Monday, August 24, 2009

Ramadhan hari ke-1


Hari jumaat lepas rehat sekejap, kemas2 terus balik umah my mum kat sepang.
Sampai dalam kul 10 gitu. Pastu lepak borak jap, terus tidur.

Pagi-pagi lagi dalam pukul 5 pagi, mak aku dah kejutkan bangun untuk bersahur. Menu sahur, ......................................erm..aku dah lupa la......hahahahhaha.....nanti bila dah ingat aku 'update'.

Lepas sahur, aku satu keluarga tidur macam orang gila, aku bangun dah tengahari, tengok mak aku dah siapkan semua kat dapur.

Masa tu mak aku dah duduk berehat kat ruang tamu, tengah duduk berbual-bual (pergh..aku rasa skema la plak pakai ayat buku nieyh...adoyai..)

tgh duk borak tu, kitorang rindu pulak kat Zakwan (anak buah aku)...
Boleh pergi call abang long aku, mula2 abg long aku kata "nanti dulu..tak boleh buat keputusan sekarang.."

Lalu adik aku yang sengal bengal tu boleh cakap kat abang aku arahan yang langsung tak dikeluarkan oleh mak aku...
"Cik suruh balik..."...
hahahahaha...sedangkan mana mak aku suruh..
Aku pulak tanya la mak aku..nak makan pe, aku nak pi beli kat pasar ramadhan...
semua cakap takde pape..
Kebetulan aku nak gi kidnap adik aku kat UIA Nilai tu bawak balik bukak pose sama2..

Pastu masa nak keluar rumah barulah list yang berjela2 keluarkan...
hahahaha..macam2 la plak pesan..
Dah kelam kabut aku gi beli...

Pastu baru sempat gi pasar ramadhan...

Makan memang heaven la..balik tu mak aku boleh plak tambah lauk kan....
Penuh meja..nasib baik habis..wakkakakaka...
So berbuka tahun nie..hari first memang meriah...

ada terubuk bakar sama air asam...pergh...sedap giler..
ade ayam percik.....hehehee
ade bayam
ade terung rebus
ade asyhadu budu
ade puding
ade fruit tart
ade air rozzelle
ade tomyam ayam...yang nie aku tak sempat pun merasa
ade cendawan goreng...yang nie pun sama
ade popia basah
ade sata....yang nie pun tinggal kulit jer..hampeh...
ade bilis cili api...
ade....eh..macam2 lah...
heaven beb...

Keluarga yang lengkap..takde abg aku yang second jer sebab die on duty...
dan juga takdela bini die sebab balik umah mak die kat kelantan...

Dan malam tu kami semua terawih sama2....

2 comments:

NaqeebLukhman said...

macam2 adooooooo hhehehehee
hati2 makan ingat kena sederhana huhuhuh

Queen said...

tak boleh control la naqeeb....especially bila dgn family ramai2...
feel nak makan beramai2 tu memang meluap2...
alhamdulillah..masih besederhana dgn beli serba sedikit..tu yang cepat habis tu..
but still thanks for remind me ya!...

Related Posts with Thumbnails