Monday, December 27, 2010

KFC - TESCO MUTIARA DAMANSARA

Siapa biasa makan sana?..  Tak pernah makan sana..  Last saturday terasa teringin sangat makan ayam kepsi yang sedap itu kan..

Jadi masa jalan2 disana..terus terjah nak makan ayam kepsi..  Semangat berkobar2...

Masa tu dengan AIN (my sis) sekali.  Die cuti weekend..
Die ni gile sponge bob cartoon.  Kebetulan toys bulan ni SPONGEBOB..kalau tak salah la kan..  Sonak order Chicky meal..  Chicky meal kan sikit je..  Ayam seketul..  air...kentang pputar...
Tak nak lah kang die kebulur kan..  So decide utk ambik dinner plate..  kang seketul kang bagi Ain..  Kenyangla sikit kan...

So Yabang decide amik Colonel Chicken Rice..
Saya Dinner plate
Ain Chicky Meal + toys..

Saya pun order la..  Sampai je kat order Chicky Meal.die kata takde toys..ada sand art je..  Ate..budak tu dah masuk U dah pun..sand art pekebendanya..  Toys tu pun sebab die nak sponge bob punye cartoon..  So tak jadi amik Chicky Meal..
Dialog macam kat bawah ni tau...

Saya :     Dik..tak jadi la amik Chicky Meal..  Dinner Plate tadi pun cancel..
               Buat 2 snack plate...  Kiranya 1 colonel Chicken Rice and 2 snack plate.
KFC 1 :  Aa?..tak boleh cancel..
Saya :     Kenapa tak boleh cancel? (nada lembut tau)
KFC 1 :  Sebab dah punch
Saya :     baru punch order..belum confirm lagi..Kenapa tak boleh tukar pulak?
KFC 1:   Nanti manager marah...
Saya :     takpela...bukan salah awak..cakap dengan manager awak...
               saya yangnak tukar order (masih lembut sangat2 tau)
KFC 1 :  Tak boleh kak....
KFC 2 :  Kalau dah order tak boleh tukar dah..sebab dah punch..
Saya :     takpela..  awak panggil manager awak..biar saya yang cakap
               kat dia saya nak tukar order (masih dengan lembut..pikir masa tu
               kesian budak ni kang kene maah dgn manager die kan)..
KFC 2 :  Sambil mulut kumat kamit...Sambil hempas2 air batu..
               hempas barang.. (masa ni saya dah marah giler)
KFC 1 :  senyum..sengih2...
KFC 3 :  Kenapa (tanya KFC 1)
KFC 1 :  akak ni nak tukar order..tapi dah punch..
KFC 3 :  kan ko tgh buat tu..tukar jela..  ape lak tak boleh..

Lepas seketika..baru boleh..itu pun die tak tanya saya nak spicy ke original..  masa letak dalam plat etu ..saya dah nak marah sangat2..memang sampai gigil tahan marah..sampai berpinar2..

Saya biarkan je die buat..  Dah siap je...pantas je saya cakap..

Saya :     awak tak tanya pun saya nak Spicy ke Original kan?..
               Skang satu plate Snack plate ni tukar pada Original..
KFC 1 :  ha?..ha?...ooo.....sambil mencuka...ok..ayam dah ditukar
Saya :    Kenapa Colonel Chocken Rice ni satu je ayam die?  dalam set tu tulis 2?..  
KFC 1 :  masih mencuka...buh lagi satu ketul..

Saya bayar je terus blah tinggalkan adik saya bawak satu tray..  Lagi sat tray saya suruh yabang gi amik..  Mas atu Yabang terpinga2 tak tau hujung pangkal..  Ain dah diam je...  Saya suruh Ain gi bawak Yabang pi amik Tray..  Masa tu mmg saya over marah sangat..

Yabang balik je..  terus die tanya...  Kenapa?

Ape lagi..saya cerita la budak tu hempas2 ais semua..  Tak boleh tukar order semua..  Cakap muka mencuka semua...  Ain siap mengiyakan....die kata orang tu hempas2 ais...

Yabang terus bengang..  Die kata...takpe..awka tunggu sini..  Dia duk kat depan counter tu cari manager die..  pastu sebab amsa tu busy sikit kan..  die bengang...die panggil yang jaga bahagian depan...ala..yang kemas pinggan2 tu..suruh budak tu panggil manager die..

Kuar la manager die..ape lagi..saya pun adukan Kaw-kaw punye...  Maybe manager tu busy..so die cuma say sorry banyak2..  Masa yabang pergi amik ape ntah kat kaunter..die kata budak tu dah kene panggil masuk dlaam kat manager die..

Mana taknye..  Yabang sound baek punye..die kata..kalau perangai gitu....angkut die masuk kitchen la..tak payah jaga kaunter..
Yela...yabang dulu kan pernah keje KFC..  die tau la..  marah betul die masa saya cerita tu...

Kesahnya..budak yang serve saya tu mungkin ada masam sikit..tapi saya ok lagi..  Yela..orang tengah ramai kan...  Tapi yang saya hangin..kenapa pulak budak yang kawan die tu duk hempas2 ais bagai..  Kalau pun die yang kene backup kawan die..  Yang saya order tu bukan pelik sangat..  dari dinner plate...tukar je jadi snack plate...  dari satu pinggan..buat jadi 2 pinggan...  Susah sangat ke?

Sudahnya..kami semua tak dapat sudu..tak dapat tissue..hahahha......  Lepas dah adukan kat manager die tu..baru cool down..baru teringat anak dalam perut...ahahaha..time marah tak ingat kan..


Saya cukup la bengang...kalau awak tu dah duduk kat front line..  Tak payah la nak tunjuk muke masam..  Senyum.. Saya bukannya customer yang fussy gile..  Cuma nak tukar order..  Macam katalah saya nak order air pepsi...sekali nampak ada sprite nak tukar sprite..  Belum confirm order lagi..baru tgh nak choose.. Tetiba kata tak boleh tukar...Mesti rasa dissapointed..  Yang lebih bengang tu..perlu ke tunjuk ras aprotes dgn baling ais..  dengan campak2 barang..  Melampau sangat2 tau....

Sampai sudah budak tu takde pun datang minta maaf dgn saya....  Tak kesah la..  sebab ko takde datang mintak maaf..  Memang aku tayangla semua buruk ko kat sini...

Owh ya..manager tu cakap budak tu baru je masuk keje seminggu..  Baru masukk seminggu dah pandai campak barang..  nasib baik saya tak hempuk je tray tu kat kepala die..   =)
Takpun..order banyak2...  Siap bucket..combo..itu ini..pastu bleh je..cancel order gitu je,.....  Lagi jahat kan...

Agaknya kalau die kene buat bisnes wedding macam saya  ni..kejap tukar kaler,,kejap tukar pelamin...pastu cancel gitu je tak jadi..mesti die dah meroyan..

Tak molah pi Kepsi situ lagi..  Staff die memang TERUK!!!!!...  Takde adab.....

tapi sebab dapat kepsi sedap..moood saya terus baik lepas tu....  Tapi kalaukenangkan budak pompuan yang muke lawa sikit daribontot kualirumah saya tu...  Mesti terus naik darah balik...

Huh!.....

Macam ni ke KFC trained staff?..  Kalau budak baru2 tu campak kat Kitchen jer dah la...

10 comments:

NeenaAnuar said...

memang ramai lah yg tak boleh nak keje kat bahagian customer service nie tapi nak gak keje... diaorg kene paham bidang keje diaorg kan.. baru lah tak timbul masalah2 camgini..

Secret REcipe pun sama gak attitude depa.. geram jerk ngan budak2 yg kat front line tu kengkadang! huh..

CatlinaFly said...

yabang mcm hubby sy, kalau ade pekerja fast food yang kuang ajo, memang nak free kena tegur lah tu.

lagi satu kes,dulu pernah makan kat A&W di Ayer Keroh.Pastu manager marah pekerja kat meja deepan kaunter.kot ye pun nak marah, marah lah kat dapur kan..hubby takde masa tu..kita nak tegur tapi mcm takde mood sebab penat travel masa tu ...

gadisBunga said...

mmg melampau kalau nak tunjuk2 perasaan macam tu. mmg patut sangat nik komplen kat manager dia. tapi kan kalau kat tesco ampang tu, jgn kata kfc, pizza hut dia pun servis hampeh.

kite kat opis ni pun face bende yg sama. asstnt kite ni kalau disuruh buat keje, kalau agak2 mood dia tak bagus mula ketuk keyboard ni macam nak pecah. buat apa pun tak detail. hampeh. last2 kite kene betulkan balik semua sekali walau itu sepatutnya keje dia. hampeh tak?

chenta said...

org pun pnh kje kfc n mcd..tp setahu org bila pekerja br, yg tak sampai seminggu tu, selalunya kene keje bersih2 meja je..

entah2 manager dia saje nk cover staff dia kot??

tapi selalu je kene kes mcm tu...kdg2 sound je blk..igt i tak pernah keje mcm tu agaknya...

Softtouch [Hanim] said...

krg ajar yer staff kfc tu...
akak pun pernah sound pkerja jco kat sunway pyramid tu...akak punyalah melangok kat kaunter order air tu rupenya kaunter tu rosak..kene tukar kaunter lain...xboleh ckp awal2 ker..padahal akak dah lama kat dpn tu...

akak sound lah mentang2 malyu korang layan cmm ni yer..kalu ngan cina kemain senyum2 kambing...

oya zihanee said...

+ ap ekes la bebudak tuh kurang ajor sangat... tapi akak ipar akak pernah kerja kepsi.. pernah kene maki hamun dengan seorang perempau bertudung.. "eh VAVI, yang ko lambat hantar oder aku kenapa??? lembab!!"... ok, just lambat hantar burger dekat dier selepas 3 kali tukar oder. dah kira untung akak ipar akak nk hantar. tue tak cerita lagi pasal parang kat leher, kepsi kene rompak. hehehe...

Just Call Me Bitt said...

wowwwwwwwwww nak kena saman ka???? hahaahahhaa dzul dah baca belum entry ni??? hhahahaha kalau dah saya nak komisen hahahahhahaaaa

pasal staff tu isk isk isk...memang kepala hamster kalu dapat kat ismeth mesti abis kena pulas...hahahaa

Yan said...

spongebob kat kfc eh.. akak igtkan kat mcd..

heheh lari topik skit.. takmo marah2 ye yang.....

atty's said...

kty penah gak kena ngn staff2 perasan bagus ni ..mmmg style kty sound direct jew.

tp kan baru2 ni time lunch kty pergi kfc serdang dia punya budak amik order itu sgt lah sopan santun budi bahasa..salute kat diaorg.

kita pun rasa mcm tersenyum2 bangga budak2 mudi penuh sopan santun

fazemy said...

Pengalaman akak paling teruk masa kerja McD dulu ialah customer baling burger. Seb baik tak kena kat akak. Puncanya sbb akak moody masa tu. Takde mood nak senyum2 ngn org. Nak dijadikan crita customer tu pun tgh moody..ambik ko dpt burger free sebijik! haha ingt sampai mati nih!

p/s: Mesti bdk KFC tu ingt ko smpai mati Nik...gegege

Related Posts with Thumbnails