Wednesday, May 18, 2011

Datang Jak Sarawak...

Adakah tahun ini merupakan tahun melawat Sarawak?..   Sebab ada iklan secara tetap di TV...rasanya memang ya...  Jadi vacation ke Sarawak kali ni memang kebetulan kena dengan kempen DATANG JAK SARAWAK...

Kali ni penceritaan lebih kepada bentuk pendek2....  Kalau rasa nak tanya ape2 boleh email   k!...

Bertolak ke Airport pukul 4 petang.  Check in...  dan Flight awal..pukul 4.40 rasanya dah naik flight untuk ke Kuching Sarawak.  Cuaca baik.  So takde delay.  Perangai dua2 masih lagi bak Jakun..hahaha...  tapi seronok..Tak Jakun tak seronok la kan..hilang KETERUJAAN terhadap sesuatu benda bagaikan hilang nikmat yang Tuhan bagi..hakhakhak....







Sampai Kuching pukul 6.30petang.. Awal dari schedule..  Ada masalah sikit dengan kereta sewa yang ditempah lebih awal.  tetiba plak die kata tak boleh hantar ke Airport.  Sebab ada besday anak dia..  Yabang dah bengang..  Tapi Nik sabarkan diri.. deal punye deal..last2 dia hantar jugak ke Airport..  Kitorang memang tak kesah nak tunggu kejap..  Sebab time menunggu tu di isi dengan makan mekdi..Kaji map yang baru dibeli....buat bisnes berkala..  Tuptup je dah pukul 8 lebih gitu..kereta pun sampai...  Nasib baik dia minta maaf.  Dan dia admit memang salah dia..  So kami pun ok je..  Yela..  bertolak ansur..takpe..lagipun harga yang dia tawarkan adalah lebih murah...  RM70 utk Kancil 660cc sehari...  walaupun kami ambil untuk 4 hari..  tapi dia kira 3 hari je..  sebab amik lewat dan pulangkan awal...  Kalau ikut harga survey biasa...RM100 utk kancil tau..  mahal gak la nak sewa kereta di Sarawak ni..  Owh ya,...airport transfer kalau naik teksi ialah RM26 dari Airport Kuching ke Bandar Kuching....Itu kalau ambil di kaunter teksi di Airport..  Tiada bas yang masuk ke Airport ye (itu hasil dari tanya2 guard kat situ)....
So far kereta En Mohd Agus ni ok la..sesiapa nak ke sana nak sewakereta..boleh contact En Mohd Agus ni..

En Mohd Agus - 0198480313 (Kancil RM70 satu hari)


Kemudian terus cari jalan nak ke hotel..  Sebab tak biasa jalan Kuching...tersesat sikit..  Tapi Serius..  Kalau sesat kat Kuching..tak sengeri sesat kat Shah Alam..Putrajaya..mahupun Klang...  Jalan kat Kuching memang senang la...  Memang boleh berpandukan Road Map yang dibeli di Airport..


Sampai hotel dah pukul 9...(ini campur sesat..hakhakhak).....   Memula tengok hotel ni dari luar macam horror gile..  seyes..  Sebab kat sana, depan waterfront ni semua jenis bangunan lama tau..  Bayangkan bangunan macam kat ChowKit tu kan..  Tapi bersihla..  Pastu ada tangga kecik je naik ke hotel..  Fuiyooo...yabang siap cakap " Ini port romen2 ke?"...  hakhakhak...mcm hape je rasa time tu..campak masuk sungai baru tau..  Die siap cakap..."Yayang..kite dah la tak bawak surat nikah"...  pergh..time tu rasa macam nak buat smack down je kat yabang..hampess ayam..hahahhaha.....



So masa check in..rasa cam ok la..lobby die pun cam ada konsep sarawak2 gitu...  Sekali..dapat bilik..umang aih kecik gilee....  bile pegi kat kaunter..die kata semua yang book bawah AGODA akan dapat bilik tu..  Memang tak puas hati..  Cadar kotor sikit..cam kuning2..pastu blanket cam koyak2..macam kotor2 sikit..ada cuklat2 macam blanket lama tau...  Memang masa tu dah ligat pikir nak pindah hotel mana..hahahhahahha......  Sebab tak assume la dapat hotel gini kan..sebab masa pilih tu ..die letak bawah BOUTIQUE HOTEL...  tu yang tensen je..  tak tahan sangat..  Pi complaint sekali lagi dekat reception..  Mintak tukar bilik..  tak dapat malam ni..dapat esok pun jadila..  Alhamdulillah..die kata kalau besok tukar bilik dapat la..  Masa tu dah tenangkan diri..;..pikir nak makan..dan nak rehat je...  So yabang bawak jalan2 kat waterfront utk bagi tenangkan diri..  Agaknya die dah paham sangat wife die yang memang sangat cerewet bab tempat tidur...  Yup..sejak kawen..nik jadi sangat cerewet tentang tempat tidur..  Tempat yang betul2 nik rasa selesa dan bersih cuma di rumah sendiri...Lain tempat..walaupun kat rumah Mama..nik tetap akan teliti satu2..  pakai cadar sendiri..selimut sendiri.....  So janganla terpengaruh sangat dengan description Nik di atas..  Sebab yabang ok je..  cuma die kata bilik kecik..tu jela....  lain2 die kata ok je.. 






Nasib baik beringat2 bawak cadar dan sarung bantal..so malam tu tidur agak lena.. Yabang pandai..sebelum tido..die bawak berbincang esok nak prgi mana..  Macam mana jalan...mana jalan nak ikut...sampai la nik betul2 ngantuk dan tertidur sendiri...  Kalau tak mau nye nik merengek2 sampai tido...  =)
Bab tu memang thumbs up utk yabang..  Ate nik..nak murah nak santek..sendiri mau pikir..hahahha..  =)

ok..tu dulu..muak sat gi nak dengar.....


Esok nik akan ke Sarawak Culture Village..  esok pulak ye.. 

10 comments:

rATu kEBaYA said...

sudah sampai di sarawak ye.. bestnyer..

Just Call Me Bitt said...

syokknya dah sampai kuching..hehe buleh buat reference lagik lepas ni akkkekeke...saya ni plan jek berjinggut pergi yer tak tahu bila..hehe

owh nik, kalau saya pon bab2 hotel ni tanya sampai puas hati masa booking...kadang2 hubby lagi cerewet...kadang2 rasa bagus tidur kat rumah dari kedekut dan cerewet nak pilih hotel...hehhehe opss kedekut tu bukan la kedekut wang semata-mata...tapi dia suka timbang nilai yg dapat :) ehh melalut pulakk...hehe mak buyong jalan2 banyak bagus mehh cuma perlu berhati2 ;)

cikbedahlaser said...

owh no.. nak g swak.. nk g swak.. adoyai..
klu aku.. jakun gak nih... dh la x pernah nek flight... mesti mcm rusa masuk kg..

MamaEma said...

belum sampai ke sana...

seperti sangat menaraik...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

eh-eh....

kReen pun ke sana masa mengandung jugak tau ! tahun 2005 masa tu.
naik air asia.




* nampak comel lagi bila Nik dah berisi ni.. ;o)

atty's said...

kalo kty pun..memang cerewat sikit bab bilik hotel ni..mesti nak yg bersih..

Softtouch [Hanim] said...

bestnya...xsabar nk bc n3 seterusnya.,.sy bilik hotel xcerewet sgt..janji bersih n ada ekon..kecik ke besar no hal punyo...

Ati Masrif said...

eh...?

camne leh lepas naik flight lagi ni

tak takut ke nik :)

Pinky Angel said...

brapa rm bilik hotel 1mlm? dulu sy amek tune hotel. murah n bersih.. :)

gadisbunga said...

setuju dgn kReen. nik nampak comelll banget!

Related Posts with Thumbnails