Tuesday, January 10, 2012

Sufiyyah first JATUH KATIL

Dangerous.
Sakit jantung
Lemah semangat
terbang roh
darah kering
berpinar mata

Semua di atas pun tak mampu nak describe perasaan saya pagi tadi bila Sufiyyah for her first time..JATUH KATIL.

memang Ummi lalai...  padahal masa tu Ummi cuma berpaling kejap tak sampai berapa seken je semata nak cari stokin Sufiyyah.

Pagi ni Sufiyyah lasak sangat..  Dan rasanya sekarangdie dah mula belajar nak angkat bontot utk merangkak barangkali.  Tapiiiiii,...die ni bukan reti step by step..die ikut nak laju je..  biasnaya dia buat kat bawah..jarang atas CHANGING MAT...  Saya rasa dia buat double berpusing...masa yang pusingan pertama dari terlentangke meniarap,masa tu die akan siap2 angkat bontot..then terus 'lepaskan' badan dia untuk terlentang kembali..sama ada ke side yang sama or ke side yang lain.

Dan biasanya atas changig mat die cuma berpusing2 ala buat kuak kupu2...  bukan buat double roll mcm tu...
Hari ni..dalam sejarah..dia buat double roll..(saya rasalah).  Saya yang tengah cari stokin kat sebelah dia..betul2 sebelah..kiranya kaki dia..lepas tu terus saya...boleh tak sedar die berpusing laju..


Dengar je berdebuk, saya berpaling tengok2 die dah terlentang dengan muka terkejut.  SAya terus jerit panggil hubby

"ABaaaaannngg"..

Angkat sufiyyah..mas atu baru la dia menangis..  Tapi tak lama..seriusly..tak sampai seminit..Saya yang nangis teresak2..punyalah takut..berminit2 baru berenti...

yabang mas atu dalam bilik air terkocoh2 keluar dgn bertowel panik (dan tak boleh blahnya die pun jerit nama saya macamkan panik habis..padahal tak tau citer lagi)...

Ni saya siapkan dgn lakaran lagi...macam mana Sufiyyah jatuh katil..ini cuma andaian saya..sebab saya tak nampak macam mana dia jatuh.....dan saya letakkan dia kat tengah2 katil.....nasib baik katil single..  rendah pulak.  dan saya letak karpet dan lapis lagi dgn rubbermat yang ada nombor2 tu...



Ok..elokje tak sampai berapa minit pun...Sekian............. si momot ni sengih2 smbil melompat2....

Huishh..Sufiyyah makin lasak...lasak sangat.. memang tak boleh lepa langsung.. 
Mandi pun macam tu..  hari2 kene jerit dgn Ummi...pastu sengih2..hari2 melonmpat2 dalam bilik air...slip kat bilik air tak payah cakap la..

Walaupun setiap langkah berjaga2 di ambil.....  

Ni pengasuh dia kata dia ok..tak muntah..takde lebam ke apa....harap2 ok la..so no more duk atas katil waktu tukar baju ke apa...duk jela bawah...

Akhirya Sufiyyah jatuh katil at 5m3w6d...


dalam kereta tadi cakap dengan Sufiyyah

"Sufiyyah..kamu belumpun 6 bulan dah jatuhkatil..nak sampaike setahun ummi tak dapat bayang berapa kali lagi kamu nak jatuh..janganlah lasak sangat sayang...buat perlahan2"

dan Sufiyyah cuma pandai TERSENYUM....alahaiii..cair Ummi tau...

8 comments:

Bitt (double IS) said...

macam tu la nak jadi orgbesau mummy kata sufiyyah...hehhee mesti comel giless

perghhhhhhhhh nik tok sah bubuh dia atas katil lagi...

skang kalau iskandar or ismeth jatuh tilam saya bantai gelak, dulu dah bantai nanges...akekeke

nasib baik sufiyyah tak de ape2...nanti esok dia pandai la panjat katil tu...pastu main lompat2 wahhh pengsan...sampai la ni saya tak pasang katil lagi..hehehe a'a kann bila laa kannn adehhh memang seriau pikirkan semua tu...

NeenaAnuar said...

baby jatoh katil nie cam satu kemestian rasanya kan.. pengalaman utk tahu apa itu erti Sakit kot! heheh..

♥ Elin ♥ said...

:) elin pernah alami mcm tuh jgak...
amani jatuh katil..
x terkata rasanya bila anak kecik jatuhkan.

x per lepas nih kena alert k.pengalaman tuh,

~ana~ said...

rs mcm x leh nak elak la bnda ni...biasa akan terjd jugak...dulu akak ms ajmal 1st time jatuh, terus berazam xnak cuai lg...cuai x cuai lepas tu jd lagik..:)

cheqna said...

saje je nak uji ketahanan emosi umi dia =)

Mimy Hamid said...

alamak suffiya jatuh katil...kemestian baby kot...nasib takde apa tapi nanti nik xray la takut effect dalam...pasni umi ayah kena tido bawah la suffiyah dah lasak

dd dudu said...

haha comelnyee siap lukisss lakaran

lukisan pun comel, ekeke

CNN @ CheNamNam said...

hahaha..chantek ko lukisss...
momentum jatuhnyer serupa samdengan betul ngan anak haku before nehh....huhuuu..nasib sufeya jatuh lambat sikit kalo tak kompom haku curik gambar ko masuk belog haku dah..hahaha..

Related Posts with Thumbnails