rupanya ramai ytang search cara buat puree..
Ok..sini saya nak kongsikan..
Buat mommies di luar sana..
yang gigih search tentang pemberian makanan yg sihat buat anak2 =)
Mula2 kena faham dulu...apa itu puree
Purée and (more rarely) mash are general terms for cooked food, usually vegetables or legumes, that have been ground, pressed, blended, and/or sieved to the consistency of a soft creamy paste or thick liquid.[1] Purées of specific foods are often known by specific names, e.g., mashed potatoes or apple sauce. The term is of French origin, where it meant in Old French (13th century) purified or refined.
So saya rasa tak perlu lagi ada soalan mcm ni :
"macam mana nak buat puree pisang"
Macam pisang tu..kita boleh terus lenyek dan beri pada bayi
Kalau nak dia cair..just tambah susu/air/any liquid yg sesuai.
Same goes to avocado
Sbb tu antara buah yg mudah teroksida.
Nanti dia lebam.
Jadi tak perlu masak pun.. =)
Konsepnya.
Bahan mentah
Di steam / rebus (cooked)
Lenyek / blend / cincang
done..
Faham tak kalau saya tulis mcm ni?. =)
Jadi katalah anda nak buat puree apple
Buang kulit
Rebus / steam (of course steam better)
Blend (jgn letak air dah)
done..
boleh frozen kan kalau nak.. =)
Kalau kata nak buat puree kurma / kismis
pun sama
rebus / steam
then blend
saya sampai skearang buat dua puree ni..usually saya campurkan sekali je
blend
dansaya masak lagi atas api bagi keringkan airnya lagi (sebab biasanya kalau nak buat puree kurma/kismis, masa blend kena tambah air sikit sbb dua benda ni makanan yang dah dikeringkan..takde liquid dalam buahtu sendiri)..
tau jadi apa lepas tu?
Jem yang sangat enak dan bagus untuk minda..
Bagi ibu2 yg masih was2 nak bagi kismis/kurma pada anak2..
inilah antara makanan yang paling awal anda boleh intro kan kepada anak anda.
Kenapa?
mari kita lihat khasiat kurma...
Buah kurma atau dalam bahasa Arabnya tamar tergolong dalam keluarga phoenix.
Sekumpulan jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai
seperti buah pinang. Kurma mengandung khasiat yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat mineral atau galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium.
Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 per seratus, serat 2.0
hingga 4.0 per seratus dimana kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus
glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula didalamnya telah ditukar secara
semula. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.
Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai
fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa
tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu
oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besarkerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi
pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat
tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak
dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem
saraf kerana kurma adalah excellant source atau sumber mujarab. Memang
dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi
jumlahnya sedikit.
Pengambilan potasium yang berlebihan tidak mengumpul toksid di dalam tubuh atau memudaratkan. Sebaliknya ia merangsang selera makan bagi yang berpenyakit serta
bagusuntuk golongan yang mengalami sembelit, lemah otot, sengal-sengal
badan, letih, lesu, mengalami tekanan serta menguatkan ingatan. Ramai beranggapan hanyakismisyang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding.
Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur
telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.
SUMBER DARI : http://petuaseharian.blogspot.com/2011/08/khasiat-kurma.html
Jadi pada ibu bapa yang anaknya sangat aktif, mempunyai masalah sembelit ke.. Boleh lah cuba dengan memberikan kurma kepada anak2.
Walaupun cuma satu biji satu hari.
Dengan kandungan glukosa yang tinggi, ianya akan memberi tenaga buat si manja sepanjang hari. InsyaAllah.
Glucose, sucrose, fructose.. semuanya adalah GULA... semuanya menghasilkan rasa yang manis.
Lihat..ianya adalah makanan yang lengkap
dan juga mengikut sunnah nabi
Alhamdulillah..
saya amalkan pada sufiyyah
sejak 6 bulan
saya campurkan dalam puree2 yg lain..
mcm katalah buat oat..
campur dgn puree kurma&kismis
takpun bagi puree mangga
campur dgn kismis dan kurma =p
sekarang kurma dia dah kurang sikit..
tapi kismis.. semangkuk pun die boleh layan..
Tengok jela IQ nya..
akal panjang sungguh kalah ummi.
Tapi ianya bukan jaminan anak akan cerdik pandai..
Tapi sekurang2nya kita menyediakan foundation yang kukuh utk membina binaan yang menakjubkan =)
Selamat mencuba semua.. =)
CONTOH2 PUREE yg saya pernah buat pada lil sufiyyah
7 comments:
ummi yg rajin..untung suffiyah :)
air tangan ummi buat suffiyah...
nanti cheqna ada baby insyaallah...=)
Wow saya suka entry ini. Rasa nak like 10X je. Senang paham dgn step2 tu. Good info. Untung Suffiyah Humairah ummi dia rajin.
keyword kat nuffnang tu...ramai yang search keyword dlm blog kita @ keyword femes pada semua blogger?
kenapa perlu direbus dulu yer? macam mane nak kasi puree tahan lama? penah cuba buat puree mangga, dia tak tahan lama, jadi lebam dan rase lain. kenapa ek?
@zack.. kalau puree mangga tak perlu rebus/steam.. boleh terus mashed dan suap.. kalau perlu tapis utk yang terlalu berserat...
ada certain fruits yang tak perlu melalui proses rebus/steam. biasanya fruits yang masak ranum yang mmg sedia lembut dan bolehterus mashed macam avocado..pisang..betik.. mangga pun.. tembikai..
yang biasanya yang perlu di rebus/steam adalah yang jenis rangup/keras / yang memerlukan dimasak terlebih dahulu mcm epal..pear..
selain utk melembutkan teksturnya.. juga utk mematikan kuman. boleh nak steam certain food. mcm mangga avocado tu.. tapi sekejap je dah memadai.
Post a Comment