Friday, September 4, 2009

Potongan EPF dan SOCSO

Selama ni kalau kita receive slip gaji, kita akan dapati akan ada potongan sebanyak 11% dari gaji keseluruhan untuk pembayaran EPF betul tak?
Lepas tu ade lagi pembayaran SOCSO...sebagai insuran untuk kita masa bekerja.

Bagi aku, aku tak kesah kena potong EPF sebab ianya adalah untuk masa depan. Untuk anak2 kalau apa-apa terjadi kat aku.
Dan SOCSO juga penting. Manalah tahu aku xcident ker masa pergi buat kerja opis kan...


Tapi ada certain company yang tak bayar EPF dan SOCSO..maksudnya, dari gaji kita tu tak dipotong EPF dan dia juga tak membayar 12% bahagian majikan.

Patutkah untuk bekerja di company seperti itu?

Memang ada kenaikan gaji dari gaji di company lama. Tapi tambah tolak sama je nilai dengan company baru.


Status contract. Tapi mereka nak terminate kene bagi kita 3bulan notice.
Cuti terus dapat macam biasa...


So, apa pendapat anda?


Ada yang kata pergilah..takpa....lepas setahun macam tu carila kerja lain...

Ada yang kata...takda potongan EPF, takde SOCSO........insuran kene amik personal (walaupun tak wajib kan...)

Sekarang aku pening...tolonglah bantu

5 comments:

suezensuzanna said...

epf n socso sgt penting....benefit pun..ermm.... tp...pegi je kot..smbil2 tuh...cr lah keje lain..cr company besar sikt yer nik:)...

Queen said...

thanks suezen..masih mempertimbangkan dengan lebih dalam...huhu

sis_nita said...

yup! betul kata suezen..

menda dua tu sangat penting beb! terutama SOCSO.. jika ada apa2 berlaku pada kita dalam waktu kerja, sekurang2nyerr aderr yang leh cover..

pikir bebaik yerr dik :)

Aiman Arif said...

Mcm sy ni keje bengkel dh 5tahun socso EPF pon x ade.jdi ape pendapat korang kalo ikot aq nk belah jek sbb gaji pon mcm haram 5 tahun keje gaji mcm budak baru keje

Aiman Arif said...

Mcm sy ni keje bengkel dh 5tahun socso EPF pon x ade.jdi ape pendapat korang kalo ikot aq nk belah jek sbb gaji pon mcm haram 5 tahun keje gaji mcm budak baru keje

Related Posts with Thumbnails