Friday, January 11, 2013

baju pemberian orang a.k.a baju sedekah

Zaman sekarang
Saya tak tahu lah setakat mana penerimaan orangterhadap baju sedekah ni.

Yangsaya tengok.. baju preloved banyak la...
Jual mana2 baju terpakai pada harga rendah.
Kalau baju dah lunyai tu baru nak sedekah.

Pastu kadang kita nak sedekah kat orang baju2 terpakai ni pun sangsi
Entah dia terima ke tak
Entah dia sudi ke tak
Kang takut dikatakan mcm merendah2kan orang ja
Last2 baju tu simpan je
Lagi2 baju budak2 la


Tapi untuk pengetahuan semua.
Saya sampai sekarang masih menerima baju sedekah
Kenapa saya kata sampai sekarang?
Sebab dari kecil lagi saya memang pakai baju orang sedekah ni.
Maklumlah..dulu kan adik beradik saya ramai.
Orang ramai la sedekah baju
Nak dapat baju baru tu..
Raya punbelum tentu
Sebab kalau baju raya tahun lepas elok lagi boleh pakai
Tahun tu ulang lagi.

Tapi bagi kami, kami dah terbiasa
Nak menyusahkan mak saya belikanbaju baru tak la
Adik2 je sekarang mewah.  Baju tiap tahun berganti
Baju tak jaga

Dulu tu kalau mak saya bawak balik bungkusan kain orang sedekah.
Kami la orang paling gembira
Excited pilih baju
mana yang ngam atau hampir2 ngam, kami ambil
pakai

Dan ianya berlangsung sampai la sekarang
Dulu mak saya selalu jugak sedekah dekat orang
Tapi lepas mak saya tengok orang buat baju sedekah tu buat lap kereta.
Langsung mak saya tak bagi sembarang dah


Sejak dah kahwinni je dah tak terima baju sedekah..
Kenapa?
Sbeab adik2 saya semua dah sama size saya..haha
jadi bagi kat dorang jela

tapi ianya bersambung dekat sufiyyah pula
Sebelum sufiyyah lahir
Emiera bagi satubeg penuh bajubudak siap dgn barut bagai
Lepas sufiyyah 4-5m gtu dapat lagi satu beg
Jadi saya cuma beli sikit2 je baju sufiyyah

Ni sufiyyah dah setahun
dah 2 3 kali saya dapat baju pula dari kawan 'school' sufiyyah.
Tapi budak tu umur 3 tahun
Sufiyyah 1.5tahun
dah muat pakai baju budak 3 tahun
tinggi budak ni..

Ada baju tu memang cantik2 lagi boleh buat jalan
Ada yang buat basahan
Tapi saya dan sufiyyah seronok dapat baju orang sedekah ni
Bagi saya ini semua rezeki
Anak saya masih ada baju utk dipakai
Sampai berlebih2

Dan baju lebih sufiyyah tu niat juga nak sedekah kat orang
Tapi macam saya cakap awal2 la
ada ka yang masih boleh terima dengan hati riang gembira mcm saya?
Jadi peram sajalah di rumah sampai jumpa..  =p



Antara gambar sufiyyah dengan baju pemberian orang (bukan hadiah baju baru) =)


baju
baju
baju
seluar dan baju
seluar 
rompers
rompers







7 comments:

Dee said...

eh..k dee masih terima baju sedekah..tp baju suffiyah tu sapa yg muat..hehehe..baju2 anak2 k dee dh turun ke anak2 buah k dee pulak..barut je k dee tak bagi..manalah tau tetiba teringin nak beranak kecik..hehehe..

Qhaifa Nur said...

aeish untung...belah hubby sorang saja anak buah pompuan..baju semua branded2...bila aeish lahir baju kakak sepupu tadi tak muat beri pada aiesh...masih cantik lagi juga...
lepas ni turn akak pula beri pada anak buah pula...

mrs.ecam said...

ank aku pong bnyk jek dpt bj sedekah...adk badik aku dl rmai...aku dh terbese pki bj kakak2 yg mne muat lg...bile ade ank...kakak2 plak pass kt aku bj2 ank derang...bile ank aku dh beso aku pass plak bj2 ank aku kt adik n kakak ipo...bersmbung2...heee...pd aku...aku hepi jek org bg2 bj sedekah ni..rezki kn..dr derang buang or x guna kn...besenyer yg bg2 tu die dh x nk bb lg kot...yg pntg bj tu elok lg kn...

~mrs azmi~ said...

kami adik beradik suka tinggal baju kat kg.. lepas tu bila balik kg pakai je baju yang ada... sapa2 pun boleh pakai.... termasukla budak2..

dorang sampai cakap "ni baju nenek beli.."

Ema Blog said...

hari tu banyak ema kumpulkan pakaian terpakai ni... last-last bos ambil utk buat garage sale untuk orang-orang miskin...

pn.nor said...

Assalammualaikum..jika ada sesiapa yang sudi nak sedekahkan pakaian kanak2 perempuan umur 3 yrs @ baby boy umur setahun,amatlah dialu2kan..ini alamat saya :
Pn.nor,
09-02 kuartes hospital permai,
81200 johor bahru,
Johor..
Semoga kebaikan kawan2 sekalian hanya allah saja yg dapat membalasnya..tq..

pn.nor said...

Pembetulan alamat di atas :
Pn.nor,
09-02 blok cemara 2,
Kuartes hospital permai,
81200 johor bahru,
Johor...tq

Related Posts with Thumbnails