Monday, May 16, 2011

Kene hempuk dgn buku teks.....

Morning...  Selamat pagi...  Assalamualaikum....


Masih dalam mood cuti...masihteringat2 Kuching Sarawak..  sik bisa lupakan....hihihihi.....


Hari ni tak nak cerita hal sarawak lagi..kita mulakan dengan entry guru dulu sempena Hari Guru ...

Ada beberapa orang guru yang memberi impact sepanjang hidup pada saya...  Bukan kata guru-guru lain tu takde impact..Tapi ada la 2 3 yang sangat2 memberi kesan..

1. Cikgu Asiah ( darjah 6, SKLA)
Terima kasih cikgu Asiah kerana hempuk muka saya dgn Buku Teks dan bulu latihan saya cikgu lempar kan keluar..  Terima kasih kerana tampar saya kerana tak siapkan latihan..  Cubit saya sampai lebam..  Kerana cikgu..saya belajarrajin2 sampai saya berjaya dapatkan A dalam semua matapelajaran yang cikgu ajar masa UPSR.  Saya masih ingat saya dapat result dan saya cari cikgu di padang..tapi tak jumpa..  Semata2 nak tunjuk pada Cikgu..walaupun cikgu 'benci' saya...saya berjaya dapatkan reult yang cemerlang.... 

2. Cikgu Kamariah (tingkatan 5, SMTTAA)
Terima Kasih Cikgu....kerana menjadi cikgu yang garang.  Sampai semua pelajar pun takut dengan Cikgu..cukup dengan jelingan cikgu..pasti semua latihan Fizik siap dalam kadar segera..  Walaupun saya ni bodoh daam ilmu Fizik..  Tapi berkat 'takut' dengan cikgu..saya gigih buat latihan....buat kerja sekolah..dan akhirnya saya dapat B4 dalam SPM bagi matapelajaran Fizik...  walaupun Kimia dan add maths saya kelaut..  Tapi Fizik saya ok (walaupun bukanlah A kan..).....  Terima kasih cikgu.....  Dan saya tahu cikgu bangga dengan saya...Sebab hasil saya rajin buat ilmu fizik..masa saya di Politeknik..takat subjek Struktur tu...saya buat pejam mata je...Semua atas kegigihan cikgu ajar saya base yangkuat dalam ilmu fizik..terima kasih cikgu.....

3. Cikgu Robeah (tingakatan 5, SMTTAA)
Terima kasih banyak2 cikgu..  Saya masih ingat cikgu panggil saya masuk bilik guru..  Cikgu tegur markahsaya..  Cikgu tegur sikap saya yang sambil lewa dalam pelajaran...  Cikgu tekankan betapa pentingnya keseimbangan antara ko kurikulum dan pelajaran...  Cikgu tak marah pun..Cikgu tak tinggi suara pun..  Tapi Cikgu nasihat saya dengan berhemat..hingga saya rasa terpukul..  Malu dengan diri sendiri..  Dari result saya yang cuma cukup2 makan nak lulus...selalu gak tersasar dapat merah..Cikgu sedarkan saya waktu tu cuma 6 bulan je nak SPM....  Cikgu sentap saya dari tidur yang panjang...  Sejaktu saya rajin buat Home work..  Saya buat semua latihan2 yang lepas..  Waktu kawan2 saya tidur pagi di hujung minggu.. Saya mulakan hari saya dengan Tadarus di Surau..dan sambung buat lathan matematik hingga bermuka2 banyaknya...  Semua berkat dorongan Cikgu...Alhamdulillah...dalma masa sebulan saya dapat naikkan markah saya terus dapat A...dan lepas tu bila ada ujian je..markah saya tak pernah kurang dari 90...malah saya pernah dapat 100%....  Dan hasilnya...SPM saya CEMERLANG.....terima kasih cikgu....  saya berterima kasih pada cikgu... 




Ini antara cikgu yang banyak memberi kesan positif pada saya...  Terima kasih cikgu..  bukan untuk mereka je..  Tapi buat semua guru yang pernah mendidik saya...  Buat semua guru di Malaysia....  Semua jasa kamu dikenang sampai bila2...  TERIMA KASIH CIKGU....

dan

SELAMAT HARI GURU!

8 comments:

rATu kEBaYA said...

Selamat hari guru kepada semua guru...

Herm.. banyak kenangan kat sekolah.. kalau ingat klakar pun ada

cikbedahlaser said...

samat ari guru..

ai pon rasa nk wat entry camni.. ehehehehe

atty's said...

alhamdulillah..kerana berkat guru2..kita semua berjaya kan ..

Just Call Me Bitt said...

kerana teguran mereka kite berjaya dan dikenang sampai bila2 ;)

fiezah91 said...

hehe..sbb guru la kita berjaya.. tanpa guru, siapa la kita :D

gedek! said...

uncle pernah bercita-cita nak jadi guru...

guru silat....

lalala

A D I A said...

wahh kalau cikgu2 nik baca ni sure bangga je :) i ingat hari guru sebab ada persembahan best2 kat dewan skolah, best part is cikgu2 yg buat show. best2.

gadisBunga said...

biasanya gb cepat sebak kalau cikgu tegur dalam nada lembut..lajuuu je nak nangis. tak sesuai langsung dgn imej brutal hahaha!!

Related Posts with Thumbnails