Monday, May 30, 2011

Datang Jak Sarawak ....... day 3

Okeh..sambung lagi entry Sarawak (lama gile nak perabih ni..hakhakhak)..

Hari ke 3, bangun pagi jugak..takde malas2 atas katil ke ape..  sebab?..sebab nak kejar timing feeding utk Orang Utan..  Kat kawasan sekitar Kuching je..ada 2 3 kawasan rehabilitation centre utk haiwan liar.  Especially orang utan la..  Tapi nik pilih utk ke Semenggoh Wildlife centre.  Sebab lepas tu nak ke Jong's An Crocodile Farm.

Kiranya dua tempat ni dalam kawasan jalan yang sama la..

Di Semenggoh Wildlife Center (SWC), feeding time adalah pukul 9.00 am dan pukul 3.00pm(kalau taksalah)...  so kalau terlepas feeding time..terlepas la nak tengok Orang Utan.  Sebab kat sini dia tak kurung Orang Utan tu..  Orang Utan tu adalah liar dari hutan sekitar.  Cuma dah di tandakan lah..ni Ritchie..ni delima..ni Mek nab (ok..ni tipu)..hahaha...  Dan ada 2 3 ekor yang dah berjaya di beranak kan secara semulajadi (dalam hutan) oleh orang2 utan dalam rehabilitation center ni.

Pagi2 kali ni breakfast di hotel je...sebab dah include bfast kan...cuma tapau roti canai je kat kedai bawah hotel tu...  Sebab roti canai die terbaeeekk...  Minum plak perabihkan je hotel punye..heeee....

Untuk ke Semenggoh Wildlife Center, follow jalan Kuching-Serian.



Jangan risau sesat..sebab jalan tu memang terussss je..  So dari situ, sampaikat persimpangan Kota Padawan (ada tulisan besar kat batu Besar punye...tulis KOTA PADAWAN)...  kat situ boleh tgk..dah ada signboard tunjuk ke Semenggoh Wildlife rehabilitation center.


Nik nak bagi dalam Google Maps exact place pun tak reti.  Sebab kalau search memang tak ada..

Nie adalah antara yang nik snap masuk dalam kamera sebab nak kesana..  =)


Ni kalau nak bawak budak2 kurang sesuai sikit la...  Sebab secara wild kan..  Boleh je nak bawak..  Tapi budak2 mungkin kurang excited..dan banyak pulak larangan kat sini..  Tau jela budak kang..  nampak benda2 orang utan ni..jerit2...kene kejor kang tak pasal..haha..

Nak masuk kat sini..  kene bayaran RM3 rasanya per person...bayar, pastu boleh masuk terussss ke dalam naik kereta sendiri pun boleh..Sebab jauh jugak la nak masuk ke dalam tempat Orang Utan tu..





Masa kami pergi..ada dua spot utk feeding.  Satu tu kat luar je..sampai2 kat entrance dah boleh nampak feeding area tu...Satu lagi sebelah kiri..kene lalu kawasan denai..macam buat jungle tracking plak..hehe..tapi saya jalan jela slow2..  takdela nak aktif2 sangat..  sebab pagi tu macam penat sikit berbanding hari kedua..  Maybe tak cukup rest...




Ada kawasan yang tak boleh masuk..Cuma untuk staff sahaja..  Ni kawasan2 yang nak pergi ke feeding site tuela..  Sebab orang utan kat sini liar kan..banyak dah orang kene serang dgn orang utan ni sebab tak ikut arahan penjaga SWC...  so memang kene hati2..tak boleh bising2..  Feeding spot ada banyak..  tapi utk hari tuyang aktif cuma dua je nampaknya..

Kami bertuah..sebab masa keluar dari feeding site yang kedua tu...kat feeding site yang pertama ada orang utan yang tengah makan2 lagi..so dapat tengok lagi...Sekali tu...  SWC staff tu suruh kitorang ketepi semua...dan diarahkan bergerak dengan pantas ke tempat lain (yang ditunjukkan)...  Rupa2nya orang utan tu nak lalu..  die ni terkenal as HOT MAMA sebab baran die..  Rupanya hari sbeelum tu..die baru je serang one of the wrden kat situ..  gile horror..pastu orang kat depan saya tu pulak sibuk terpusing2 belakang nak amik gambar..padahal saya dengan orangutan tu dah dekat gile..  Saya dah la bawak tripod..which is orang utan tak suka..maybe dia ingattripod tu kayu yang pukul2 die dulu ke kan....

Tapi bile dah duduk kat tempat selamat..saya sempat tengok semua orang kejar orang utan tu..bukan kejar la..semua ikut die..dah macam paparazi kejar artis uuu....hahhaha..kelakor..padahal orang utan je pun..Kebetulan masa tu TV 1 pun ada buat liputan kat situ.. 

Ok....settle kat situ..azab gile nak panjat balik bukit nak balik ke kereta..haha..mas aturun tu tak terasa..masa nak naik..ha..amek kau...  tapi sempat je bergelak2 dengan yabang..  sampai kereta rasa putus urat napas..rilek2..tuyang terus lambat nak ke Jong's An Crocodile Farm...

Kenapa saya kata lambat?

Sebab kat Jong's An Crocodile Farm pun ada waktu feeding...Pukul 11.00 dan pukul 3 kot..gitula...

Saya kalau boleh tak nak tunggu sampai pukul 3..sebab nak berkejar balik nak ke Indian Street pulak..semalam kan tak dapat pergi...kedai semua dah tutup....

Kat sini memang puas hati..kalau nak tengok buaya..  Buaya dia buakn macam kat Zoo..takat ada dalam 20 ekor..takde de..kat sini BERATUS ekor..  sampai muak tengok buaya.. Banyak gile..setiap lopak air ada buaya..bayangkan....



Jom layan gambar jela..










Kat sini bukan ada buaya je..ada macam2..itik pun ada..ayam serama pun ada...  tapi main die buaya la..buaya pulak bukan kecik2 je..buaya yang ada kat sini sampai saya seram sejuk nak tengok..  memang besar gile..  paling besar die letak dalam kandang batu siap ada grill belah atas utk elak buaya tu mengganas la kot..nama buaya tu..PAK INDON..memang besar gile sampai kitorang igtkan sculpture....  rupanya buaya betul bila tgk ada dengusan napas kat idong die..

Memang besaaarrrr gile...kalau korang tgk ada gambar yabang atas sculpture buaya tu kan...macam tu lah size PAK INDON tu...  tapi gile ko nak masuk kandang die semata2 nak amik gambar atas die..ahhahaha

Masa yabang gile bergambar kat sculpture2 ni..saya dah tak larat dah..rasa nak pitam da..  panas sangat kot..  Senyum pun paksa2... 




Balik tu terus menuju ke hotel..mandi dulu..  rehat jap..baru ke Indian Street...  beli souvenier sikit2..  lepas tu baby menedang2 macam mengamuk2..lapar kot..  so singgah makan jap (since tak makan tengahari lagi tau..) kat depan waterfront tu...  sambil menikmati sunset di waterfront..



Malam tu makan biasa2 je kat perkarangan masjid...konon nak cari special cuisine sarawak...ape..jumpe kedai siam..jual makanan thai..yabang dah malas nak jalan2 cari dah..dah lapar sangat la tu...so makan je kat situ..  makanan rasa so-so je...tak sedap sangat..dan masa tu dah penat..so takdela nak amik gambar ke ape..pikir nak tido je...

owh..mas atu merajuk dengan yabang..sbeba tak jumpe lai chi kang..boleh mengidam lai chi kang kat sarawak..gile mengada..  tapi mas atu memang nak sangat sampai merajuk2 dengan yabang...

maybe cuaca panas...dalam kepala cuma ingat lai chi kang jela...

tu yang sampai je sari sarawak..tetoap masa berzikir depan yabang..nak lai chi kang..nak lai chi kang..

merasa la lai chi kang...tu pun redah je kat Vichuda uptown..dapat lai chi kang..terus rasa puas..boleh?...walaupun tak minum lagi..lai chi kang dah di tangan pun..rasa puas gile...

eh..melalut dah...ok2..nanti sambung esok punye trip plak..esok bangun lagi awal...sebab?
sebab kitorang nak pi border..  =)

8 comments:

gedek! said...

dalam entry ni kamu dua kali tunjok tanda 'good'

Yabang dua kali tunjuk tanda 'peace'

harap maklom

daela said...

Nik, comelnya perut mu...ai jeles...:) nik, sory kita lama x komen dlm blog awak...harap harap awak sihat2 tau..

Ati Masrif said...

sarawak dan buaya

mmg tak dapat di pisahkan...huhu

atty's said...

uit..banyak boya..tatut..

mcm besh je baca entry nik g sarawak ni..

sahromnasrudin said...

buaya2 tue jinak ke??? kalau jinak leh import semenanjung satu hehehehee

Just Call Me Bitt said...

perghh giler scary hot mama tuh! hehehe adulahai memang konpem tak de dalam senarai tempat tuh! hehe owh buaya dekat situ pernah tenggok video tabb ambik...memang giler gabak besar pastu banyak giler...huhhh scary lagikkk...hehe

Dee said...

nik kak dee akan tetap pegi semenggoh sbb dh ada dlm itinerary..tp tulah..kena hati2..or pegi masa bukan feeding time..hihihi..takut gak..sapa tak takut wei..nak2 mimi tu suka jerit2..tp dia berani dgn binatang..

A D I A said...

aiyo ada beratus bujang senang ye, senang lenang tul dia di situ ek. senang2 datang la lagi ke negeri bujang senang.

ha jalan2 puas2, lpas ni pantang betul2 k.

Related Posts with Thumbnails