Wednesday, January 30, 2013

Bola itu bulat dan ia sedang berputar dari atas ke bawah

Sejak susu merudum..
dan baca sana sini
Nampaknya malam2 sufiyyah tidur asyik mengamuk2
Rupanya sebab lapar tak cukup susu.
Semalam nak tidur dia buat hal lagi
Bila dah lama menyusu
Dia terjaga dna tendang2
Tak ada susu barangkali

Semalam saya dah blur
Suruh yabang carikan susu buat sufiyyah
malam2 buta mana nak cari
yabang teringat susu frozen
ya ALLah..  boleh terlupa saya masih ada stok frozen
Cairkan 1 pack dan panaskan

Tapi sekali lagi kitaran itu berputar
Sufiyyah refused
tak nak minum botol
nak minum direct juga
Saya dah sayu
susu tak ada
bukan tak nak bagi
Pujuk dah
nanyi dah
explain dah
lama2 saya tak tahan bila sufiyyah asyik tendang2
saya tinggikan suara
marah dia

jangan tak tau
kesalnya jauh menikam ke lubuk hati
tapi saya lebih kepada kesal
kesal kerana tak dapat lagi supply susu buat sufiyyah
susu ada tapi tak mencukupi

Sufiyyah berpaling mengadap dinding
sambil nangis mengongoi
Merajuk la tu ummi marah dia
Saya panggil perlahan nama sufiyyah
Lepastu peluk dan usap bahu dia
cium dahi dan ubun2nya
lepas tu bagi susu dalam botol
alhamdulillah
Minum dengan pantas
Sampaikan puting tu terperosok ke dalam..
Pressure barangkali
Habis licin 3.5oz..
lepas tu siap boleh nyanyi2
Ya Hanana la
Selawat la..

Minta susu badan
Saya tau die nak buat teman tidur
Saya suakan..
Sambil nyanyi2 dan usap2 kepala dia
kejap tu tidur

Malam tadi sufiyyah tidur nyenyak
Dah dekat nak subuh baru bangun mintak susu..
Itu pun tak nangis tendang2



Apa saya boleh buat
Susu dah berkurangan
Sufiyyah bukan tak nak terima botol
Di rumah pengasuh pun dia minum botol
Saya juga ada ajar sufiyyah minum susu lembu kadang2
Fresh Milk tu..
Suka dia minum yang tu..

Tapi malam2 memang dia dah biasa mengempeng.
Jadi bila tak ada
jenuh nak fahamkan dia..


Allah maha mengetahui segalanya
saya cuma mohon dikuatkan dan ditabahkan hati
untuk menempuh saat2 sukar ni

Allah maha mengetahui
betapa saya inginkan yang terbaik utk anak saya
1tahun 6bulan saya menyusukan sufiyyah
tak ada maslaah
setakat short sikit2
itu biasalah
tapi tak pernah seteruk ni

Bila tiba2 jadi mcm ni
ianya bagaikan mimpi ngeri
Nak wean off sufiyyah bukan mudah

Dan betapa saya search
Ya..saya kena search.. apa yan gboleh dan apa yg tidak
Ini bukan permasalahan biasa

Dan untung juga saya search
kerana saya hampir2 melakukan benda yang salah
yang membahayakan diri

Lepas ni akan cuba satu demi satu
milk booster
sekurang2nya saya masih dapat susukan sufiyyah
walau terpaksa toup dgn susu lain

1. habbatus sauda - done
2. halba
3. lobak putih
4. gandum (horlicks..milo..) - done
5. kurma


Sekurang2nya saya dah berusaha untuk susukan anak saya
Selama 1 tahun 6 bulan tanpa masalah  =)


Ya..  stress juga tak bagus
mengurangkan susu

dalam keadaan mcm ni
Saya perlu tenang
Perlu sabar
redha
dan berusaha yang terbaik

dan saya aat2 memerlukan pengertian dari seorang ayah..  dan dorongan dari seorang suami..

Bukan tekanan atau tudingan jari


4 comments:

cheqna said...

moga Allah mempermudahkan segalanya buat nik ok =)

Allene said...

cuba check, mn tahu u preggy. kadang2 preggy buat susu kurang.

~ana~ said...

nik, don't give up..insyaallah akan di permudah kan semua nya...

try check, adakah nik pregnant?
or nik ada ambik apa2 family planning like pil perancang sbb ada jenis pil perancang yg boleh keringkan susu..

Bitt (double IS) said...

owhhh kesian nik..

ermm block ur mind kata tak de...just simply said u are tired...

nik kena makan nasi banyak skit kot...kena happy..kalau ada sedikit rasa penat dlm minda..habis la susu tu..sabo erk...

kasi sufiyah makan banyak buah, fresh milk dia boleh batuk kalau yg dlm peti sejuk...cuba try susu lassi..susu kambing ke...

Related Posts with Thumbnails