokok gituw..ahahhaa suka nice capture...dalm hati sudah kata..jangan jatuh berlepuk sudahhh...mana nak cari hospital? hehe

3.best kann SCV nih..bagus bawa time derang dah sekolah...dapat feel sikitkan...tak silap saya tu sukatan pelajaran budak tahun 2

4. naik boat???? ermmm saya masih gayat jugakkk hehehe

5. ikan terubuk sedap tu kalo buat bakar..hehe tapi nik jgn makan banyak sangat sangat masin tuhhh nanti cekup kantoi mehh

gadisBunga said...

sape yang amik gambar korang dalam bilik? :D)))

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Tak sempat pun ke tempat yang Nik pergi ni tau... huhu..

Suka tengok gambar Nik yang tengah usap pewot tu... ;o) ;o)

Sakit kat rusuk tu sebab baby mungkin kat situ aje tak?

Yabang ikut berisi jugak yea ?

MamaEma said...

tahun depan bulan dua ema sekeluarga akan pergi Kuching, Sarawak... tapi penginapan belum ditentukan... bila bc entri ni...damai beach resot seperti tak best jer... mana penginapan yang best tapi berbaloi...ahaks...

Related Posts with Thumbnails