Thursday, May 19, 2011

Datang Jak Sarawak .... day 2

 Hari kedua..  bangun seawal subuh pagi..bertolak ke Sarawak Cultural Village...  Sebelum tu sempat jalan2 kat depan hotel tu..kata hotel depan waterfront kan..  mas atu pukul 7..dah cerah sangat dah..heeee



Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam (sebab berhenti makan plus yabang bawak kereta mengalahkan orang bercinta..hahahha)....

Kami tak breakfast di hotel...  Cari makan kat luar..makan nasi lemak...dengan kuih...  Yabang teh o..saya tehtarik..as usual...  Kuih tu first time jumpe ketupat pulut lemak yang dibalut macam tu..somel sangat..  sedap....  Dan firsttime jumpe karipap inti manis...haha..yang tu tak habes..sebab rasa pelik makan karipap inti manis.. Sapa kata orang kelantan je makan manis...  owh ya..inti karipap tu adalah keledek rasanya.. tu yang manis..  tak pedas macam selalu..  =)






View Larger Map



Kalau dari bandar Kuching lebih kurang 40km..  ikut Jalan Satok ye...cross bridge...  lepas tu ikut je Signboard macam nak ke Damai Beach..  Jalannya cuma satu..  Kalau dah jumpe bulatan nak ke Damai Beach resort..Bulatan yang sama..  Ambil ke Sarawak Cultural Village..

On the way akan nampak Gunung Santubong....



Kemudian terus lagi sebelah kiri akan nampak Muara sungai yang bertemu dgn Beach....  Memang menarik dan sangat calming..nasib baik takde tikar..kalau tak dah duk berkelah kat situ..hahahhahhaha.....




Bayaran masuk = RM60 seorang.  Termasuk persembahan kebudayaan.

Ada 7 jenis buah rumah mengikut etnik kat dalam tu.  Jaditak perlu nak travel ke rumah2 berbeza dalam Sarawak tu..  Semua dah ada di situ..  Kawasan dia agak luas..  Kalau yang jenis tak jakun sangat macam kami ni..  Rasanya setengah hari je dah cukup...  Tapi kami ambil masa sampai petang jugak la..

Dibuka jam 8.00 pagi - 4 petang...  kami sampai pukul 8.30 pagi.... tu pun dahramai orang...

Dia macam Taman Mini Malaysia..  Tapi kawasan die lebih luas dan lebih terjaga..  Dan dalam rumah tu siap ada orang masak2 semua...  Alhamdulillah..nik sangat sihat utk berjalan2 sepanjangharitu..kaki pun tak sakit...  hahhaa...

Cultural Show ada dua sesi..pukul 11.30am...sekali lagi pukul 3.30pm kot....kalau terlepas sesi pertama..kene tunggu sesi yang kedua.  Dinasihatkan datang awal supaya dapat menikmati semua benda dengan tenang..haha...

Kalau masuk sesi yang kedua..  lepas habis show kene terus keluar sebab Sarawak Cultural Village tu ditutup sepenuhnya,....

Dalam SCV (Sarawak Cultural Village) tu ada restaurant...harga lebih kurang je macam makan kat luar.  Ada surau..toilet semua...  So selesa la nak duduk situ lama2... 

Nik try laksa Sarawak ..Yabang try Mee Santubong...

Okies...enjoy pic di Sarawak Cultural village dulu....


 
 








ini baru gambar dua rumah.... Lepas dua buah rumah tu..terus pergi tengok cultural show....    lepas tu sambung balik rumah lain.




Lain2 rumah nik sambung next entry k!...  dalam memory card lain..mana entah yabang taruk..  hikhik

15 comments:

fiezah91 said...

ehehe..bila cuti ke swk ni?hehe

Softtouch [Hanim] said...

sukanya akak tgk n3 sarawak ni nik..boleh jdkan blog nik sbg rujukan..mana tau rezeki akak kesana..cntik2 lah nik pic2 ni semua..plak tu nik pndia posing..

Anonymous said...

Balik bila?

MamaEma said...

aktif anak dalam kandungan tu..ibunya kuat berjalan...hehehe

Mimy Hamid said...

wah babymoon...sonok nya...


p/s..blusher tak de markdown tapi buy 1 free 1 harga blusher RM59..tp still murah la dapat 2 kan

rATu kEBaYA said...

kamu naik tangga tu ke nik.. akak yg tgk ni lak gerun.. hehehe... yang penting pautan tu kukuh ye..

YaYaNsMuM said...

Bestnye bercuti...neway, salam perkenalan from yayansmum, (^_^)

Along Ayu said...

huhuhu teringin nak pergi satu ari nanti... :)

daddyzkool said...

basah2 baju abang kita tu yer...hehe

gadisbunga said...

sarawak ni gb tak penah sampai lagi. akhirnya nik sampai dulu. hahaha!!

laksa sarawak sana rasa dia mcm mana?

*kalau nak gi fraser's hill before deliver rasanya sempat...sebab dekat aje..

gedek! said...

Ada 'gambir serawak' lebih tak...?

Lalala...

Just Call Me Bitt said...

syokknyaa nik...jalan2 dekat sarawak...

sahromnasrudin said...

bagus...ada panduan jalan..kalau nak gi sarawak, blog nie boleh dijadikan panduan ....

arryani said...

wah...best giler tgk!!!

~ yus ~ said...

salam ziarah...

very informative. memang boleh di buat rujukan kalau ke sana...

p/s: kunjungan balas dari saya. Nice blog. Satu je, loading blog ni lamanya....huhu

Related Posts with Thumbnails