Thursday, September 3, 2009

Gigi dah SIHAT.....



Alhamdulillah..selepas 2 hari diserang sakit gigi yang teruk....akhirnya pagi nie dah okey.
Bersyukur sangat. Maklumla...2 3 hari nie jadi bad mood..nak cakap pun sakit. Nak makna pun tak boleh...
Nak kene layan orang yang macam2. Nasib baik si Dzul tu sabar je hari2 kena marah..hahahhaha...


Bayangkan..sakit gigi tu sampai tak tau nak cakap geraham mana satu.

Kelmarin call my mum..Cakap kat dia..gigi sakit. Mintak tolong dia ubatkan aku....
Perubatan dari jauh. Hehehehe...jap lagi cerita k!...

Pastu tak baik jugak...
Pastu semalam call lagi..mintak buat 5 gigi dari belakang...
hahahhahaha...gile tamak...sekali 5 5 gigi aku tibai berubat..sian mak aku tibai penukul kat umah.

Hari nie dah okey..hehhehehe...

Gigi aku nie macam Harem sikit...
Mana taknya..

Nak berbuka je dia sakit. Pastu elok je berbuka terus makan ubat tahan sakit. Pastu makan dengan hati sebu sebab tak boelh kunyah. Kalau gigi geraham belakang tu tersentuh pun rasa sakit macam nak mati.

Pastu dalam kul 9 gitu baru kurang sakitnya.... Bolehla makan2 sikit..itupun tak berapa sangat.

Pastu masa sahur makan lagi sebijik....sebab nak puasa for the whole day.

Dan sakit tu bertahan la sampai dalam kul 4 gitu...dan akan sakit balik......Bertahan tu pun still sakit..cuma tak berdenyut dgn kuat jerla....

Dan semalam sebab teringin sangat nak makan bubur kacang hijo....Aku buat jugakla..tapi tak manis...hehhehe....dan yang tak manis tu jugakla aku hantar ke rumah mak dzul..hiihihiii.....
Takpe..mak dia tak boleh makan manis2.....

Alhamdulillah..sekarang dah okey..

Tertanya2 adakah maka aku seorang dentist?
Atau bomoh?

Macam mana berubat cara jauh?

Haaaa....inilah rahsianya..sejak kecik, mak kami ubatkan ginila...dan sangat bagus sebab memang dah tak sakit dah.....Yela..anak ramai..semua kalau gi dentist memang histeria jer takmo kan...
Jadi terpaksalah mak aku buat gini...

Caranya...
amik kayu. (mak aku guna kayu block)
pastu amik paku ...(saiz yang besar...)
Pastu, kene tahu gigi mana satu
Pastu baca...(adela bacaan ayat Quran nya, tapi aku lupa tak tau )
Pastu bayangkan kat kayu tu gigi..ade ulat..pastu paku la kat situ..insyaAllah...sembuh..

Ha....dulu Ustaz Harun Din ada keluarkan buku tentang perubatan Islam ni...dan adelah mak aku beli buku tu...

memang berkesan beb...Skang dah takde rasanya....Yela..depa kan dah bukak Pusat Perubatan DarulSyifa'.....

3 comments:

sis_nita said...

first time akak dengar cara berubat cenggini..

asben akak pon selalu sakit gigi gak tu.. urmmm.. aderr ayat2nyerr gak yerrr..

agak2 buku tu ader jual lagi tak kan.. urmm.. kena search kat tenet nehh..

thanks dik.. :)

puan punyer said...

bagusnya petua..... bleh cuba klu sesaper kene

Queen said...

yup kak nita.....nanti kalau saya balik umah mak saya mintak kan....

rasanya dah takde..buku tu dijual maybe dalam lingkungan 20tahun lepas..ahhahaha....

Related Posts with Thumbnails