Friday, January 6, 2012

Sufiyyah finger food

Finger food tak semestinya berbentuk finger...
Ummi tak percaya dgn Sufiyyah kalau bagi benda berbentuk finger..  dah 2 kali cuba..cukupla..serik.... Dua2 kali tercekik..  luckily memang Ummi pesanpada ayah untuk tunggu sufiyyah makan..so ayah memang tepuk kasik keluar...

Puas lah Ummi fikir..sekali Ummi jumpa solutionnya dalam Pages Semi & Solid food kat facebook.

Caranya gini
Potong dalam bentuk ring.  Lepas tu tebuk buang bahagian biji.  Buang kulit.

Ummi panggil ni sebagai APPLE RING..
sebab die adalah epal..dan berbentuk Ring..  Ring kene tebal supaya kebarangkalian nak patah dan tercekik tu rendah.

Itupun patah jua akhirnya.  Sufiyyah sungguh2 pulun Apple Ring ni sampai habis mulut semua bau cuka epal.

Pandai kamu ye Sufiyyah..Apple Ring kamu makan..Apple Puree tak mau.  Sampaikan pengasuh die kata Sufiyyah dah tak nak Apple..sila sediakan makanan lain la jawabnya..

Sayang..ada lagi 2 bekas Apple Puree dalam freezer..  Takpela..nanti Ummi campur jela dalam food Sufiyyah yang lain.


Sekarang Sufiyyah dah start dengan Carrot dan kurma.  Maybe next sayur is bayam.  Something green...


Sufiyyah tau bukan Ummi sayaaaaaang sangat kat Sufiyyah..Ummi tahu Sufiyyah tahu..Tapi manalah tahu kalau2 nanti bila Sufiyyah dah besar Sufiyyah lupa.. Manalah tahu Sufiyyah terbaca blogni..Ummi nak Sufiyyah tahu Ummi sayang Sufiyyah lebih dari segala2nya....

Sebab tutiap kali Sufiyyah nampak Ummi..Sufiyyah senyum lebar2 macam ni..Sampai terseringai semua gusi comel yang tak tau bile nak tumbuh gigi..  =)


9 comments:

~ana~ said...

ya allah...comel nya dia bila dia senyum...

rATu kEBaYA said...

geramnya dengan bibir sufiyyah ni.. comei je..

Qhaifa Nur said...

memang kena ambil berat bab ni...
nasib baik ada solutionnya...
melihat ia ketawa buat kita hepi..

gadisBunga said...

biskut farleys rusk dia makan tak?

cikbedahlaser said...

hahahha.. eee mpi suffiyah lg la nmpk nye malam ni...

seksi ar ayah.

Bitt (double IS) said...

comel sangat dia senyum...

MamaEma said...

gigit baru tau...geram sgt tgk pipi dia..

gedek! said...

gambar bawah tu 18 sx lah!

cheqna said...

gambar bawah seksi tu..
hahahaha

Related Posts with Thumbnails