Friday, January 13, 2012

Kecik2 dah pandai memilih

Sufiyyah ......

lagi2 sufiyyah je kan..macam kan takde benda lain yang berlaku dalam kehidupan seharian saya..

Ape boleh buat..memangtakde.  Kalau ada pun tak sehebat melihat perkembangan Sufiyyah
Balikkerja..golek2 dengan Sufiyyah..masuk tidur...sekiann...

tak kesahla..Sufiyyah pun Sufiyyah la..besok ada anak seken..Sufiiyah dan Umar Mokhtar pulak..
seken?..eh..  =p

Dulu masa Sufiyyah belum makan..saya ni excited nak bagi makan..sekarang..saya pulak pening kepala nak bagi makan..

ni antara menu Sufiiyah...ada yang lulus..banyak yang gagal

1) Nasi kosong - lulus dengan cemerlang
2) Apple puree - tak nak..awal2 je makan...
3) Apple ring (solid) - gigih
4) Apple + Nasi - tak nak
5) Pear - ok..tapi sebab dah tak jumpe..tak bagi dah (stop at 2 servings)
6) Avocado - ok..licin (stop at 2 servings.)
7) Pisang - failed..awal2 bagi makan dah tak nak..
8) Kismis + Bubur kosong - Licin..lulus cemerlang
9) Kurma + Bubur kosong - Licin...lulus cemerlang
10) Bubur kosong + Carrot - tak nak..mula2 je nak
11) Bubur kosong + kismis + sawi - buang at first time try
12) Farley rusk (solid) - habis..licin..tapi tak bagi lagi dah..sbb nak elakkan bagi selalu

Ni baru nak mula kan ikan bilis dan ayam pulak..harap terima dgnbaik

sebab ummi takkan perkenalkan garam dan gula sampaila Sufiyyah setahun..

ada jugak kerisauan..risau kalau2 BS bagi maknan lain kat SUfiyyah..Normally budak yang dah sedap makan garam2 gula ni..bagi yang plain tak nak

Takpunsebab Sufiyyah menyusu badan..dah rasa macam2.. tu yang lemau je tak nak..

Semalm BS die cerita..  bagi makan sawi..siap buat muka geli geleman..

Adooii..memang perangai bapak die...

6 comments:

YaYaNsMuM said...

Biasa la tu, dear...anak2 jelah yg akan jadik topik utama kita, ibu-ibuan nie, (^_^), dun worry...ok je...leh share-share experience of motherhood kan?

gadisBunga said...

kene bykkan menu lagi kasi dia cuba kan?

Dee said...

org tua pun ramai tak suka sayur..inikan baby..hehehe..

LiAnA said...

dulu masa aqil, akak jdkan ikan bilis sebagai bahan perasa setiap food dia.. akak basuh ikan bilis tu bersih2,sangai atas kuali bagi kering.. pastu blender jd serbuk halus.. tiap kali buat bubur letak sikit serbuk tu.. wangi aje bau bubur hihi..

Softtouch [Hanim] said...

hehehehhhee klakarlah suffiyah buat muka geli geleman tu..dpt akak bygkan..mesti comel.

Bitt (double IS) said...

huhuhuhuhu sufiyyah oh la sufiyyah yer la umi...susu mama tu lagi best tau bak kata ismeth...saya pernah tanya dia..ape rasa susu mama?? rasa strawbery uuuu...ape rasa susu formular??? rasa nak muntah...akekkekee ape rasa bubur kosong...sedap...ape rasa bubur lambuk...semua rasa dia kena lidah adek...ahhahahahaa so nanti sufiyyah umur 1tahun lebih mesti nak food yg ada rasa jugak...nik kena kasi base fruit yg manis...but not manis pedu la...kena kasi dia rasa satu2 jgn gaulkan semua...sesekali jek gaulkan semuanya..jgn selalu ;)

Related Posts with Thumbnails